Ухвала
від 21.10.2020 по справі 818/940/17
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

21 жовтня 2020 р. Справа № 818/940/17

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Прилипчука О.А.,

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Суми заяву Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Сумський завод ущільнень" до Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 26.07.2017 р. адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Сумський завод ущільнень" до Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень задоволено. Скасовано податкове повідомлення-рішення Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області № 0000911407 від 04 квітня 2017 року. Скасовано податкове повідомлення-рішення Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області № 0000921407 від 04 квітня 2017 року. Стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Сумський завод ущільнень" (40021, м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 168, код ЄДРПОУ 34743542) за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області (40009, м. Суми, вул. Іллінська, 13, код ЄДРПОУ 39456414) судовий збір у розмірі 7 119 (сім тисяч сто дев`ятнадцять) грн. 80 коп.

Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 28.09.2017 апеляційну скаргу Головного управління ДФС у Сумській області залишено без задоволення, а постанову Сумського окружного адміністративного суду від 26 липня 2017 року по справі № 818/940/17 залишено без змін.

Постановою Верховного Суду від 03.04.2020 касаційну скаргу Головного управління ДФС у Сумській області залишити без задоволення, а постанову Сумського окружного адміністративного суду від 26.07.2017 та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 28.09.2017 - без змін.

06.10.2020 р. до канцелярії суду представник Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області подав клопотання про заміну боржника правонаступником, а саме: Головне управління Державної фіскальної служби у Сумській області на Головне управління Державної податкової служби у Сумській області.

Ухвалою суду від 12.10.2020 р. клопотання представника позивача призначено до розгляду на 21.10.2020 р.

В судове засідання представники сторін не з`явились, про час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином.

Згідно частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши доводи клопотання представника відповідача, суд вважає, що воно підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Суд встановив, що Постановою Кабінету Міністрів України №537 від 19.06.2019 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1, а також реорганізовано територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2. Згідно з додатками 1 та 2 даної Постанови утворено Головне управління ДПС у Сумській області, до якого приєдналось Головне управління ДФС у Сумській області.

Згідно з п. 12 та п.13 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №1074 від 20.10.2011 із змінами та доповненнями Про затвердження Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади орган виконавчої влади, утворений в результаті реорганізації, здійснює повноваження та виконує функції у визначених Кабінетом Міністрів України сферах компетенції з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення таким органом повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється. Акт Кабінету Міністрів України про можливість забезпечення здійснення утвореним органом виконавчої влади повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється, видається після здійснення заходів, пов`язаних з державною реєстрацією утвореного органу виконавчої влади як юридичної особи публічного права, затвердженням положення про нього, структури та штатного розпису його апарату, кошторису та заповненням 30 відсотків вакансій.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 №1200 Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України визначено, що Державна податкова служба України є правонаступником прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби України у відповідних сферах діяльності. Основні завдання та повноваження Державної податкової служби України визначені в Положенні про ДПС затвердженому Кабінетом Міністрів України №227 від 06.03.2019р., відповідно до п.7 якого ДПС здійснює повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку її територіальні органи.

Головне управління ДПС у Сумській області зареєстроване як юридична особа публічного права і включене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань згідно Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" за кодом 43144399.

Наказом Державної податкової служби України №14 від 12.07.2019 Про затвердження Положення про територіальні органи ДПС затверджено Положення про Головне управління ДПС у Сумській області, відповідно до п.1 якого ГУ ДПС у Сумській області є правонаступником усіх прав та обов`язків ГУ ДФС у Сумській області.

Наказом ГУ ДПС у Сумській області №9 від 29.08.2019 Про початок діяльності Головного управління ДПС у Сумській області розпочато виконання ГУ ДПС у Сумській області функцій і повноважень ГУ ДФС у Сумській області, що припиняється.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Згідно із ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Оскільки Головне управління ДПС у Сумській області є правонаступником Головного управління ДФС у Сумській області, суд вважає за можливе допустити заміну сторони виконавчого провадження.

Керуючись ст. ст. 248, 256, 379 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 818/940/17 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Сумський завод ущільнень" до Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження по справі № 818/940/17 Головне управління ДФС у Сумській області на його правонаступнитка - Головне управління ДПС у Сумській області (40009, Сумська область, м. Суми, вул. Іллінська, 13, код ЄДРПОУ 43144399).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду в п`ятнадцятиденний строк з дня складання ухвали. Апеляційні скарги до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подаються через Сумський окружний адміністративний суд.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.А. Прилипчук

Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92326555
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —818/940/17

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Постанова від 03.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 02.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 26.10.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Юрченко В.П.

Ухвала від 28.09.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Яковенко М.М.

Ухвала від 14.09.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Яковенко М.М.

Ухвала від 14.09.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Яковенко М.М.

Постанова від 26.07.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Постанова від 26.07.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні