Ухвала
від 21.10.2020 по справі 636/3647/20
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №636/3647/20

Провадження №2/636/1797/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2020 року м. Чугуїв

Суддя Чугуївського міського суду Харківської області Дьоміна О.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Юрченко Олена Миколаївна, про тлумачення заповіту, -

в с т а н о в и л а:

ОСОБА_1 звернулась до Чугуївського міського суду Харківської області з позовом до ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Юрченко О.М., в якому просить дати тлумачення заповіту ОСОБА_3 стосовно волі померлої по розпорядженню земельною ділянкою кадастровий №6325484500:01:000:0033 .

Статті 175-177 ЦПК України встановлюють вимоги до позовної заяви, визначають її зміст, а також документи, що додаються до позовної заяви.

Вивчивши матеріали позовної заяви, судом встановлено, що позовна заява, яка надійшла, не може бути прийнята судом, оскільки не в повному обсязі відповідає вимогам закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 1 ст. 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Із урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, уповноважених захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси.

Отже, при розгляді спору суд повинен установити, чи були порушені, не визнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, і залежно від установленого - вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.

Статті 175-177 ЦПК України встановлюють вимоги до позовної заяви, визначають її зміст, а також документи, що додаються до позовної заяви.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Частиною 5 ст. 177 ЦПК України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Крім того, вимогами ст. 1256 ЦК України передбачено, що тлумачення заповіту може бути здійснене після відкриття спадщини самими спадкоємцями. У разі спору між спадкоємцями тлумачення заповіту здійснюється судом відповідно до статті 213 цього Кодексу.

Всупереч вищезазначеним нормам закону, позивачкою не надано доказів відкриття спадщини після смерті ОСОБА_3 , відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, а також доказів того, що вона являється спадкоємицею за вказаним у позові заповітом, оскільки спадкоємицею за заповітом є ОСОБА_4 , проте документів, які б підтверджували перехід права на спадкування до ОСОБА_1 суду не надано (копія свідоцтва про смерть ОСОБА_4 ), а також документів про зміну прізвища позивача на ОСОБА_5 .

Також, у позові не зазначені обставини, якими позивач обґрунтовує вимоги, що стосуються спору між спадкоємцями щодо тлумачення заповіту, який є підставою для звернення до суду у відповідності до положень ст. ст. 213, 1256 ЦК України, не зазначила доказів на підтвердження існування таких обставини, чи наявність підстав для звільнення від доказування. Зазначивши в якості відповідача ОСОБА_2 , позивач не вказала обставини, з приводу яких між сторонами виник спір щодо тлумачення заповіту.

Крім того, у порушення вимог ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додані копії документів, які не засвідчені належним чином, що передбачено ст. 95 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суддя звертає увагу, що прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини її основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

На підставі вищевикладеного, позовна заява в порядку ст. 185 ЦПК України підлягає залишенню без руху з наданням строку для виправлення недоліків.

Керуючись ст. ст. 175-176, 185 ЦПК України, суддя, -

у х в а л и л а:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Юрченко Олена Миколаївна, про тлумачення заповіту - залишити без руху.

Надати позивачу для усунення зазначених в цій ухвалі суду недоліків строк тривалістю десять днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, позовна заява буде йому повернута.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя О.П. Дьоміна

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92339330
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —636/3647/20

Рішення від 26.04.2021

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 09.04.2021

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 24.03.2021

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 22.01.2021

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Сапон О. В.

Ухвала від 16.12.2020

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Дьоміна О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні