Ухвала
від 20.10.2020 по справі 5016/1284/2012(5/45)
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

20 жовтня 2020 року

м. Київ

Справа № 5016/1284/2012(5/45)

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Білоуса В.В. - головуючого, Жукова С.В., Ткаченко Н.Г.

за участю секретаря судового засідання - Кондратюк Л.М.;

за участю представників сторін:

скаржника (Компанії "Пойзантер Холдінгз ЛТД" ("Poizanter Holdings LTD") - адвокат Щербак І.І.

скаржника (Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." ("BELMONT INDUSTRIES INC.") - адвокат Фасулакі П.Є.

скаржника (Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан-Судоремонт") - адвокат Щербак І.І.

скаржника (Первинної профспілкової організації "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН") - адвокат Бугрим А.М., адвокат Сакун М.Г.

Приватного підприємства "Юридична фірма "Правовий Аспект групп" - керівник Федоренко Д.В.

Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аннона" - адвокат Панченко С.В.

Кредитор - фізична особа Фат`янов А.В.

Ліквідатор - Арбітражний керуючий Сербін І.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги Компанії "Пойзантер Холдінгз ЛТД" ("Poizanter Holdings LTD"), Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." ("BELMONT INDUSTRIES INC."), Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан-Судоремонт", Первинної профспілкової організації "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН"

на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду

від 04.08.2020

та на ухвалу Господарського суду Миколаївської області

від 14.02.2020

у справі № 5016/1284/2012(5/45)

за заявою Відкритого акціонерного товариства "Малярно-ізоляційне підприємство "Райдуга"

до Публічного акціонерного товариства "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН"

про банкрутство,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 29.09.2020 відкрито касаційні провадження у справі № 5016/1284/2012(5/45) за касаційними скаргами Компанії "Пойзантер Холдінгз ЛТД" ("Poizanter Holdings LTD") № 31-08/20-01 від 31.08.2020, Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." ("BELMONT INDUSTRIES INC."), Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан-Судоремонт" № 31-08/20-02 від 31.08.2020, Первинної профспілкової організації "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН" від 31.08.2020 на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 04.08.2020 та на ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 14.02.2020; об`єднано в одне касаційне провадження касаційні провадження за вказаними касаційними скаргами; призначено розгляд касаційних скарг на 20.10.2020 о 10:00 год.

15.10.2020 Компанією "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." подано клопотання про долучення до матеріалів справи документу.

15.10.2020 Компанією "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." подано письмові пояснення до касаційної скарги до яких додано висновок експертів у галузі права від 08.09.2020.

Представники скаржників в судовому засіданні 20.10.2020 підтримали вказані клопотання з підстав викладених в них.

Ліквідатор, представники Приватного підприємства "Юридична фірма "Правовий Аспект групп", Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аннона" та кредитор - фізична особа ОСОБА_1 в судовому засіданні 20.10.2020 заперечили проти вказаних клопотань.

Розглянувши вказані клопотання Суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Із приписів наведеної норми процесуального закону вбачається, що висновки експертів також є доказами у справі.

Разом з тим, згідно частин 1, 2 статті 300 Господарського процесуального кодексу України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.

З огляду на викладене, прийняття до розгляду нових доказів у справі та їх перевірка виходить за межі компетенції Верховного Суду в силу приписів статті 300 Господарського процесуального кодексу України.

Тому, колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду відмовляє в задоволенні клопотань Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." про долучення до матеріалів справи документу та висновку експертів у галузі права від 08.09.2020.

15.10.2020 Первинною профспілковою організацією "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН" подано письмові пояснення до касаційної скарги в яких викладено клопотання про допит експертів.

15.10.2020 Компанією "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." подано клопотання про допит в судовому засіданні експертів.

Представники скаржників в судовому засіданні 20.10.2020 підтримали вказані клопотання з підстав викладених в них.

Ліквідатор, представники Приватного підприємства "Юридична фірма "Правовий Аспект групп", Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аннона" та кредитор - фізична особа ОСОБА_1 в судовому засіданні 20.10.2020 заперечили проти вказаних клопотань.

Оскільки колегією суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду відмовлено в задоволенні клопотань Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." про долучення до матеріалів справи документу та висновку експертів у галузі права від 08.09.2020, не підлягають задоволенню і клопотання Первинної профспілкової організації "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН" та Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." про допит в судовому засіданні експертів, оскільки такі клопотання є похідними від клопотань в задоволенні яких Судом вже було відмовлено.

19.10.2020 Компанією "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." подано клопотання про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі частини 5 статті 302 Господарського процесуального кодексу України.

20.10.2020 Компанією "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." подано друге клопотання про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі частини 5 статті 302 Господарського процесуального кодексу України.

Вказані клопотання мотивовані наступним:

- Відповідно до Закону Белізу "Про міжнародні комерційні компанії Белізу" поняття "виключена з Міжнародного реєстру компаній" не є тотожнім поняттю "припинення юридичної особи" за законодавством України і не свідчить про втрату юридичною особою цивільної право- і дієздатності і, як наслідок, позбавлення права бути повноцінним учасником господарського процесу у справі про банкрутство.

- При цьому 23.06.2016 Господарським судом Миколаївської області: не були враховані положення Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону Белізу "Про міжнародні комерційні компанії Белізу"; не були виконані приписи статті 367 Господарського процесуального кодексу України з метою з`ясування процесуальної право- і дієздатності юридичної особи, створеної відповідно до законодавства Белізу; сертифікат публічного нотаріуса Белізу від 18.05.2016, на який посилається суд в ухвалі від 23.06.2016, відповідно до якого Компанія "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." виключена з Міжнародного реєстру компаній ліквідатором Сербін І.І. отримано у порядку невстановленому процесуальним законодавством, судом не було надано правової оцінки вказаного Сертифікату, як доказу.

- В зв`язку з наявністю одночасно у Справі двох затверджених Господарським судом Миколаївської області (ухвалою від 24.04.2013 та ухвалою від 23.06.2016) реєстрів вимог кредиторів, справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики що стосується: формування, затвердження та внесення змін до реєстру вимог кредиторів, можливого виключення кредитора з реєстру вимог кредиторів, існування "декількох реєстрів" вимог кредиторів тощо.

Представники скаржників в судовому засіданні 20.10.2020 підтримали вказані клопотання з підстав викладених в них.

Ліквідатор, представники Приватного підприємства "Юридична фірма "Правовий Аспект групп", Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аннона" та кредитор - фізична особа ОСОБА_1 в судовому засіданні 20.10.2020 заперечили проти вказаних клопотань.

Розглянувши вказані клопотання Суд дійшов наступних висновків.

Частиною 5 статті 302 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії або палати, має право передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, якщо дійде висновку, що справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики.

Проте доводи, наведені скаржником у клопотанні, не містять належного обґрунтування наявності виключної правової проблеми.

Також, колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду не вбачає що дана справа містить виключну правову проблему та не вважає, що її передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики, з огляду на предмет оскарження в цьому касаційному провадженні.

Окрім того, передача справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі частини 5 статті 302 Господарського процесуального кодексу України є правом а не обов`язком суду.

З огляду на викладене, колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду не вбачає підстав для передачі справи № 5016/1284/2012(5/45) на розгляд Великої Палати Верховного Суду з підстав передбачених частиною 5 статті 302 Господарського процесуального кодексу України. Тому Суд відмовляє в задоволенні клопотань Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." про передачу справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

20.10.2020 Компанією "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." подано клопотання про витребування всіх матеріалів справи № 5016/1284/2012(5/45).

Представники скаржників в судовому засіданні 20.10.2020 підтримали вказане клопотання з підстав викладених в ньому.

Ліквідатор, представники Приватного підприємства "Юридична фірма "Правовий Аспект групп", Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аннона" та кредитор - фізична особа ОСОБА_1 в судовому засіданні 20.10.2020 заперечили проти вказаного клопотання.

Розглянувши вказане клопотання Суд дійшов наступних висновків.

Згідно частини 1 статті 2 Господарського процесуального кодексу України Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно з частиною 1 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Заслухавши пояснення представників сторін в судовому засіданні 20.10.2020, колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду дійшла висновку про те, що для забезпечення повного, всебічного, об`єктивного розгляду касаційних скарг Компанії "Пойзантер Холдінгз ЛТД" ("Poizanter Holdings LTD") № 31-08/20-01 від 31.08.2020, Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." ("BELMONT INDUSTRIES INC."), Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан-Судоремонт" № 31-08/20-02 від 31.08.2020, Первинної профспілкової організації "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН" від 31.08.2020 на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 04.08.2020 та на ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 14.02.2020 необхідно витребувати з Господарського суду Миколаївської області, Південно-західного апеляційного господарського суду всі матеріали справи № 5016/1284/2012(5/45) за заявою Відкритого акціонерного товариства "Малярно-ізоляційне підприємство "Райдуга" до Публічного акціонерного товариства "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН" про банкрутство.

Відповідно до частини 2 статті 216 Господарського процесуального кодексу України якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи.

З огляду на необхідність витребування матеріалів справи, колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду вважає за доцільне оголосити перерву в судовому засіданні до 14:15 год. 03.11.2020.

Керуючись статтями 120, 121, 216, 234, 235, 306, 314 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд, -

У Х В А Л И В:

1. Оголосити перерву в судовому засіданні у справі № 5016/1284/2012(5/45) за касаційними скаргами Компанії "Пойзантер Холдінгз ЛТД" ("Poizanter Holdings LTD") № 31-08/20-01 від 31.08.2020, Компанії "БЕЛЬМОНТ ІНДАСТРІЗ ІНК." ("BELMONT INDUSTRIES INC."), Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан-Судоремонт" № 31-08/20-02 від 31.08.2020, Первинної профспілкової організації "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН" від 31.08.2020 на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 04.08.2020 та на ухвалу Господарського суду Миколаївської області від 14.02.2020 до 14 год. 15 хв. 03.11.2020 у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6 в залі судових засідань №330.

2. Витребувати з Господарського суду Миколаївської області, Південно-західного апеляційного господарського суду всі матеріали справи № 5016/1284/2012(5/45) за заявою Відкритого акціонерного товариства "Малярно-ізоляційне підприємство "Райдуга" до Публічного акціонерного товариства "Миколаївський суднобудівний завод "ОКЕАН" про банкрутство.

3. Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання не є обов`язковою.

4. Роз`яснити учасникам справи положення статті 202 Господарського процесуального кодексу України відповідно до якої неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

5. Повідомити учасників справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, у т.ч. поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо), в тому числі заяву в порядку статті 197 Господарського процесуального кодексу України, на електронну адресу суду (kgs@supreme.court.gov.ua), поштою, факсом або дистанційними засобами зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

6. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://supreme.court.gov.ua/supreme/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. В. Білоус

Судді С. В. Жуков

Н. Г. Ткаченко

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено23.10.2020
Номер документу92347506
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —5016/1284/2012(5/45)

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 03.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 10.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 30.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 28.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 29.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні