Ухвала
від 06.11.2020 по справі 383/572/20
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/572/20

Номер провадження 2-о/383/30/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2020 року Бобринецький районний суд Кіровоградської області у складі головуючого судді Бондаренко В.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Могиленко В.М.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Тупало М.П.,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Бобринець Кіровоградської області в залі судових засідань Бобринецького районного суду Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Бобринецька міська об`єднана територіальна громада, ОСОБА_2 , про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Бобринецького районного суду Кіровоградської області з вказаною заявою у якій просить встановити факт родинних відносин між її батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , та його матір`ю ОСОБА_5 , 1939 року народження, померлою ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме, що ОСОБА_4 є рідним сином ОСОБА_5 . Метою встановлення факту заявнику необхідно для оформлення спадщини за правом представлення після смерті бабусі ОСОБА_5 .

06.11.2020 року заінтересована особа ОСОБА_2 подав до суду заяву про залишення заяви про встановлення факту родинних відносин без розгляду, посилаючись на те, що ОСОБА_5 за життя заповіла йому земельну ділянку площею 8,1634 га, розташовану на території Червонодолинської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, та у встановлений законом термін подав до нотаріуса заяву про прийняття спадщини за заповітом, а тому виникає спір про право.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 - ОСОБА_3 підтримав заяву про залишення заяви без розгляду.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та представник заявника - адвокат Тупало М.П. заперечили проти задоволення заяви, оскільки земельна ділянка не являється єдиним майно, що залишилось після смерті спадкодавця.

Представник заінтересованої особи Бобринецької міської об`єднаної територіальної громади в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, причини неявки суду не відомі, тому суд вважає можливим розгляд справи за відсутності вказаного представника.

Дослідивши матеріали заяви, суд приходить до висновку про необхідність залишення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин без розгляду виходячи з наступного.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно із ч.6 ст.294 ЦПК України якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

За правилами ч.4 ст.315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Встановлення факту родинних відносин заявник пов`язує з оформленням спадщини за законом, що відкрилась після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 . В судовому засіданні 07.09.2020 року на запитання головуючого представником заявника повідомлено про необхідність встановлення юридичного факту з метою успадкування зокрема земельної ділянки.

Як вбачається із матеріалів спадкової справи №4/2020 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 , із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 звернувся спадкоємець за заповітом ОСОБА_2 , який спадкує земельну ділянку площею 8,16 га, що знаходиться на території Червонодолинської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, кадастровий номер 3520887900:02:000:2644. З огляду на те, що спадкоємець за заповітом діючи на захист своїх спадкових прав подав заяву про залишення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин без розгляду через існування спору про право фактично заперечує родинні відносини заявника із спадкодавцем, а між сторонами існує спір про право на земельну ділянку, яка залишилась після смерті ОСОБА_5 , суд приходить до висновку про необхідність залишення заяви про встановлення факту родинних відносин без розгляду, оскільки під час її розгляду виник спір про право між заявником ОСОБА_1 та іншим спадкоємцем ОСОБА_2 , який належить вирішувати в порядку позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 260, 293, 294, 315 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Бобринецька міська об`єднана територіальна громада, ОСОБА_2 , про встановлення факту родинних відносин - залишити без розгляду.

Відповідно до ч.6 ст.294 ЦПК України роз`яснити заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних засадах.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.15 ч.1 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Бобринецький районний суд Кіровоградської області).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.В. Бондаренко

СудБобринецький районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92687354
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —383/572/20

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні