Ухвала
від 07.11.2020 по справі 380/8207/20
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без розгляду

07 листопада 2020 рокуЛьвівСправа № 380/8207/20 пров. № А/857/13380/20

Восьмий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді - Довгополова О.М.

суддів - Гудима Л.Я., Святецького В.В.,

перевіривши апеляційну скаргу Львівської обласної організації політичної партії «Громадянська позиція» на додаткове рішення Львівського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2020 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Славської селищної територіальної виборчої комісії Стрийського району Львівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Львівська обласна організація політичної партії «Громадянська позиція» , ОСОБА_2 , про визнання протиправною та скасування постанови,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Славської селищної територіальної виборчої комісії Стрийського району Львівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Львівська обласна організація політичної партії «Громадянська позиція» , ОСОБА_2 , в якому просив визнати протиправною та скасувати постанову Славської селищної територіальної виборчої комісії Стрийського району Львівської області від 27.09.2020 р. №29 «Про реєстрацію ОСОБА_2 , висунутого Львівською обласною організацією Політичної партії «Громадянська позиція» , кандидатом на посаду Славського селищного голови Стрийського району Львівської області на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року» .

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 04.10.2020 у справі №380/8207/20 у задоволенні позову відмовлено повністю. Стягнуто з ОСОБА_1 до спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір за подання адміністративного позову у сумі 840 (вісімсот сорок) грн 80 коп.

19.10.2020 р. Астапович О.В., в інтересах ОСОБА_2 , подав до суду заяву про розподіл судових витрат, в якій просив стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 судові витрати у розмірі 11000 грн. Також 19.10.2020 року ОСОБА_3 подано в інтересах Львівської обласної організації політичної партії «Громадянська позиція» аналогічну заяву на суму 12000 грн.

Додатковим рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 21.10.2020 в стягненні з ОСОБА_1 на користь Львівської обласної організації політичної партії Громадянська позиція судових витрат у розмірі 12 000,00 грн - відмовлено; в стягненні з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 судових витрат у розмірі 11 000,00 грн - відмовлено.

Не погодившись із прийнятим судовим рішенням, Львівська обласна організація політичної партії «Громадянська позиція» подала апеляційну скаргу.

Проаналізувавши матеріали справи та апеляційну скаргу, апеляційний суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення апеляційної скарги без розгляду з огляду на наступне.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій встановлені статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частин першої та другої статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

Виборець, учасник всеукраїнського референдуму (громадянин України, який має право голосу у відповідних виборах або референдумі) може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій, якщо такі рішення, дія чи бездіяльність безпосередньо порушують його виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі чи процесі референдуму.

Як встановлено частиною другою статті 278 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених статтями 273-277 цього Кодексу, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Положеннями статті 270 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено особливості обчислення процесуальних строків в окремих категоріях адміністративних справ, відповідно до яких на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої - десятої статті 120 цього Кодексу.

Строки, встановлені у справах, визначених цією статтею, обчислюються календарними днями і годинами.

Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події.

Днем бездіяльності є останній день встановленого законом строку, в який мало бути вчинено дію або прийнято рішення.

Днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Зазначені вище особливості обчислення процесуальних строків, зокрема, строку апеляційного оскарження, поширюються на судові рішення у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, в тому числі і на оскарження додаткового рішення у виборчій справі.

Апеляційний суд вважає за необхідне наголосити на тому, що додаткове рішення є способом вирішення питань, які суд залишив поза увагою при ухваленні рішення по суті справи, а тому воно є невід`ємною частиною судового рішення.

Апеляційна скарга Львівської обласної організації політичної партії «Громадянська позиція» на додаткове рішення Львівського окружного адміністративного суду від 21.10.2020 р. була подана 03.11.2020 р. та надійшла до суду 06.11.2020, що підтверджується відміткою канцелярії суду першої інстанції, тобто з пропуском дводенного строку, встановленого частиною другою статті 278 Кодексу адміністративного судочинства України.

Також колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що судом першої інстанції в оскаржуваному рішенні було помилково вказано тридцятиденний строк оскарження, що не узгоджується з наведеними вище нормами щодо спеціального строку оскарження, що становить 2 дні у даній категорії справ.

Відповідно до частини п`ятої статті 270 Кодексу адміністративного судочинства України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Враховуючи викладене, апеляційний суд приходить до висновку про наявність підстав для залишення апеляційної скарги без розгляду.

Керуючись статтями 5-10, 270, 272, 273, 278, 292, 293, 321, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Львівської обласної організації політичної партії «Громадянська позиція» на додаткове рішення Львівського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2020 року у справі № 380/8207/20 залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена.

Суддя-доповідач О. М. Довгополов судді В. В. Святецький Л. Я. Гудим

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92691645
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —380/8207/20

Ухвала від 09.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Рішення від 21.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Братичак Уляна Володимирівна

Ухвала від 07.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Рішення від 04.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Братичак Уляна Володимирівна

Ухвала від 03.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Братичак Уляна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні