Ухвала
від 09.11.2020 по справі 380/8207/20
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДОДАТКОВА УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2020 рокуСправа № 380/8207/20 пров. № А/857/11890/20 Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії:

судді-доповідача - Качмара В.Я.,

суддів - Большакової О.О., Мікули О.І.,

при секретарі судового засідання - Хомича О.Р.,

розглянувши у судовому засіданні в м.Львові заяви Львівської обласної організації політичної партії Громадянська позиція та ОСОБА_1 про ухвалення додаткового судового рішення у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 4 жовтня 2020 року у справі за його позовом до Славської селищної територіальної виборчої комісії Стрийського району Львівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, - Львівська обласна організація політичної партії Громадянська позиція та ОСОБА_1 , про визнання протиправною та скасування постанови, -

ВCТАНОВИВ:

У провадженні Восьмого апеляційного адміністративного суду перебувала справа за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 4 жовтня 2020 року .

7 жовтня 2020 року за результатами апеляційного розгляду справи прийнято відмову ОСОБА_2 від апеляційної скарги на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 4 жовтня 2020 року та закрито апеляційне провадження.

Разом з тим, Львівська обласна організація політичної партії Громадянська позиція (далі - Обласна організація ПП) та ОСОБА_1 подали заяви про ухвалення додаткового судового рішення, мотивовані тим, що відповідно до розрахунків гонорару від 09.10.2020 Обласна організація ПП та ОСОБА_1 понесуть витрати на оплату послуг адвокатів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в розмірі 2500 грн кожен, які необхідно стягнути із позивача.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника третьої особи, перевіривши матеріали справи та доводи поданих заяв, суд апеляційної інстанції вважає, що вищевказані заяви про ухвалення додаткового рішення не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з пунктом 3 частини першої, частиною третьою статті 252 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС) суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може розглянути питання ухвалення додаткового судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Відповідно до частини першої, пункту першого частини третьої статті 132 КАС судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Так, як видно із долучених до заяв про ухвалення додаткового судового рішення документів, 29.09.2020 Адвокатське об`єднання Львівська адвокатська компанія (далі - АО) з однієї сторони та Обласна організація з іншої, уклали договір про надання правничої допомоги (далі - Договір). За змістом загальних положень вказаного Договору, виконавець зобов`язується надати замовнику визначені пунктом 2.1 даного Договору правову допомогу з питання представлення інтересів замовника в Славській селищній територіальній виборчій комісії Стрийського району Львівської області (далі - ТВК), Львівському окружному адміністративному суді, судах апеляційної та касаційної інстанцій про визнання протиправним та скасування постанови (постанов) ТВК, якою відмовлено у реєстрації кандидатів у депутати Славської селищної ради, кандидата на посаду Славського селищного голови, які висунуті від ПП для участі у місцевих виборах 25.10.2020. Згідно пункту 4.1 Договору розмір витрат на оплату послуг адвоката має відповідати вимогам, визначеним частиною п`ятої статті 134 КАС та становить 1000 грн за одну годину роботи адвоката, а у вихідні та святкові дні 2000 грн за одну годину роботи. Підтвердження кількості годин роботи адвоката по даній справі є розрахунок гонорару.

Відповідно до розрахунку гонорару від 09.10.2020 Обласна організація ПП згідно Договору за надану правничу допомогу у Восьмому апеляційному адміністративному суді в справі №380/8207/20 має сплатити 2500 грн, в розрахунок вказаної суми входять наступні послуги: отримання копії апеляційної скарги в приміщенні суду 30 хв, ознайомлення з апеляційною скаргою 30 хв, консультація замовника щодо правової позиції 30 хв, участь в судовому засіданні, очікування нарадчої та проголошення судового рішення 1 год.

З врахуванням наведеного апеляційний суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення заяви УПП про ухвалення додаткового рішення в частині розподілу судових витрат.

Щодо договору про надання правничої допомоги укладеного 24.09.2020 (далі - Договір-2) між Адвокатським бюро Астапович та ОСОБА_1 то такий укладений з метою представлення інтересів замовника в/перед судових органах, органах чи особами виконання рішень, правоохоронними органами, органами державної влади місцевого самоврядування, іншими фізичними та юридичними особами у справі щодо реєстрації ТВК ОСОБА_1 кандидатом на посаду Славського селищного голови, що висунутий Обласною організацією ПП на перших місцевих виборах 25.10.2020. Вартість послуг адвоката за пунктом 11 Договору-2 становить 1000 грн за одну годину роботи, а у вихідні дні 2000 грн за годину роботи. Розрахунок гонорару є обґрунтуванням кількості наданих послуг, понесених витрат та авансу (пункт 16 Договру-2).

За змістом розрахунку гонорару ОСОБА_1 згідно Договору-2 за надану правничу допомогу у Восьмому апеляційному адміністративному суді в справі №380/8207/20 має сплатити 2500 грн за надану правничу допомогу у вигляді: отримання адвокатом копії апеляційної скарги в приміщенні суду 30 хв, ознайомлення з апеляційною скаргою, консультація замовника щодо правової позиції 30 хв, участь в судовому засіданні, очікування нарадчої та проголошення судового рішення 1 год.

Разом з тим, у прохальній частині заяви про розподіл судових витрат ОСОБА_1 , просить стягнути з позивача судові витрати у розмірі 11000 грн.

Частиною першою статті 134 КАС передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За частиною третьою статті 134 КАС для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Враховуючи положення статті 134 КАС на підтвердження розміру витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, суду повинні бути надані, зокрема, документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Вказані висновки в частині вирішення питання про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу без документального підтвердження про оплату таких витрат узгоджуються із позицією Верховного Суду, що викладена у постанові від 17 серпня 2020 року у справі №160/4615/19.

Оскільки заявниками не надано документів, що свідчать про оплату кожного із них витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, у суду відсутня змога встановити дійсний розрахунок понесених третіми особами вказаних витрат.

З врахуванням наведеного апеляційний суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення заяв Обласної організації ПП та ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення в частині розподілу судових витрат пов`язаних із наданням професійної правничої допомоги.

Керуючись статтями 132, 134, 139, 143, 252, 321, 325, 328 КАС,

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяв Львівської обласної організації політичної партії Громадянська позиція та ОСОБА_1 про ухвалення додаткового судового рішення у даній справі відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Суддя-доповідач В. Я. Качмар судді О. О. Большакова О. І. Мікула

Повне судове рішення складено 9 листопада 2020 року.

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92714886
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —380/8207/20

Ухвала від 09.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Ухвала від 07.11.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Рішення від 21.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Братичак Уляна Володимирівна

Ухвала від 07.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Качмар Володимир Ярославович

Рішення від 04.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Братичак Уляна Володимирівна

Ухвала від 03.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Братичак Уляна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні