Ухвала
від 09.11.2020 по справі 912/3456/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

09 листопада 2020 рокуСправа № 912/3456/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Фермерського господарства "Степове", 26200, Кіровоградська область, Маловисківський район, м. Мала Виска, вул. Шевченка, 86

до : Фермерського господарства "Степол Агро", 26200, Кіровоградська область, Маловисківський район, м. Мала Виска, вул. Київська, 11А

про визнання права постійного користування

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Фермерського господарства "Степове", яка містить вимоги до Фермерського господарства "Степол Агро" про визнання за Фермерським господарством "Степове", код ЄДРПОУ 23092944, право постійного користування земельною ділянкою 50.0 гектарів в межах згідно з планом, що розташована на території Маловисківської міської ради, та яка знаходиться в його постійному користуванні згідно Державного акту на право постійного користування землею серії КР 13 МВ, що зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 63 та зареєстрований Маловисківською районною радою 17.02.1994 за №51, з покладенням на відповідача судових витрат.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на те, що громадянином ОСОБА_1 , на ім`я якого було видано Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 50,0 га, що розташована на території Маловисківської міської ради, здійснено реєстрацію права користування спірною земельною ділянкою за іншим Фермерським господарством "Степол Агро", тоді як вказана земельна ділянка була надана для створення і ведення Фермерського господарства "Степове".

Ухвалою від 28.10.2020 позовну заяву Фермерського господарства "Степове" залишено без руху та постановлено усунути встановлені при поданні позовної заяви, недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме повідомити рішення якого саме органу оскаржується та його номер/дату або його зміст (про що рішення); чітко вказати правовстановлюючий документ, щодо якого пред`явлена позовна вимога про визнання недійсним; належні докази сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі (докази сплати судового збору в сумі 2 102,00 грн) крім, якщо за наслідками усунення недоліків зміниться фактична кількість пред`явлених вимог.

04.11.2020 Фермерським господарством "Степове" надіслано до суду заяву щодо виконання вимог ухвали суду від 28.10.2020, згідно якої позивач просить виключити з прохальної частини позову повністю п. 2 про скасування рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, прийняті щодо земельної ділянки, яка знаходиться у постійному користуванні позивача на підставі Державного акту на право постійного користування землею серії КР13 МВ, що зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 63 та зареєстрований Маловисківською районною радою 17.02.1994 р. за № 51 в межах згідно з планом, вказаним в Державному акті на право постійного користування землею та визнання недійсними правовстановлюючих документів на земельну ділянку з кадастровим № 3523110100:02:004:0036, на підставі яких зареєстровано право на користування спірною земельною ділянкою за Фермерським господарством "Степол Агро", код ЄДРПОУ 43578247.

Таким чином, позивач, згідно поданого позову, залишає одну позовну вимогу - визнання права постійного користування земельною ділянкою.

Отже, позивачем усунуто встановлені судом недоліки у визначений ухвалою строк.

Відповідно до частини 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Позивачем усунуто допущені ним недоліки при поданні позову у визначений судом строк, позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України і підсудна господарському суду Кіровоградської області. Підстав для залишення позовної заяви без руху, для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі немає.

З огляду на викладене, суд визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

Розглянувши матеріали позовної заяви Фермерського господарства "Степове", господарський суд дійшов висновку, що вказану заяву слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

Крім того, при поданні позовної заяви позивач зазначив в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача громадянина ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.ч. 1-2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

З огляду на норми ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зазначає, що саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення фізичних осіб, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, без вирішення судом питання щодо їх допущення або залучення до участі у справі не надає таким особам відповідного процесуального статусу.

Зважаючи на ті обставини, що спірна земельна ділянка надавалась на праві постійного користування ОСОБА_1 , суд вважає, що рішення у даній справі може вплинути на його права та/або обов`язки, а тому вбачає необхідність залучення його до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Суд також враховує, що одночасно з пред`явленням позову, позивачем подано клопотання про витребування доказів в порядку ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, а саме: рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, прийняті щодо земельної ділянки, яка знаходиться у постійному користуванні позивача на підставі Державного акту на право постійного користування землею серії КР13 МВ, що зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 63 та зареєстрований Маловисківською районною радою 17.02.1994 р. за № 51 в межах згідно з планом, вказаним в Державному акті на право постійного користування землею; правовстановлюючих документів на земельну ділянку з кадастровим № 3523110100:02:004:0036, на підставі яких зареєстровано право на користування спірною земельною ділянкою за Фермерським господарством "Степол Агро"; документи, що посвідчують право користування Фермерського господарства "Степол Агро" земельною ділянкою з кадастровим № 3523110100:02:004:0036; статутні документи Фермерського господарства "Степол Агро".

Проте, враховуючи те, що позивачем подано заяву про виключення з прохальної частини позову повністю п. 2 про скасування рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування та визнання недійсними правовстановлюючих документів, суд не вбачає підстав для задоволення поданого клопотання та витребування вказаних доказів, а тому відмовляє у його задоволенні.

Керуючись статтями 12, 50, 120, 162, 164, 165-167, 176, 234, 235, 242 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 912/3456/20.

2. Справу № 912/3456/20 розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 08.12.2020 12:00.

4. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань № 324.

5. У задоволенні клопотання позивача про витребування доказів відмовити.

6. Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

7. Відповідно до ст. ст. 165, 167 Господарського процесуального кодексу України ВІДПОВІДАЧ має право подати відзив на позовну заяву, з дотриманням правил, встановлених частинами третьою - шостою вказаної статті, та заперечення на відповідь позивача на відзив, з дотриманням наведених правил.

Встановити строк для подання відзиву на позов з усіма документами (доказами) до нього - протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Встановити строк для подання заперечення на відповідь позивача на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

До відома відповідача - у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України).

8. Відповідно до ст. 166 Господарського процесуального кодексу України встановити ПОЗИВАЧУ строк для подання відповіді на відзив відповідача - протягом 5 днів з дня його отримання.

До відповіді на відзив застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 165 Господарського процесуального кодексу України.

9. Відповідно до ст. 168 Господарського процесуального кодексу України встановити ТРЕТІЙ ОСОБІ строк для подання пояснень третіх осіб - на протязі 5 днів з дня отримання даної ухвали, позовних матеріалів, відзиву та відповіді на відзив.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - сьомою статті 165 цього Кодексу.

10. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

11. Враховуючи впровадження на території України карантину та з метою забезпечення оперативного отримання процесуальних документів, суд повідомляє учасників справи про можливість подання до суду заяв (клопотань) про отримання процесуальних документів електронною поштою, із зазначенням своїх електронних адрес.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Копії ухвали надіслати Фермерському господарству "Степове" за адресою: 26200, Кіровоградська область, Маловисківський район, м. Мала Виска, вул. Шевченка, 86 та та на електронну адресу представника позивача: ІНФОРМАЦІЯ_1; Фермерському господарству "Степол Агро" за адресою: 26200, Кіровоградська область, Маловисківський район, м. Мала Виска, вул. Київська, 11А та ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя В.В.Тимошевська

Повідомити учасників справи про наявність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду .

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено09.11.2020
Номер документу92704495
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права постійного користування

Судовий реєстр по справі —912/3456/20

Ухвала від 08.06.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Постанова від 13.07.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 13.06.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 24.05.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Постанова від 02.05.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Постанова від 18.04.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Ухвала від 13.04.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Ухвала від 04.04.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні