Ухвала
від 19.11.2020 по справі 120/6902/20-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

19 листопада 2020 р. Справа № 120/6902/20-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Томчука Андрія Валерійовича, суддів Жданкіної Наталії Володимирівни, Дончика Віталія Володимировича, розглянувши матеріали справи за позовом ОСОБА_1 до Вінницької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області про визнання незаконними та скасування постанов

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Вінницької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області про визнання незаконними та скасування постанов.

Ухвалою суду від 19.11.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених ст. 268 - 272, 273 КАС України. Призначено колегіальний розгляд справи, визначивши колегію суддів відповідно до ч. 7 ст. 31 КАС України.

Згідно із протоколу автоматичного визначення складу колегії суддів від 19.11.2020 для розгляду цієї справи сформовано колегію суддів у складі головуючого судді Томчука А.В., суддів Жданкіної Н.В., Дончика В.В.

Відповідно до положень статті 173 КАС України завданням підготовчого провадження є, зокрема, остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Відповідно до статті 273 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму. Також, відповідно до цієї норми КАС України, виборці мають право на звернення до суду в разі порушення їхніх виборчих прав або інтересів щодо участі у виборчому процесі.

Статтею 268 КАС України визначено, що у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур`єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку.

Учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, визначеної частиною першою цієї статті, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду.

Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Відповідно до статті 269 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-283, 285-289 цього Кодексу, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив). Копії позовної заяви та доданих до неї документів направляються відповідачу й іншим учасникам справи на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надаються для ознайомлення в судовому засіданні.

З огляду на викладене, колегія суддів приходить до висновку про призначення в справі підготовчого судового засідання.

Разом з тим, позивачем в позовній заяві зазначено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Вінницьку обласну громадську організацію "Ми разом" та третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Центральну виборчу комісію.

Мотивуючи необхідність залучення вказаних осіб, позивач вказав, що Вінницька обласна громадська організація "Ми разом" з часу свого заснування переймається питаннями відновлення в дії принципу верховенства права та докладає системних зусиль задля реального втілення в життя суспільства та Української держави принципу верховенства права, шляхом пошуку можливостей забезпечення реалізації Українським народом його виключного права визначати та змінювати конституційний лад в Україні.

Доцільність залучення Центральної виборчої комісії мотивовано тим, що позовні вимоги, поставлені позивачем перед судом, зачіпають права, обов`язки та інтереси комісії, як органу центральної влади до повноважень якого, віднесено організація виборів та референдумів.

Визначаючись щодо доцільності залучення зазначених третіх осіб, суд керується наступним.

Правовий статус та порядок вступу у справу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, врегульований КАС України.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

При цьому, участь у справі третіх осіб з одного боку обумовлена завданням адміністративного судочинства, яким згідно з частиною першою статті 2 КАС України є справедливий, неупереджений та своєчасний захист прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин, а з іншого - вимогами процесуального законодавства про законність і обґрунтованість судового рішення.

В силу приписів ч. 5 ст. 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відтак, колегія доходить висновку, про те, що Вінницьку обласну громадську організацію "Ми разом" необхідно залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Відповідно ч. 2 ст. 51 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, мають права та обов`язки, визначені у ст. 44 цього Кодексу.

Щодо залучення Центральної виборчої комісії в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, суд враховує, що відповідно до Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія (далі - Комісія) є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі Конституції України, цього та інших законів України і наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського і місцевих референдумів в порядку та в межах, встановлених цим та іншими законами України.

Таким чином, з огляду на заявлені позовні вимоги, наявні підстави для залучення Центральної виборчої комісії до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Крім того, колегія суддів приймає до уваги, що положенням частини 4 статті 9 КАС України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини 1 статті 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до частин 6-9 статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Згідно з частиною 3 статті 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

На підставі викладеного, виходячи з предмету спору, доводів позивача, викладених в позовній заяві, суд вважає за необхідне витребувати у відповідача належним чином засвідчені копії матеріалів, що слугували підставою для винесення оскаржуваних постанов, а також належним чином засвідчені копії постанов Вінницької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області від 13.11.2020 №224, №225, №226, №227, №228, №229, №230, №231 та від 16.11.2020 №232, №233.

Керуючись статтями 33, 72, 80, 173, 179-180, 268-272, 273 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Призначити підготовче засідання у справі на 19.11.2020 о 20:00 год. в залі судового засідання №8 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов із поясненнями по суті заявлених вимог та доданням підтверджуючих документів до 19:30 год. 19.11.2020.

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до частини 4 статті 159 КАС України, неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Вінницьку обласну громадську організацію "Ми разом" (код ЄДРПОУ 26287186, вул. Пирогова, 59-а, м. Вінниця, 21050).

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Центральну виборчу комісію (код ЄДРПОУ 33132649, площа Лесі України, 1, м. Київ, 01196).

Роз`яснити третім особам, що вони мають право подати пояснення щодо позовних вимог у порядку передбаченому ст. 162 КАС України до 19:30 год. 19.11.2020.

Звернути увагу учасників справи, що заяви по суті справи повинні відповідати вимогам, передбаченим статтям 159, 162, 165 КАС України.

Витребувати у Вінницької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області та зобов`язати її надати суду до 19:30 год. 19.11.2020, в тому числі шляхом направлення їх на електронну адресу суду (inbox@adm.vn.court.gov.ua): належним чином засвідчені копії матеріалів, що слугували підставою для винесення оскаржуваних постанов, а також належним чином засвідчені копії постанов Вінницької міської територіальної виборчої комісії Вінницького району Вінницької області з№224, №225, №226, №227, №228, №229, №230, №231 від 13.11.2020 та №232, №233 від 16.11.2020.

Учасникам процесу забезпечити явку в судове засідання представників відповідно частини 1 статті 57 КАС України, із визначеними статтею 59 КАС України доказами про повноваження, та з документами, що посвідчують їх особу, або документом, що підтверджує повноваження представників, визначених ч.ч. 1 та 2 ст. 279 КАС України.

Копію ухвали негайно надіслати учасникам справи та виборчій комісії вищого рівня.

Копію позовної заяви та доданих до неї документів направити відповідачу та третій особі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: "http://court.gov.ua/fair/".

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Головуючий суддя Томчук Андрій Валерійович

Судді Жданкіна Натаія Володимирівна

Дончик Віталій Володимирович

Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено20.11.2020
Номер документу92953580
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/6902/20-а

Постанова від 23.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 22.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 22.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 22.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Рішення від 20.11.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 20.11.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 19.11.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 19.11.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 20.11.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 19.11.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні