Ухвала
від 20.11.2020 по справі 388/1040/20
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 388/1040/20

провадження № 2/388/556/2020

УХВАЛА

20.11.2020м. Долинська

Суддя Долинського районного суду Кіровоградської області Кнуров О.А., розглянувши в межах підготовчого провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Долинської міської ради Долинського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

встановив:

позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача Долинської міської ради Долинського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, в якому (позові) просив визначити йому додатковий строк у три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для прийняття спадщини за законом, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою від 03.09.2020 зазначену позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за вказаним позовом з постановленням здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та розпочато підготовче провадження у справі.

Від позивача надійшло клопотання, зареєстроване в суді 12.11.2020 за вх. № ЕП-2059/20, про заміну неналежного відповідача, в якому останній просив замінити неналежного відповідача Долинську міську раду Долинського району Кіровоградської області на належного - ОСОБА_3 , посилаючись на інформацію, яка стала йому відома після ознайомлення з матеріалами даної справи.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

В межах підготовчого провадження судом у приватних нотаріусів Долинського районного нотаріального округу було витребувано спадкову справу, заведену після смерті ОСОБА_2 , та спадкову справу, заведену після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З матеріалі зазначених спадкових справ встановлено, що свідоцтво про право на спадщину у виді земельної ділянки кадастровий № 3521987600:02:000:0248 за законом після смерті ОСОБА_2 отримав ОСОБА_4 , який згодом помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та після його смерті свідоцтво про право на спадщину у виді земельної ділянки кадастровий № 3521987600:02:000:0248 за законом отримала ОСОБА_3 .

Враховуючи викладене, суд констатує обґрунтованість клопотання позивача в частині необхідності залучення для участі у розгляді даної справи в якості відповідача - ОСОБА_3 .

Поряд з цим, суд не погоджується зі змістом вимоги позивача у частині саме заміни відповідача Долинської міської ради Долинського району Кіровоградської області враховуючи те, що у своєму позові позивач зазначає, що до обсягу спадкового майна належить не лише вищевказана земельна ділянка, а й житловий будинок. При цьому, з матеріалів справи вбачається, що свідоцтво на право власності на житловий будинок, який би належав ОСОБА_2 не видавалось.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 51 ЦПК України про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для залучення для участі у розгляді даної справи в якості відповідача ОСОБА_3 без визнання Долинської міської ради Долинського району Кіровоградської області неналежним відповідачем, тому клопотання позивача про заміну неналежного відповідача слід задовольнити частково.

Відносно відповідача ОСОБА_3 слід виконати вимоги ч. 6 ст. 187 ЦПК України.

Відповідачу ОСОБА_3 в порядку передбаченому ст. 187 ЦПК України слід визначити строк для подання відзиву на позов.

Керуючись статтями 51, 187, 258, 260 ЦПК України,

постановив:

клопотання позивача ОСОБА_1 про заміну неналежного відповідача - Долинської міської ради Долинського району Кіровоградської області на належного - ОСОБА_3 , задовольнити частково.

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Долинської міської ради Долинського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини співвідповідача - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 .

В іншій частині клопотання позивача відмовити.

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи. Одночасно з копією даної ухвали відповідачу ОСОБА_3 надіслати копію ухвали про відкриття провадження у справі та копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Виконати вимоги ч. 6 ст. 187 ЦПК України відносно відповідача ОСОБА_3 , а саме, звернутися до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Роз`яснити відповідачу ОСОБА_3 , що не пізніше п`ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали, копії ухвали про відкриття провадження, копії позовної заяви з копіями доданих до неї документів, вона має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копія відзиву та додані до нього документи повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи (позивачу, третій особі тощо), з наданням суду разом із відзивом підтвердження такого надіслання (надання).

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує спір за наявними матеріалами справи (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Кнуров

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92985198
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —388/1040/20

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Постанова від 12.09.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Постанова від 12.09.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 16.08.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 28.06.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Рішення від 15.05.2022

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Рішення від 15.05.2022

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні