Рішення
від 18.11.2020 по справі 902/235/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

"18" листопада 2020 р. Cправа № 902/235/20

Господарський суд Вінницької області у складі головуючого судді Тварковського А.А. ,

за участю секретаря судового засідання Німенко О.І.,

у відсутності учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження матеріали господарської справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЖВА-ЛТД" (вул. Г.Арабея, 13, м. Вінниця, 21000)

до: Приватного підприємства "Афіна БК" (вул. Магістральна, буд.20, м. Жмеринка, Вінницька область, 23100)

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Департамент капітального будівництва Вінницької міської ради (вул. Пирогова, буд.34А, м. Вінниця, 21018)

про стягнення 502114,75 грн,

В С Т А Н О В И В :

Господарським судом Вінницької області 03.11.2020 прийнято рішення у справі №902/235/20, відповідно до якого відмовлено повністю у задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЖВА-ЛТД" про стягнення з Приватного підприємства "Афіна БК" 502114,75 грн.

Враховуючи заявлення представником відповідача до закінчення судових дебатів про надання доказів понесення Приватним підприємством "Афіна БК" витрат на професійну правничу допомогу після ухвалення рішення у справі, судом встановлено 5-ти дений строк відповідачу для подання суду відповідних доказів з дня проголошення вступної та резолютивної частин рішення та призначено судове засідання на 18.11.2020 згідно з приписами ч.2. ст. 221 ГПК України.

З огляду на те, що представники сторін після виходу суду з нарадчої кімнати для оголошення вступної та резолютивної частин рішення не з`явилися, останніх про дату, час та місце призначеного судового засідання для вирішення питання про судові витрати повідомлено телефонограмами.

У встановлений судом строк, 09.11.2020 через канцелярію суду надійшла заява представника відповідача про винесення додаткового рішення про розподіл судових витрат з додатком відповідних документів на підтвердження витрат Приватного підприємства "Афіна БК" на професійну правничу допомогу. Відповідно до прохальної частини поданої заяви представник відповідача просить розглянути заяву за його відсутності та стягнути з позивача на користь відповідача 33632 грн витрат на професійну правничу допомогу.

На визначену дату та час у судове засідання учасники справи не з`явилися.

У зв`язку з неявкою учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 4 ст. 244 ГПК України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

З огляду на вказане, суд дійшов висновку про розгляд питання розподілу понесених позивачем судових витрат на професійну правничу допомогу за відсутності представників сторін.

Розглянувши подані матеріали на підтвердження понесення Приватним підприємством "Афіна БК" судових витрат на правничу допомогу, суд враховує таке.

Відповідно до ст. 221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Згідно із п. 3 ч. 1, ч. 3 ст. 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: судом не вирішено питання про судові витрати. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 3 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат в частині витрат відповідача на правову допомогу, суд зазначає таке.

Згідно із ч.ч. 1-3 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокат - це фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом; адвокатська діяльність - це незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

За змістом ч.3 ст.4 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро (організаційні форми адвокатської діяльності).

Згідно зі ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Пунктом 3.2 рішення Конституційного Суду України від 30.09.2009 № 23-рп/2009 передбачено, що правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах тощо. Вибір форми та суб`єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати. Право на правову допомогу - це гарантована державою можливість кожної особи отримати таку допомогу в обсязі та формах, визначених нею, незалежно від характеру правовідносин особи з іншими суб`єктами права.

Отже, з викладеного слідує, що до правової допомоги належать й консультації та роз`яснення з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру; представництво у судах тощо (постанова Великої Палати Верховного Суду від 27.06.2018 у справі № 826/1216/16).

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч. 3 ст. 126 ГПК України).

Відповідно до ч. 8 ст. 129 ГПК України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Як слідує з матеріалів справи, 23.04.2020 між Приватним підприємством "Афіна БК" (Клієнт) та Адвокатським бюро "ПІПКО І ПАРТНЕРИ" (Адвокатське бюро) укладено Договір №1 про надання правової допомоги (Договір), згідно з п. 1.1. якого Адвокатське бюро зобов`язується надавати Клієнту правову допомогу: професійну правничу допомогу, включаючи представництво й інші види адвокатської діяльності щодо захисту прав, свобод та інтересів Клієнта в усіх органах державної влади і місцевого самоврядування. Підприємствах, установах, організаціях, перед їх посадовими і службовими особами, перед фізичними особами-підприємцями і громадянами, в судах України усіх рівнів та інстанцій у справі №902/235/20 за позовом до Приватного підприємства "Афіна БК" (до Клієнта) про стягнення коштів, а Клієнт зобов`язується сплатити гонорар (винагороду) за надану правову допомогу та інші платежі, визначені Договором.

Згідно з пунктом 3.1. Договору Клієнт сплачує Адвокатському бюро за надання правової допомоги гонорар в розмірі 40 (сорок) відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб , розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, за одну годину участі особи, яка надає правову Допомогу у Справі в судовому засіданні, поза судовим засіданням та під час ознайомлення з матеріалами справи в суді. За надання правової допомоги гонорар сплачується авансом на підставі рахунку або за фактом надання послуг згідно акту приймання-передачі наданих послуг і рахунку. Гранична сума гонорару за надання правової допомоги не може перевищувати 10 (десять) відсотків від суми, в стягненні якої з Клієнта відмовлено судовим рішенням у Справі та сплачується протягом п`яти днів з дня його винесення.

Сплачена Клієнтом Адвокатську бюро вищевказана сума відповідає і складає розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката відповідно до обсягу наданих послуг і виконаних робіт.

23.04.2020 року між Адвокатським бюро "ПІПКО І ПАРТНЕРИ" та приватним підприємством "Афіна БК" було укладено додаткову угоду № 1 до договору про надання правової допомоги № 1 від 23.04.2020 року, в якій п. 1.1 Договору викладено в такій редакції: "Адвокатське бюро зобов`язується надавати Клієнту правову допомогу: професійну правничу допомогу, включаючи представництво й інші види адвокатської діяльності щодо захисту прав, свобод та інтересів Клієнта в усіх органах державної влади і місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях, перед їх посадовими і службовими особами, перед фізичними особами-підприємцями і громадянами, в судах України усіх рівнів та інстанцій у справі № 902/235/20 та пов`язаних з цим питань (далі - Справа), а Клієнт зобов`язується сплатити гонорар (винагороду) за надану правову допомогу та інші платежі, визначені Договором."

Відповідно до підписаних між Адвокатом та Клієнтом Актів приймання передачі-наданих послуг №1 від 01.06.2020 та №2 від 09.11.2020 сторони погодили та підтвердили факт надання професійної правової допомоги (адвокатських послуг) на загальну суму 33632 грн з розрахунку витраченого часу в загальній кількості 40 год.

До розрахунку часу витраченого на надання правничої допомоги включено:

- участь у судових засіданнях (згідно протоколів судових засідань у матеріалах справи) 07.07.2020, 23.09.2020, 13.10.2020, 03.11.2020 (1 год. 30 хв.);

- під час вчинення окремих процесуальних дій поза судовим засіданням (згідно матеріалів справи): надання консультацій у справі, підготовка відзиву проти позову з додатками від 29.05.2020, заяви про долучення до матеріалів справи додаткових доказів від 10.06.2020, заяви про винесення додаткового рішення про розподіл судових витрат з додатками від 09.11.2020 (всього 38 год.);

- під час ознайомлення з матеріалами справи 28.05.2020 (30 хв.)

Окрім того, Приватному підприємству "Афіна БК" Адвокатом виставлено відповідні рахунки на обумовлену сторонами суму гонорару 33632 грн.

Також матеріали справи містять копії Свідоцтва №789 від 10.12.2012 про право Піпка Андрія Миколайовича на заняття адвокатською діяльністю та довіреності №1 від 23.04.2020 на представництво Піпком Андрієм Миколайовичем інтересів Приватного підприємства "Афіна БК".

Окремо слід зазначити, що заявлена сума витрат відповідача на професійну правничу допомогу відповідає попередньому (орієнтовному) розрахунку таких витрат, який зазначено у відзиві на позовну заяву. При цьому суд враховує, що від учасника справи вимагається надання доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою, але не доказів обґрунтування часу, витраченого фахівцем в галузі права (постанова Верховного Суду від 16.05.2019 у справі № 823/2638/18) .

Таким чином, розмір витрат відповідача на професійну правничу допомогу в сумі 33632 грн обґрунтовано належними та допустимими доказами, розрахунок заявленої суми відповідає умовам Договору (40 год.* (2102 грн*40%) =40 * 840,8 = 33632 грн, де 2102 - розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2020.

Частиною 4 ст. 126 ГПК України встановлено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співрозмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини 4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ч.5 ст. 126 ГПК України). При цьому обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката. Таку правову позицію щодо права суду зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, лише за клопотанням іншої сторони, викладено в постанові Об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.10.2019 у справі №922/445/19 .

Окрім того, у зазначеній постанові висловлено позицію, що розподілу підлягають витрати на професійну правничу допомогу незалежно від того чи їх фактично сплачено чи має бути сплачено, що слідує зі змісту п. 1 ч. 2 ст. 126, ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України .

Матеріалами справи підтверджується фактична сплата Приватним підприємством "Афіна БК" за надану Адвокатським бюро професійну правничу допомогу в сумі 13452,80 грн, відтак підлягає до сплати решта гонорару в сумі 20179,20 грн.

Позивачем не подано клопотання про зменшення розміру витрат на професійну правничу допомогу адвоката, а також доказів, котрі могли б підтвердити неспівмірність таких витрат, отже, у суду відсутні підстави втручатися у розмір визначеного сторонами гонорару, зміст наданих послуг та їх співмірність з предметом спору.

У відповідності до п.2 ч. 4 ст. 129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

З огляду на викладене, беручи до уваги, що заявлені відповідачем витрати на професійну правничу допомогу є обґрунтованими та підтверджуються матеріалами справи, враховуючи, що позивачем в порядку, визначеному п. 5 ст. 126 ГПК України не подано суду клопотання про їх зменшення, суд дійшов висновку про необхідність покладення зазначених витрат в заявленій відповідачем сумі на Товариство з обмеженою відповідальністю "ІЖВА-ЛТД" в силу приписів ст. 129 ГПК України, оскільки у задоволенні позову відмовлено повністю.

Керуючись ст.ст. 7, 8, 10, 11, 13, 14, 15, 18, 42, 45, 46, 73, 74, 76, 77, 78, 79, 86, 91, 123, 126, 129, 221, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 242, 244, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Заяву представника відповідача про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІЖВА-ЛТД" (вул. Г.Арабея, 13, м. Вінниця, 21000; код ЄДРПОУ 13336173) на користь Приватного підприємства "Афіна БК" (вул. Магістральна, буд.20, м. Жмеринка, Вінницька область, 23100; код ЄДРПОУ 33196519) 33632 грн - витрат на професійну правничу допомогу.

3. Згідно з приписами ч.1 ст.241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

4. Згідно з положеннями ч.1 ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

5. Примірник повного додаткового судового рішення надіслати учасникам справи рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Повне додаткове рішення складено 20 листопада 2020 р.

Суддя А.А. Тварковський

віддрук. прим.:

1 - до справи;

2 - позивачу - вул. Г.Арабея, 13, м. Вінниця, 21000;

3 - відповідачу - вул. Магістральна, буд.20, м. Жмеринка, Вінницька область, 23100;

4 - третій особі - вул. Пирогова, буд.34А, м. Вінниця, 21018.

Дата ухвалення рішення18.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92990071
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 502114,75 грн

Судовий реєстр по справі —902/235/20

Судовий наказ від 29.01.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 14.01.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 30.12.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Рішення від 18.11.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Рішення від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 13.10.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 09.09.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 11.06.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тварковський А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні