Ухвала
від 24.11.2020 по справі 580/5235/20
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у адміністративній справі

24 листопада 2020 року справа № 580/5235/20 м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Рідзель О.А., перевіривши матеріали позову ОСОБА_1 до Ліквідаційної комісії Апеляційного суду Черкаської області, Державної судової адміністрації України про визнання протиправною відмови та стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

19.11.2020 у Черкаський окружний адміністративний суд надійшов позов ОСОБА_1 (далі - позивач) до Ліквідаційної комісії Апеляційного суду Черкаської області (далі - відповідач 1), Державної судової адміністрації України (далі - відповідач 2), в якому просить:

визнати протиправною відмову відповідача 1 від 11.09.2020 №133/20-Вих./07-08/20 щодо виплати позивачу недоотриманої суддівської винагороди;

стягнути з відповідача 2 на користь позивача недоотриману суддівську винагороду в сумі 152926,40 грн.;

Прохальна частина позовної заяви також містить клопотання: виконати негайно рішення суду в частині стягнення суддівської винагороди за 1 місяць; встановити відповідачу 2 місячний строк для подання суду звіту про виконання рішення суду.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач з 06.04.2015 виплачував суддівську винагороду у розмірі меншому, ніж установлено законом. У зв`язку з цим за періоди з 06.04.2015 до 31.12.2015 та з 01.09.2016 до 31.12.2016 недоплачено вищевказану суму.

Спір виник із публічно-правових відносин, належить до юрисдикції адміністративних судів та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність. Також відповідає вимогам, встановленим ст.ст.160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі відсутні.

Отже, наявні підстави прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до частин 1, 2 ст.12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до п.1 ч.6 ст.12 КАС України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є справи щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби, окрім справ, в яких позивачами є службові особи, які у значенні Закону України "Про запобігання корупції" займають відповідальне та особливо відповідальне становище.

У примітці до ст.50 Закону України Про запобігання корупції зазначено перелік осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, до яких віднесено суддів.

Оскільки спірні правовідносини виникли у зв`язку з виплатою позивачу суддівської винагороди, як судді Апеляційного суду Черкаської області, у розумінні ст.12 КАС України справа не є незначної складності.

Тому суддя вирішив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Частинами 1, 2 ст. 173 КАС України встановлено, що підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Згідно з ч.ч.1-2 ст.179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Тому суддя вирішив призначити підготовче засідання у справі та витребувати докази для здійснення підготовчого провадження.

Суд врахував, що позивач у прохальній частині позовної заяви визначив третьою особою ГУ ДКСУ в Черкаській області. Водночас, не зазначив, яким чином рішення у справі може вплинути на його права інтереси чи обов`язки, а отже не обґрунтував необхідності залучення. Таких підстав не вбачає і суд станом на час вирішення питання про відкриття провадження.

Керуючись ст. ст. 53, 160, 168, 171, 243, 248, 259-263 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву ОСОБА_1 до розгляду та відкрити загальне провадження у справі.

2. Призначити підготовче засідання на 21 грудня 2020 року о 15 год. 30 хв. , що буде проводитись одноособово суддею Рідзелем О.А. у залі Черкаського окружного адміністративного суду за адресою: м.Черкаси, бульвар Шевченка, 117.

3. Встановити відповідачам строк, тривалістю 15 днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі, для надіслання: суду - відзиву на позовну заяву та всіх письмових і електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову (за наявності); позивачу - копії відзиву та доданих до нього документів.

Зобов`язати відповідача надати суду протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали надати суду належним чином завірені копії документів щодо нарахованої та виплаченої позивачу суддівської винагороди за період з 06.04.2015 до 31.12.2015 та з 01.09.2016 до 31.12.2016.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин спір буде вирішено за наявними матеріалами справи або оцінено, як визнання позову.

Встановити позивачу строк тривалістю п`ять днів з дня отримання відзиву для подання суду відповіді на відзив.

4. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

5. У підготовче засідання викликати учасників справи. Сторони можуть надати клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

6. Учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд.

7. Копію ухвали направити учасникам справи.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Рідзель

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.11.2020
Оприлюднено27.11.2020
Номер документу93109283
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/5235/20

Ухвала від 15.12.2021

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Олексій РІДЗЕЛЬ

Ухвала від 08.12.2021

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Олексій РІДЗЕЛЬ

Ухвала від 26.04.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Степанюк Анатолій Германович

Ухвала від 05.04.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Степанюк Анатолій Германович

Рішення від 18.02.2021

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

О.А. Рідзель

Ухвала від 20.01.2021

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

О.А. Рідзель

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

О.А. Рідзель

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні