Ухвала
від 26.11.2020 по справі 243/1119/20
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єд. унік. № 243/1119/20

Провадження № 1-кп/243/464/2020

У Х В А Л А

Іменем України

26 листопада 2020 року м. Слов`янськ

Слов?янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючий суддя ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілих ОСОБА_4 ,

потерпілих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

захисників ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

обвинуваченої ОСОБА_10 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Слов`янського міськрайонного суду матеріали кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12019050000000677 від 11.12.2019 року по обвинуваченню:

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Макіївка Донецької області, громадянки України, з вищою освітою, працюючої начальником відділу Департаменту інвестиційно-іноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької обласної державної адміністрації, раніше не судимої, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні судді Слов`янського міськрайонного суду Донецької області перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

У судовому засіданні представником потерпілих ОСОБА_4 заявлено клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме до оригіналу карти виїзду швидкої медичної допомоги щодо ОСОБА_11 , який помер на місці ДТП, що сталося 11.12.2019 приблизно о 02-00 год. на автодорозі Слов`янськ Святогірськ, зі сторони м.Святогірськ, на ділянці 8 км. + 400 м., за участі автомобіля Chevrolet-Epica LA69 ЗНГ, реєстраційний номер НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що перебуває у володінні КНП Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Донецькій області та станції швидкої медичної допомоги м.Слов`янська - відокремленого структурного підрозділу КНП Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Донецькій області, з можливістю їх вилучення. Зазначене клопотання представник потерпілих обґрунтувала тим, що відомості, що містяться у карті виїзду швидкої допомоги мають суттєве значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, зокрема, причин та обставин смерті пасажира автомобіля ОСОБА_11 . Додатково зазначила, що вона зверталася з відповідним адвокатським запитом, який було отримано 09.06.2020, однак він залишився без відповіді.

Потерпілі ОСОБА_6 та ОСОБА_5 підтримали клопотання свого представника, просили його задовольнити.

Потерпілий ОСОБА_7 під час вирішення цього клопотання поклався на розсуд суду.

Прокурор, захисники ОСОБА_9 , ОСОБА_8 та обвинувачена ОСОБА_10 не заперечували проти задоволення цього клопотання.

Особи, у володінні яких знаходяться документи, тимчасовий доступ до яких просить надати представник потерпілих, а саме КНП Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Донецькій області та станція швидкої медичної допомоги м.Слов`янська - відокремлений структурний підрозділ КНП Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Донецькій області були належним чином повідомлені про розгляд судом клопотання, тому суд вважає за можливе розглянути клопотання у відсутності представників цих установна підставі положень ч.4ст.163 КПК України.

Вислухавши пояснення сторін кримінального провадження, дослідивши документи, що додані до клопотання, суд вважає, що подане клопотання підлягає задоволенню.

Положенням ст.350 КПК України передбачено право учасників судового провадження заявляти клопотання під час судового розгляду, які розглядаються судом після того, як буде заслухана думка щодо них інших учасників судового провадження, про що постановляється ухвала.

Згідно з ч.1 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 ч.2 ст.131 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК Українивстановлено перелік даних, які мають бути відображені у поданому клопотанні, а саме п. 2 ч. 2ст. 160 КПК України- правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; п. 5 ч. 2ст. 160 КПК України- значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; п. 6 ч. 2ст. 160 КПК України- можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах; п. 7 ч. 2ст. 160 КПК Україниобґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

У відповідності до вимогст.160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе, крім іншого, наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв?язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 1 ст.333 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом. Згідно з ч.2 цієї статті під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування.

Судом встановлено, що під час досудового розслідування стороною обвинувачення не було ініційовано отримання тимчасового доступу до карти виїзду швидкої допомоги в той час як відомості, що в ній містяться, мають важливе значення для встановлення причин та обставин смерті пасажира ОСОБА_11 , тобто доводи представника потерпілих є слушними.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_12 та ОСОБА_13 підтвердили, що зазначена карта виїзду швидкої медичної допомоги перебуває в архіві зазначеної медичної установи.

За наведених обставин клопотання представника потерпілих про надання їй тимчасового доступу до зазначеної нею карти виїзду швидкої допомоги є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Однак, в той же час ініціатором клопотання ставиться питання про надання доступу до оригіналу зазначеного документу з можливістю його вилучення. Положенням п.7 ч.2 ст.160 КПК України передбачено обов`язок ініціатора клопотання зазначити обґрунтування необхідності вилучення оригіналів документів, а ч.4 ст.132 КПК України передбачено обов`язок суду врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Однак, обґрунтування необхідності вилучення оригіналу карти виїзду швидкої медичної допомоги клопотання представника потерпілих не містить, тому на переконання суду вилучення належним чином засвідченої копії карти виїзду швидкої медичної допомоги здатне повною мірою забезпечити досягнення мети такого застосованого заходу забезпечення кримінального провадження.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до переконання про наявність підстав для часткового задоволення клопотання представника потерпілих, оскільки для повного, всебічного та об?єктивного судового провадження необхідно встановити час, причини та обставини смерті пасажира ОСОБА_11 , та час настання події ДТП, а іншого способу отримання зазначених відомостей законом не передбачено.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131-132, 159-166, 353 КПК України суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника потерпілих ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати представнику потерпілих ОСОБА_4 тимчасовий доступ до оригіналу карти виїзду швидкої медичної допомоги щодо ОСОБА_11 , який помер на місці ДТП, що сталася 11.12.2019 приблизно о 02-00 год. на автодорозі Слов`янськ Святогірськ, зі сторони м.Святогірськ, на ділянці 8 км. + 400 м., за участі автомобіля Chevrolet-Epica LA69 ЗНГ, реєстраційний номер НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що перебуває у володінні КНП Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Донецькій області (місцезнаходження: м.Краматорськ, вул.О.Вишні, 24, ідентифікаційний код юридичної особи 13491258) та станції швидкої медичної допомоги м.Слов`янська - відокремленого структурного підрозділу КНП Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Донецькій області (місцезнаходження: м.Слов`янськ, вул.Центральна, 7, ідентифікаційний код юридичної особи 38653823), з можливістю вилучення належним чином засвідченої копії.

Встановити строк дії ухвали - 15 днів з моменту її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Слов`янського міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93112023
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —243/1119/20

Ухвала від 07.10.2021

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Стародуб О. Г.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Стародуб О. Г.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Стародуб О. Г.

Ухвала від 14.06.2021

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Стародуб О. Г.

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Стародуб О. Г.

Ухвала від 19.04.2021

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Стародуб О. Г.

Вирок від 23.02.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

Ухвала від 12.01.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні