Рішення
від 26.11.2020 по справі 161/19713/19
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/19713/19

Провадження № 2-др/161/35/20

ДОДАТКОВЕ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 листопада 2020 року

Луцький міськрайонний суд Волинської області у складі:

головуючого судді - Присяжнюк Л.М.,

за участю секретаря судового засідання - Борсук К.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Луцьку цивільну справу №161/19713/19 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю ГЦНТП-плюс , фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Луцька міська рада, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 20 жовтня 2020 року у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю ГЦНТП-плюс , фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Луцька міська рада, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії, відмовлено.

До постановлення рішення суду представник відповідач зробив письмову заяву про надання доказів про понесені судові витрати в порядку ч.8 ст.141 ЦПК України (а.с.17 зворот).

20 жовтня 2020 року на адресу суду надійшла заява відповідача ОСОБА_2 про ухвалення додаткового рішення у справі стосовно розподілу понесених ним судових витрат на правничу допомогу адвоката.

Оскільки ця заява подана у п`ятиденний строк, який визначений у ст.8 ст.141 ЦПК України, вона прийнята до розгляду судом.

Позивач у судове засідання для розгляду питання про постановлення додаткового рішення суду не з`явився. У заяві від 13 листопада 2020 року навів свою заперечення на заяву, які полягають у тому, що копії наданих відповідачем документів про понесені судові витрати на правничу допомогу адвоката не завірені належним чином. Також у договорі про правову допомогу не зазначено його ціни, а у його предметі не вказано про складання відзиву на позов та участі у судових засіданнях адвокатом.

Крім того, на думку позивача, відповідач всупереч приписам ч.8 ст.141 ЦПК України, до постановлення рішення у справі не зробив заяву про надання доказів понесених витрат після ухвалення рішення, а його заява, що міститься у відзиві, є неналежною, оскільки сам відзив подано на зустрічну позовну заяву , яка в матеріалах справи відсутня.

Відповідачі та треті особи у судове засідання не прибули, своїх представників не направили.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що слід ухвали додаткове рішення суду, з наступних підстав.

Частиною восьмою статті 141 ЦПК України визначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Як вже зазначав суд, докази на підтвердження розміру витрат на правову допомогу адвоката були подані відповідачем в межах п`ятиденного строку, який визначений ч.8 ст.141 ЦПК України.

При цьому суд відхиляє доводи позивача про те, що відповідач не робив заяву в порядку ч.8 ст.141 ЦПК України, оскільки така письмова заява відповідача наявна в матеріалах справи, а процесуальний документ, в якому вона міститься, правового значення не має (а..с. 17 зворот).

Частиною першою статті 141 ЦПК України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки у задоволенні позовних вимог було відмовлено, всі судові витрати відповідача ОСОБА_2 , слід покласти на позивача.

Визначаючи розмір таких витрат, суд враховує положення ч.4 ст.141 ЦПК України, які передбачають, що якщо сума судових витрат, заявлена до відшкодування, істотно перевищує суму, заявлену в попередньому (орієнтовному) розрахунку, суд може відмовити стороні, на користь якої ухвалено рішення, у відшкодуванні судових витрат в частині такого перевищення, крім випадків, якщо сторона доведе, що не могла передбачити такі витрати на час подання попереднього (орієнтовного) розрахунку.

Як слідує з матеріалів справи, у першій заяві по суті спору - відзиві на позов, відповідач ОСОБА_2 в попередньому (орієнтовному) розрахунку вказав, що планує понести витрати у розмірі 2 400,00 грн. на правову допомогу адвоката та 15 грн. на витрати на відправку позивачу рекомендованим листом відзиву.

В заяві про ухвалення додаткового рішення суду відповідач ОСОБА_2 просить суд стягнути більшу суму судових витрат, а саме у розмірі 5 400,00 грн.

Будь-яких пояснень відповідача ОСОБА_2 що він не міг передбачити такі збільшені витрати на час подання попереднього (орієнтовного) розрахунку, матеріали справи не містять. У зв`язку з вищенаведеним, суд відмовляє відповідачу ОСОБА_2 у відшкодуванні судових витрат в частині такого перевищення та присуджує до стягнення лише 2 400,00 грн., як визначено у попередньому (орієнтовному) розрахунку.

Вказані витрати на професійну правничу допомогу підтверджується договором про надання правової (правничої допомоги), ордером, актом прийому-передачі наданих послуг, квитанцією до прибуткового касового ордеру (а.с.160-162).

Суд відхиляє доводи позивача, що договір про надання правової допомоги є неналежним, оскільки у ньому не зазначена його ціна, оскільки порядок оплати послуг адвоката був врегульований у розділі 5 договору, який передбачав обумовлення вартості послуг у відповідних актах прийому-передачі.

Також суд вважає помилковими доводи позивача про те, що за договором не було передбачено складання відзиву на позов, оскільки складання заяв по суті справи, яким, зокрема, є і відзив, є основною складовою надання професійної правничої допомоги адвокатом.

Керуючись ст.ст.141, 270ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 2 400,00 грн. (дві тисячі чотириста гривень).

Додаткове рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Луцький міськрайонний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 .

Відповідачі: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_2 виданий Луцьким МВС УМВС України у Волинській області 26.01.2000.

Товариство з обмеженою відповідальністю ГЦНТП-плюс , місце знаходження: 43000, м. Луцьк, вул. Ковельська, 9, код ЄДРПОУ 32501418.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_3 , місце знаходження: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: Луцька міська рада, місце знаходження: 43025, Волинська область, м. Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 19, код ЄДРПОУ 34745204.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області Л.М. Присяжнюк

Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93155896
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —161/19713/19

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 07.10.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Постанова від 29.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 26.01.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Постанова від 26.01.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 11.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Рішення від 26.11.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні