Ухвала
від 30.11.2020 по справі 153/1298/17
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

"30" листопада 2020 р. Справа153/1298/17

Провадження1-кс/153/335/20-к

Ямпільський районний суд Вінницької області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора Могилів-Подільської місцевої

прокуратури ОСОБА_3

слідчого СВ Ямпільського ВП Могилів-Подільського

ВП ГУНП у Вінницької області ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні судовому засіданні у приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області клопотання слідчого Ямпільського відділення поліції Могилів-Подільського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12017020370000257 про застосуваннязапобіжного заходуу виглядітримання підвартою впорядку ч.6ст.193КПК Українивідносно :

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,місце народженняс.БілаЯмпільського районуВінницької області,місце реєстраціїта проживання АДРЕСА_1 ,громадянки України,освіта вища, одруженої, раніше не судимої, підозрюваної у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України

В С Т А Н О В И В:

До Ямпільського районного суду Вінницької області надійшло клопотання слідчого СВ Ямпільського ВП Могилів-Подільського ВП ГУНП у Вінницькій області погоджене з прокурором Могилів-Подільської місцевої прокуратури ,про застосування до ОСОБА_6 підозрюваної у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у зв`язку з тим, що підозрювана перебуває у міжнародному розшуку, просив розглянути клопотання за відсутності підозрюваної. На обґрунтування клопотання слідча вказує, що у період 2015-2017 років ОСОБА_6 обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій та будучи відповідно до ч.3 ст.18КК України службовою особою, маючи єдиний умисел на заволодіння бюджетними коштами, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем, вчинила службове підроблення, розтрату та привласнення коштів державного бюджету.

Внаслідок вказанихзлочинних дій ОСОБА_6 державі вособі Фондузаподіяно шкодуна суму 536507,43грн. Таким чином, ОСОБА_6 , зловживаючи своїм службовим становищем шляхом складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів вчинила розтрату та привласнення коштів державного бюджету та спричинила шкоду державі на загальну суму 536507, 43 грн., підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, тобто розтрата та привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою свого службового становища, вчинені у великих розмірах та у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, тобто складання, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

У ході досудового розслідування 17 січня 2019 року на підставі п.3 ч.1 ст.276, ч.1 ст.278 КПК України ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України.

Злочин у якому підозрюється ОСОБА_6 , згідно ст.12 КК України є тяжким, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, спрямований проти інтересів держави із заподіянням шкоди у великих розмірах.

18 січня 2019 року в зв`язку з тим, що підозрювана ОСОБА_6 переховується від органів досудового розслідування з метою ухилення від кримінальної відповідальності та її місцезнаходження невідоме, тому її було оголошено у державний розшук.

Так, з метою вручення ОСОБА_6 повідомлення про підозру, слідчим СВ Ямпільського ВП Могилів-Подільського ВП ГУНП у Вінницькій області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_4 , спільно з дільничним офіцером поліції СП Ямпільського ВП Могилів-Подільського ВП ГУНП у Вінницькій області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_7 17.01.2019 було здійснено виїзд за місцем проживання ОСОБА_6 , а саме за адресою: АДРЕСА_1 , де зареєстрована та проживає підозрювана ОСОБА_6 , однак вручити повідомлення про підозру останній не представилося можливим у зв`язку з відсутністю за місцем проживання. Тоді було допитано в якості свідків сусідів, які проживають по сусідству з ОСОБА_6 , а саме ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , які повідомили, що ОСОБА_6 за місцем проживання не бачили орієнтовно з серпня 2017 року та місце її перебування їм невідоме.

У ході досудового розслідування встановлено, що 04 вересня 2017 року ОСОБА_6 перетнула державний кордон України у місці пропуску «Виступовичі» сполученням «Кишинів Санкт Петербург» та на даний час знаходиться поза межами України. Також встановлено, що ОСОБА_6 , перебуваючи у трудових відносинах з Ямпільським районним центром зайнятості Вінницького обласного центру зайнятості, з серпня 2017 року за місцем роботи відсутня, місцезнаходження її невідоме.

У ході виконання доручення, працівниками Ямпільського ВП було допитано в якості свідків ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , які проживають по сусідству з домоволодінням ОСОБА_6 , які повідомили, що ОСОБА_6 за місцем проживання не бачили орієнтовно з серпня 2017 року та місце її перебування їм по даний час невідоме.

У зв`язку із тим, що встановити місце перебування підозрюваної ОСОБА_6 не представилось можливим та з 04.09.2017 ОСОБА_6 на територію України не поверталася, державний кордон в напрямку України не перетинала, 11 листопада 2019 року підозрювану ОСОБА_6 було оголошено в міжнародний розшук, про що слідчим винесено відповідну постанову.

Відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.184 КПК України під час досудового слідства встановлено наявність ризику, передбаченого у п.1, п.5 ч.1 ст.177КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо підозрюваної ОСОБА_6 покладається необхідність запобігання подальшим спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, а також вчинити інше кримінальне правопорушення. Підозрювана ОСОБА_6 з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності, переховується від органів досудового розслідування, що свідчить про неможливість запобігання вищезазначеного ризику застосуванням більш м`яких запобіжних заходів. З метою забезпечення належної поведінки підозрюваної та запобігання вищезазначеним ризикам, можливо лише шляхом застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Посилаючись на положення ч. 6 ст. 193 КПК України слідчий просить розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваної ОСОБА_6 , оскільки остання оголошена органом досудового розслідування у міжнародний розшук.

Слідчий СВ Ямпільського ВП Могилів-Подільського ВП ГУНП у Вінницької області ОСОБА_4 в судовому засіданні клопотання підтримала та просила суд його задоволити.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 просив задовольнити клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний західза відсутності підозрюваної ОСОБА_6 , з мотивів вказаних в клопотанні.

Захисник підозрюваної ОСОБА_5 в судовому засіданні при вирішенні питання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 покладається на розсуд суду.

Клопотання розглядається слідчим суддею в порядку ч.6ст.193 КПК Україниза відсутності підозрюваної.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, встановив наступне: Ямпільським ВП Могилів-Подільським ВП ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №12017020370000257, в межах якого органом досудового розслідування 17 січня 2019 року на підставі п. 3 ч. 1 ст. 276, ч.1 ст.278 КПК України ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

З матеріалів провадження вбачається, що 18січня 2019 року слідчим було винесено постанову про зупинення досудового розслідування на підставі п.2 ч.1ст.280 КПК Українипо даному кримінальному провадженню та підозрювану ОСОБА_6 оголошено врозшук.

Згідно довідки Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України від 16.01.2019 року, ОСОБА_6 04 вересня 2017 року перетнула державний кордон України у місці пропуску «Виступовичі» сполученням «Кишинів Санкт Петербург» та на даний час знаходиться поза межами України.

11 листопада 2019 року слідчимСВ Ямпільського ВП Могилів-Подільського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 винесено постанову про оголошення ОСОБА_6 в міжнародний розшук.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого, прокурора та захисника, дослідивши матеріали клопотання встановив, що ОСОБА_6 обгрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, тобто розтрата та привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою свого службового становища, вчинені у великих розмірах та у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, тобто складання, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів. Злочин у якому підозрюється ОСОБА_6 , згідно ст.12 КК України є тяжким, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п`яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, спрямований проти інтересів держави із заподіянням шкоди у великих розмірах.

Згідно ч.6 ст.193 КПК України, слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук.

На час розгляду даного клопотання, підозри щодо вчинення ОСОБА_6 кримінальних правопорушень обґрунтовані, про що свідчать докази, які зібрані в кримінальному провадженні та доведені слідчим при розгляді даного клопотання.

Підозрювана ОСОБА_6 усвідомлюючи про можливість бути притягнутою до кримінальної відповідальності, покинула територію України та переховується від органів досудового розслідування та суду з метою уникнення відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення, що свідчить про неможливість запобігання вказаного ризику, шляхом застосування більш м`якого запобіжного заходу, крім тримання під вартою.

Враховуючи вимоги ст.ст.183,193 КПК України, а також те, що підозрювана ОСОБА_6 оголошена у міжнародний розшук, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність обрання відносно неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Оскільки при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою судом не розглядається питання про застосування запобіжного заходу підозрюваній у вигляді тримання під вартою, що має бути вирішено відповідно до вимог ч.6 ст.193 КПК України, через сорок вісім годин після затримання особи та доставки її до місця кримінального провадження, тому слідчим суддею граничний строк дії ухвали про обрання запобіжного заходу не визначається. З цих же мотивів не визначається розмір застави.

З урахуванням викладеного та керуючись ст.ст.176-178,183,193,196, 205, 309,395 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого Ямпільського відділення поліції Могилів-Подільського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12017020370000257 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в порядку ч.6 ст. 193 КПК України відносно ОСОБА_6 - задоволити.

Застосувати до ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження с. Біла Ямпільського району Вінницької області, місце реєстрації та проживання АДРЕСА_1 , підозрюваної у вчиненні злочинів передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366 КК України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Вінницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93172547
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —153/1298/17

Ухвала від 23.08.2022

Кримінальне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Швець Р. В.

Ухвала від 23.08.2022

Кримінальне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Швець Р. В.

Ухвала від 25.03.2022

Кримінальне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Гаврилюк Т. В.

Ухвала від 30.11.2020

Кримінальне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 27.11.2020

Кримінальне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Гаврилюк Т. В.

Ухвала від 01.04.2020

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 01.04.2020

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні