Ухвала
від 25.11.2020 по справі 766/14445/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/14445/20

н/п 1-кс/766/10299/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.11.2020 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянув у судовому засіданні клопотання прокурора Херсонської місцевої прокуратури ОСОБА_3 у матеріалах досудового розслідування №42020231010000069 від 28.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку нежитлового приміщення загальною площею 74,3 кв.м. на 2-му поверсі будівлі адміністративно-господарського корпусу №33 за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, 146а за місцем знаходження лабораторії (потужностей) ТОВ «Укргентех» (код ЄДРПОУ 41044856), що перебуває у державній власності Міністерства освіти і науки України та надається в оренду ТОВ «Укргентех», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме:

- договорів щодо закупівлі товарів, складових частин, матеріалів, які використовувались при виробництві «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» з підтверджуючими документами: додатковими угодами, специфікаціями, митними деклараціями з документами, на підставі яких проводилось митне оформлення (контракти, інвойси, CMR, сертифікати) накладними, супровідними документами щодо поставки товару, акти приймання передачі, платіжними документами про перерахування коштів та документами, які підтверджують їх якість (сертифікати, паспорти);

- документів, які підтверджують факт проведення ТОВ «Укргентех» чи залученими організаціями технічних випробувань «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» та сертифікати якості.

- договорів щодо реалізації «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» іншим розпорядникам бюджетних коштів, з підтверджуючими документами щодо їх виконання: додатковими угодами, специфікаціями, накладними, супровідними документами щодо поставки товару, акти прийому - передачі.

Мотивуючи клопотання, прокурор вказує, що в провадженні СВ Херсонського ВП ГУНП в області перебуває кримінальне провадження № 42020231010000069 від 28.07.2020 за фактом розтрати службовими особами ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Укргентех» бюджетних коштів при закупівлі «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» за договором № 15/06-20-4 від 19.06.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування вказаного провадження надається оцінка діям службових осіб вищевказаного лабораторного центру при можливій закупівлі тестових систем для виявлення короновірусу, які не відповідають встановленими стандартам, що негативно впливає на достовірність показників проведених досліджень.

Так, встановлено, що ДУ «Центр громадського здоров`я МОЗ України» за результатами проведеного верифікаційного експерименту заявлені виробником ТОВ «Укргентех» чутливість та специфічність тест систем «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» підтверджені не були.

При цьому, згідно до позиції ТОВ «Укргентех», що дані верифікації є неактуальними, так як товариством було вдосконалено систему інтерпретації результатів, внесені відповідні зміни до «Інструкції із застосування до медичного виробу in vitro під назвою «Набір реагентів для виявлення короновірусу Covid-19, номер за каталогом К046, Декларація про відповідність № 3 від 17.03.2020» в редакції № 2 (травень 2020) та надалі попередні методи проведення не застосовувались, що залишилось поза увагою при проведення вказаних верефікаційних експериментів. Проведення повторних верифікаційних експериментів, з урахуванням вказаних обставин ТОВ «Укргентех», службовими особами ДУ «Центр громадського здоров`я МОЗ України» не здійснювалось.

Також встановлено, що 03.08.2020 проводилась комісійна перевірка ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України», у складі в.о. Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров`я МОЗ України» ОСОБА_4 та заступника Генерального директора ДУ ДУ «Центр громадського здоров`я МОЗ України» ОСОБА_5 .

У ході вказаної комісійної перевірки були виявленні недоліки функціонування лабораторного центру та алгоритму роботи з верифікації закуплених реагентів. Так, зокрема встановлено, що закуплена у ТОВ «Укргентех» партія реагентів за договором № 15/06-20-4 від 19.06.2020 фактично була поставлена 19.06.2020, проте маркування на упаковці товару свідчить, що реагенти були виготовлені 22.06.2020, що може свідчити про факти неналежного контролю за обліком та зберіганням даного товару.

Разом з цим, в ході комісійної перевірки оцінка відповідності тест систем встановленим стандартам не надавалась.

У ході слідства встановлено, що відповідно до сертифікатів якості вищевказані набори виготовлені ТОВ «Укргентех».

Наведені дані свідчать, що ТОВ «Укргентех» не має належної матеріально технічної бази для виробництва вищевказаного товару, що може свідчити про неналежну якість «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19».

Важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні мають оригінали документів, які перебувають у володінні ТОВ «Укргентех» (код ЄДРПОУ 41044856), як постачальника товару, а саме:

- договори щодо закупівлі товарів, складових частин, матеріалів, які використовувались при виробництві «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» з підтверджуючими документами: додатковими угодами, специфікаціями, митними деклараціями з документами на підставі яких проводилось митне оформлення (контракти, інвойси, CMR, сертифікати) накладними, супровідними документами щодо поставки товару, акти приймання передачі, платіжними документами про перерахування коштів та документами, які підтверджують їх якість (сертифікати, паспорти);

- документи, які підтверджують факт проведення ТОВ «Укргентех» чи залученими організаціями технічних випробувань «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» та сертифікати якості.

- договори щодо реалізації «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» іншим розпорядникам бюджетних коштів, з підтверджуючими документами щодо їх виконання: додатковими угодами, специфікаціями, накладними, супровідними документами щодо поставки товару, акти прийому - передачі.

Попередньо, на підставі ухвали слідчого судді слідчим у провадженні отримано дозвіл на доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Укргентех», зі строком дії ухвали до 20.11.2020.

Задля виконання рішення суду процесуальним керівником 28.10.2020 надано оперативному підрозділу УСБУ в Херсонській області відповідне доручення.

Так, під час оголошення ухвали № *2125*37926857*1*1* керівнику або уповноваженим особам ТОВ «Укргентех» встановлено, що місцем реєстрації юридичної особи є квартира, яка розташована у багатоповерховому будинку за адресою: АДРЕСА_1 (фото додається), де на час виходу мешканці квартири були відсутні, що підтверджується допитом свідка гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також, остання зауважила, що мешкає по сусідству близько 1 року та ніколи не чула про діяльність за вказаною адресою ТОВ «Укргентех», а мешканці квартири АДРЕСА_2 їй взагалі невідомі.

У ході здійснення виїзду до орендованого ТОВ «Укргентех» приміщення розташованого за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, буд. 146-а, двері працівникам Управління ніхто не відчинив (фото додається). Встановлено, що ТОВ «Укргентех» орендує вказане нежитлове приміщення, яке перебуває у державній власності на балансі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» (код ЄДРПОУ 02070921), що підтверджувалось зі слів вахтера, яка відмовилась називати свої анкетні дані та відповідно договору оренди. Крім того, як зазначала остання, на момент візиту працівників УСБУ в Херсонській області в приміщенні дійсно перебували люди які прийшли туди зранку та не виходили, вхід до самого приміщення здійснюється лише після телефонного дзвінка «своїх» осіб.

У ході спроби зв`язатись за номером мобільного телефону НОМЕР_1 , який вказано у договорі №8314 від 03.01.2019 на оренду нежитлового приміщення, як контакт керівника ТОВ «Укргентех`гр. Синюки ОСОБА_7 на дзвінок відповіла жінка, яка відмовилась називати свої анкетні данні, але підтвердила що гр. ОСОБА_8 дійсно на момент укладання договору оренди був керівником товариства, надавши при цьому оперативному працівнику номер його мобільного телефону НОМЕР_2 . На телефонний дзвінок відповів чоловік, який представився як ОСОБА_9 . У ході розмови з останнім, він дійсно підтвердив що є керівником ТОВ «Укргентех», яке здійснювало реалізацію товарів медичного призначення (тест-систем) до регіонів України. Під час розмови, особа, яка представилась гр. ОСОБА_8 погодилась отримати ухвалу, але при цьому повідомивши про те, що зможе зустрітись з працівниками оперативного підрозділу через деякий час.

У ході подальшої спроби зв`язатись за вказаним номером з чоловіком, який представився ОСОБА_8 , останній відмовився від зустрічі, аргументуючи це тим, що до реєстру суб`єктів господарської діяльності було винесено зміни та на теперішній час (описані події відбувались 03.11.2020) він не є більше керівником ТОВ «Укргентех», у зв`язку з чим, не має компетенції на зустріч з працівниками СБ України. Зі слів останнього було з`ясовано, що в орендованому приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, буд. 146-а, знаходиться лабораторія ТОВ «Укргентех», проте вхід до неї сторонніх осіб суворо обмежено. При повторній спробі зв`язатись за вказаним номером телефону, на дзвінок ніхто не відповідав, зв`язку з чим забезпечити виконання ухвали № *2125*37926857*1*1* не представилось можливим. Місце фактичного перебування директора ТОВ не встановлено.

Додатково у подальшому встановлено, що згідно даних ЄДР, 04.11.2020 (наступний день після візиту працівників СБ України) внесено зміни, згідно яких директором ТОВ «Укргентех» (код ЄДРПОУ 41044856) зазначено гр. ОСОБА_10 , а місце реєстрації Товариства за адресою: АДРЕСА_3 . Станом на 18.11.2020 засновниками товариства зазначено наступних громадян: ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 . Кінцевий бенефіціарний власник ОСОБА_10 .

Враховуючи викладене, та беручи до уваги факт раптової зміни керівників товариства та місця реєстрації юридичної особи за іншою адресою, відмову керівника від отримання ухвали суду, дії гр. ОСОБА_8 можливо спрямовані на умисне приховування слідів вчинення кримінального правопорушення з метою перешкоджанню його розкриття та приховування або знищення речей і документів, що мають доказове значення для здійснення подальшого повного та неупередженого досудового розслідування.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України, відшукати документи, які мають значення для кримінального провадження, не надається за можливе.

З таких обставин, на даному етапі розслідування виникла необхідність у проведенні слідчої дії обшуку за місцем знаходження лабораторії (потужностей) ТОВ «Укргентех» (код ЄДРПОУ 41044856), а саме за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, 146а.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, 146а знаходиться адміністративно-господарський корпус №33, нежитлове приміщення загальною площею 1968,9 кв.м., яке перебуває у державній власності в особі Міністерства освіти і науки України, розмір частки 1.

Відповідно до договору оренди №8314 від 03.01.2019 за вказаною адресою ТОВ «Укргентех» орендує нежитлове приміщення загальною площею 74,3 кв.м. на 2-му поверсі будівлі адміністративно-господарського корпусу №33.

За умовами договору №8314/01 від 17.01.2020 строк дії договору №8314 продовжено до 03.01.2021 року.

На підставі вищевикладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме усієї наявної документації, яка стосується постачання ТОВ «Укргентех» тест-систем необхідно провести санкціонований обшук приміщення за місцем знаходження лабораторії (потужностей) ТОВ «Укргентех» (код ЄДРПОУ 41044856), а саме: нежитлового приміщення загальною площею 74,3 кв.м. на 2-му поверсі будівлі адміністративно-господарського корпусу №33 за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, 146а.

Посилаючись на вищевикладені обставини, прокурор просить клопотання задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні вимоги клопотання підтримав в повному обсязі, просив клопотання задовольнити, посилаючись на обставини, зазначені у ньому.

Вивчивши клопотання, додані до нього документи, заслухавши доводи прокурора, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, які надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього кодексу з метою відшукування та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно доп.4ч.5ст.234КПК України,слідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчим суддею встановлено, що відповідно до ухвали слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області від 20.10.2020 р. клопотання сторони кримінального провадження №42020231010000069 від 28.07.2020 року слідчого СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_13 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів булозадоволено частковота наданодозвіл натимчасовий доступдо речейі документів,які знаходятьсяу володінні ТОВ «Укргентех» (код ЄДРПОУ 41044856) за період з 19.06.2020 по 20.10.2020 року, та можливість вилучення документів, однак вказана ухвала не була виконана, оскільки юридична особа ТОВ «Укргентех» (код ЄДРПОУ 41044856) відсутня за адресою свого місця реєстрації. Разом з цим матеріали клопотання містять достатні підстави вважати, що відшукувані речі та документи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні, у зв`язку з чим слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню частково, а саме в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, за період з 19.06.2020 по 20.10.2020 року, а саме:

- договори щодо закупівлі товарів, складових частин, матеріалів, які використовувались при виробництві «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» з підтверджуючими документами: додатковими угодами, специфікаціями, митними деклараціями з документами на підставі яких проводилось митне оформлення (контракти, інвойси, CMR, сертифікати) накладними, супровідними документами щодо поставки товару, платіжними документами про перерахування коштів та документами, які підтверджують їх якість (сертифікати, паспорти);

- документи, які підтверджують факт проведення ТОВ «Укргентех» чи залученими організаціями технічних випробувань «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» та сертифікати якості.

- договори щодо реалізації «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» іншим розпорядникам бюджетних коштів, з підтверджуючими документами щодо їх виконання: додатковими угодами, специфікаціями, накладними, супровідними документами щодо поставки товару. Однак в іншій частині клопотання задоволенню не підлягає, оскільки відповідно до ухвали слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області від 20.10.2020 р. вбачається, що до інших документів слідчому не було надано тимчасовий доступ, а отже їх відшукання та вилучення за вказаними обставинами є безпідставним.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Херсонської місцевої прокуратури ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_13 , старшому слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_14 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_15 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_16 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_17 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_18 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_19 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_20 , слідчому СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_21 дозвіл на проведення обшуку нежитлового приміщення загальною площею 74,3 кв.м. на 2-му поверсі будівлі адміністративно-господарського корпусу №33 за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, 146а за місцем знаходження лабораторії (потужностей) ТОВ «Укргентех» (код ЄДРПОУ 41044856), що перебуває у державній власності Міністерства освіти і науки України та надається в оренду ТОВ «Укргентех», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, за період з 19.06.2020 по 20.10.2020 року, а саме:

- договори щодо закупівлі товарів, складових частин, матеріалів, які використовувались при виробництві «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» з підтверджуючими документами: додатковими угодами, специфікаціями, митними деклараціями з документами на підставі яких проводилось митне оформлення (контракти, інвойси, CMR, сертифікати) накладними, супровідними документами щодо поставки товару, платіжними документами про перерахування коштів та документами, які підтверджують їх якість (сертифікати, паспорти);

- документи, які підтверджують факт проведення ТОВ «Укргентех» чи залученими організаціями технічних випробувань «Набір реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» та сертифікати якості.

- договори щодо реалізації «Наборів реагентів для виявлення короновірусу COVID-19» іншим розпорядникам бюджетних коштів, з підтверджуючими документами щодо їх виконання: додатковими угодами, специфікаціями, накладними, супровідними документами щодо поставки товару.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - один місяць з моменту винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу93200131
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —766/14445/20

Ухвала від 25.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 25.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 25.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні