Ухвала
від 26.11.2020 по справі 572/1988/19
САРНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сарненський районний суд

Рівненської області


Справа № 572/1988/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2020 року м. Сарни

Сарненський районний суд Рівненської області

під головуванням судді - Рижого О.А.

при секретарі - Мороз Ю. М.

представника позивача - Михальця Г.В.

відповідача - ОСОБА_1

представника відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання позивача ОСОБА_3 про призначення судової будівельно-технічної експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визнання права власності половину садибного (індивідуального) житлового будинку та поділ садибного (індивідуального) житлового будинку, який є спільною сумісною власністю, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, в якому просить суд визнати право власності на Ѕ частину садибного (індивідуального) житлового будинку та поділ садибного (індивідуального) житлового будинку, який є спільною сумісною власністю.

Від представника позивача до суду надійшло клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи, проведення якої доручити експертам Приватному підприємству Експерт-Рівне-Консал ( 33013 м. Рівне просп. Миру,15. Код ЄДРПОУ 35567644), для вирішення питання щодо можливого розподілу житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та можливості виділення часток в натурі із залишенням кожному із співвласників окремого входу. Вказані обставини мають значення для справи, а також дійсна його вартість.

Сторони проти призначення експертизи не заперечили.

Розглянувши заявлене клопотання, ознайомившись з матеріалами справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 263 ЦПК України, рішення суду повинно бути законним та обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно та всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, докази подаються сторонами.

Згідност. 103 ЦПК України,для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань, суд, за заявою осіб, що беруть участь у справі, призначає експертизу.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Враховуючи викладені норми права, суд, з метою всебічного, повного та неупередженого судового розгляду, прийняття законного та обґрунтованого рішення у справі, приходить до висновку, що заявлене клопотання сприятиме повноті з`ясування обставин справи на засадах змагальності і диспозитивності, а отже його слід задовольнити.

Згідно ч.ч. 4, 5ст. 103 ЦПК України,питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначається судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їх думку, потребує спеціальних знань.

Позивачем запропоновано 2 питання, які суд змінив, сформулювавши їх відповідно до п. 5.1.1. Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки матеріалів та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженихнаказом МЮУ 08.10.98№ 53/5(далі - Науково-методичні рекомендації).

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Позивач у заявленому клопотанні просив суд доручити проведення експертизи Експерт-Рівне-Консал ( 33013 м. Рівне просп. Миру,15. Код ЄДРПОУ 35567644). Враховуючи обставини по справі, суд не вбачає перешкод щодо доручення саме цій експертній установі проведення експертизи у справі.

Беручи до уваги те, що клопотання про призначення експертизи заявлено позивачем, то витрати, пов`язані з проведенням експертизи суд вважає за необхідне покласти на ОСОБА_3 .

Відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, з урахуванням того, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 102-104, п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача задовольнити.

Призначити судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити експертам Експерт-Рівне-Консал ( 33013 м. Рівне просп. Миру,15. Код ЄДРПОУ 35567644), попередивши експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384,385 КК України.

На вирішення експерта поставити наступні питання:

1. Яка дійсна вартість садибного (індивідуального) житлового будиноку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ?

2. Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва розділити садибний (індивідуальний) житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 відповідно до часток співвласників вказаного будинку (по 50% кожного) ?

3. Які варіанти розподілу садибного (індивідуального) житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 можливо визначити відповідно до часток співвласників (по 50% кожного) та вимог чинного законодавства, на дві частини з ізольованими входами ?

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_3 , 1991 року народження.

Попередити сторони про наслідки ухилення від участі в експертизі, передбаченіст. 109 ЦПК України, а саме: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Зобов`язати сторони надати доступ експертові для обстеження об`єкту дослідження, та подати додатково документи у разі витребування експертом - у строк п`ять днів з дня подання експертом відповідного клопотання.

Експертизу провести протягом строків, визначених Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5(у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 № 1950/5).

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею в порядку передбаченому ч. 2 ст. 261 ЦПК України та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Рівненського апеляційного суду, з врахуванням вимог п. 15.5) Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Рижий О.А.

Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено09.12.2020
Номер документу93376816
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності половину садибного (індивідуального) житлового будинку та поділ садибного (індивідуального) житлового будинку, який є спільною сумісною власністю

Судовий реєстр по справі —572/1988/19

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Ведяніна Т.О.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Ведяніна Т.О.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Ведяніна Т.О.

Ухвала від 31.08.2021

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Березень Ю.В.

Ухвала від 26.11.2020

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рижий О. А.

Ухвала від 27.10.2020

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рижий О. А.

Рішення від 30.10.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рижий О. А.

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рижий О. А.

Ухвала від 25.09.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рижий О. А.

Ухвала від 25.07.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рижий О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні