Ухвала
від 10.12.2020 по справі 357/12383/20
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/12383/20

1-кс/357/2455/20

У Х В А Л А

10 грудня 2020 року

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 секретар судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчогоСВ ВП№2Білоцерківського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вКиївській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12020110030003695, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 грудня 2020 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України,

за участі слідчого ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В:

10грудня 2020року доБілоцерківського міськрайонногосуду Київськоїобласті надійшлоклопотання старшого слідчого СВ ВП №2 Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромБілоцерківської місцевоїпрокуратури Київськоїобласті ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку території та споруд, які розташовані на ній: нежитлової будівлі літ. «2д», що належала ОСОБА_5 на підставідоговору купівліпродажу,посвідченого приватнимнотаріусом Білоцерківськогоміського нотаріальногоокругу 18листопада 2005року зареєстром №5152і зареєстрованогов Білоцерківськомуміжміському бюротехнічної інвентаризаціїза №630,книга 9в електронномуреєстрі праввласності нанерухоме майноза №11858206.Витяг прореєстрацію прававласності від21листопада 2005року №9012883,розташована в АДРЕСА_1 тана підставідоговору купівліпродажу від02серпня 2007року булапридбана ОСОБА_6 ,а такождозвілна проведенняобшуку в ангарному приміщенні, яке немає розпізнавальних знаків, яке розташоване поруч із вказаною нежитловою будівлею з метою відшукання на вказаній території документації, що визначає походження відходів, що переробляються, документації, відносно установок, на яких здійснюється переробка відходів, обладнання в результаті використання якого забруднюється навколишнє середовище (блоків комплексної регенерації твердих відходів, цистерн);з метою виявлення та вилучення речей та документів, які можуть бути використані в якості речових доказів у кримінальному провадженні а саме: металевих бочок із залишковими речовинами та нафтопродуктами; нарядів на проведення робіт, табелів обліку робочого часу, наказів про призначення на посаду та посадових інструкцій, осіб, відповідальних за виробництво та утилізацію продуктів нафтоперероблення з можливістю вилучення копій вказаних документів; договорів, розпоряджень щодо утилізації відходів, речовин, які залишаються після виробництва продуктів нафто-перероблення; договорів щодо придбання металевих бочок, що використовуються для зберігання залишків переробки речовин, а також встановлення можливих співучасників вчинення вказаного злочину.

Клопотання мотивоване тим, до Білоцерківського ВП надійшов рапорт оперуповноваженого Білоцерківського ВП про те, що в ході розгляду матеріалів єо № 41322 від 02 грудня 2020 року було оглянуто територію взлітної смуги в мікрорайоні Гайок в м. Біла Церква Київської області, де спільно з працівниками ГУДСНС було виявлено велику кількість ємностей різного об`єму, які заповнені невідомими речовинами з хімічним складом. У зв`язку із викладеним дана речовина може зберігатись із порушенням спеціальних правил і може викликати забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил та створити небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля.

В подальшому в ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи з середини 2020 року всупереч установленому законом порядку, в межах території Фурсівської сільської ради Білоцерківського району, Київської області вчинили дії направлені на завезення на земельну ділянку відходів матеріалів, які можуть бути шкідливими і створюють небезпеку для довкілля, життя та здоров`я людей.

Також останні забруднюють, засмічують та псують землі іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я та довкілля внаслідок порушення спеціальних правил.

Встановлено, що відповідно до договору купівлі продажу вказана нежитлова будівля літ. «2д» належала ОСОБА_5 на підставі договору купівлі продажу, засвідченого приватним нотаріусом Білоцерківського міського нотаріального округу 18 листопада 2005 року за реєстром № 5152 і зареєстрованого в Білоцерківському міжміському бюро технічної інвентаризації за № 630, книга 9 в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно за № 11858206. Витяг про реєстрацію права власності від 21 листопада 2005 року № 9012883та яка розташована в АДРЕСА_1 та на підставі договору купівлі продажу від 02 серпня 2007 року була придбана ОСОБА_6 .

В подальшому було встановлено, що вказана нежитлова будівля на правах договору оренди укладеного 01 березня 2020 року між ОСОБА_6 та директором ТОВ «Сучасний центр утилізації» код ЄРДПОУ 38962363, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Червоноармійська 13/1, офіс. 508 ОСОБА_7 перебуває у власності ОСОБА_7 .

В ході огляду території за вищевказаною адресою було встановлено, що на момент огляду поблизу нежитлової будівлі літ. «2д», яка розташована в АДРЕСА_1 , також розташоване ангарне приміщення без розпізнавальних знаків.

На даному етапі досудового розслідування, виникла потреба у проведенні слідчої (розшукової) дії обшук володіння особи: нежитлової будівлі літ. «2д», що належала ОСОБА_5 на підставі договору купівлі продажу, посвідченого приватним нотаріусом Білоцерківського міського нотаріального округу 18 листопада 2005 року за реєстром № 5152 і зареєстрованого в Білоцерківському міжміському бюро технічної інвентаризації за № 630, книга 9 в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно за №11858206. Витяг про реєстрацію права власності від 21 листопада 2005 року № 9012883та яка розташована в АДРЕСА_1 та на підставі договору купівлі продажу від 02 серпня 2007 року була придбана ОСОБА_6 , а також в ангарному приміщенні без розпізнавальних знаків, яке розташоване поруч із вказаною нежитловою будівлею. Метою проведення обшуку в даному випадку є відшукання на вказаній території документації, що визначає походження відходів, що переробляються, документації, відносно установок, на яких здійснюється переробка відходів; обладнання в результаті використання якого забруднюється навколишнє середовище (блоків комплексної регенерації твердих відходів, цистерн);з метою виявлення та вилучення речей та документів, які можуть бути використані в якості речових доказів у кримінальному провадженні, а саме: металевих бочок із залишковими нафтопродуктами; нарядів на проведення робіт, табелів обліку робочого часу, наказів про призначення на посаду та посадових інструкцій, осіб, відповідальних за виробництво та утилізацію продуктів нафтоперероблення з можливістю вилучення копій вказаних документів; договорів, розпоряджень щодо утилізації відходів, речовин які залишаються після виробництва продуктів нафто перероблення; договорів щодо придбання металевих бочок, що використовуються для зберігання залишків переробки нафотопродуктів, а також встановлення можливих співучасників вчинення вказаного злочину. Проведення обшуку вказаної земельної ділянки на даний час є єдиною та найбільш доцільною слідчою дією, яка дасть змогу виконати завдання кримінального судочинства, передбаченіст. 2 КПК України.

В ході досудового розслідування було проведено допит ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Крім того, в ході огляду території за вищевказаною адресою було встановлено, що на момент огляду поблизу нежитлової будівлі літ. «2д», яка розташована в АДРЕСА_1 , також розташоване ангарне приміщення без розпізнавальних знаків.

У провадженні СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні за єдиними номером № 12020110030003695, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 грудня 2020 року.

Дії невідомих осіб кваліфіковано за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

В обґрунтування наявності підстав вважати, що відшукувані речі знаходяться у володінні в якому необхідно проведення обшуку, відповідно до оперативно-розшукових заходів встановлено, що на вищевказаній території невідомі особи, які причетні до вказаного злочину зберігають знаряддя та предмети кримінального правопорушення, а також документацію, яка підтверджує їхню причетність до вчинення вказаних дій.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримав заявлене клопотання та зазначив, що проведення обшуку необхідно з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення майна, яке є знаряддям вчинення злочину, а також те, що отримані результати по проведенню обшуку мають суттєве значення для досудового розслідування і можуть бути доказом під час судового розгляду, а тому просить клопотання задовольнити.

Вислухавши учасника судового засідання, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до таких висновків.

У провадженні слідчого відділу Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області перебувають матеріали кримінального провадження за № 12020110030003695, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 грудня 2020 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

Злочин, передбачений ч. 1 ст. 239 КК України, відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Згідно з положеннямист. 370 КПК Українисудове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженим під час судового розгляду та оціненими судом відповідно достатті 94 цього Кодексу.

Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Приписами частини першої статті 1 Протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 1952 року встановлено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Статтею 16 КПК України передбачена недоторканість права власності, передбачаючи можливість позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченого КПК України.

У справі «Аслаханова та інші проти Росії» Європейський суд з прав людини відзначив, що «обов`язок провести розслідування не є зобов`язанням надати результат, це є зобов`язанням застосувати необхідні заходи»: не кожне розслідування має обов`язково бути успішним чи привести до висновків, які збігаються з версією подій, запропонованої заявником; розслідування, в принципі, має призвести до встановлення фактів у справі і, якщо припущення виявляються вірними, привести до встановлення особи і покаранню винних».

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб; слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, що відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування, що відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному у клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

За таких обставин, зважаючи на те, що досудове розслідування триває, однак вже отримано достатньо доказів, які дають підстави дійти до висновку, що в даному випадку має місце вчинення злочину, речі і документи, які мають доказове значення для справи, та в силу того, що іншим шляхом, окрім як проведення обшуку отримати їх, без загрози знищення, неможливо, тому проведення обшуку, жодним чином не суперечитьвимогам ст. 5 Конвенції від 04 листопада 1950 року «Про захист прав людини і основоположних свобод», оскільки існуютьреальні ознакисправжнього суспільного інтересу, який не зважаючи напрезумпцію невинуватості,переважаєпринципповаги до особистої свободи.

Однак слід зазначити, що відповідно до ч.3 ст.234 КПК України:

у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

Затаких обставину наданнядозволу напроведення обшуку в ангарному приміщенні, яке немає розпізнавальних знаків, яке розташоване поруч із нежитловою будівлею слід відмовити.

Таким чином, клопотання сторони обвинувачення підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Клопотання старшого слідчогоСВ ВП№2Білоцерківського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вКиївській областікапітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12020110030003695, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 грудня 2020 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку території та споруд, які розташовані на ній: нежитлової будівлі літ. «2д», що належала ОСОБА_5 на підставі договору купівлі продажу, посвідченого приватним нотаріусом Білоцерківського міського нотаріального округу 18 листопада 2005 року за реєстром № 5152 і зареєстрованого в Білоцерківському міжміському бюро технічної інвентаризації за № 630, книга 9 в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно за № 11858206. Витяг про реєстрацію права власності від 21 листопада 2005 року № 9012883та яка розташована в АДРЕСА_1 та на підставі договору купівлі продажу від 02 серпня 2007 року була придбана ОСОБА_6 з метою відшукання на вказаній території документації, що визначає походження відходів, що переробляються, документації, відносно установок, на яких здійснюється переробка відходів, обладнання в результаті використання якого забруднюється навколишнє середовище (блоків комплексної регенерації твердих відходів, цистерн);з метою виявлення та вилучення речей та документів, які можуть бути використані в якості речових доказів у кримінальному провадженні а саме:

- металевих бочок із залишковими речовинами та нафтопродуктами;

- нарядів на проведення робіт, табелів обліку робочого часу, наказів про призначення на посаду та посадових інструкцій, осіб, відповідальних за виробництво та утилізацію продуктів нафтоперероблення з можливістю вилучення копій вказаних документів;

- договорів, розпоряджень щодо утилізації відходів, речовин, які залишаються після виробництва продуктів нафто-перероблення;

- договорів щодо придбання металевих бочок, що використовуються для зберігання залишків переробки речовин, а також встановлення можливих співучасників вчинення вказаного злочину.

Копію ухвали скерувати старшому слідчому ОСОБА_3 для виконання, прокурору Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 для відома.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня постановлення ухвали, тобто до 10 січня 2021 року включно.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи виконується у порядку та у спосіб визначеному ст. 236 КПК України.

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93439845
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 грудня 2020 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України,

Судовий реєстр по справі —357/12383/20

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 22.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні