Ухвала
від 22.12.2020 по справі 357/12383/20
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/12383/20

1-кс/357/2538/20

У Х В А Л А

22 грудня 2020 року

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні № 12020110030003695 від 03 грудня 2020 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України,

в с т а н о в и в :

22 грудня 2020 року до слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання старшого слідчого Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні № 12020110030003695 від 03 грудня 2020 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

Слідчий просить надати тимчасовий доступ до інформації з можливістю її вилучення (здійснити її виїмку), що знаходиться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 ), в яких міститься наступна про зв`язки абонента НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 у період часу з 00 год. 00 хв. 01 травня 2020 року по термін дії вказаної ухвали з відомостями про типи з`єднання абонента: вхідні та вихідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), переадресація тощо, дата, час та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики), з прив`язкою до місцевості, зазначенням адреси встановлення базової станції (ретрансляційної антени) та азимуту, із зазначенням абонентського номеру (А та Б) та типу з`єднання, а також ідентифікатору (ідентифікаторів) (ІМЕІ та IMSI) мобільного (мобільних) терміналу (терміналів), в яких знаходились сім картки згаданих абонентів та ідентифікаторів (ІМЕІ та ІМ8І) мобільних терміналів з якими здійснювався зв`язок (абонентів Б) у заданий період часу, з можливістю вилучення електронних копій згаданих документів з наданням можливості вилучення електронних копій перелічених документів.

Обґрунтовуючи клопотання,слідчий зазначає,що упровадженні СВБілоцерківського ВПГУ НПв Київськійобласті,перебувають матеріалидосудового розслідування,відомості прояке внесенодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань пофакту забрудненняземель речовинами,відходами чиіншими матеріалами,шкідливими дляжиття,здоров`ялюдей абодовкілля,внаслідок порушенняспеціальних правил. Відомості про початок досудового розслідування у кримінальному провадженні внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 грудня 2020 року за № 12020110030003695.

До Білоцерківського ВП надійшов рапорт оперуповноваженого Білоцерківського ВП про те, що в ході розгляду матеріалів єо № 41322 від 02 грудня 2020 року було оглянуто територію взлітної смуги в мікрорайоні Гайок в м. Біла Церква Київської області, де спільно з працівниками ГУДСНС було виявлено велику кількість ємностей різного об`єму, які заповнені невідомими речовинами з хімічним складом. У зв`язку із викладеним дана речовина може зберігатись із порушенням спеціальних правил і може викликати забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил та створити небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля.

В подальшому в ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи з середини 2020 року всупереч установленому законом порядку, в межах території Фурсівської сільської ради Білоцерківського району Київської області вчинили дії направлені на завезення на земельну ділянку відходів матеріалів, які можуть бути шкідливими і створюють небезпеку для довкілля, життя та здоров`я людей.

В ході проведення досудового розслідування, було проведено допит свідка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який повідомив, що користується номером оператора мобільного зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 , має знайомого ОСОБА_6 , який запропонував останньому забрати із території неподалік аеродрому « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що в м. Біла Церква Київської області, де розташовувались ємності із невідомими речовинами автомобіль марки «МАЗ» д.н.з. НОМЕР_3 із цистерною, яка має номерний знак НОМЕР_4 , зареєстровано за ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований в АДРЕСА_2 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що зареєстрований та проживає в АДРЕСА_3 .

В подальшому в ході допиту було встановлено, що ОСОБА_6 користується вказаним автомобілем та цистерною. Також встановлено, що ОСОБА_6 користується номером оператора мобільного зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: НОМЕР_2 .

В ході досудового розслідування виникла необхідність на встановлення точного місцезнаходження ОСОБА_6 та ОСОБА_5 на момент вчинення вищевказаного злочину, а також з метою перевірки на причетність до вчинення вказаного злочину інших осіб.

Тому, слідству необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що знаходиться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 ), в яких міститься інформація про зв`язки абонентів НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 : у період часу з 00 год. 00 хв. 01 травня 2020 року по термін дії з відомостями про типи з`єднання абонента: вхідні та вихідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), переадресація тощо, дата, час та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики), з прив`язкою до місцевості, зазначенням адреси встановлення базової станції (ретрансляційної антени) та азимуту, із зазначенням абонентського номеру (А та Б) та типу з`єднання, а також ідентифікатору (ідентифікаторів) (ІМЕІ та IMSI) мобільного (мобільних) терміналу (терміналів), в яких знаходились сім картки згаданих абонентів та ідентифікаторів (ІМЕІ та IMSI) мобільних терміналів з якими здійснювався зв`язок (абонентів Б) у заданий період часу, з можливістю вилучення електронних копій згаданих документів.

Окрім цього, відомості, що містяться у вказаних документах, необхідні для встановлення інших осіб, які також можуть бути причетними до вказаного злочину, також для детальної перевірки та аналізу з`єднань дасть можливість слідству отримати нові докази, підтверджуючі обґрунтованість підозри осіб, яким вже повідомлено про підозру, та для встановлення інших осіб, які можуть бути причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення, а іншими способами довести вказані обставини неможливо, у зв язку з чим є обґрунтована необхідність отримання тимчасового доступу до документів на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просив клопотання задовольнити.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином, заяв та клопотань до суду не надходило. За таких обставин відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття представника ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »не є перешкодою для розгляду клопотання.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

У провадженніСВ БілоцерківськогоВП ГУНП вКиївській області,перебувають матеріалидосудового розслідування,відомості прояке внесенодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань пофакту забрудненняземель речовинами,відходами чиіншими матеріалами,шкідливими дляжиття,здоров`ялюдей абодовкілля,внаслідок порушенняспеціальних правил. Відомості про початок досудового розслідування у кримінальному провадженні внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 грудня 2020 року за № 12020110030003695.

Слідчий в своєму клопотанні довів, що документи та інформація, які зазначені в клопотанні, знаходяться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до вимог ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Так, слідчий суддя, згідно з ч. 4 ст. 132 КПК для оцінки потреб досудового розслідування зобов`язаний врахувати можливість без застосовуваного заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. У цьому контексті потрібно враховувати, що речі і документи могли би бути отримані шляхом проведення слідчих дій, тобто без застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 223 КПК України, саме слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 160 КПК у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи. Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи. Про знаходження даної інформації саме у операторів мобільного зв`язку у клопотанні сповіщено переконливо та не потребує додаткового доказування.

Крім того, слідчий у своєму клопотанні довів наявність достатніх підстав вважати, що документи та інформація, які знаходиться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також довів можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах.

Тимчасовий доступ до речей і документів - це один із видів забезпечення кримінального провадження. Застосування такого заходу не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обгрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для досягнення якого слідчий, прокурор звернувся із клопотанням.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту маршрутів передавання, тощо.

Таким чином, клопотання подано щодо документів, які містять охоронювану законом таємницю відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий довів неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою інформації, до якої просить надати тимчасовий доступ.

На підставі викладеного і керуючись ст. 159, 160, 162, 163, 164, 165 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

Клопотання старшого слідчого Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні № 12020110030003695 від 03 грудня 2020 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України - задовольнити.

Надати старшомуслідчому СВБілоцерківського ВПГУ НПв Київськійобласті капітануполіції ОСОБА_3 тимчасовий доступдо документів,що знаходитьсяу володінніПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »( АДРЕСА_1 ), в яких міститься інформація про зв`язки абонента НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 у період часу з 00 год. 00 хв. 01 травня 2020 року по термін дії вказаної ухвали з відомостями про типи з`єднання абонента: вхідні та вихідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), переадресація тощо, дата, час та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики), з прив`язкою до місцевості, зазначенням адреси встановлення базової станції (ретрансляційної антени) та азимуту, із зазначенням абонентського номеру (А та Б) та типу з`єднання, а також ідентифікатору (ідентифікаторів) (ІМЕІ та IMSI) мобільного (мобільних) терміналу (терміналів), в яких знаходились сім картки згаданих абонентів та ідентифікаторів (ІМЕІ та ІМ8І) мобільних терміналів з якими здійснювався зв`язок (абонентів Б) у заданий період часу, з можливістю вилучення електронних копій згаданих документів з наданням можливості вилучення електронних копій перелічених документів.

Строк дії ухвали по 22 січня 2021 року включно.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 165 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93751621
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні № 12020110030003695 від 03 грудня 2020 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України

Судовий реєстр по справі —357/12383/20

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 22.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні