Рішення
від 04.12.2020 по справі 195/1300/20
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/1300/20

2/195/308/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

04.12.2020 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Омеко М.В., при секретарі Мартиновій Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в с-ще Томаківка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , виконавчого комітету Томаківської селищної ради, третя особа (без самостійних вимог): Комунальне підприємство "Томаківське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської обласної ради про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Томаківської селищної ради,-

ВСТАНОВИВ:

19.08.2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , виконавчого комітету Томаківської селищної ради, третя особа (без самостійних вимог): Комунальне підприємство "Томаківське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської обласної ради про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Томаківської селищної ради, та просить суд визнати незаконним та скасувати рішення Виконавчого комітету Томаківської селищної ради Томаківського району Дніпропетровської області від 22.10.2019 № 239 " Про уточнення адреси житлового будинку та присвоєння адреси земельній ділянці по АДРЕСА_1 .

Позивач вказує що відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 27.11.2011 серія ЯЯЯ № 948143- є власником квартири АДРЕСА_2 .

Відповідно до договору купівлі-продажу квартири № 916 від 26.12.2017 відповідач ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1 .

Позивач зазначає що у червні 2020 року з листа Виконавчого комітету Томаківської селищної ради від 17.06.2020 року йому стало відомо, що відповідно до рішення Виконавчого комітету Томаківської селищної ради від 22.10.2019 року № 239 "Про уточнення адреси житлового будинку та присвоєння адреси земельної ділянки по АДРЕСА_1 без його згоди було змінено адресу квартири ОСОБА_2 та переведено статус з квартири на житловий будинок .У звязку з чим, відповідач почала обмежувати його у користуванні входом у підсобне приміщення під дахом будинку шляхом зведення бетонної огорожі навколо квартири АДРЕСА_2 .

Та вважає, що рішення виконкому порушує його права , як співвласника будинку в„– 6 , є незаконним та виданим з грубим порушенням вимог інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток обєктів нерухомого майна затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18.06.2007 № 55 "Про затвердження Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна" та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.07.2007 за № 774/14041.

У зв`язку з чим позивач звернувся до суду за даними позовними вимогами.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги та просив їх задовольнити, так як рішення Виконавчого комітету Томаківської селищної ради від 22.10.2019 року № 239 "Про уточнення адреси житлового будинку та присвоєння адреси земельної ділянки по АДРЕСА_1 було видано з грубими порушеннями і не відповідає законові і порушує права позивача ОСОБА_1 як співвласника багатоквартирного житлового будинку.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснив, що являється співвласником багатоквартирного житлового будинку в якому проживає з 1982 року. В даному багатоквартирному будинку розташовано 3 квартири. Він являється власником квартири в„– 2 .

У червні 2020 року з листа Виконавчого комітету Томаківської селищної ради від 17.06.2020 року йому стало відомо, що відповідно до рішення Виконавчого комітету Томаківської селищної ради від 22.10.2019 року № 239 "Про уточнення адреси житлового будинку та присвоєння адреси земельної ділянки по АДРЕСА_1 без його згоди було змінено адресу квартири ОСОБА_2 та змінено її статус на житловий будинок, тим самим було порушено його та права інших співвласників житлового будинку

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні заперечувала проти заявлених позовних вимог, надала до суду відзив в якому просить відмовити ОСОБА_1 в заявлених вимогах та вказує на те, що рішенням Виконавчого комітету Томаківської селищної ради від 22.10.2019 року № 239 не було проведено поділ будинку по АДРЕСА_4 , як вказує позивач, а лише було присвоєно адресу земельній ділянці, яка перебуває у її приватній власності , а сама нумерація будинку не змінилася

Відповідач, Томаківська селищна рада надіслала до суду відзив на позовну заяву ОСОБА_1 в якому заявлені позовні вимоги не визнають та просять суд відмовити в їх задоволенні. Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти заявлених вимог, вважає їх необґрунтованими бо саме рішенням Виконавчого комітету Томаківської селищної ради від 22.10.2019 року № 239 жодним чином не порушує та не звужує права ОСОБА_1 .

Третя особа, Комунальне підприємство "Томаківське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської обласної ради надіслали до суду клопотання про слухання справи без участі їх представника.

Заслухавши учасників справи, дослідивши подані документи, всебічно і повно з`ясувавши усі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду спору по суті у їх сукупності, суд встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що позивач, ОСОБА_1 являється співвласником саме квартири АДРЕСА_2 в якому знаходиться три квартири, що зокрема підтверджується свідоцтвом про власність на житло від 17.01.1997 року та свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 27.12.2011 року серія НОМЕР_1 .

Згідно договору купівлі-продажу квартири № 916 від 26.12.2017 року виданого приватним нотаріусом Корнієнко Ю.В., ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 02.06.2020 № 211084593.

На підставі договору купівлі-продажу, посвідченого 26.12.2017 року приватним нотаріусом Корнієнко Ю.В., ОСОБА_2 є власником земельної ділянки кадастровий номер земельної ділянки 1225455100:03:001:0037, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку по АДРЕСА_1 . Тобто відповідач ОСОБА_2 набула право власності на земельну ділянку на підставі посвідченого нотаріально договору купівлі-продажу, а не на підставі Державного акту на право приватної власності на землю.

Відповідно до ст.1 Закону України " про особливості здійснення права власності у багато квартирному будинку" багатоквартирним є житловий будинок, в якому розташовано три квартири чи більше. Статтею 5 цього закону визначено, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю свіввласників.

Тобто ОСОБА_1 та ОСОБА_2 набули право власності відповідно на квартири в„–2 та АДРЕСА_1 , який багатоквартирним та є його співвласниками.

Відповідно до рішення Виконавчого комітету Томаківської селищної ради від 22.10.2019 року № 239 "Про уточнення адреси житлового будинку та присвоєння адреси земельній ділянці по АДРЕСА_1 в якому вказано, що під час винесення даного рішення було враховано висновок КП "Томаківське БТІ" ДОР щодо технічної можливості поділу об`єкта нерухомого майна від 22.10.2019 № 423, з метою приведення правовстановлюючих документів у відповідність. Даним рішенням Виконавчого комітету Томаківської селищної ради Уточненно адресу житлового будинку по АДРЕСА_1 на АДРЕСА_1 . Тобто переведено з квартири на житловий будинок.

Згідно відповіді начальника комунального підприємства "Томаківське бюро технічної інвентаризації Дніпропетровської області" на запит адвоката в якій вказано, що ніякого висновку КП "Томаківське БТІ" ДОР щодо технічної можливості поділу об`єкта нерухомого майна від 22.10.2019 № 423 не надавало, лише надано інформаційну довідку.

Інструкцією щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18.06.2007 № 55 "Про затвердження Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна" та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.07.2007 за № 774/14041 передбачено, а саме :

пунктом 1.2 що поділ та виділ частки в натурі здійснюється відповідно

до законодавства з наданням Висновку щодо технічної можливості

поділу об`єкта нерухомого майна або Висновку щодо

технічної можливості виділу в натурі частки з об`єкта нерухомого

майна;

пунктом 2.5 що при підготовці документів про поділ нерухомого майна суб`єкти господарювання проводять такі дії: уточнюється кількість основних будинків і допоміжних

будівель, що входять до складу об`єкта нерухомого майна, виявляються і вносяться до матеріалів технічної інвентаризації поточні зміни в будинках, будівлях, спорудах;

за відсутності нотаріально посвідченого договору чи рішення суду щодо порядку користування будинками, будівлями та спорудами беруться до уваги заяви всіх співвласників, підписи яких засвідчені нотаріально;

пунктом 2.6 що після цього готується Висновок щодо технічної можливості

поділу об`єкта нерухомого майна (додаток 1), який містить такі дані:

а) кому належить об`єкт нерухомого майна;

б) на підставі яких правовстановлювальних документів;

в) повну технічну характеристику об`єкта нерухомого майна;

г) фактичне користування будинками (приміщеннями), будівлями

та спорудами між співвласниками;

ґ) який документ підтверджує право власності (користування)

земельною ділянкою;

д) склад новоутворених об`єктів нерухомого майна і їх адреси;

е) пропозиції щодо можливих розмірів земельних ділянок, що закріплюються за новими (виділеними) об`єктами з урахуванням обмежень (обтяжень) на використання земельних ділянок відповідно до затвердженої містобудівної документації та земельного законодавства (варіанти поділу додаються).

Стаття 15 ЦК України передбачає, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Статтею 321 ЦК України встановлено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Примусове відчуження об`єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 321 ЦК України встановлено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до свідоцтвом про власність на житло від 17.01.1997 року позивач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 .

Статтею 21 ЦК України передбачено, що суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про обґрунтованість заявлених вимог, оскільки позивачем доведено факт порушення Виконавчим комітетом Томаківської селищної ради Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18.06.2007 № 55 "Про затвердження Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна" та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.07.2007 за № 774/14041 під час винесення рішення Виконавчим комітетом Томаківської селищної ради від 22.10.2019 року № 239 "Про уточнення адреси житлового будинку та присвоєння адреси земельної ділянки по АДРЕСА_1 , що в свою чергу порушило права ОСОБА_1 як співвласника будинку АДРЕСА_4 .

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 4,10,12,13,27, 76,81,141,258,263-265,273 ЦПК України, 15, 21, 321, 391 ЦК України, Інструкцією щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18.06.2007 № 55 "Про затвердження Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна" та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.07.2007 за № 774/14041 ,-

ВИРІШИВ :

Заявлені позовні вимоги ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серія НОМЕР_2 , ІПН: НОМЕР_3 , який зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 ( яка зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 ) та Томаківської селищної ради Томаківського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ04339675) , третя особа без самостійних вимог - Комунальне підприємство "Томаківське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської обласної ради (код ЄДРПОУ 32280756) про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Томаківської селищної ради - задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати рішення Виконавчого комітету Томаківської селищної ради Томаківського району Дніпропетровської області від 22.10.2019 № 239 " Про уточнення адреси житлового будинку та присвоєння адреси земельній ділянці по АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо або через Томаківський районний суд Дніпропетровської області.

Суддя: М. В. Омеко

Дата ухвалення рішення04.12.2020
Оприлюднено15.12.2020
Номер документу93510714
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/1300/20

Постанова від 14.04.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Деркач Н. М.

Ухвала від 15.02.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Деркач Н. М.

Ухвала від 12.02.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Деркач Н. М.

Ухвала від 26.01.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Деркач Н. М.

Рішення від 04.12.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Рішення від 04.12.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 01.09.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні