Рішення
від 17.12.2020 по справі 753/9761/20
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/9761/20

провадження № 2/753/7971/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" грудня 2020 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Комаревцевій Л.В.

з секретарем Гаврилюк О.В.

без участі

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні, компенсації за затримку виплат при звільненні та моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

У червні 2020 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні, компенсації за затримку виплат при звільненні та моральної шкоди.

Позивач посилається на наступні обставини. У період з 2009 року по 01.07.2019 позивач перебував в трудових відносинах з відповідачем. 01.07.2019 був звільнений за власним бажанням, згідно наказу від 01.07.2019 № 01-07-19-к. сума остаточного розрахунку з позивачем становить 22081,31 грн., разом з тим позивач не може її підтвердити, оскільки відповідач грубо порушуючи трудове законодавство, під час звільнення позивача з роботи, не повідомив його письмово про належні до виплати суми та не здійснив їх виплату, включаючи заробітну плату за останній місяць.

Зважаючи на обставини викладені у позові, позивач просить стягнути з відповідача грошові кошти невиплачені при звільненні у розмірі 22081,31 грн. та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у сумі 99975,72 грн., моральну шкоду в сумі 10000 грн.

Ухвалою суду від 05.10.2020 відкрито провадження по справі, розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін на 10.11.2020

21.10.2020 відповідачем надано відзив на позов, у якому зазначено, що позивач свідомо не отримав належні йому суми в день звільнення, не звертався до позивача із вимогою, заявою чи іншим письмовим документом про виплату належних йому сум, не повідомляв реквізити банківського рахунку для перерахування належних сум. Відповідач визнає, що сума грошових коштів, яка підлягає виплаті при звільненню позивача становить 22081,31 грн., що складаються з 2210,10 грн. неотриманої позивачем заробітної плати за другу половину червня 2019 рок та 19871,31 грн. компенсації за невикористану відпустку. Враховуючи те, що виплата заробітної плати відбувалась з каси підприємства, позивач мав право в день звільнення отримати в банку готівку та виплатити всі суми, оскільки позивач на день звільнення був єдиною особою, уповноваженою від імені Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ здійснити виплату всіх належних сум.

16.12.2020 представником позивача надано відповідь на відзив, згідно з яким зазначено про те, що відповідач не надсилав за адресою позивача жодного листа щодо надання банківських реквізитів для перерахування заборгованості по заробітній платі в сумі 22081,31 грн.

17.12.2020 представником відповідача надано заяву щодо відповіді на відзив, згідно з якої позовні вимоги про стягнення 22081,31 грн. заборгованості що складаються з 2210,00 грн. неотриманої позивачем заробітної плати за другу половину червня 2019 року та 19871,31 грн. компенсації за невикористану відпустку - відповідач визнав; у задоволенні решти позовних вимог щодо стягнення 97524,58 грн. середнього заробітку за час затримки розрахунку та 10000 грн. моральної шкоди просив відмовити.

В судове засідання сторони не прибули.

Судом встановлено, що відповідно до наказу № 01-07-19-К від 01.07.2019 ОСОБА_1 припинив виконання обов`язків директора Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ з 01.07.2019 у зв`язку із звільненням за власним бажанням згідно ст. 38 КЗпПУ.

Звертаючись до суду з заявленим позовом позивач вказує на те, що відповідач не провів з ним остаточний розрахунок в день звільнення, відтак заявлений позов підлягає задоволенню.

Представник відповідача зазначає, що позивач в день свого звільнення був єдиною особою, уповноваженою від імені Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ здійснити виплату всіх належних сум, чого не зробив. Відтак позовні вимоги визнає частково на суму 22081,31 грн.

Згідно із ст. 233 КЗпПУ, працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Відповідно до ч. 1 ст. 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Згідно із ст. 116 КЗпПУ, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Відповідно до ст. 117 КЗпПУ, в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

Згідно із статуту Приватного підприємства "ЕКО-СТАРТ", затвердженого рішенням одноосібного власника ПП "ЕКО-СТАРТ" №1-26/06/19 від 26.06.2019 приватне підприємство "Еко-Стар" провадить діяльність відповідно до Цивільного Кодексу України, Господарського Кодексу України, а також іншим чинним законодавством України. Керівництво підприємством здійснює власник, який самостійно вирішує усі питання діяльності підприємства, керуючись у своїй діяльності Статутом, законами, іншими нормативними актами. Власник організовує роботу підприємства, представляє в усіх установах, організаціях підприємствах, в тому числі за кордоном, розпоряджається майном та коштами, укладає договори. Власник здійснює прийом на роботу і звільнення та накладає стягнення.

Відповідно до рішення №1-01/07/19 одноосібного власника ПП "Еко-старт" від 01.07.2019 власник - ОСОБА_2 звільнено ОСОБА_1 з посади директора з 01.07.2019. Призначено ОСОБА_3 на посаду генерального директора з 02.07.2019.

Відповідно до ст. 21 ЗУ "Про оплату праці", працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Відповідно до ст.24 ЗУ "Про оплату праці", виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. Забороняється провадити виплату заробітної плати у магазинах роздрібної торгівлі, питних і розважальних закладах, за винятком тих випадків, коли заробітна плата виплачується працюючим у цих закладах особам.

За особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов`язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.Своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Статтями 1, 2 Закону України Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати передбачено, що підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи). Така компенсація провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період, починаючи з дня набрання чинності цим Законом. Під доходами слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру: пенсії, соціальні виплати, стипендії, заробітна плата (грошове забезпечення) та інші.

Як вбачається з матеріалів справи та не заперечується сторонами заробітна плата на Приватному підприємстві ЕКО-СТАРТ виплачувалась готівкою, за відомостями.

Відповідно до рішення № 1-01/07/19 від 01.07.2019 позивача 01.07.2019 звільнено з посади директора Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ , а ОСОБА_3 призначений на посаду керівника з 02.07.2020

Суд вивчивши докази, додані до матеріалів справи, приходить до висновку про часткове задоволення позовних вимог, оскільки відповідачем не порушено норми КЗпП України, ЗУ "Про оплату праці" при здійсненні розрахунку з позивачем. Згідно із розрахунком заборгованості при звільненні ОСОБА_1 №94 від 15.10.2020 вбачається, що при звільненні позивачем не було одержано заробітну плату за другу половину червня 2019 року та 19871.31 грн. компенсації за невикористану відпустку, які після звільнення позивача у зв`язку з неотриманням було задепоновано на банківському рахунку позивача у зв`язку з відсутністю банківських реквізитів для перерахунку коштів ( а.с. 113).

Доказів будь-яких обмежень прав позивача при проведенні розрахунку з ним до позовної заяви не додано. Представником відповідача у відзиві на позовну заяву вказано про те, що станом на 01.07.2019 позивач був єдиною особою, уповноваженою від ПП "Еко-Старт" на здійснення виплати заробітної плати. Після звільнення не звернувся до ПП "Еко-Старт" із вимогою, заявою чи іншим письмовим документом про виплату йому сум, належних до виплати при звільненні. Звернення щодо надання довідок 02.12.2019 №37 вказує на те, що позивач проігнорував вимоги ст. 116 КЗпПУ та не отримав належних до виплати йому коштів, вина відповідача відсутня, тому у задоволенні решти позовних вимог слід відмовити.

Не підлягають задоволенню позовні вимоги щодо стягнення моральної шкоди, середнього заробітку, оскільки відповідно до ст. 12 ЦК України, особа здійснює свої цивільні права вільно, на власний розсуд. Нездійснення особою своїх цивільних прав не є підставою для їх припинення, крім випадків, встановлених законом.Особа може відмовитися від свого майнового права, оскільки позивач не реалізував право на отримання належних йому до виплати сум при звільненні добровільно, на власний розсуд, підстав для стягнення середнього заробітку, відшкодування моральної шкоди, суд не вбачає.

Відповідно до ст. 13 ЦКУ, цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства, тому підстави для стягнення моральної шкоди з відповідача відсутні, оскільки право позивача не було порушеною

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 840,80 грн.

На підставі викладеного та керуючись статтями 4, 7, 12, 13, 81, 89, 141, 244, 263, 273 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні, компенсації за затримку виплат при звільненні та моральної шкоди - задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ на користь ОСОБА_1 2210,00 грн. за другу половину червня 2019 року та 19871,31 грн. компенсації за невикористану відпустку.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Стягнути з Приватного підприємства ЕКО-СТАРТ на користь держави судовий збір 840,80 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Дарницький районний суд м. Києва.

Повний текст рішення складено 17.12.2020

Суддя Комаревцева Л.В.

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено18.12.2020
Номер документу93600412
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/9761/20

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 05.03.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Вербова Ірина Михайлівна

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Вербова Ірина Михайлівна

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Вербова Ірина Михайлівна

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Постанова від 08.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 17.07.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні