Ухвала
від 21.12.2020 по справі 200/11755/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

21 грудня 2020 р. Справа №200/11755/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Арестова Л.В., ознайомившись з матеріалами

позовної заяви ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ; фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 ; рнокпп: НОМЕР_1 )

до Головного управління ДПС у Донецькій області (місце знаходження: вул. Італійська, буд. 59, м. Маріполь, Донецька області; код ЄДРПОУ: 43142826)

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

У С Т А Н О В И В:

15 грудня 2020 року на адресу Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Донецькій області про:

- визнання протиправною бездіяльність Головного управління ДПС у Донецькій області, що виразилась у невиконанні вимог законодавства в частині підготовки та подання до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновку про повернення надмірно сплачених податкових зобов`язань з орендної плати за землю з фізичних осіб;

- зобов`язання Головне управління ДПС у Донецькій області підготувати та надати органу казначейства, що здійснює обслуговування бюджетних коштів висновок про повернення ОСОБА_1 суми надмірно сплачених податкових зобов`язань з орендної плати за землю з фізичних осіб у сумі 122 179,10 гривень на поточний рахунок ОСОБА_1 на підставі його заяви;

- стягнення за рахунок бюджетних асигнувань з Головного управління ДПС у Донецькій області на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у сумі 3 000,00 гривень.

Позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України.

Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України, немає.

Відповідно до ст. 12 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Враховуючи характер спірних правовідносин, предмет доказування, склад учасників адміністративної справи, вбачаються підстави розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

У відповідності до ст. 260 Кодексу адміністративного судочинства України справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Відповідно статті 258 КАС України суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 171 КАС України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Дослідивши позовну заяву та долучені до неї документи суд прийшов до висновку про доцільність залучення до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

- Донецьку обласну прокуратуру (місце знаходження: вул. Університетська, буд. 6, м. Маріуполь, Донецька область; код ЄДРПОУ: 25707002), оскільки на підставі Рішення Дзержинського міського суду Донецької області від 26 листопада 2015 року по справі № 225/2937/14-ц за позовом прокурора міста Дзержинська Донецької області в інтересах держави в особі Новгородської селищної ради м. Дзержинська про солідарне стягнення з ФОП ОСОБА_2 , ФО ОСОБА_3 , ФО ОСОБА_1 суми заборгованості з орендної плати у розмірі 215 606,40 гривень за користування земельною ділянкою з позивача стягнуто 122 179,10 грн.;

- Східне міжрегіональне управління міністерства юстиції (м. Харків) (місцезнаходження: вул. Я.Мудрого, буд. 16, м. Харків, Харківська область; код Єдрпоу: 43315445) в особі Торецького міського відділу виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (місцезнаходження: вул. Героїв праці, буд. 3, м. Торецьк, Донецька область), оскільки на підставі вказаного рішення Дзержинського міського суду Донецької області від 26 листопада 2015 року по справі № 225/2937/14-ц Торецьким міським відділом державної виконавчої служби 21.01.2016 року було відкрите виконавче провадження № 49896146 на підставі виконавчого листа № 2/225/29/15, виданого Дзержинським міським судом Донецької області щодо стягнення солідарно з ФОП ОСОБА_2 , ФО ОСОБА_3 , ФО ОСОБА_1 суми заборгованості з орендної плати у розмірі 215 606,40 гривень за користування земельною ділянкою на користь Новгородської селищної ради м. Торецьк.

- Новгородську селищну раду (місцезнаходження: вул. Зарічна, буд. 7а, смт. Новгородське, м. Торецьк, Донецька область; код ЄДРПОУ: 04342565).

Вказані дії призвели до звернення позивача з позовною заявою до Донецького окружного адміністративного суду, оскільки, на його думку, з нього було стягнути надмірно податкові зобов`язання з орендної плати за землю з фізичних осіб.

Так, приписами частини 2 ст. 49 КАС України закріплено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Аналіз вказаних норм свідчить про те, що необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки таких осіб, які не є стороною у справі.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про доцільність залучення Донецьку обласну прокуратуру, Новгородську селищну раду, Східне міжрегіональне управління міністерства юстиції (м. Харків) (місцезнаходження: вул. Я.Мудрого, буд. 16, м. Харків, Харківська область; код Єдрпоу: 43315445) в особі Торецького міського відділу виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки рішення у справі може вплинути на їх права, свободи, інтереси або обов`язки.

Керуючись ст. 49, 160, 161, 171, 173, 179, 258, 260 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду.

Відкрити провадження по справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

- Донецьку обласну прокуратуру (місце знаходження: вул. Університетська, буд. 6, м. Маріуполь, Донецька область; код ЄДРПОУ: 25707002);

- Східне міжрегіональне управління міністерства юстиції (м. Харків) (місцезнаходження: вул. Я.Мудрого, буд. 16, м. Харків, Харківська область; код Єдрпоу: 43315445) в особі Торецького міського відділу виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (місцезнаходження: вул. Героїв праці, буд. 3, м. Торецьк, Донецька область);

- Новгородську селищну раду (місцезнаходження: вул. Зарічна, буд. 7а, смт. Новгородське, м. Торецьк, Донецька область; код ЄДРПОУ: 04342565).

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження суддею одноособово, без проведення судового засідання та повідомлення (виклику) учасників справи.

Зобов`язати надати суду:

- Торецький міський відділ виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) копії матеріалів виконавчого провадження № 49896146;

- Новгородську селищну раду всі документи, які стали підставою для звернення прокурора міста Дзержинська донецької області в інтересах держави в особі Новгородської селищної ради м. Дзержинська, на підставі яких були винесено рішення Дзержинського міського суду Донецької області від 26 листопада 2015 року по справі № 225/2937/14-ц.

- Донецьку обласну прокуратуру копії матеріалів, які стали підставою для звернення до Дзержинського міського суду Донецької області щодо стягнення солідарно з ФОП ОСОБА_2 , ФО ОСОБА_3 , ФО ОСОБА_1 суми заборгованості з орендної плати у розмірі 215 606,40 гривень за користування земельною ділянкою на користь Новгородської селищної ради м. Торецьк.

У разі не можливості подати витребувані докази у встановлений строк, повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк для подання до суду відзиву на позовну заяву з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі. До відзиву додаються докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити позивачу право на подання відповіді на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву, а відповідачу - право на подання заперечень протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. Відповідь на відзив та заперечення одночасно з поданням до суду мають бути надіслані іншим учасникам справи.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, мають права та обов`язки, визначені у статті 44 КАС України.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за сторінкою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-адреса сторінки http://court.gov.ua/)

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання.

Суддя Л.В. Арестова

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93662434
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/11755/20-а

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 12.08.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 18.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 31.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 25.05.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 25.05.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Постанова від 19.04.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

Ухвала від 24.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Арестова Л.В.

Ухвала від 17.03.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Ястребова Любов Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні