Ухвала
від 22.12.2020 по справі 904/6845/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22.12.2020м. ДніпроСправа № 904/6845/20

Суддя Рудь І.А. , розглянувши матеріали

за позовом Приватного підприємства "Вогник", м. Кам`янське Дніпропетровської області

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-Інвест", смт. Слобожанське Дніпровського району Дніпропетровської області

відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Уніком", смт. Слобожанське Дніпровського району Дніпропетровської області

відповідача-3: Товариства з обмеженою відповідальністю "Універсал-Холдінг", с. Старі Кодаки Дніпровського району Дніпропетровської області

про скасуваннязаписів про державну реєстрацію права власності

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "Вогник" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом від 14.12.2020 № б/н до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-Інвест", відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Уніком", відповідача-3 Товариства з обмеженою відповідальністю "Універсал-Холдінг", в якому просить суд:

- скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Запис про право власності/довірчої власності №22998933, дата та час державної реєстрації 20.10.2017 14:19:51 про право власності Товариства з обмеженою відповідальністю "Уніком" (ЄДРПОУ 20221507) на нерухоме майно приміщення магазину продовольчих та непродовольчих товарів за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, проспект Свободи, будинок 32Г;

- скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно Запис про право власності/довірчої власності №22999488 дата та час державної реєстрації 20.10.2017 14:05:18 про право власності Приватного підприємства "Універсал-Холдинг" (ЄДРПОУ 32931116) на нерухоме майно службове приміщення за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, проспект Свободи, будинок 32В.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що Приватному підприємству "Вогник" не затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки під розміщення 5-ти поверхової будівлі будинку побуту "Лада", яке належить позивача на праві власності та знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, пр-т Свободи, буд. 32, оскільки реєстрація нерухомого майна відповідачів порушує право Приватного підприємства "Вогник" на одержання ним у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, закріплене у ст. 123 Земельного кодексу України.

Дана позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За змістом ч.2 ст.123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачуються 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру сплачується 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За нормами ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" установлено у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб, зокрема, з 1 січня 2020 року у розмірі 2 102 гривні.

Як вбачається зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, позивач просить суд скасувати записи про державну реєстрацію права власності відповідача-2 та відповідача-3 на нерухоме майно службове приміщення за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, проспект Свободи, будинок 32В, будинок 32Г.

За приписами п.п.2.11. п.2 постанови Вищого господарського суду України № 7 від 21.02.2013 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України", якщо в позовній заяві об`єднано дві або більше вимог немайнового характеру, пов`язаних між собою підставами виникнення або поданими доказами, судовий збір сплачується окремо з кожної з таких вимог.

Таким чином, судовий збір за подання даної позовної заяви, яка містить дві немайнові вимоги, повинен бути сплачений у сумі 4 204 грн. 00 коп.

Згідно ж платіжного доручення від 11.12.2020 № 1127 судовий збір сплачено позивачем в сумі 2 102 грн. 00 коп., тобто у не належному розмірі.

Водночас, клопотання про відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати в порядку ст. 8 Закону України "Про судовий збір" до матеріалів позовної заяви позивачем не надано.

Крім того, господарський суд звертає увагу позивача, що за приписами п. 4 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

В порушення вказаних вимог подана позовна заява не містить вимог до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-Інвест".

Таким чином, позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст. ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

За нормами ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву залишити без руху.

Приватному підприємству "Вогник" протягом семи днів з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви:

- зазначивши позовні вимоги до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "НЗ-Інвест" за їх наявності або уточнивши суб`єктний склад відповідачів у позові;

- надавши до суду докази сплати судового збору у розмірі 2 102 грн. 00 коп. або у відповідному розмірі з урахуванням позовних вимог до відповідача-1.

Докази усунення недоліків мають надійти до Господарського суду Дніпропетровської області не пізніше сьомого дня з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, з урахуванням строків поштового перебігу.

Роз`яснити Приватному підприємству "Вогник", що у разі не усунення всіх недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя І.А. Рудь

Дата ухвалення рішення22.12.2020
Оприлюднено24.12.2020
Номер документу93740916
СудочинствоГосподарське
Сутьдержавну реєстрацію права власності

Судовий реєстр по справі —904/6845/20

Постанова від 31.05.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 27.04.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 03.02.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 16.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Постанова від 21.10.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 21.10.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 11.10.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 29.09.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 19.08.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 18.08.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні