Постанова
від 23.08.2007 по справі 12/395-06
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

12/395-06

                 

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65  тел.(8-0412) 48-16-02

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 "23" серпня 2007 р.                                                          Справа №  12/395-06

Житомирський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого   судді                                                  Горшкової Н.Ф.

суддів:                                                                        Майора Г.І.

                                                                                   Філіпової Т.Л.

при секретарі                                                            Щепанській Т.П. ,

за участю представників сторін:

від позивача: Коломієць В.Б., довіреність №2702/10-119 від 21.05.07р.,

                            Копійка С.В., довіреність №3922/10-119 від 16.08.07р.,

від відповідача: Ситник О.І., довіреність від 22.11.06р.,

від прокурора:   Сидоренко О.П., посвідчення №45 від 27.05.2004р. (був присутній у          

                           судовому засіданні 22.05.07р.),

                            Стемковський Д.Б., посвідчення №144 від 14.10.2005р.,

розглянувши апеляційну скаргу Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків "Кашперівський", с.Кашперівка Козятинського району Вінницької області

на постанову господарського суду Вінницької області

від "06" грудня 2006 р. у справі №  12/395-06 ( суддяКожухар М.С. )

за позовом Козятинського міжрайонного прокурора Вінницької області в інтересах держави в особі Козятинської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Козятин Вінницької області   

до Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків "Кашперівський", с. Кашперівка Козятинського району Вінницької області  

про стягнення 171931,3 грн. податку з доходів фізичних осіб,

 ВСТАНОВИВ:

  

У жовтні 2006 року Козятинський міжрайонний прокурор Вінницької області в інтересах держави - Козятинської об'єднаної державної податкової інспекції пред'явив позов до Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків "Кашперівський" про стягнення 171931,30 грн. податку з доходів фізичних осіб (а.с.2-4).

Постановою господарського суду Вінницької області від 06 грудня 2006 року у справі №12/395-06 позов задоволено частково: стягнуто з Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків «Кашперівський» 155685,07 грн. податку з доходів фізичних осіб.

В задоволенні позову в частині стягнення 16246,23 грн. податку з доходів фізичних осіб відмовлено (а.с.96-98).

Не погоджуючись з вищевказаною постановою, Сільськогосподарський виробничий кооператив приватних пайовиків "Кашперівський" подав апеляційну скаргу, в якій просить частково скасувати постанову господарського суду Вінницької області та прийняти новий судовий акт, яким стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків "Кашперівський" 87502 грн. 23 коп., посилаючись на неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального, процесуального права. Вказує, що судом безпідставно не було враховано погашення заборгованості з грудня 2003 року по грудень 2006 року.

Обґрунтовуючи доводи апеляційної скарги СВК "Кашперівський" зазначає, що згідно ч. 2 ст. 99 Кодексу Адміністративного судочинства України встановлено річний строк звернення до адміністративного суду України, тому на думку відповідача, господарський суд першої інстанції безпідставно відмовив в задоволенні клопотання відносно терміну давності.  

Вказує, що з 01.07.2005р. по 01.12.2006р. заборгованість по податку з доходів фізичних осіб Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків "Кашперівський" становить 87502 грн. 23 коп. (а.с.104,128).

В процесі розгляду апеляційної скарги відповідач подав уточнення до апеляційної скарги, в якому Сільськогосподарський виробничий кооператив приватних пайовиків "Кашперівський", крім того, його представник в судовому засіданні просять апеляційний господарський суд скасувати частково постанову господарського суду Вінницької області та прийняти новий судовий акт, яким стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків "Кашперівський" 90706 грн. 36 коп.

Прокурор та представники позивача в засіданні суду надали пояснення щодо своєї правової позиції, крім того, вони не заперечили, що заборгованість по податку з доходів фізичних осіб Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків "Кашперівський" становить 90 706, 36 грн., за період з 01.07.2003р. по 01.07.2006р.

Заслухавши пояснення прокурора та представників сторін, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального законодавства,  колегія суддів дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги виходячи з наступного:

Пунктом 11 ст.10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні” передбачено, що державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Згідно п.1.15 ст. 1 та ст. 16 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" відповідач - Сільськогосподарський виробничий кооператив приватних пайовиків "Кашперівський" є податковим агентом стосовно податку, що є предметом спору, тобто особою, яка зобов'язана утримувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок платника податку.

Відповідно до п.п. 3.2.1 п. 3.2 ст. 3 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" №2181-ІІІ від 21.12.2000р. у разі, коли платник податків згідно із законами з питань оподаткування уповноважений утримувати податок, збір (обов'язковий платіж), якими оподатковуються інші особи, у тому числі податки на доходи фізичних осіб, сума таких податків, зборів (обов'язкових платежів) вважається бюджетним фондом, який належить державі або територіальній громаді та створюється від їх імені.

Підпунктом 15.2.1 п. 15.2 ст. 15 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" передбачено право стягнення обов'язкових платежів протягом наступних 1095 календарних днів від дня узгодження податкового зобов'язання; якщо ж платіж стягується  за рішенням суду, строки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або до визнання боргу безнадійним.

З огляду на викладене, господарський суд першої інстанції дійшов правильного висновку з приводу того, що передбачений ст. 99 КАС України річний строк звернення до суду щодо даних правовідносин не застосовується, оскільки, відповідно до ч.1 ст. 99 КАС України адміністративний позов може бути  подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Частиною 2 ст. 99 КАС України передбачено, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється річний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч.3 ст. 99 КАС України для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та  іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, зокрема, у даному випадку Законом України №2181-ІІІ.

Пунктом 1.2 ст.19 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб” передбачено, що особи, які відповідно до цього Закону мають статус податкових агентів, зобов'язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, який виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати та за її рахунок.

Відповідно до п.16.3.2. ст.16 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб” юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням своїх підрозділів, а уповноважений підрозділ за своїм місцезнаходженням, одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні розподільчі рахунки, відкриті в територіальних управліннях Державного казначейства України.

Згідно п.16.3.4 ст.16 Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” контроль за правильністю та своєчасністю сплати податку здійснює податковий орган за місцезнаходженням юридичної особи або її уповноваженого підрозділу.

В процесі розгляду апеляційної скарги суд ухвалою від 22.05.2007р. зобов'язав учасників процесу провести звірку розрахунків за спірний період, в результаті чого Козятинська ОДПІ надала апеляційному господарському суду розрахунок суми позову повноти та своєчасності перерахування до бюджету утриманих сум податку з доходів фізичних осіб по СВК "Кашперівський" за період з 01.07.2003р. по 01.07.2006р., з якого вбачається, що заборгованість по податку з доходів фізичних осіб Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків "Кашперівський" становить 90706,36 грн., що не спростовано відповідачем, крім того даний факт не заперечується прокурором.

Згідно матеріалів справи, наданого розрахунку та пояснень представників сторін, позивачем при визначенні суми позову не був врахований строк давності, передбачений ст.15 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", у зв'язку з чим сума позову при його пред'явленні була позивачем завищена.

Приймаючи до уваги всі вищевикладені обставини колегія суддів вважає, що постанову господарського суду Вінницької області від 06 грудня 2006 року у даній справі слід змінити, а саме: стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків  "Кашперівський" 90706 грн. 36 коп., а в задоволенні позову в частині стягнення 81224,94 грн. податку з доходів  фізичних осіб відмовити.

  Керуючись ст.ст. 160,195,196,198,201,205,207,212,254, п.п. 6 і 7 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків  "Кашперівський", с. Кашперівка Козятинського району Вінницької області задовольнити.

Постанову господарського суду Вінницької області від 06 грудня 2006 року у справі №12/395-06 змінити.

Резолютивну частину викласти в такій редакції:

"Позов задовольнити частково.

Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу приватних пайовиків  "Кашперівський", с. Кашперівка Козятинського району Вінницької області (22100 Вінницька обл., Козятинський р-н, с. Кашперівка, ідентифікаційний код 01195336) 90706 грн.. 36 коп. з наступним зарахуванням вказаної суми на розрахунковий рахунок 33218800600202 в Управлінні Державного казначейства у Вінницькій області, МФО 802015.

В задоволенні позову в частині стягнення 81224,94 грн. податку з доходів  фізичних осіб  відмовити."

2. Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення.

Касаційну скаргу може бути подано безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення постанови в повному обсязі.

3. Справу №12/395-06 повернути до господарського суду Вінницької області.

 Головуючий   суддя                                                              Горшкова Н.Ф.

                

 судді:

                                                                                           Майор Г.І.  

                                                                                           Філіпова Т.Л.  

 

Віддрук. 6 прим.:

1 - до справи

2,3 - сторонам

4,5 - прокурорам

6 - в наряд

 

СудЖитомирський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.08.2007
Оприлюднено13.09.2007
Номер документу937435
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/395-06

Постанова від 23.08.2007

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Горшкова Н.Ф.

Ухвала від 14.11.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Постанова від 06.12.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Рішення від 24.10.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Юдова В.З.

Ухвала від 16.10.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Рішення від 14.09.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Ухвала від 09.08.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні