Ухвала
від 21.12.2020 по справі 569/20918/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/20918/20

1-кс/569/6792/20

21 грудня 2020 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання слідчого у кримінальному провадженні заступника начальника відділу СУ Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 про проведення огляду,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий у кримінальному провадженні заступник начальника відділу СУ Головного управління Національної поліції в Рівненській області старший лейтенант поліції ОСОБА_4 за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про проведення огляду земельних ділянок, із наступними кадастровими номерами: 5625410100:02:001:0014, площею 479,1417 га, цільове призначення для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства, 5625410100:02:002:0001, площею 72,5694 га, цільове призначення для ведення підсобного сільського господарства, що розташовані на території Сарненського району Рівненської області, правовласником яких є Сарненська районна державна адміністрація, код ЄДРПОУ: 04057681, юридична адреса: вулиця Демократична, будинок 51, місто Сарни, Рівненська область, правокористувачем Сарненська дослідна станція Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, код ЄДРПОУ: 05391169, юридична адреса: Рівненська область, Сарненський район, місто Сарни, Дослідна станція, будинок 32, із залученням спеціалістів, які володіють спеціальними знаннями та навичками застосування технічних або інших засобів для встановлення обставин використання вказаних земельних ділянок та фактичних обсягів оброблення і засівання їх площ.

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020180000000153 від 27.11.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Із матеріалів клопотання убачається, що 27.11.2020, Рівненською обласною прокуратурою, за матеріалами Управління Служби безпеки України в Рівненській області, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом привласнення майна Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, вчиненого її службовими особами шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, при вчиненні господарського зобов`язання, яке підлягає погодженню органом управління, предметом якого є земельні ділянки Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення: привласнення чужого майна, вчинене шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, передбачене ч. 3 ст. 191 КК України.

Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що згідно з державними актами на право постійного користування землею серії ЯЯ №253077 та серії ЯЯ №253048 від 14.01.2008 року, на праві постійного користування у Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, код ЄДРПОУ: 05391169, юридична адреса: Рівненська область, Сарненський район, місто Сарни, Дослідна станція, будинок 32, перебувають дві земельні ділянки загальною площею 551,7111 га з кадастровими номерами 5625410100:02:001:0014 та 5625410100:02:002:0001.

Згідно Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно цільове призначення вказаних земельних ділянок для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства; категорія земель землі сільськогосподарського призначення; вид використання земельних ділянок для ведення науково-дослідних робіт, апробації та впровадження наукових розробок і ведення сільського господарства; форма власності державна; вид права право постійного користування земельною ділянкою.

Так, надання земельних ділянок у користування регулюється Земельним кодексом України, Законом України «Про оренду землі», Законом України «Про землеустрій» та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють відносини у галузі земельних ресурсів.

Статтею 1 Закону України «Про оренду землі» визначено, що оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Правовий режим Сарненської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України визначений Законом України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу». Відповідно до абзац 3 статті 5 вказаного Закону, вилучення земельних ділянок Національної академії наук України та національних галузевих академій наук може здійснюватися лише за згодою Президії Національної академії наук України та президій національних галузевих академій наук відповідно до Земельного кодексу України. Згідно п. «в» ч. 1 ст. 150 Земельного кодексу України землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів відносяться до особливо цінних земель, що перебувають у державній або комунальній власності, можуть вилучатися за постановою Кабінету Міністрів України або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилучення (викупу) земельної ділянки погоджується Верховною Радою України.

Відповідно до вищевказаних норм чинного законодавства Сарненська дослідна станція ІВПіМ НААН України не наділена повноваженнями щодо передачі земельних ділянок в користування, а вилучення ділянок із користування можливе за згодою НААН України та відносяться до компетенції Кабінету Міністрів України.

Відповідно до пункту 5 Порядку укладання державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків, договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2012 №296, у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про погодження укладання договору орган управління здійснює заходи щодо забезпечення його укладання суб`єктом господарювання відповідно до вимог законодавства.

1 березня 2019 року, між Сарненською дослідною станцією Інституту водних проблем і меліорації НААН України, в особі директора ОСОБА_6 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Вест Активс», код ЄДРПОУ: 41137306, юридична адреса: вулиця Генерала Алмазова, будинок 18/7, офіс 620, місто Київ, в особі директора ОСОБА_7 , укладено Договір №01/03/19 про надання послуг з проведення науково-дослідних робіт з дослідження, адаптації та виробничого впровадження нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур та технологій їх вирощування в сучасних грунтово-кліматичних умовах меліорованих агроландшафтів Західного Полісся, предметом якого є проведення науково-дослідних робіт ТОВ «Вест Активс» для Сарненська дослідна станція ІВПіМ НААН України. Строк дії договору визначено до 31.12.2023 року.

Таким чином, посилаючись на перераховані вище норми законодавства України слідує, що ймовірно вказаний договір є удаваним правочином укладеним сторонами за попередньою змовою, з метою обґрунтування передачі земель державної власності в користування суб`єкту господарської діяльності та проведення підприємницької і інших видів діяльності без відповідного погодження, для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили.

Так, на вказаних земельних ділянках під виглядом проведення науково-дослідних робіт, ТОВ «Вест Активс» вирощує сільськогосподарські культури, а саме кукурудзу. В подальшому Товариством проводиться збір вирощеного на земельних ділянках, які на праві постійного користування належать Сарненській дослідній станції ІВПіМ НААН України, врожаю та його реалізація. Дохід отриманий від реалізації сільськогосподарської продукції, привласнюється службовими особами ТОВ «Вест Активс».

Таким чином слідує, що Договір №01/03/19 про надання послуг з проведення науково-дослідних робіт з дослідження, адаптації та виробничого впровадження нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур та технологій їх вирощування в сучасних грунтово-кліматичних умовах меліорованих агроландшафтів Західного Полісся, укладений всупереч вимог чинного законодавства.

Враховуючи викладене, з метою фіксації відомостей про обставини, що мають значення для даного кримінального провадження, а також обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення осіб, причетних до його вчинення, та інших обставин по справі, що мають значення для досудового розслідування і можуть бути використані в якості доказів під час судового розгляду, а також з метою попередження, недопущення та припинення додаткових проявів злочинної діяльності є необхідність у проведенні огляду земельних ділянок, із наступними кадастровими номерами: 5625410100:02:001:0014, площею 479,1417 га, цільове призначення для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства, 5625410100:02:002:0001, площею 72,5694 га, цільове призначення для ведення підсобного сільського господарства, що розташовані на території Сарненського району Рівненської області, правовласником яких є Сарненська районна державна адміністрація, правокористувачем Сарненська дослідна станція Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, із залученням спеціалістів, які володіють спеціальними знаннями та навичками застосування технічних або інших засобів для встановлення обставин використання вказаних земельних ділянок та фактичних обсягів оброблення і засівання їх площ.

Заслухавши слідчого, дослідив клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задоволити із наступних підстав.

Відповідно доч.ч.1,2ст.237КПК Україниз метоювиявлення тафіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення слідчий,прокурор проводятьогляд місцевості,приміщення,речей тадокументів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч.1ст.234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно ч. 3 ст. 237 КПК України, з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Відповідно до ст. 71 КПК України, спеціалістом у кримінальному провадженні є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних або інших засобів і може надавати консультації під час досудового розслідування і судового розгляду з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

Спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, слідчий суддя вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення огляду земельних ділянок, із наступними кадастровими номерами: кадастровими номерами: 5625410100:02:001:0014, площею 479,1417 га, цільове призначення для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства, 5625410100:02:002:0001, площею 72,5694 га, цільове призначення для ведення підсобного сільського господарства, що розташовані на території Сарненського району Рівненської області, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельних ділянок, із наступними кадастровими номерами: 5625410100:02:001:0014, площею 479,1417 га, цільове призначення для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства, 5625410100:02:002:0001, площею 72,5694 га, цільове призначення для ведення підсобного сільського господарства, що розташовані на території Сарненського району Рівненської області, правовласником яких є Сарненська районна державна адміністрація, код ЄДРПОУ: 04057681, юридична адреса: вулиця Демократична, будинок 51, місто Сарни, Рівненська область, правокористувачем Сарненська дослідна станція Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, код ЄДРПОУ: 05391169, юридична адреса: Рівненська область, Сарненський район, місто Сарни, Дослідна станція, будинок 32, із залученням спеціалістів, які володіють спеціальними знаннями та навичками застосування технічних або інших засобів для встановлення обставин використання вказаних земельних ділянок та фактичних обсягів оброблення і засівання їх площ.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93839765
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/20918/20

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 06.02.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 25.11.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 25.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 23.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 23.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 12.05.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.04.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.04.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні