Ухвала
від 07.12.2020 по справі 569/20421/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/20421/20

1-кс/569/6488/20

У Х В А Л А

07 грудня 2020 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю заступника начальника відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання, про проведення обшуку у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Рівненського міського суду надійшло клопотання заступника начальника відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 яке погоджено прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку житлового приміщенняза адресою: АДРЕСА_1 , право власності за якою належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме:

¦документів по проведених операціях гр. ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) з із підрядниками, проектантами, покупцями нерухомості по будинках АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 , які підтверджують факти будівництва та подальшої реалізації нерухомості, а саме: договорів з всіма додатками, специфікацій до договорів, накладних, актів звірок, актів прийому-передачі, сертифікатів відповідності (якості), оборотно-сальдових відомостей щодо обліку реалізації, банківських виписок, та інших документів, що засвідчують проведення даних операцій;

¦документів, які підтверджують реалізацію нерухомості по заниженій офіційній вартості з частковим розрахунком за готівкові кошти;

¦чорнових записів, комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, платіжних банківських карток, та інші документи, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні;

¦готівкових грошових коштів що здобутті злочинним шляхом або ж слугують для фінансування злочинної діяльності.

В обґрунтування клопотання вказав, що фізична особа ОСОБА_6 у період 2018-2019 років набула у власність об`єкти нерухомого майна шляхом будівництва житлових будинків, замовником яких вона безпосередньо виступила, та у подальшому здійснила продаж об`єктів житлової нерухомості із заниженням у договорах купівлі-продажу фактичної вартості чим ухилилася від сплати податків.

Так, з матеріалів відділу БКОЗ УСБУ в Рівненській області встановлено, що в листопаді 2018 року завершено будівництво та здано в експлуатацію житлові будинки АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 , замовником будівництва яких виступала громадянка ОСОБА_6 .

Згідно акту готовності об`єктів до експлуатації, кошторисна вартість будівництва вищевказаних будинків становить 16523,5 тис. грн. Кількість квартир у будинках АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 становить 360 шт., загальна проща будинків 21684,4 кв. м., житлова площа 10231,4 кв. м.

Крім цього у березні 2019 року завершено будівництво та здано в експлуатацію житлові будинки АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 , замовником будівництва яких також виступала громадянка ОСОБА_6 . Кошторисна вартість будівництва вищевказаних будинків, згідно актів готовності об`єктів до експлуатації становить 10075,8 тис. грн. Кількість квартир у будинках АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 становить 351 шт., загальна проща будинків 20 888,6 кв. м., житлова площа 10185,3 кв. м. На даний час усі квартири у вищевказаних будинках фактично відчуженоено для кінцевих споживачів.

Також, відділом БКОЗ УСБУ в Рівненській області встановлено, що ОСОБА_6 з метою зменшення податкового навантаження, належні їй квартири у вищевказаних багатоквартирних житлових будинках, актами приймання-передачі нерухомого майна передавала на підконтрольні суб`єкти господарської діяльності, які в подальшому здійснювали їх реалізацію для кінцевих споживачів, із вказанням в офіційних документах завідомо недостовірної інформації щодо їх реальної вартості.

Окрім того, згідно показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, станом на 01.01.2019 (лист Міністерства розвиткугромад татериторій України від 17.10.2018 №7/15.3/10900-18 та наказ Міністерства розвитку громад та територій України від 06.12.2018 №335 «Про показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України») по Рівненській області визначено у розмірі 11638 грн. з ПДВ за 1 кв.м.

Таким чином, фактичний дохід від реалізації квартир у будинках АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 та АДРЕСА_5 становить 237,6 млн. грн.. (20416,7 кв.м. (житлова площа квартир) х 11638 грн. (опосередкована вартостіспорудження житла по Рівненській області)). В такий спосіб, шляхом заниження вартості реалізованих об`єктів нерухомості в розмірі 211 млн. грн. (237,6 16,5 10,1) громадянка ОСОБА_6 ухилилася від сплати податків до бюджету.

У відповідності до рапорту відділу БКОЗ УСБУ в Рівненській області та протоколу допиту оперативного працівника, щодо обставини вчинення кримінального правопорушення, встановлення осіб причетних до незаконної діяльності та місць зберігання предметів, речей та документів, які вказують на злочинну діяльність таких осіб встановлено, що документи, які підтверджують факти ухилення від сплати податків та реалізацію об`єктів нерухомості по заниженій офіційній вартості з частковим розрахунком за готівкові кошти, електронні носії інформації, комп`ютерна техніка, готівкові кошти здобутті злочинним шляхом та інші документи і речі (банківські картки, мобільні телефони, чорнові записи, блокноти), які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні та були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як докази, а також були об`єктом кримінально протиправних дій, або набуті кримінально протиправним шляхом знаходяться за адресою проживання керівника підрядних організації, що здійснювали будівництво багатоквартирних житлових будинків за адресами АДРЕСА_6 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 та АДРЕСА_7 , а саме: ТОВ «Будівельний Альянс «Український дім»» (код ЄДРПОУ 40133667) та ТОВ «Будівельна компанія містобудпром» (код ЄДРПОУ 42659314) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - АДРЕСА_1 .

Тлому у слідства є достатні підстави вважати, що документи, які підтверджують злочинну діяльність гр. ОСОБА_6 та інших причетних осіб, направлену на умисне ухилення від сплати податків до бюджету шляхом реалізації об`єктів нерухомості по заниженій офіційній вартості з частковим розрахунком за готівкові кошти, знаходяться за адресою проживання ОСОБА_5 та з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, необхідно провести обшук за вказаною адресою.

Проведення саме обшуку, за адресоюпроживання ОСОБА_5 , єнайбільш доцільнимта ефективнимспособом відшуканнята вилученнядокументів,які маютьзначення длядосудового розслідування обумовлено тим, що доступ доречей,документів абовідомостей,які можутьу нихміститися,у добровільномупорядку задопомогою іншихслідчих тапроцесуальних дій,передбачених КПКУкраїни отриматинеможливо,оскільки домовленості з покупцями нерухомості та отримання коштів гр. ОСОБА_6 проводились без оформлення офіційних господарських документів (остання не зареєстрована суб`єктом господарювання), а документи, які підтверджують будівництво та подальшу реалізацію нерухомості по заниженій офіційній вартості з частковим розрахунком за готівкові кошти по офіційному бухгалтерському обліку не відображені, а зафіксовані виключно у паперовій та електронній формі власного обліку (чорнова бухгалтерія) та існує ризик, що такі документи у подальшому у разі зволікання з їх виявленням та вилученням можуть бути знищені або ж приховані.

Згідно інформаційної довідки з з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира за адресою АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності громадянину України ОСОБА_5 , тому слідчий просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив суд його задовольнити.

Заслухавши слідчого в судовому засіданні, дослідивши надані матеріали клопотання, суд дійшов висновку, що у задоволенні клопотання слід відмовити з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України до клопотання про надання дозволу на проведення обшуку також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Враховуючи, що слідчий не довів належними доказами достатні підстави для проведення обшуку, а саме, що відшукувані речі знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи та долучені до матеріалів клопотання документи не вказують на необхідність задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234-235, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

У задоволенніклопотання заступниканачальника відділурозслідування кримінальнихпроваджень СУФРГУ ДФСу Рівненськійобласті ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку житлового приміщенняза адресою: АДРЕСА_1 ,право власностіза якоюналежить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93884974
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/20421/20

Ухвала від 02.03.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні