Ухвала
від 28.12.2020 по справі 685/1384/20
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/1384/20

Провадження № 2/685/272/20

У Х В А Л А

28 грудня 2020 року. смт Теофіполь

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

в складі головуючого судді: Самойлович А. П.

за участю секретаря: Казмірчук І.Ю.

представника позивача ОСОБА_1 ,

в ході розгляду у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь Хмельницької області цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до Теофіпольської районної ради Хмельницької області, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, ОСОБА_3 , про визнання незаконними та скасування розпоряджень, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В :

02 листопада 2020 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, заявивши вимоги визнати незаконним та скасувати ряд розпоряджень голови Теофіпольської районної ради Хмельницької області, а саме, від 12 жовтня 2020 року № 39-р про відкликання позивача, який займав посаду директора комунального некомерційного підприємства Теофіпольська центральна районна лікарня Теофіпольського районної ради Хмельницької області, з відпустки; від 13 жовтня 2020 року № 40-р про звільнення позивача з посади; від 13 жовтня 2020 року № 41-р про призначення ОСОБА_3 виконувачем обов`язків директора КНП Теофіпольска ЦРЛ . Також позивач просить поновити його на роботі на займаній раніше посаді та стягнути з відповідача заробітну плату за час вимушеного прогулу з дня звільнення і до дня ухвалення судового рішення.

17 грудня 2020 року до суду надійшла заява Теофіпольської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про заміну відповідача Теофіпольської районної ради Хмельницької області на Теофіпольську селищну раду.

Необхідність заміни відповідача вмотивована тим, що на підставі рішень Теофіпольської районної ради Хмельницької області від 04 листопада 2020 року № 2-41/2020 та від 12 листопада 2020 року № 2-42/2020 Комунальне некомерційне підприємство Теофіпольська центральна районна лікарня було безоплатно передано зі спільної власності територіальних громад, сіл, селищ Теофіпольського району у власність Теофіпольської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області та про вихід Теофіпольської районної ради зі складу засновників підприємства.

А рішенням Теофіпольської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області від 03 грудня 2020 року № 13-11/2020 вищезазначене підприємство було прийнято у власність селищної ради, змінено його назву на Комунальне некомерційне підприємство Теофіпольська центральна районна лікарня Теофіпольської селищної ради та про вхід селищної ради до складу засновників підприємства.

Крім того, з 09 грудня 2020 року було припинено повноваження Теофіпольської районної ради відповідно до підпункту 1 пункту 6-1 Розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні .

Представник позивача дане клопотання підтримав та подав аналогічне клопотання від імені позивача.

Відповідач обізнаний про час та місце судового розгляду, що вбачається з його заяви про відкладення розгляду справи, однак в ході судового засідання судом було відмовлено у відкладенні розгляду справи.

Відповідачем подано до суду клопотання про залучення до участі у справі в якості відповідача (співвідповідача) Хмельницьку районну раду Хмельницької області як орган місцевого самоврядування, повноваження якого поширюються на Теофіпольський район Хмельницької області.

Також відповідач просить залучити до участі у справі прокурора Старокостянтинівської місцевої прокуратури для захисту і представництва державних інтересів Теофіпольської та Хмельницької районних рад.

Представник позивача заперечив проти задоволення даних клопотань.

Заслухавши доводи представника позивача та дослідивши матеріали справи, суд дійшов переконання про відсутність підстав для задоволення клопотань Теофіпольської селищної ради та представника позивача, виходячи з наступного.

Теофіпольською селищною радою Хмельницького району Хмельницької області подано копії рішень про безоплатну передачу Теофіпольською районною радою КНП Теофіпольська центральна районна лікарня до Теофіпольської селищної ради та прийняття її у свою власність та зміну складу засновників, тому залучення Теофіпольської селищної ради до участі у справі було б доцільним, оскільки саме власник лікарні має відповідати за даним позовом.

Однак, відповідно до частин 1 та 4 ст. 89 ЦК України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. До Єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Причому, згідно частини 5 даної статті, зміни до установчих документів юридичної особи, які стосуються відомостей, включених до єдиного державного реєстру, набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації.

Пунктом 8 частини 2 статті 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передбачено розміщення в єдиному державному реєстрі відомостей про перелік засновників та учасників.

Станом на 28 грудня 2020 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за ідентифікаційним кодом юридичної особи 02004491 відсутні відомості про зміну засновників Теофіпольської ЦРЛ з Теофіпольської районної ради на Теофіпольську селищну раду, тому підстав для зміни відповідача на Теофіпольську селищну раду Хмельницького району Хмельницької області немає.

Разом з тим, відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також у інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Підпунктом 1 пункту 6-2 Розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні визначено, що у день набуття повноважень районних рад, які представляли спільні інтереси територіальних громад районів, ліквідованих Верховною радою України, закінчуються в день набуття повноважень обраними на відповідних перших виборах районними радами районів, утворених Верховною радою України.

З дня набуття повноважень районною радою, яка представляє спільні інтереси територіальних громад новоутвореного району, є правонаступником всього майна, прав та обов`язків районних рад ліквідованих районів, території яких включені до складу новоутвореного району.

09 грудня 2020 року відбулося перше засідання першої сесії новоутвореної Хмельницької районної ради Хмельницької області, тобто з цього числа припинилися повноваження Теофіпольської районної ради Хмельницької області як органу місцевого самоврядування, які перейшли до Хмельницької районної ради Хмельницької області.

У зв`язку з цим Хмельницька районна рада підлягає залученню до участі у справі в якості відповідача як правонаступник відповідача Теофіпольської районної ради.

Підстав для залучення до участі у справі прокурора немає, тому клопотання відповідача в цій частині задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 55 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Відмовити в залученні Теофіпольської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області до участі у справі відповідачем як правонаступника Теофіпольської районної ради Хмельницької області.

Хмельницьку районну раду Хмельницької області залучити до участі у справі відповідачем як правонаступника Теофіпольської районної ради Хмельницької області.

Відмовити в залученні до участі у справі прокурора Старокостянтинівської місцевої прокуратури Хмельницької області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Самойлович А.П.

Дата ухвалення рішення28.12.2020
Оприлюднено30.12.2020
Номер документу93917694
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконними та скасування розпоряджень, поновлення на роботі та виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —685/1384/20

Постанова від 24.05.2021

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 01.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 05.05.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Постанова від 05.05.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Рішення від 19.01.2021

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 19.01.2021

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Рішення від 19.01.2021

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 19.01.2021

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні