Ухвала
від 29.12.2020 по справі 2/0903/10/11
ВЕРХОВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№2/0903/10/11

Провадження № 6/938/1/20

УХВАЛА

про повернення заяви

29 грудня 2020 року селище Верховина, Верховинський район, Івано-Франківська область

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Бучинського А.Б.,

з участю: секретаря судового засідання Ласкурійчук С.І.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву ОСОБА_2 , інтереси якої згідно доручення представляє ОСОБА_1 , заінтересована особа: Державний виконавець Верховинського районного відділу Державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Жиколяк Мар`яна Василівна про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 про стягнення в солідарному порядку заборгованості за кредитним договором, -

в с т а н о в и в:

заявник ОСОБА_2 , інтереси якої згідно доручення представляє ОСОБА_1 , заінтересована особа державний виконавець Верховинського РВ ДВС ГТУЮ в Івано-Франківській області Жиколяк М.В. звернулася до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, а саме боржника у цивільній справі №2/0903/10/11 за позовом ПАТ "Банк Форум" до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 про стягнення в солідарному порядку заборгованості за кредитним договором.

Представник заявника ОСОБА_2 , Кочерган Н.Б. яка діє на підставі доручення від 24.12.2020, посвідченого секретарем Білоберізької сільської ради, в судовому засіданні вимоги за заявою підтримала, просить її задовольнити.

Інші учасники судового розгляду, в судове засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлялися у встановленому законом порядку. Представник заінтересованої особи -державний виконавець Верховинського РВ ДВС Південно-Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Жиколяк М.В. подала заяву про розгляд справи без її участі, позивач та відповідачі про причини неявки суд не повідомили, а тому з урахуванням положень ч. 3 ст. 442 ЦПК України, суд вважає за можливе розглядати заяву у відсутності осіб, які не з`явились за наявними матеріалами справи.

Оглянувши заяву, заслухавши думку представника заявника, дослідивши та оцінивши матеріали цивільної справи, суд постановляє ухвалу про наступне.

Судом встановлено, що 12.01.2011 Верховинським районним судом Івано-Франківської області було винесено рішення, яким позов ПАТ "Банк Форум" задоволено, стягнуто в солідарному порядку з ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 588284,82 грн. заборгованості за кредитним договором №264/08/14-CLZv від 21.08.2008 та державне мито в сумі 1700 грн. 00 коп. та 120 грн. судових витрат за інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи (а.с. 71-73 том 1). На виконання зазначеного рішення, Верховинським районним судом 01.08.2011 видано виконавчий лист №2-11/2011.

В той же час встановлено, що 22.01.2018 між ПАТ "Банк Форум" та ОСОБА_2 було укладено Договір відступлення (купівлі-продажу) права вимоги №965-Ф (а.с.199-202 том 3), відповідно до п.2.1 якого, за цим договором в порядку та на умовах, визначених цим договором, Банк відступив шляхом продажу Новому Кредиторові ОСОБА_2 належні Банку, а новий кредитор набув у повному обсязі та на умовах, визначених цим Договором, права вимоги Банку до позичальника, іпотекодавця та поручителів зазначених в Додатку №1 до цього Договору, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників, страховиків або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників або які зобов`язані виконати обов`язки Боржників, за кредитним договором, іпотечним договором та договорами поруки з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстру у Додатку №1 до цього договору. Новий кредитор сплачує Банку за Права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим договором.

Як вбачається з Додатку №1 до Договору відступлення (купівлі-продажу) права вимоги №965-Ф від 22.01.2018, права вимоги відступлено за такими договорами, а саме кредитним договором №264/08/14-CLZv від 21.08.2008 з розміром прав вимоги в сумі 66854,05 дол.США, іпотечним договором від 21.08.2008 за р.№1756, договором поруки №225 від 21.08.2008, договором поруки №226 від 21.08.2008 (а.с.202 том 3).

Крім цього, 22.01.2018 було також укладено Договір про відступлення прав за Іпотечним договором (а.с.203 том 3).

Відповідно до ч. 1,2 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Враховуючи наведене, заявник ОСОБА_2 на підставі договору відступлення (купівлі-продажу) права вимоги №965-Ф та відповідно до норм ст.442 ЦПК України, наділена правом на звернення до суду із заявою про відступлення права вимоги за кредитним договором №264/08/14-CLZv від 21.08.2008.

Згідно з ст. 58 ЦПК України, сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Частиною 1 ст. 60 ЦПК України передбачено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Згідно з ч. 2 ст. 61 ЦПК України особа не може бути представником, якщо вона у цій справі представляє або представляла іншу особу, інтереси якої у цій справі суперечать інтересам її довірителя.

Відповідно до ст. 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема довіреністю фізичної особи. Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або у визначених законом випадках іншою особою. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність .

Згідно з ч. 2 ст.175 ЦПК України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 183 ЦПК України також передбачено, що письмові заяви, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Як вбачається з матеріалів справи, заява про заміну сторони виконавчого провадженння в інтересах заявника ОСОБА_2 подана до Верховинського районного суду 26.03.2018 та підписана її представником ОСОБА_1 , яка діяла на підставі доручення від 30.01.2018, посвідченого секретарем Білоберізької сільської ради ОТГ Шкрібляк Л.В., з усіма необхідними для виконання цих повноважень правами.

В той же час, як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 являється одним із боржників ПАТ "Банк Форум", а тому є заінтересованою особою, та у випадку задоволення заяви про заміну сторони виконавчого провадження, буде представником нового стягувача ОСОБА_2 , що буде суперечити інтересам такого стягувача.

Відповідно п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України заява повертається у випадках, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має право її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

З огляду на встановлені обставини та наведені норми чинного законодавства ОСОБА_1 , не може вважатися повноважним представником заявника у даній справі та підписувати заяву про заміну сторони виконавчого провадження від імені заявника ОСОБА_2 , а тому заяву ОСОБА_2 про заміну сторони виконавчого провадження слід повернути заявнику.

Також суд роз`яснює, що відповідно до ч. 7 ст. 185 ЦПК України, повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Керуючись статтями 61, 185, 258-261, 353-355, 442 ЦПК України, Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, суд,-

п о с т а н о в и в :

заяву ОСОБА_2 , інтереси якої згідно доручення представляє ОСОБА_1 , заінтересована особа: Державний виконавець Верховинського районного відділу Державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Жиколяк Мар`яна Василівна про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 про стягнення в солідарному порядку заборгованості за кредитним договором, повернути заявнику ОСОБА_2 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду через Верховинський районний суд Івано-Франківської області або безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи якому ухвала не була вручена в день її проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Заявник: ОСОБА_2 , місце проживання: с Білоберізка, Верховинський район, Івано-Франківська область; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Державний виконавець Верховинського районного відділу Державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Жиколяк Мар`яна Василівна, юридична адреса: селище Верховина, Верховинський район, Івано-Франківська область, вул.Франка,23; ЄДРПОУ 34198171.

Позивач: Публічне акціонерне товариство "Банк Форум", юридична адреса: м.Київ, бульвар Верховної Ради, 7.

Відповідачі: ОСОБА_3 , місце проживання: с Стебні, Верховинський район, Івано-Франківська область; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ,

ОСОБА_1 , місце проживання: с Верхній Ясенів, Верховинський район, Івано-Франківська область, реєстраційний номер облікової картки платника НОМЕР_3 ,

ОСОБА_4 , місце проживання: с Стебні, Верховинський район, Івано-Франківська область, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Повний текс ухвали суду складено 30 грудня 2020 року.

Суддя: Бучинський А.Б.

Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено04.01.2021
Номер документу93949627
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення в солідарному порядку заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —2/0903/10/11

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Чекан Н. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Джус Р. В.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 11.10.2017

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

Ухвала від 25.09.2017

Цивільне

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

Бучинський А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні