Ухвала
від 05.01.2021 по справі 461/10969/20
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/10969/20

Провадження № 1-кс/461/95/21

УХВАЛА

про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи

05.01.2021 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управлінняГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

в с т а н о в и в :

слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ Національної поліції у Львівській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні №12020140000000883від 20.11.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364КК України, погодженим прокурором першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням прокуратури Львівської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у підвальному приміщенні та інших приміщеннях де здійснюють свою діяльність ПП «Захід Експерт Плюс» та ПФ «Галицький Двір», що знаходитьсяза адресою: м. Трускавець, вул. Крушельницької, 8.

Подане клопотання мотивує тим, що без отримання дозволу на проведення обшуку у підвальному приміщенні та інших приміщеннях де здійснюють свою діяльність ПП «Захід Експерт Плюс» та ПФ «Галицький Двір», що знаходитьсяза адресою: м. Трускавець, вул. Крушельницької, 8 неможливо отриматинеобхіднідокументи та речовідокази, а такожвстановитивсіх осіб, причетних до скоєннявказаногокримінальногоправопорушення та в подальшомупритягнутиїх до відповідальності.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 вимоги клопотання підтримав у повному обсязі, просить клопотання задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю необхідним задовольнити клопотання про обшук з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУ Національної поліції у Львівській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні, відомості про яке 20.11.2020 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020140000000883, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про те що службові особи Трускавецької міської ради 23.09.2020 зловживаючи службовим становищем в інтересах ПП «Захід експерт плюс» видали сертифікат № ЛВ 122200923187 про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта - оздоровчого комплексу з житловими апартаментами за адресою: м. Трускавець, вул. Бандери, 23, попри йогофактичнунеготовність до експлуатації та несплатуповноїсумипайовоїучасті у розвиткуінженерно-транспортної та соціальноїінфраструктуринаселеного пункту, чимспричинилитяжкінаслідки.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частина 2 ст.234 КПК України передбачає, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Частиною 3 ст. 234 КПК України визначено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Згідно ч.4 ст.234 КПК України клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Згідно з ч.5 ст.236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 23.09.2020 службовими особами вказаного вище структурного підрозділу Трускавецької міської ради, в порушення вимог п.2 та п.3 ч. 7 ст. 39 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», а також норм постанови КМУ від 13.04.2011 № 461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів», зареєстровано у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва сертифікат №ЛВ122200923187 про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта оздоровчого комплексу з житловими апартаментами за адресою: АДРЕСА_1 , попри його фактичну неготовність до експлуатації, наявність недостовірних відомостей у поданих замовником документах та подальше ведення підрядними організаціями загально-будівельних та внутрішньо-оздоблювальних робіт.

Проте, наявні оперативні дані вказують на те, що у наведені вище документи внесено завідомо неправдиві відомості щодо реального стану об`єкта будівництва, його кошторисної вартості, техніко-економічних показників, що свідчить про невідповідність об`єкта проектній документації на будівництво та вимогам будівельних норм, державних стандартів та правил. Водночас, службовими особами відділу державного архітектурно-будівельного контролю Трускавецької міської ради, у ході проведення огляду рекреаційно-оздоровчого комплексу з житловими апартаментами, в порушення п. 25 постанови КМУ від 13.04.2011 № 461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів», не здійснено заходів, спрямованих на з`ясування питання достовірності відомостей у поданих замовникомдокументах. Відтак, не відображено наявних порушень містобудівного законодавства в офіційних документах, складених за результатами огляду, зокрема у чек-листі за результатами виїзного огляду об`єкта будівництва на місцевості з фотофіксацією об`єкта та довідці щодо розгляду документів, поданих для прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта. Зазначене може свідчити про наявність корупційних домовленостей між службовими особами відділу державного архітектурно-будівельного контролю Трускавецької міської ради та посадовими особами ПП «Захід експерт плюс». Крім цього, встановлено, що органом державного архітектурно-будівельного контролю не здійснено перевірки факту сплати коштів пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Трускавець (у повному обсязі) у зв`язку з будівництвом рекреаційно-оздоровчого комплексу з житловими апартаментами.

Так, відповідно до умов договору від 23.09.2020 №11.23.09.20 про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Трускавця, укладеного між управлінням житлово-комунального господарства і будівництва Трускавецької міської ради та ПП «Захід експерт плюс», останній зобов`язаний сплатити кошти у розмірі 506917грн. на спеціальний рахунок міського бюджету м. Трускавця в повному обсязі не пізніше дати реєстрації інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Трускавець сертифіката про готовність. Водночас, на момент введення об`єкта в експлуатацію замовником ПП «Захід експерт плюс» сплачено лише 80 000 грн. Відтак, у бюджет м.Трускавець не надійшло близько 420000 грн. Поряд з цим, у даний час зазначений вище рекреаційно-оздоровчий комплекс перебуває в активній фазі будівництва, яке здійснюється із грубим порушенням вимог законодавства у сфері містобудування, будівельних норм, державних стандартів та правил, за що передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафних санкцій згідно ЗУ «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності».

Відтак, зазначене вище унеможливлює реєстрацію сертифіката про готовність оздоровчого комплексу з житловими апартаментами до експлуатації.

17.12.2020 в СУ ГУНП у Львівській області надійшли матеріали виконаного доручення працівниками СБУ у яких, явно вбачається, що рекреаційно-оздоровчий комплекс з житловими апартаментами розташований за адресою: АДРЕСА_1 не готовий до експлуатації та у ньому не виконані всі будівельні роботи. Крім того, в матеріалах виконаного доручення встановлено, що до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення можуть бути причетні посадові особи управління житлово-комунальногогосподарства та будівництва Трускавецької міської ради, які здійснюють свою діяльність за адресою: АДРЕСА_2 у службових кабінетах №23, 24, 25, 26, 27, 28.

Також допитано в якості свідка ОСОБА_5 , який повідомив, що документальні матеріали щодо будівництва ПП «Захід Експерт Плюс» (код ЄДРПОУ 39859784, юридична адреса: Львівська область, м. Трускавець, вул.Данилишиних, 47/67) рекреаційно-оздоровчого комплексу з житловими апартаментами за адресою: АДРЕСА_1 , зокрема: правовстановлюючідокументи на земельнуділянкуізнаявнимдетальним планом (планом зонуваннятериторії, генеральним планом населеного пункту), містобудівніумови та обмеження на проектуванняоб`єктабудівництва (ізвідповідноюзаявою та містобудівнимрозрахунком), проектнадокументація на будівництвооб`єктамістобудування, експертнийзвітіздодатком, повідомлення та дозволи про початок виконаннябудівельнихробіт, матеріалипроведенняперевірочнихзаходівоб`єктабудівництва (актиперевірки, протокол про виявленіправопорушення, припис про усуненняправопорушень у сферімістобудування), сертифікатготовностіоб`єктабудівництва до експлуатації (в тому числідовідка за результатами розглядудокументівщодоможливостівведення в експлуатацію; чек-лист за результатами виїзногооглядуоб`єктабудівництва на місцевості з фотофіксацієюоб`єкта), договірпайовоїучасті (ізвідповіднимидодатками, платіжнимиквитанціями) та іншідодатковідокументищодобудівництвавищевказаногооб`єктазберігаються у структурнихпідрозділахТрускавецькоїміської ради (код ЄДРПОУ 26230588, юридична адреса:м. Трускавець, вул. Бориславська, буд. 2) таких, як:

?Управління містобудування, архітектури та землекористування (юридична та фактична адреса: м. Трускавець, вул. Бориславська, 1; службовікабінети № 12, 13 посадовихосібуправліннярозміщено на третьомуповерсіадміністративноїбудівлі (справа відсходовоїклітки);

?Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю (юридична та фактична адреса: м. Трускавець, вул. Бориславська, 1; службовікабінети№ 16, 17 посадовихосібінспекціїрозміщено на третьомуповерсіадміністративноїбудівлі (ліворучвідсходовоїклітки);

?Управління житлово-комунальногогосподарства та будівництва (код ЄДРПОУ 22410879, юридична та фактична адреса: м. Трускавець,вул. Бориславська, 1; службовікабінети № 23-28 посадовихосібуправліннярозміщено на третьомуповерсіадміністративноїбудівлі (ліворучвідсходовоїклітки).

Слідчий зазначає, що необхідно вилучити документи, котрі знаходяться вПФ «Галицький Двір», які здійснюють свою діяльність за адресою: м. Трускавець, вул. Крушельницької, 8 у підвальному приміщенні, а саме: оригінали проектної документації на будівництво об`єкта (в тому числі завдання на проектування, договір на розробку проектно-кошторисної документації, документ про передачу документації замовнику, наказ на призначення головного архітектора проекту та головного інженера проекту, наказ про затвердження проектно-кошторисної документації, робочий проект будівництва, зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва, локальні кошториси та відомості ресурсів, документи експертизи проекту будівництва (експертний звіт із додатком), документи про призначення осіб, відповідальних за виконання будівельних робіт, та осіб, які здійснюють авторський та технічний нагляд, виконавча документація, що ведеться на будівництві, сертифікати відповідності та паспорти якості будівельних матеріалів, технічні умови із водопостачання, водовідведення, тепло-, електро-, газопостачання, зовнішнього освітлення, відведення зливових вод) та інша будівельна документація, яка може мати значення для проведення досудового розслідування.

Слідчий довів наявність достатніх, передбачених ч. 5 ст. 234 КПК України, підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні іншому володінні особи; слідчий звернувся з клопотанням з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення.

В ухвалі про надання дозволу на проведення обшуку слідчий суддя не має можливості перелічувати досліджені ним докази та оцінювати їх. Це прямо випливає зі змісту ст. 222 КПК України та ст. 387 КК України про недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування без дозволу слідчого (прокурора) та передбачену за це кримінальну відповідальність.

Згідно з ч. 3 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук повинна бути пред`явлена з наданням копії перед початком обшуку особі, яка володіє житлом чи іншим володінням. Зазначення в ухвалі про дозвіл на обшук переліку досліджених чи оцінених доказів на підставі яких слідчим суддею прийнято це процесуальне рішення зробить можливим протизаконний доступ невизначеного кола осіб до відомостей досудового розслідування без дозволу слідчого (прокурора).

Існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінальних правопорушень такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Метою та підставою для проведення обшуку є необхідність виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення.

Слідчий довів, що вказані речі та предмети мають доказове значення у даному кримінальному провадженні, оскільки вони містять інформацію про обставини кримінального правопорушення та осіб причетних до його вчинення, а тому є необхідним їх вилучення, дослідження у процесі досудового розслідування, проведення відповідних експертиз та прилучення до матеріалів кримінального провадження, для отримання безперешкодного доступу до них, з метою використання у доказуванні, недопущення їх приховання, зміни чи знищення, а також те, що без отримання дозволу на проведення обшуку неможливо отриматинеобхіднідокументи та речовідокази.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо обapos;єкта нерухомого майнапідвальне приміщення за адресою: АДРЕСА_3 належить об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «ЛІДЕР 8».

Слідчий в судовому засіданні довів, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

Завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням може бути виконане.

Враховуючи вищевикладене, а також правові підстави для проведення обшуку, достатність доказів, наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, характер розслідування, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, приймаючи до уваги неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий, без застосування цих заходів слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого управління ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 або іншим слідчим, які входять до групи слідчих у кримінальному провадженні №12020140000000883 від 20.11.2020, на проведення обшуку у підвальному приміщенні та інших приміщеннях де здійснюють свою діяльність ПП «Захід Експерт Плюс» та ПФ «Галицький Двір», що знаходитьсяза адресою: м. Трускавець, вул. Крушельницької, 8 з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, предметів та документів, що можуть містити інформацію щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: оригінали проектної документації на будівництво об`єкта (в тому числі завдання на проектування, договір на розробку проектно-кошторисної документації, документ про передачу документації замовнику, наказ на призначення головного архітектора проекту та головного інженера проекту, наказ про затвердження проектно-кошторисної документації, робочий проект будівництва, зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва, локальні кошториси та відомості ресурсів, документи експертизи проекту будівництва (експертний звіт із додатком), документи про призначення осіб, відповідальних за виконання будівельних робіт, та осіб, які здійснюють авторський та технічний нагляд, виконавча документація, що ведеться на будівництві, сертифікати відповідності та паспорти якості будівельних матеріалів, технічні умови із водопостачання, водовідведення, тепло-, електро-, газопостачання, зовнішнього освітлення, відведення зливових вод) та інша будівельна документація, яка може мати значення для проведення досудового розслідування.

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 .

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94054748
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —461/10969/20

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 13.01.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні