Ухвала
від 13.01.2021 по справі 554/6535/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 13.01.2021 Справа № 554/6535/20

Провадження № 1-кс/554/1219/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2021 року м. Полтава

Слідчий суддяОктябрського районногосуду містаПолтави ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняслідчого СУГУНП вПолтавській області ОСОБА_3 про арештмайна укримінальному провадженні №12019170000000153 від 03.05.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 185, ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до Октябрського районного суду м. Полтави з клопотанням, про арешт майна у кримінальному провадженні №12019170000000153 від 03.05.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 185, ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185 КК України.

Підставами для арешту майна слідчий вказує, що у провадженні відділу СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019170000000153 від 03.05.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , відповідно розробленого раніше плану злочинної діяльності та доведеного до всіх членів організованої групи, з метою крадіжки вуглеводневої сировини, 18.05.2020 року діючи у складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, надав вказівку іншим учасникам угрупування на здійснення крадіжки вуглеводнів зі сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташоване поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області, яке повинно було відбувати на зміні ОСОБА_5 .

В свою чергу ОСОБА_5 , являюсь працівником ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» була добре обізнана з режимом роботи нафтогазовидобувного підприємства, місць видобутку, кількості та якості видобутої вуглеводневої сировини, а також режимом охорони ЦВНГ-1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що дозволило членам угрупування організувати механізм постійного таємного викрадення вуглеводневої сировини, а саме безперешкодного проникнення до сховища, де зберігалася вуглеводнева сировина та подальшої її крадіжки. При цьому для зв`язку між членами злочинного угрупування остання взяла з собою радіостанцію.

Цього ж дня, близько 16:00 год., на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зустрілися за місцем проживання останнього за адресою: АДРЕСА_1 та помістили, до заздалегідь обладнаного пластиковими ємностями автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , гумовий шланг з приєднаною до нього помпою для перекачування вуглеводневої сировини, електричний подовжувач з метою підключення помпи до мережі живлення, яка знаходиться на території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз».

У подальшому ОСОБА_8 разом з ОСОБА_6 на автомобілі марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 прибули до огородженої території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» де їх зустріла ОСОБА_5 та вказала на сховище, де зберігалася вуглеводнева сировина. Також ОСОБА_5 взяла електричний подовжувач та зайшовши на територію ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», підключила його до лічильника електричного струму, тим самим забезпечивши роботу помпи по відкачуванні вуглеводневої сировини зі сховища в ємності автомобіля.

Після чого діючи в складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, ОСОБА_8 та ОСОБА_6 демонтували захисну кришку до сховища та за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою викрали зі сховища 2000 літрів вуглеводневої сировини. Вказана сировина була поміщена до пластикових цистерн, яким був обладнаний автомобіль Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 .

При цьому під час відкачування вуглеводневої сировини ОСОБА_5 , проводила візуальне спостереження за навколишньою місцевістю з метою попередження виявлення їх злочинної діяльності правоохоронними органами та співробітниками, які здійснюють охорону вказаного сховища.

У свою чергу ОСОБА_7 , взявши із собою радіостанцію, пішки прибув до заздалегідь визначеного місця, поблизу сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» та почав здійснювати заходи контрспостереження на предмет виявлення сторонніх осіб, співробітників правоохоронних органів, працівників підприємства та їх транспортних засобів, з метою своєчасного повідомлення інших членів угрупування про появу сторонніх осіб і транспортних засобів.

В подальшому, відкачавши вуглеводневу сировину зі сховища до двох пластикових ємностей об`ємом 1000 літрів кожна, що знаходилися в кузові автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , ОСОБА_6 з ОСОБА_8 прибули до місця проживання останнього а саме за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходилися пластикові та металеві ємності, а також прихована металева ємність під землею для зберігання вуглеводневої сировини. На території вказаного домогосподарства викрадена вуглеводнева сировина об`ємом 2000 літрів була поміщена до заздалегідь приготовлених ємностей, з метою подальшого зберігання.

У подальшому продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, на відповідно до розробленого раніше плану злочинної діяльності, та доведеного до всіх членів організованої групи, 18.05.2020 року здійснили ще два виїзди до сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» та викрали аналогічним способом 2000 літрів вуглеводневої сировини за кожну поїздку.

Таким чином, ОСОБА_4 ,, у складі організованої злочинної групи із ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , таємно, умисно, діючи з прямим умислом, з корисливих мотивів, вчинив крадіжку чужого майна вуглеводневої сировини загальною кількістю 6000 літрів, на суму 24 840 грн. (1 л /4,14 грн., 6000 х 4,14 грн.= 24 840 грн.), поєднаною з проникненням до сховища. Вказаними діями НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» спричинено матеріальних збитків на суму 24 840 грн.

Таким чином, своїми сукупними, умисними діями ОСОБА_8 підозрюється у вчиненні таємного викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 5 ст. 185 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 21 травня 2020 року ОСОБА_4 , у складі організованої злочинної групи із ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , діючи з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, розробили злочинний план щодо про вчинення крадіжки вуглеводневої сировини із свердловини № 178 ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташована поблизу с. Погарщина, Лохвицького району, Полтавської області, де працює ОСОБА_5 .

У подальшому цього ж дня, відповідно розробленого плану злочинної діяльності та доведеного до всіх членів організованої групи, з метою крадіжки вуглеводневої сировини, ОСОБА_4 діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання надав вказівку іншим учасникам організованої групи на здійснення крадіжки вуглеводнів із свердловини № 178 ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташована поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області під час робочої зміни ОСОБА_5 .

В свою чергу ОСОБА_5 , являюсь працівником ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» була добре обізнана з режимом роботи нафтогазовидобувного підприємства, місць видобутку, кількості та якості видобутої вуглеводневої сировини, а також режимом охорони ЦВНГ-1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що дозволило членам угрупування організувати механізм постійного таємного викрадення вуглеводневої сировини, а саме безперешкодного проникнення до сховища, де зберігалася вуглеводнева сировина та подальшої її крадіжки. При цьому для зв`язку між членами злочинного угрупування ОСОБА_5 взяла з собою радіостанцію.

21.05.2020 року, близько 18:00 год., на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зустрілися за місцем проживання останнього за адресою: АДРЕСА_1 та помістили, до заздалегідь обладнаного пластиковими ємностями автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , гумовий шланг з приєднаною до нього помпою для перекачування вуглеводневої сировини, електричний подовжувач, та електрогенератор.

У подальшому ОСОБА_8 разом з ОСОБА_6 на автомобілі марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 прибули до свердловини № 178 ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» де їх зустріла ОСОБА_5 , яка на той час знаходилася в робочій зміні, та вказала на свердловину.

Після чого діючи в складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, ОСОБА_8 та ОСОБА_6 демонтували захисну пломбу до свердловини та за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою, яка живилась від електричного генератора, викрали зі сховища 2000 літрів вуглеводневої сировини. Вказана сировина була поміщена до пластикових цистерн, яким був обладнаний автомобіль Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 .

При цьому під час відкачування вуглеводневої сировини ОСОБА_5 , проводила візуальне спостереження за навколишньою місцевістю з метою попередження виявлення їх злочинної діяльності правоохоронними органами та співробітниками, які здійснюють охорону вказаної свердловини.

У свою чергу ОСОБА_7 , взявши із собою радіостанцію, пішки прибув до заздалегідь визначеного місця, поблизу свердловини № 178 ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» та почав здійснювати заходи контрспостереження на предмет виявлення сторонніх осіб, співробітників правоохоронних органів, працівників підприємства та їх транспортних засобів, з метою своєчасного повідомлення інших членів угрупування про появу сторонніх осіб і транспортних засобів.

В подальшому, відкачавши вуглеводневу сировину із свердловини до двох пластикових ємностей об`ємом 1000 літрів кожна, що знаходилися в кузові автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , ОСОБА_6 з ОСОБА_8 прибули до місця проживання останнього а саме за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходилися пластикові та металеві ємності, а також прихована металева ємність під землею для зберігання вуглеводневої сировини. На території вказаного домогосподарства викрадена вуглеводнева сировина об`ємом 2000 літрів була поміщена до заздалегідь приготовлених ємностей, з метою подальшого зберігання.

Таким чином, ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , діючи у складі організованої злочинної групи, таємно, умисно, повторно, з корисливих мотивів, вчинили крадіжку вуглеводневої сировини загальною кількістю 2000 літрів, на суму 8280 грн. (1 л /4,14 грн., 2000 х 4,14 грн.=8280 грн.), поєднану з проникненням до сховища.

Вказаними діями НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» спричинено матеріальних збитків на суму 8280 грн.

Таким чином, своїми сукупними, умисними діями ОСОБА_8 підозрюється у вчиненні таємного викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій повторно, організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 5 ст. 185 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 18 липня 2020 року ОСОБА_4 , з метою викрадення чужого майна (крадіжка), у складі організованої злочинної групи, із ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, домовились про вчинення крадіжки вуглеводневої сировини із сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташована поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області, де працює ОСОБА_5 .

В свою чергу ОСОБА_5 , являюсь працівником ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» була добре обізнана з режимом роботи нафтогазовидобувного підприємства, місць видобутку, кількості та якості видобутої вуглеводневої сировини, а також режимом охорони ЦВНГ-1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що дозволило членам угрупування організувати механізм постійного таємного викрадення вуглеводневої сировини, а саме безперешкодного проникнення до сховища, де зберігалася вуглеводнева сировина та подальшої її крадіжки. При цьому для зв`язку між членами злочинного угрупування остання взяла з собою радіостанцію.

Цього ж дня, близько 14:00 год., на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зустрілися за місцем проживання останнього за адресою: АДРЕСА_1 та помістили, до заздалегідь обладнаного пластиковими ємностями автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , гумовий шланг з приєднаною до нього помпою для перекачування вуглеводневої сировини, електричний подовжувач з метою підключення помпи до мережі живлення, яка знаходиться на території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз».

У подальшому ОСОБА_8 разом з ОСОБА_6 на автомобілі марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 прибули до огородженої території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» де їх зустріла ОСОБА_5 та вказала на сховище, де зберігалася вуглеводнева сировина. Також ОСОБА_5 взяла електричний подовжувач та зайшовши на територію ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», підключила його до лічильника електричного струму, тим самим забезпечивши роботу помпи по відкачуванні вуглеводневої сировини зі сховища в ємності автомобіля.

Після чого діючи в складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, ОСОБА_8 та ОСОБА_6 демонтували захисну кришку до сховища та за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою викрали зі сховища 2000 літрів вуглеводневої сировини. Вказана сировина була поміщена до пластикових цистерн, яким був обладнаний автомобіль Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 .

При цьому під час відкачування вуглеводневої сировини ОСОБА_5 , проводила візуальне спостереження за навколишньою місцевістю з метою попередження виявлення їх злочинної діяльності правоохоронними органами та співробітниками, які здійснюють охорону вказаного сховища.

У свою чергу ОСОБА_7 , взявши із собою радіостанцію, пішки прибув до заздалегідь визначеного місця, поблизу сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» та почав здійснювати заходи контрспостереження на предмет виявлення сторонніх осіб, співробітників правоохоронних органів, працівників підприємства та їх транспортних засобів, з метою своєчасного повідомлення інших членів угрупування про появу сторонніх осіб і транспортних засобів.

В подальшому, відкачавши вуглеводневу сировину зі сховища до двох пластикових ємностей об`ємом 1000 літрів кожна, що знаходилися в кузові автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , ОСОБА_6 з ОСОБА_8 прибули до місця проживання останнього а саме за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходилися пластикові та металеві ємності, а також прихована металева ємність під землею для зберігання вуглеводневої сировини. На території вказаного домогосподарства викрадена вуглеводнева сировина об`ємом 2000 літрів була поміщена до заздалегідь приготовлених ємностей, з метою подальшого зберігання.

Таким чином, ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , діючи у складі організованої злочинної групи, таємно, умисно, повторно, з корисливих мотивів, вчинили крадіжку вуглеводневої сировини загальною кількістю 2000 літрів, на суму 8280 грн. (1 л /4,14 грн., 2000 х 4,14 грн.=8280 грн.), поєднану з проникненням до сховища.

Вказаними діями НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» спричинено матеріальних збитків на суму 8280 грн.

Таким чином, своїми сукупними, умисними діями ОСОБА_8 підозрюється у вчиненні таємного викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій повторно, організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 5 ст. 185 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , у складі організованої злочинної групи з ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , повторно, відповідно до розробленого раніше плану злочинної діяльності ОСОБА_4 , та доведеного до всіх членів організованої групи, 18.07.2020 року діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, після того як злили викраденої в той же день 2000 літрів вуглеводневої сировини за місцем проживання ОСОБА_8 , повернулися до сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташоване поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області під час робочої зміни ОСОБА_5 , щоб знову таємно викрасти вуглеводневу сировину.

У подальшому ОСОБА_8 разом з ОСОБА_6 на автомобілі марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 прибули до огородженої території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» де їх зустріла ОСОБА_5 та вказала на сховище, де зберігалася вуглеводнева сировина. Також ОСОБА_5 взяла електричний подовжувач та зайшовши на територію ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», підключила його до лічильника електричного струму, тим самим забезпечивши роботу помпи по відкачуванні вуглеводневої сировини зі сховища в ємності автомобіля.

Після чого діючи в складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, ОСОБА_8 та ОСОБА_6 за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою почали перекачувати вуглеводневу сировину до пластикових цистерн, яким був обладнаний автомобіль Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 . та набрали 600 літрів.

При цьому під час відкачування вуглеводневої сировини ОСОБА_5 , проводила візуальне спостереження за навколишньою місцевістю з метою попередження виявлення їх злочинної діяльності правоохоронними органами та співробітниками, які здійснюють охорону вказаного сховища.

У свою чергу ОСОБА_7 , перебуваючи поблизу сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» здійснював заходи контрспостереження на предмет виявлення сторонніх осіб, співробітників правоохоронних органів, працівників підприємства та їх транспортних засобів, з метою своєчасного повідомлення інших членів угрупування про появу сторонніх осіб і транспортних засобів.

18.07.2020 року, близько 15:40, під час здійснення спецоперації ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , були виявлені та затримані працівниками поліції та СБУ поблизу території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз». У зв`язку з чим члени організованої групи не вчинили усіх дій, які вважали необхідними для здійснення таємного викрадення вуглеводневої сировини, з причин, що не залежали від їх волі.

Таким чином, ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , діючи у складі організованої злочинної групи, вчинили незакінчений замах на таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно, поєднане з проникненням до сховища, при цьому сума попереджених матеріальних збитків НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» становить 2190 грн. (1 л /3,65 грн., 600 х 3,65грн.=2190 грн.).

Таким чином, своїми сукупними, умисними діями ОСОБА_8 підозрюється у вчиненні незакінченого замаху на таємне викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій повторно, організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185 КК України.

21.12.2020 року ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у вчиненні вищевказаних кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 05.11.2020 року № 231189742 підозрювана ОСОБА_5 має у власності земельну ділянку, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 207563153226, кадастровий номер: 5322685300:00:002:0211, площею 3,25 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Погарщинської сільської ради Лохвицького району Полтавської області.

У відповідності до санкції ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України, за злочин у якому підозрюється ОСОБА_5 передбачено конфіскацію майна. Кримінальним правопорушенням спричинено збитки НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» які на даний час не відшкодовано.

У зв`язку з чим, постала необхідність у накладенні арешту на майно, яке знаходиться у власності підозрюваного ОСОБА_5 , а саме земельної ділянки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 207563153226, кадастровий номер: 5322685300:00:002:0211, площею 3,25 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Погарщинської сільської ради Лохвицького району Полтавської області, з метою конфіскації майна як виду покарання та відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення.

На підставі вищевикладеного слідчий просить накласти арешт на майно підозрюваного.

Зважаючи на положення ч.2 ст. 172 КПК України, з метою забезпечення арешту майна, яке не було тимчасово вилучене, суд вважає за необхідне розглянути клопотання слідчого про арешт майна без повідомлення його власника.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Слідчий надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, клопотання підтримав, просив задовольнити.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питання слідчим суддею у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, відповідно до положень ч. 4ст. 107 КПК Українине здійснюється.

Дослідивши надані докази, суд приходить до наступного.

Згідно п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч.2ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу).

Згідно ч. 11ст. 170 КПК України, заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 цього Кодексу(ч. 1ст. 173 КПК України).

Встановлено, що у провадженні відділу СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019170000000153 від 03.05.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

У вчиненні вказаного кримінального правопорушення органом досудового розслідування підозрюється ОСОБА_5 , якій 21.12.2020 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

Виходячи із аналізу положень пункту першого частини третьоїстатті 132 КПК України,статті 170 КПК України, слідчий, прокурор в ході розгляду клопотання про арешт майна у кримінальному провадженні, в якому особі оголошено про підозру, має довести існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення.

Розглядаючи клопотання слідчого по суті, слідчий суддя приходить до висновку про наявність обґрунтованої підозри щодо вчинення ОСОБА_5 інкримінованих їй кримінальних правопорушень.

Так, із змісту клопотання та матеріалів, які його обґрунтовують, вбачається, що зазначені обставини підозри, які інкримінуються ОСОБА_5 , мають місце та підтверджуються на даному етапі розслідування достатньою сукупністю доказів.

Відповідно до приписів п. 3 ч. 2 ст. 170 КК України арешт майна допускається з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

Санкція ч. 5 ст. 185 КК України, за якою підозрюється ОСОБА_5 передбачає конфіскацію майна.

З огляду на ч. 2ст. 170 КПК Українизавданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

В рішенні «Раймондо проти Італії», скарга 12954/87, 22 лютого 1994 року ЄСПЛ зазначив: « п.27. …арешт, поза сумнівом, застосували як проміжковий захід, що має забезпечити - в разі - необхідності - подальшу конфіскацію майна, яке вважають імовірно результатом незаконної діяльності. Такий захід виправданий і не можна стверджувати, що накладення арешту на цій стадії провадження було непропорційне поставленій меті.

Суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та його задоволення.

На даному етапі досудового розслідування його потреби виправдовують втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Крім того, слідчий суддя роз`яснює, що у відповідності до ст. 174 КПК України, за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника чи володільця майна, якщо вони доведуть, що потреба у застосуванні такого заходу відпала, арешт майна може бути скасовано повністю або частково.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 131, 132, 167, 170-173, 175, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СУГУНП вПолтавській області ОСОБА_3 про арештмайна укримінальному провадженні №12019170000000153 від 03.05.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 185, ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185 КК України - задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 207563153226, кадастровий номер: 5322685300:00:002:0211, площею 3,25 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Погарщинської сільської ради Лохвицького району Полтавської області, яка належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з позбавленням права розпорядження нею, до скасування арешту майна у встановленому нормамиКПК Українипорядку.

Виконання зазначеної ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання, крім випадків, встановлених КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду на протязі 5 днів з моменту проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення13.01.2021
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу94160629
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —554/6535/20

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Рябішин А. О.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 13.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні