Ухвала
від 14.01.2021 по справі 554/6535/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 14.01.2021 Справа № 554/6535/20

Провадження № 1кс/554/52/2021

У Х В А Л А

іменем України

14 січня 2021 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , власника майна ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві клопотання слідчого СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 , погодженого прокурором Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_6 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 12019170000000153 від 03.05.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженніСУ ГУНПв Полтавськійобласті перебуваютьматеріали кримінальногопровадження внесеногодо ЄРДР№ 12019170000000153від 03.05.2019,за ознакамикримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.15,ч.5ст.185,ч.5 ст. 185 ККУкраїни.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у січні 2020 року, більш точного часу розслідуванням не встановлено, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який являється депутатом Погарщинської сільської ради Лохвицького району Полтавської області, та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом зі своїм чоловіком ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , переслідуючи мотиви незаконного збагачення, домовилися між собою про вчинення крадіжок вуглеводневої сировини з сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розміщено поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області, де працює ОСОБА_8 оператором з видобутку нафти та газу.

Так, 18 липня 2020 року, близько 14 години 00 хвилин, ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , перебуваючи на автомобілі «VolkswagenTransporterT4» жовтого кольору, поблизу сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розміщено поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області діючи умисно, усвідомлюючи суспільну небезпеку своїх дій, та передбачаючи їх наслідки, переслідуючи корисливі мотиви наживи та мету власного збагачення за рахунок таємного викрадення чужого майна, зірвавши опломбування на сховищі вуглеводневої сировини, тим самим проникли до нього, за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою та вставленого до ємності, яка знаходилася в автомобілі марки «VolkswagenTransporterT4», відкачали вуглеводневу сировину об`ємом близько 2м?.

ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 завдалиматеріальногозбитку НГВУ «Полтаванафтогаз», сума якого на даний час встановлюється.

Таким чином, у результаті вчинених умисних дій, які виразилися у вчинені таємного викрадення чужого майна (крадіжка), поєднана з проникненням у сховище, за попередньою змовою групою осіб ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 обґрунтовано підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 ККУкраїни.

В подальшому, 18 липня 2020 року, близько 15 години 40 хвилин, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , та ОСОБА_9 , перебуваючи на автомобілі «VolkswagenTransporterT4» жовтого кольору, поблизу сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розміщено поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області діючи умисно, усвідомлюючи суспільну небезпеку свої дій, та передбачаючи їх наслідки, переслідуючи корисливі мотиви наживи та мету власного збагачення за рахунок таємного викрадення чужого майна, зірвавши опломбування на сховищі вуглеводневої сировини, тим самим проникли до нього, за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою та вставленого до ємності, яка знаходилася в автомобілі марки «VolkswagenTransporterT4», почали відкачувати вуглеводневу сировину, але не вчинили усіх дій, які вважали необхідними для здійснення таємного викрадення вуглеводневої сировини, з причин, що не залежали від їх волі, оскільки ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , були затримані працівниками поліції.

Таким чином, у результаті умисних дій, які виразилися у незакінченому замаху на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), поєднана з проникненням у сховище, за попередньою змовою групою осіб, - ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 обґрунтовано підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 185 ККУкраїни.

03.11.2020 року до УСБУ в Полтавській області надійшло доручення слідчого СУ ГУНП в Полтавській області за № 0153/кп/115/24/05-2020 від 03.11.2020 року про необхідність проведення слідчо-оперативних заходів з метою розкриття вищевказаного тяжкого злочину та встановлення повного кола осіб, які причетні до розкрадань, накопичення та подальшого продажу вуглеводневої сировини на території Лохвицького району Полтавської області.

З метою виконання доручення слідчого та розкриття злочину у ході проведення заходів у встановленому законом порядку надійшла відповідь з УСБУ в Полтавській області про те, що до вчинення крадіжок вуглеводнів крім ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , причетний ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . За місцем проживання ОСОБА_11 можливо зберігаються знаряддя вчинення злочинів, мобільні телефони, радіостанції, ємності для накопичення вуглеводнів протиправного походження, чорнові записи, а також інші речі, які можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні.

Також, під час роботи по кримінальному провадженні встановлено, що до вчинення крадіжок з промистових об`єктів ЦВНГ №1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташовані поблизу с. Погарщини Лохвицького району причетний громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець м. Полтава, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Встановлено, що ОСОБА_3 перебуваючи на посаді старшого співробітника охорони НГВУ «Полтаванафтогаз» використовуючи власні мобільні телефони повідомляв інших членів угрупування про присутність на території Лохвицького району, а також об`єктах НГВУ представників державного підприємства, які здійснюють раптові перевірки на вказаних об`єктах, у тому числі з відділу внутрішньої безпеки (м. Полтава).

В той же час, до організації крадіжок причетний громадянин України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець м. Заводське, Лохвицький район, Полтавська область, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 , користувався моб. тел. НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 . Встановлено, що ОСОБА_12 надавав дозвіл іншим учасникам угрупування на здійснення крадіжок вуглеводнів з промислових об`єктів НГВУ «Полтаванафтогаз»; підтримуючи стійкі зв`язки з співробітниками Лохвицького ВП ГУ НП в Полтавській області повідомляв учасникам угрупування про здійснення стосовно останніх НСРД (зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж); повідомляв учасників угрупування про появу у Лохвицькому та Гадяцькому районах співробітників ГУНП та УСБУ в Полтавській області, які спеціалізуються на протидії організованим злочинним групам в ПЕК регіону; облаштував місце накопичення вуглеводнів протиправного походження в с. Вишневе; на власному автомобілі VolkswagenLT 35, білого кольору, д.н.з. НОМЕР_5 здійснював перевезення вуглеводнів протиправного походження з с. Погарщина до вказаного місця накопичення; безпосередньо здійснював збут вуглеводнів протиправного походження.

Також, частину вуглеводнів протиправного походження ОСОБА_12 продавав громадянину України ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженцю Азейбаржан, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_5 , фактично проживаючого в м. Заводське. Відомо, що ОСОБА_13 куплену нафту у ОСОБА_12 зберігав та з метою збуту частково переробляв на власному ТОВ «Екотех» (ЄДРПОУ 32078811), потужності якого розташовані за адресою: АДРЕСА_6 .

Згідно отриманої оперативної інформації маються версії, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 може зберігати за місцем свого проживання, а саме за адресою: АДРЕСА_2 речові докази по даному кримінальному провадженні, а саме: вуглеводневу сировину, що може знаходитися в каністрах, діжках, цистернах інших предметах (ємкостях), що можуть слугувати для зберігання, перевезення вуглеводної сировини, блокноти із записами про маршрути, зберігання та збуту вуглеводневої сировини, злочинні схеми та карти з приводу крадіжок та збуту вуглеводневої сировини, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, мобільні телефони та сім-картки, радіостанції, які використовувалися, до під час та після вчинення злочину, одяг та робочі рукавиці зі слідами вуглеводневої сировини, що підтверджуватимуть факт вчинення кримінальних правопорушень.

17.12.2020 року за місцем проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою: АДРЕСА_7 , проведено обшук, в ході якого виявлено та вилучено належні останньому речі, а саме: блокнот в обкладинці чорного кольору із записами та мобільний телефон «Samsung», ІМЕІ 1: НОМЕР_6 , ІМЕІ 2: НОМЕР_7 з сім-картками за № НОМЕР_8 , НОМЕР_9 .

Постановою слідчого всі вищевказані речі були визнані речовими доказами та приєднані до кримінального провадження.

В ході досудового розслідування встановлено достатньо доказів, що вилученим мобільним телефоном ОСОБА_3 користувався до, під час та після вчинення вказаного кримінального правопорушення, який може містити в собі інформацію щодо даного факту. Також встановлено, що вилучений блокнот із записами такожможе містити в собі інформацію щодо вчиненого кримінального правопорушення.

Отже, з метою належного забезпечення збереження речових доказів, виникає необхідність у накладенні арешту на вищевказане майно.

У судове засідання слідчий не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримує в повному обсязі.

Власник майна та його захисник у судовому засіданні заперечували проти накладення арешту на майно.

Слідчий суддя, вислухавши учасників процесу, дослідивши надані докази, вважає, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню з таких підстав.

Установлено,що у провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР № 12019170000000153 від 03.05.2019, за ознакамикримінальногоправопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 ККУкраїни.

З копії витягу з ЄРДР вбачається, що у січні 2020 року, більш точного часу розслідуванням не встановлено, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який являється депутатом Погарщинської сільської ради Лохвицького району Полтавської області, та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом зі своїм чоловіком ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , переслідуючи мотиви незаконного збагачення, домовилися між собою про вчинення крадіжок вуглеводневої сировини з сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розміщено поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області, де працює ОСОБА_8 оператором з видобутку нафти та газу.

На обґрунтування доводів клопотання слідчим долучені: витяг з ЄРДР, копію ухвали про надання дозволу на проведення обшуку, протоколу обшуку, постанову про визнання речовими доказами копію повідомлення про підозру, якими у сукупності підтверджуються викладені слідчим обставини.

Відповідно протоколу обшуку встановлено, що 17.12.2020 року за місцем проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою: АДРЕСА_7 , проведено обшук, в ході якого виявлено та вилучено належні останньому речі, а саме: блокнот в обкладинці чорного кольору із записами та мобільний телефон «Samsung», ІМЕІ 1: НОМЕР_6 , ІМЕІ 2: НОМЕР_7 з сім-картками за № НОМЕР_8 , НОМЕР_9 .

Згідно з п.7 ч.2 ст.131 КПК Українизаходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Відповідно до ч.5ст.132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч.1ст.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно вимог п.1 ч.2 ст.170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом ч.3ст.170 КПК України, у випадку, передбаченому п.1 ч.2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст.98 цього Кодексу.

Згідно з ч.1ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути повернуто особі, у якої його було вилучено, що встановлено ч.5ст. 171 КПК України.

Відповідно п.п. 1, 2, 5, 6 ч.2ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого,засудженого, третіх осіб.

Частиною 1 ст.173 КПК Українивстановлено, що слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 цього Кодексу.

Слідчим доведено, що виявлені та вилучені під час огляду місця події 10.08.2020 року речі мають значення для забезпечення даного кримінального провадження, за існування розумних підозр вважати, що це майно є доказами злочину, об`єктами кримінально протиправних дій, за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст.98 КПК України.

Крім цього, 18.12.2020 року постановою слідчого вилучені в ході обшуку речі визнано речовим доказом.

Таким чином, вилучені під час вказаного обшуку 17.12.2020 року блокнот в обкладинці чорного кольору із записами та мобільний телефон «Samsung», ІМЕІ 1: НОМЕР_6 , ІМЕІ 2: НОМЕР_7 з сім-картками за № НОМЕР_8 , НОМЕР_9 підлягають арешту з метою забезпечення збереження речових доказів, оскільки не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, може в подальшому перешкодити кримінальному провадженню.

На виконання вимог ч.1 ст.173КПКУкраїни слідчим у клопотанні доведено необхідність арешту майна, а також наявність ризиків, передбачених ч.1ст.170 КПК України.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність правових підстав для арешту майна. При цьому враховує можливість використання його як доказу в даному кримінальному провадженні, наслідки арешту майна, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Таким чином, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання про арешт майна підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.2, 7, 98, 131, 132, 167,170-173,309,372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого задовольнити.

Накласти арешт на блокнот в обкладинці чорного кольору із записами та мобільний телефон «Samsung», IMEI 1: НОМЕР_6 , IMEI 2: НОМЕР_7 з сім-картками за № НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , які належать ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 із забороною їх використання та відчуження, до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку.

Місцем зберігання вилучених речей визначити в камері зберігання речових доказів СУ ГУНП в Полтавській області.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Повний текст ухвали проголошено 19.01.2021 року о 14 год. 20 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення14.01.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95885865
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —554/6535/20

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Рябішин А. О.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 13.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні