Ухвала
від 14.01.2021 по справі 554/6535/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 14.01.2021 Справа № 554/6535/20

Провадження №1-кс/554/1224/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2021 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчого cпеціальної поліції відділу СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , за матеріалами кримінального провадження № 12019170000000153 від 03.05.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України, про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

У провадженні відділу СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019170000000153 від 03.05.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , відповідно розробленого раніше плану злочинної діяльності та доведеного до всіх членів організованої групи, з метою крадіжки вуглеводневої сировини, 18.05.2020 року діючи у складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, надав вказівку іншим учасникам угрупування на здійснення крадіжки вуглеводнів зі сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташоване поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області, яке повинно було відбувати на зміні ОСОБА_6 .

В свою чергу ОСОБА_6 , являюсь працівником ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» була добре обізнана з режимом роботи нафтогазовидобувного підприємства, місць видобутку, кількості та якості видобутої вуглеводневої сировини, а також режимом охорони ЦВНГ-1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що дозволило членам угрупування організувати механізм постійного таємного викрадення вуглеводневої сировини, а саме безперешкодного проникнення до сховища, де зберігалася вуглеводнева сировина та подальшої її крадіжки. При цьому для зв`язку між членами злочинного угрупування остання взяла з собою радіостанцію.

Цього ж дня, близько 16:00 год., на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 зустрілися за місцем проживання останнього за адресою: АДРЕСА_1 та помістили, до заздалегідь обладнаного пластиковими ємностями автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , гумовий шланг з приєднаною до нього помпою для перекачування вуглеводневої сировини, електричний подовжувач з метою підключення помпи до мережі живлення, яка знаходиться на території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз».

У подальшому ОСОБА_9 разом з ОСОБА_7 на автомобілі марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 прибули до огородженої території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» де їх зустріла ОСОБА_6 та вказала на сховище, де зберігалася вуглеводнева сировина. Також ОСОБА_6 взяла електричний подовжувач та зайшовши на територію ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», підключила його до лічильника електричного струму, тим самим забезпечивши роботу помпи по відкачуванні вуглеводневої сировини зі сховища в ємності автомобіля.

Після чого діючи в складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, ОСОБА_9 та ОСОБА_7 демонтували захисну кришку до сховища та за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою викрали зі сховища 2000 літрів вуглеводневої сировини. Вказана сировина була поміщена до пластикових цистерн, яким був обладнаний автомобіль Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 .

При цьому під час відкачування вуглеводневої сировини ОСОБА_6 , проводила візуальне спостереження за навколишньою місцевістю з метою попередження виявлення їх злочинної діяльності правоохоронними органами та співробітниками, які здійснюють охорону вказаного сховища.

У свою чергу ОСОБА_8 , взявши із собою радіостанцію, пішки прибув до заздалегідь визначеного місця, поблизу сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» та почав здійснювати заходи контрспостереження на предмет виявлення сторонніх осіб, співробітників правоохоронних органів, працівників підприємства та їх транспортних засобів, з метою своєчасного повідомлення інших членів угрупування про появу сторонніх осіб і транспортних засобів.

В подальшому, відкачавши вуглеводневу сировину зі сховища до двох пластикових ємностей об`ємом 1000 літрів кожна, що знаходилися в кузові автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , ОСОБА_7 з ОСОБА_9 прибули до місця проживання останнього а саме за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходилися пластикові та металеві ємності, а також прихована металева ємність під землею для зберігання вуглеводневої сировини. На території вказаного домогосподарства викрадена вуглеводнева сировина об`ємом 2000 літрів була поміщена до заздалегідь приготовлених ємностей, з метою подальшого зберігання.

У подальшому продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_9 та ОСОБА_7 , діючи у складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, на відповідно до розробленого раніше плану злочинної діяльності, та доведеного до всіх членів організованої групи, 18.05.2020 року здійснили ще два виїзди до сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» та викрали аналогічним способом 2000 літрів вуглеводневої сировини за кожну поїздку.

Таким чином, ОСОБА_5 ,, у складі організованої злочинної групи із ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , таємно, умисно, діючи з прямим умислом, з корисливих мотивів, вчинив крадіжку чужого майна вуглеводневої сировини загальною кількістю 6000 літрів, на суму 24 840 грн. (1 л /4,14 грн., 6000 х 4,14 грн.=24 840 грн.), поєднаною з проникненням до сховища. Вказаними діями НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» спричинено матеріальних збитків на суму 24 840 грн.

Таким чином, своїми сукупними, умисними діями ОСОБА_9 підозрюється у вчиненні таємного викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 5 ст. 185 КК України.

2) Продовжуючи свою злочинну діяльність, 21 травня 2020 року ОСОБА_5 , у складі організованої злочинної групи із ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , діючи з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, розробили злочинний план щодо про вчинення крадіжки вуглеводневої сировини із свердловини № 178 ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташована поблизу с. Погарщина, Лохвицького району, Полтавської області, де працює ОСОБА_6 .

У подальшому цього ж дня, відповідно розробленого плану злочинної діяльності та доведеного до всіх членів організованої групи, з метою крадіжки вуглеводневої сировини, ОСОБА_5 діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання надав вказівку іншим учасникам організованої групи на здійснення крадіжки вуглеводнів із свердловини № 178 ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташована поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області під час робочої зміни ОСОБА_6 .

В свою чергу ОСОБА_6 , являюсь працівником ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» була добре обізнана з режимом роботи нафтогазовидобувного підприємства, місць видобутку, кількості та якості видобутої вуглеводневої сировини, а також режимом охорони ЦВНГ-1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що дозволило членам угрупування організувати механізм постійного таємного викрадення вуглеводневої сировини, а саме безперешкодного проникнення до сховища, де зберігалася вуглеводнева сировина та подальшої її крадіжки. При цьому для зв`язку між членами злочинного угрупування ОСОБА_6 взяла з собою радіостанцію.

21.05.2020 року, близько 18:00 год., на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 зустрілися за місцем проживання останнього за адресою: АДРЕСА_1 та помістили, до заздалегідь обладнаного пластиковими ємностями автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , гумовий шланг з приєднаною до нього помпою для перекачування вуглеводневої сировини, електричний подовжувач, та електрогенератор.

У подальшому ОСОБА_9 разом з ОСОБА_7 на автомобілі марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 прибули до свердловини № 178 ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» де їх зустріла ОСОБА_6 , яка на той час знаходилася в робочій зміні, та вказала на свердловину.

Після чого діючи в складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, ОСОБА_9 та ОСОБА_7 демонтували захисну пломбу до свердловини та за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою, яка живилась від електричного генератора, викрали зі сховища 2000 літрів вуглеводневої сировини. Вказана сировина була поміщена до пластикових цистерн, яким був обладнаний автомобіль Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 .

При цьому під час відкачування вуглеводневої сировини ОСОБА_6 , проводила візуальне спостереження за навколишньою місцевістю з метою попередження виявлення їх злочинної діяльності правоохоронними органами та співробітниками, які здійснюють охорону вказаної свердловини.

У свою чергу ОСОБА_8 , взявши із собою радіостанцію, пішки прибув до заздалегідь визначеного місця, поблизу свердловини № 178 ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» та почав здійснювати заходи контрспостереження на предмет виявлення сторонніх осіб, співробітників правоохоронних органів, працівників підприємства та їх транспортних засобів, з метою своєчасного повідомлення інших членів угрупування про появу сторонніх осіб і транспортних засобів.

В подальшому, відкачавши вуглеводневу сировину із свердловини до двох пластикових ємностей об`ємом 1000 літрів кожна, що знаходилися в кузові автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , ОСОБА_7 з ОСОБА_9 прибули до місця проживання останнього а саме за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходилися пластикові та металеві ємності, а також прихована металева ємність під землею для зберігання вуглеводневої сировини. На території вказаного домогосподарства викрадена вуглеводнева сировина об`ємом 2000 літрів була поміщена до заздалегідь приготовлених ємностей, з метою подальшого зберігання.

Таким чином, ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , діючи у складі організованої злочинної групи, таємно, умисно, повторно, з корисливих мотивів, вчинили крадіжку вуглеводневої сировини загальною кількістю 2000 літрів, на суму 8280 грн. (1 л /4,14 грн., 2000 х 4,14 грн.=8280 грн.), поєднану з проникненням до сховища.

Вказаними діями НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» спричинено матеріальних збитків на суму 8280 грн.

Таким чином, своїми сукупними, умисними діями ОСОБА_9 підозрюється у вчиненні таємного викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій повторно, організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 5 ст. 185 КК України.

3) Продовжуючи свою злочинну діяльність, 18 липня 2020 року ОСОБА_5 , з метою викрадення чужого майна (крадіжка), у складі організованої злочинної групи, із ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, домовились про вчинення крадіжки вуглеводневої сировини із сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташована поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області, де працює ОСОБА_6 .

В свою чергу ОСОБА_6 , являюсь працівником ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» була добре обізнана з режимом роботи нафтогазовидобувного підприємства, місць видобутку, кількості та якості видобутої вуглеводневої сировини, а також режимом охорони ЦВНГ-1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що дозволило членам угрупування організувати механізм постійного таємного викрадення вуглеводневої сировини, а саме безперешкодного проникнення до сховища, де зберігалася вуглеводнева сировина та подальшої її крадіжки. При цьому для зв`язку між членами злочинного угрупування остання взяла з собою радіостанцію.

Цього ж дня, близько 14:00 год., на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 зустрілися за місцем проживання останнього за адресою: АДРЕСА_1 та помістили, до заздалегідь обладнаного пластиковими ємностями автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , гумовий шланг з приєднаною до нього помпою для перекачування вуглеводневої сировини, електричний подовжувач з метою підключення помпи до мережі живлення, яка знаходиться на території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз».

У подальшому ОСОБА_9 разом з ОСОБА_7 на автомобілі марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 прибули до огородженої території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» де їх зустріла ОСОБА_6 та вказала на сховище, де зберігалася вуглеводнева сировина. Також ОСОБА_6 взяла електричний подовжувач та зайшовши на територію ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», підключила його до лічильника електричного струму, тим самим забезпечивши роботу помпи по відкачуванні вуглеводневої сировини зі сховища в ємності автомобіля.

Після чого діючи в складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, ОСОБА_9 та ОСОБА_7 демонтували захисну кришку до сховища та за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою викрали зі сховища 2000 літрів вуглеводневої сировини. Вказана сировина була поміщена до пластикових цистерн, яким був обладнаний автомобіль Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 .

При цьому під час відкачування вуглеводневої сировини ОСОБА_6 , проводила візуальне спостереження за навколишньою місцевістю з метою попередження виявлення їх злочинної діяльності правоохоронними органами та співробітниками, які здійснюють охорону вказаного сховища.

У свою чергу ОСОБА_8 , взявши із собою радіостанцію, пішки прибув до заздалегідь визначеного місця, поблизу сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» та почав здійснювати заходи контрспостереження на предмет виявлення сторонніх осіб, співробітників правоохоронних органів, працівників підприємства та їх транспортних засобів, з метою своєчасного повідомлення інших членів угрупування про появу сторонніх осіб і транспортних засобів.

В подальшому, відкачавши вуглеводневу сировину зі сховища до двох пластикових ємностей об`ємом 1000 літрів кожна, що знаходилися в кузові автомобіля марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 , ОСОБА_7 з ОСОБА_9 прибули до місця проживання останнього а саме за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходилися пластикові та металеві ємності, а також прихована металева ємність під землею для зберігання вуглеводневої сировини. На території вказаного домогосподарства викрадена вуглеводнева сировина об`ємом 2000 літрів була поміщена до заздалегідь приготовлених ємностей, з метою подальшого зберігання.

Таким чином, ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , діючи у складі організованої злочинної групи, таємно, умисно, повторно, з корисливих мотивів, вчинили крадіжку вуглеводневої сировини загальною кількістю 2000 літрів, на суму 8280 грн. (1 л /4,14 грн., 2000 х 4,14 грн.=8280 грн.), поєднану з проникненням до сховища.

Вказаними діями НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» спричинено матеріальних збитків на суму 8280 грн.

Таким чином, своїми сукупними, умисними діями ОСОБА_9 підозрюється у вчиненні таємного викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій повторно, організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 5 ст. 185 КК України.

4) Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_9 та ОСОБА_7 , у складі організованої злочинної групи з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , повторно, відповідно до розробленого раніше плану злочинної діяльності ОСОБА_5 , та доведеного до всіх членів організованої групи, 18.07.2020 року діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, після того як злили викраденої в той же день 2000 літрів вуглеводневої сировини за місцем проживання ОСОБА_9 , повернулися до сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», що розташоване поблизу с. Погарщина Лохвицького району Полтавської області під час робочої зміни ОСОБА_6 , щоб знову таємно викрасти вуглеводневу сировину.

У подальшому ОСОБА_9 разом з ОСОБА_7 на автомобілі марки «Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 прибули до огородженої території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» де їх зустріла ОСОБА_6 та вказала на сховище, де зберігалася вуглеводнева сировина. Також ОСОБА_6 взяла електричний подовжувач та зайшовши на територію ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз», підключила його до лічильника електричного струму, тим самим забезпечивши роботу помпи по відкачуванні вуглеводневої сировини зі сховища в ємності автомобіля.

Після чого діючи в складі організованої групи, з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, ОСОБА_9 та ОСОБА_7 за допомогою гумового шлангу з приєднаною до нього помпою почали перекачувати вуглеводневу сировину до пластикових цистерн, яким був обладнаний автомобіль Volkswagen Transporter T4» жовтого кольору д.н.з. НОМЕР_1 . та набрали 600 літрів.

При цьому під час відкачування вуглеводневої сировини ОСОБА_6 , проводила візуальне спостереження за навколишньою місцевістю з метою попередження виявлення їх злочинної діяльності правоохоронними органами та співробітниками, які здійснюють охорону вказаного сховища.

У свою чергу ОСОБА_8 , перебуваючи поблизу сховища ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз» здійснював заходи контрспостереження на предмет виявлення сторонніх осіб, співробітників правоохоронних органів, працівників підприємства та їх транспортних засобів, з метою своєчасного повідомлення інших членів угрупування про появу сторонніх осіб і транспортних засобів.

18.07.2020, близько 15:40, під час здійснення спецоперації ОСОБА_6 , ОСОБА_9 та ОСОБА_7 , були виявлені та затримані працівниками поліції та СБУ поблизу території ГТУ-4 ЦВНГ № 1 НГВУ «Полтаванафтогаз». У зв`язку з чим члени організованої групи не вчинили усіх дій, які вважали необхідними для здійснення таємного викрадення вуглеводневої сировини, з причин, що не залежали від їх волі.

Таким чином, ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , діючи у складі організованої злочинної групи, вчинили незакінчений замах на таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно, поєднане з проникненням до сховища, при цьому сума попереджених матеріальних збитків НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» становить 2190 грн. (1 л /3,65 грн., 600 х 3,65грн.=2190 грн.).

Таким чином, своїми сукупними, умисними діями ОСОБА_9 підозрюється у вчиненні незакінченого замаху на таємне викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій повторно, організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185 КК України.

21.12.2020 ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, раніше не судимого, одруженого, проживаючого в АДРЕСА_1 повідомлено про підозру у вчиненні вищевказаних кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

Відповідно до інформації з Територіального сервісного центру № 5341 Регіонального сервісного центру в Полтавській області підозрюваний ОСОБА_9 має у власності причіп ПА 004, сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , № шасі НОМЕР_3 .

У відповідності до санкції ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України, за злочин у якому підозрюється ОСОБА_9 передбачено конфіскацію майна. Кримінальним правопорушенням спричинено збитки НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта» які на даний час не відшкодовано.

У зв`язку з чим, постала необхідність у накладенні арешту на майно, яке знаходиться у власності підозрюваного ОСОБА_9 , а саме причіп ПА 004, сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , № шасі НОМЕР_3 , з метою конфіскації майна як виду покарання та відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення.

У судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, просив його задовольнити та розглядати

З метою забезпечення арешту нерухомого майна, розгляд даного клопотання слідчий вважав за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України без виклику підозрюваного.

Відповідно до ч.4ст.107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється, оскільки в судове засідання не прибули всі особи, які беруть участь у судовому провадженні.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, вважає, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом установлено, що у провадженні відділу СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019170000000153 від 03.05.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

21.12.2020 року ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, повідомлено про підозру у вчиненні вищевказаних кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України,а саме у вчиненні незакінченого замаху на таємне викрадення чужого майна, вуглеводневої сировини (крадіжці), що належить НГВУ «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта», вчиненій повторно, організованою групою, поєднаній з проникненням до сховища.

Статтею 131 КПК України арешт майна віднесений до заходів забезпечення кримінального провадження, якіу силу ч. 3ст. 132 КПКзастосовуютьсяу разі доведення стороною обвинувачення трьох складових - обґрунтованої підозри вчинення кримінального правопорушення певного ступеню тяжкості;підтвердження того, що потребидосудового розслідуваннявиправдовують саме такий ступінь втручанняу правата свободи особи; існування даних, що застосування ініційованого заходу забезпечить виконання поставленого завдання.

Досліджуючи існування на момент розгляду клопотання про накладення арешту зазначених складових, слідчий суддя вважає, що наданими слідчим матеріалами, зокрема, витягом з ЄРДР, повідомленням про підозру, інформацією з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та матеріалами клопотання в їх сукупності, достатньою мірою підтверджується наявність обґрунтованості висунутої ОСОБА_9 підозри за ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

Відповідно до ч.1ст. 170 КПКарештом майна є тимчасове позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно, зокрема, є доказом вчинення злочину.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно доп.1,п.2,п.3ч.2ст.170КПК Україниарешт майнадопускається зметою забезпеченнязбереження речовихдоказів, спеціальноїконфіскації;та конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи.

Відповідно до ч. 6ст. 170 КПКу випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбаченихКримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Відповідно досанкції ч.3ст.15,ч.5ст.185 КК України, за якою ОСОБА_9 оголошено підозру, суд у разі визнання його винуватим у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень, може застосувати у вигляді додаткового покарання конфіскацію майна.

Крім того, ч.ч. 10, 11ст. 170 КПКвизначено, що арешт накладається, зокрема, на рухоме чи нерухоме майно з метою заборони розпоряджатися ним у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що його незастосування призведе до передачі такого майна.

Вирішуючи питанняпро задоволенняклопотання проарешт майна,слідчий суддявраховує обґрунтованістьпідозри увчиненні ОСОБА_9 кримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.15,ч.5ст.185 КК України, розмір завданої шкоди, а також враховано правову підставу для арешту майна (п.1 ч.2ст.173 КПК України), розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження (п.5 ч.2ст.173 КПК України) та наслідки арешту майна для підозрюваного ОСОБА_9 (п.6 ч.2ст.173 КПК України).

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, наявність обґрунтованої підозри передбачає наявність фактів чи інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин. На думку слідчого судді, такі фактичні дані містяться в доданих до клопотання слідчого матеріалах, в зв`язку з чим, підозра про ймовірну причетність ОСОБА_9 до вчинення інкримінованого правопорушення за викладених у клопотанні обставин, на час звернення до суду із даним клопотанням, є обґрунтованою.

При цьому, слідчий суддя зазначає про те, що на даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власників майна, а надані суду матеріали є достатніми для застосування в рамках даного кримінального провадження такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна виправдовує втручання у права та інтереси власників майна.

Відповідно до інформації з Територіального сервісного центру № 5341 Регіонального сервісного центру в Полтавській області підозрюваний ОСОБА_9 має у власності причіп ПА 004, сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , № шасі НОМЕР_3 , що свідчить про наявність підстав для задоволення клопотання слідчого у повному обсязі з метою застосування конфіскації майна у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги наведене, враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення, за підозрою у вчиненні якого здійснюється розслідування у даному кримінальному провадженні та ту обставину, що не застосування арешту майна може призвести до наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, слідчий суддя дійшов висновку, що наявні достатні підстави для застосування ініційованого слідчим заходу забезпечення кримінального провадження.

Керуючись вимогами ст.131,132,167,168,170-173,309,395 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно - причіп ПА 004, сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , № шасі НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заборонивши до завершення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні розпорядження ним

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення14.01.2021
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу94160736
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —554/6535/20

Ухвала від 30.07.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Рябішин А. О.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 14.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 13.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні