Ухвала
від 28.01.2021 по справі 950/757/20
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №950/757/20 Головуючий у суді у 1 інстанції - Бакланов Р. В. Номер провадження 22-ц/816/342/21 Суддя-доповідач - Собина О. І. Категорія - 44

У Х В А Л А

28 січня 2021 року м. Суми

Сумський апеляційний суд у складі судді

Собини О. І., розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Лебединського районного суду Сумської області від 04 червня 2020 року

в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Будильської сільської ради Лебединського району Сумської області про відшкодування моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

22 січня 2021 року ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу на рішення Лебединського районного суду Сумської області від 04 червня 2020 року та клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, посилаючись на ту обставину, що вже звертався з апеляційною скаргою, яка 16 вересня 2020 року була йому повернута з підстав невиконання вимог ухвали апеляційного суду про залишення скарги без руху.

Відповідно до статті 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Апеляційний суд не може визнати поважними наведені позивачем причини пропуску строку, оскільки, заявник не повідомив суду про об`єктивні, непереборні, істотні перешкоди, які завадили йому звернутися до суду з дня, коли він одержав повернуту апеляційну скаргу, і до дня її повторного подання у січні 2021 року.

З огляду на зазначене апеляційний суд визнає подану заяву необґрунтованою, а тому відмовляє позивачу у поновленні строку на апеляційне оскарження.

Згідно з ч. 3 ст. 357 ЦПК України, апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Відповідно до ч. 4 ст. 357 ЦПК України якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 358 цього Кодексу.

Таким чином, заявник має право надіслати на адресу суду клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням інших поважних причин пропуску строку на подання апеляційної скарги, надати відповідні докази на підтвердження зазначених ним причин.

Безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Керуючись ст. 356, 357 ЦПК України, апеляційний суд

у х в а л и в:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Лебединського районного суду Сумської області від 04 червня 2020 року у цій справі відмовити, апеляційну скаргузалишити без руху.

Запропонувати ОСОБА_1 у строк не більше десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням поважних причин пропуску строку на подання апеляційної скарги, надати відповідні докази на підтвердження зазначених причин .

Роз`яснити ОСОБА_1 , що у разі якщо у встановлений судом строк не буде подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або вказані ним підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Копію даної ухвали направити ОСОБА_1 (а.с. 62) .

Суддя Сумського апеляційного суду О.І. Собина

СудСумський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення28.01.2021
Оприлюднено29.01.2021
Номер документу94476569
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —950/757/20

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 07.05.2020

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні