Ухвала
від 02.03.2021 по справі 352/561/18
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

02 березня 2021 року

м. Київ

справа № 352/561/18

провадження № 61-8286св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Зайцева А. Ю. (суддя-доповідач), Жданової В. С., Коротенка Є. В.,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадження без повідомлення учасників цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до Товариства з обмеженою відповідальністю Український промисловий банк , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінбуд , Товариство з обмеженою відповідальністю Новекс Дім , Національний банк України, про заміну управителя фонду фінансування будівництва

за касаційною скаргою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 на постанову Івано-Франківського апеляційного суду від 12 березня 2019 року у складі колегії суддів: Максюти І. О., Матківського Р. Й., Фединяка В. Д.,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2018 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 звернулися до суду з позовом, в якому просили замінити управителя Малоповерхового житлового комплексу Західний (далі - МПЖК Західний ) з Товариства з обмеженою відповідальністю Український промисловий банк (далі - ТОВ Укрпромбанк ) на Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінбуд (далі - ТОВ ФК Фінбуд ), а саме: припинити виконання ТОВ Укрпромбанк функцій управителя Фонду фінансування будівництва (далі - ФФБ) виду А малоповерхового житлового комплексу Західний (далі - МПЖК Західний ) в урочищі Чобіт , с. Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області; передати ФФБ МПЖК Західний в управління ТОВ ФК Фінбуд ; перевести усі права та обов`язки Управителя щодо довірителів та забудовника зазначеного фонду фінансування будівництва з ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд , і на підставі цього замінити ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд в Правилах ФФБ, затверджених постановою правління ТОВ Укрпромбанк (далі - Правила ФФБ), договорі будівництва від 10 червня 2005 року № 1 з додатковими договорами, укладеними між Управителем та забудовником, договорі доручення, договорі уступки майнових прав, договорах іпотеки; зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Інвестиційна компанія ІФГ Капітал (далі - ТОВ ІК ІФГ Капітал ) передати ТОВ ФК Фінбуд за актом прийому-передачі майнові права на об`єкти інвестування, що були передані йому ТОВ Укрпромбанк на виконання умов договору будівництва від 10 червня 2005 року № 1, а також усі документи щодо здійснення прав та обов`язків Управителя, але не виключно, оригінал Правил ФФБ, оригінал договору будівництва від 10 червня 2005 року № 1 з усіма додатками та додатковими угодами, оригінали всіх договорів про участь в ФФБ з усіма довірителями, перелік довірителів ФФБ із зазначенням дат та сплачених ними внесків до ФФБ, оригінали договорів: уступки майнових прав, доручення, іпотеки; зобов`язати ТОВ ІК ІФГ Капітал перерахувати кошти оперативного резерву ФФБ виду А МПЖК Західний на відповідний рахунок відкритий для цілей ФФБ ТОВ ФК Фінбуд , а також надати банківську довідку, банком, де обліковувались зазначені грошові кошти, про їх використання за весь період з моменту відкриття рахунку.

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області рішенням від 12 жовтня 2018 року позов задовольнив. Припинив виконання ТОВ Укрпромбанк функцій Управителя ФФБ виду А МПЖК Західний в урочищі Чобіт с. Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області. Передав ФФБ МПЖК Західний виду А в урочищі Чобіт с в управління ТОВ ФК Фінбуд . Перевів усі права та обов`язки Управителя щодо довірителів та забудовника зазначеного ФФБ з ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд і на підставі цього, замінив ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд в Правилах ФФБ; договорі будівництва від 10 червня 2005 року № 1, з додатковими договорами, між Управителем та забудовником; договорі доручення; договорі уступки майнових прав; договорів іпотеки. Зобов`язав ТОВ ІК ІФГ Капітал передати ТОВ ФК Фінбуд за актом прийому-передачі майнові права на об`єкти інвестування, що були передані йому ТОВ Укрпромбанк на виконання умов договору будівництва від 10 червня 2005 року № 1, а також всі документи щодо здійснення прав та обов`язків Управителя, але не виключно, оригінал Правил ФФБ, оригінал договору будівництва від 10 червня 2005 року № 1 з усіма додатками та додатковими угодами; оригінали всіх договорів про участь в ФФБ з усіма довірителями; Перелік довірителів ФФБ із зазначенням дат та сплачених ними внесків до ФФБ; оригінали договорів: уступки майнових прав, доручення, іпотеки. Зобов`язав ТОВ ІК ІФГ Капітал перерахувати кошти оперативного резерву ФФБ виду А МПЖК Західний на відповідний рахунок відкритий для цілей ФФБ ТОВ ФК Фінбуд , а також надати банківську довідку, банком де обліковувались зазначені грошові кошти, про їх використання за весь період з моменту відкриття рахунку.

Івано-Франківський апеляційний суд постановою від 12 березня 2019 року рішення Тисменицького районного суду Івано-франківської області від 12 жовтня 2018 року скасував та ухвалив нове рішення, яким у задоволенні позову відмовив.

У касаційній скарзі, поданій у квітні 2019 року до Верховного Суду ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 просять скасувати постанову Івано-Франківського апеляційного суду від 12 березня 2019 року та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Ухвалою Верховного Суду від 04 липня 2019 року відкрито касаційне провадження у справі, витребувано її матеріали з Тисменицького районного суду Івано-Франківської області.

29 липня 2019 року справа надійшла до Верховного Суду.

Згідно з протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09 листопада 2020 року, у зв`язку із звільненням у відставку судді ОСОБА_8 , справу призначено судді-доповідачеві Зайцеву А. Ю.

08 лютого 2020 року набрав чинності Закон України від 15 січня 2020 року № 460-IX Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ .

Частиною другою розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 15 січня 2020 року № 460-IX Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ установлено, що касаційні скарги на судові рішення, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Оскільки касаційна скарга подана до Верховного Суду у 2019 році її розгляд здійснюється Верховним Судом у порядку ЦПК України в редакції Закону, що діяла до 08 лютого 2020 року.

Відповідно до частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, ураховуючи категорію та складність справи, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду дійшов висновку, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційної скарги викликають необхідність перевірки правильного застосування судом норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до частини першої статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Згідно з частиною першою статті 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Такий випадок передбачено у частині тринадцятій статті 7 ЦПК України, згідно з якою розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Оскільки колегією суддів не приймалось рішення про виклик учасників справи для надання пояснень у справі, то справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами (у письмовому провадженні), а копія судового рішення у такому разі надсилається у порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 272 ЦПК України.

Ураховуючи, що згідно з частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи, колегія суддів інформує учасників справи про те, що зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, з урахуванням категорії і складності справи, справу розглянути колегією у складі п`яти суддів.

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, частиною одинадцятою статті 34, частиною першою статті 401, частиною першою статті 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до Товариства з обмеженою відповідальністю Український промисловий банк , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінбуд , Товариство з обмеженою відповідальністю Новекс Дім , Національний банк України, про заміну управителя фонду фінансування будівництва, за касаційною скаргою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 на постанову Івано-Франківського апеляційного суду від 12 березня 2019 року призначити до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у складі колегії із п`яти суддів.

Інформацію про дату розгляду справи оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: А. Ю. Зайцев

В. С. Жданова

Є. В. Коротенко

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення02.03.2021
Оприлюднено03.03.2021
Номер документу95241895
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —352/561/18

Постанова від 15.04.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Постанова від 15.04.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 25.03.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Постанова від 10.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні