Постанова
від 15.04.2021 по справі 352/561/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 352/561/18

Провадження № 22-ц/4808/628/21

Головуючий у 1 інстанції Струтинський Р. Р.

Суддя-доповідач Бойчук

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2021 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі:

судді-доповідача Бойчука І.В.,

суддів Мелінишин Г.П., Девляшевського В.А.,

секретаря Пацаган В.В.,

з участю представника ОК ЖБК Радислав , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до Товариства з обмеженою відповідальністю Український промисловий банк в особі Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційна компанія ІФГ Капітал , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінбуд , Товариство з обмеженою відповідальністю Новекс Дім , Національний банк України, про заміну управителя фонду фінансування будівництва за апеляційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційна компанія ІФГ Капітал та представника Обслуговуючого кооперативу житлово-будівельний кооператив Радислав на рішення Тисменицького районного суду від 12 жовтня 2018 року під головуванням судді Струтинського Р.Р. у м. Івано-Франківську,

в с т а н о в и в:

У квітні 2018 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 звернулися з позовом до ТОВ Укрпромбанк в особі ТОВ ІК ІФГ Капітал , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: ТОВ Новекс Дім , про заміну управителя фонду фінансування будівництва.

На обґрунтування позову зазначили, що рішенням Правління ТОВ Укрпромбанк від 08.06.2005 створено Фонд фінансування будівництва виду А малоповерхового житлового комплексу ІНФОРМАЦІЯ_1 (ФФБ виду А МПЖК Західний ) в урочищі Чобіт , с. Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області та згідно затверджених ним Правил фонду є його Управителем.

Відповідно до договорів про участь у ФФБ виду А МПЖК Західний позивачі стали довірителями (установниками) фонду, взяли на себе зобов`язання виконувати Правила ФФБ, передали управителю грошові кошти у довірче управління з метою отримання у власність будинку в об`єкті будівництва з характеристиками, що відповідають містобудівній та проектній документації.

На час укладання зазначених договорів управитель уже уклав із забудовником, в особі ТОВ Новекс Дім , договір будівництва від 10.06.2005 № 1 з відповідними додатками та договорами, за умовами якого забудовник у порядку та на умовах, визначених Правилами ФФБ, зобов`язався власними силами збудувати на земельній ділянці, виділеній для цих цілей, об`єкт будівництва відповідно до проектно-кошторисної документації, ввести його в експлуатацію, здати приймальній комісії та передати об`єкт інвестування установникам (довірителям) фонду в строки та на умовах договору.

Внаслідок відкликання банківської ліцензії та ініціювання процедури ліквідації, відповідач не виконує свої зобов`язання як управителя за договором будівництва та зобов`язання, передбачені Правилами ФФБ, доказом чого є постанова Правління Національного банку України від 21.01.2010 року № 19.

Відповідно до ст. 96 Закону України Про банки і банківську діяльність та укладеного тристороннього договору про передавання в управління непроданих активів ТОВ Укрпромбанк від 05.09.2013 № 31-Л, у зв`язку з закінченням строку ліквідації банку, його непродані активи передані в управління визначеній НБУ юридичній особі - ТОВ ІК ІФГ Капітал , що здійснює свою діяльність з управління активами банку.

Таким чином, управитель ФФБ виду А МПЖК Західний в особі ТОВ Укрпромбанк не може виконувати функції управителя, необхідні для завершення будівництва, а за відсутності управителя позивачі не можуть реалізувати своє право на отримання житла.

Станом на час подання позову МПЖК Західний будівництвом не завершений. Забудовник фінансово не спроможний завершити будівництво, а у фонді оперативного резерву залишилися кошти, які не включені до ліквідаційної маси ТОВ Укрпромбанк .

Згоду на прийняття в управління ФФБ виду А МПЖК Західний надано ТОВ ФК Фінбуд за умови прийняття відповідного рішення суду.

Посилаючись на наявність наведених обставин, просили замінити управителя МПЖК Західний з ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд , а саме: припинити виконання ТОВ Укрпромбанк функцій управителя ФФБ виду А МПЖК Західний в урочищі Чобіт , с. Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області; передати ФФБ виду А МПЖК Західний в управління ТОВ ФК Фінбуд ; перевести усі права та обов`язки управителя стосовно довірителів та забудовника зазначеного фонду фінансування будівництва з ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд і на підставі цього замінити ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд у Правилах ФФБ, затверджених постановою правління ТОВ Укрпромбанк , Договорі будівництва від 10.06.2005 № 1 з додатковими договорами, укладеними між управителем та забудовником, договорі доручення, договорі уступки майнових прав, договорах іпотеки; зобов`язати ТОВ ІК ІФГ Капітал передати ТОВ ФК Фінбуд за актом прийому-передачі майнові права на об`єкти інвестування, що були передані йому ТОВ Укрпромбанк на виконання умов договору будівництва від 10.06.2005 № 1, а також усі документи щодо здійснення прав та обов`язків управителя, але не виключно, оригінал Правил ФФБ, оригінал Договору будівництва від 10.06.2005 № 1 з усіма додатками та додатковими угодами, оригінали всіх договорів про участь в ФФБ з усіма довірителями, Перелік довірителів ФФБ із зазначенням дат та сплачених ними внесків до ФФБ, оригінали договорів: уступки майнових прав, доручення, іпотеки; зобов`язати ТОВ ІК ІФГ Капітал перерахувати кошти оперативного резерву ФФБ виду А МПЖК Західний на відповідний рахунок, відкритий для цілей ФФБ ТОВ ФК Фінбуд , а також надати банківську довідку, банком, де обліковувалися зазначені грошові кошти, про їх використання за весь період з моменту відкриття рахунка.

Ухвалою Тисменицького районного суду від 13.06.2018 залучено в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивачів ТОВ ФК Фінбуд та на стороні відповідача Національний банк України.

Ухвалою Тисменицького районного суду від 12.10.2018 відмовлено у задоволенні клопотання представника ОК ЖБК Радислав про вступ у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Рішенням Тисменицького районного суду від 12 жовтня 2018 року позов задоволено. Припинено виконання ТОВ Укрпромбанк функцій управителя ФФБ виду А МПЖК Західний в урочищі Чобіт , с. Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області. Передано ФФБ МПЖК Західний виду А в урочищі Чобіт с. Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області в управління ТОВ ФК Фінбуд . Переведено усі права та обов`язки управителя щодо довірителів та забудовника зазначеного ФФБ з ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд і на підставі цього замінено ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд в Правилах ФФБ, затверджених постановою правління ТОВ Укрпромбанк ; Договорі будівництва № 1 від 10.06.2005 з додатковими договорами, між управителем та забудовником; договорі доручення; договорі уступки майнових прав; договорів іпотеки.

Зобов`язано ТОВ ІК ІФГ Капітал передати ТОВ ФК Фінбуд за актом прийому-передачі майнові права на об`єкти інвестування, що були передані йому ТОВ Укрпромбанк на виконання умов договору будівництва № 1 від 10.06.2005, а також усі документи щодо здійснення прав та обов`язків управителя, але не виключно, оригінал Правил ФФБ, оригінал договору будівництва № 1 від 10.06.2005 з усіма додатками та додатковими угодами; оригінали всіх договорів про участь в ФФБ з усіма довірителями; Перелік довірителів ФФБ із зазначенням дат та сплачених ними внесків до ФФБ; оригінали договорів: уступки майнових прав, доручення, іпотеки.

Зобов`язано ТОВ ІК ІФГ Капітал перерахувати кошти оперативного резерву ФФБ виду А МПЖК Західний на відповідний рахунок відкритий для цілей ФФБ ТОВ ФК Фінбуд , а також надати банківську довідку банком, де обліковувалися зазначені грошові кошти, про їх використання за весь період з моменту відкриття рахунку.

Представник ОК ЖБК Радислав , посилаючись на те, що рішення суду стосується прав та інтересів кооперативу, який не було залучено до участі у справі, подав апеляційну скаргу .

Зазначає, що під час провадження у справі ОК ЖБК Радислав подано заяву про вступ у справу у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки можливе рішення суду вплине на цивільні права та обов`язки заявника, однак суд першої інстанції у задоволенні такої відмовив.

Об`єкт будівництва (МЖК Західний ) отриманий на баланс кооперативу від генерального забудовника ТОВ Новекс Дім у жовтні 2012 року у зв`язку із втратою останнім фінансової спроможності у завершенні будівництва цього об`єкту та неможливістю виконати свої зобов`язання перед інвесторами цього проекту.

З метою обслуговування житлового комплексу та завершення всіх процедур щодо введення в експлуатацію було отримано в оренду земельні ділянки.

В подальшому вказаний об`єкт будівництва ОК ЖБК Радислав введено в експлуатацію у червні 2013 року, розподілено земельну ділянку під будинками, а житло - серед інвесторів означеного ФФБ, у тому числі позивачів у даній справі.

Судом першої інстанції не здійснювалося процесуального правонаступництва з ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ІК ІФГ Капітал , не визначалися правові засади представництва інтересів відповідача ТОВ Укрпромбанк іншою юридичною особою, яка лише була наділена правами довірчого управління деякими активами відповідача та позбавлена повноважень процесуального представництва відповідача у суді. Таким чином, від участі у справі усунуто ТОВ Укрпромбанк як самостійної юридичної особи, яка перебуває в процесі припинення, а участь ТОВ ІК ІФГ Капітал була звужена до правового статусу особи, що представляє відповідача. При цьому, судом розглянуто вимоги позивачів як окремо до ТОВ Укрпромбанк (перша-третя вимоги), так і окремо до ТОВ ІК ІФГ Капітал (четверта-п`ята вимоги).

Зобов`язавши ТОВ ІК ІФГ Капітал передати об`єкти фінансування, які на сьогодні фактично належать апелянту ОК ЖБК Радислав та його членам, знаходяться на землі, що перебуває у його користуванні на правах оренди, суд першої інстанції грубо втрутився в господарську діяльність кооперативу, прийнявши рішення про його права та обов`язки, безпідставно не залучивши до участі у справі.

Вказує, що діяльність ФФБ є припиненою з огляду на досягнення мети, для якої його створено, будівництво є завершеним, а позивачі отримали відповідно об`єкти житла, в які інвестували свої кошти і таким чином відсутній факт порушення їхніх прав. Крім того, позивачі у даній справі не уповноважені виступати від імені всіх довірителів Фонду та не наділені відповідно повноваженнями ініціювати питання про заміну управителя, як це вимагає Порядок передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управління іншій фінансовій установі за рішенням суду, затверджений Постановою КМУ від 11.05.2011 № 490.

Крім того, даний спір належить до юрисдикції іншого суду-Печерського районного суду м. Києва за місцезнаходженням ТОВ Укрпромбанк в особі ТОВ ІФГ Капітал .

Просить рішення суду скасувати, ухвалити нове рішення, яким у позові відмовити.

У апеляційній скарзі ТОВ ІК ІФГ Капітал посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

Зазначає, що в позовній заяві чітко не визначено процесуальний статус ТОВ ІК ІФГ Капітал , з шести позовних вимог чотири стосуються ТОВ Укрпромбанк та дві товариства. Рішенням суду зобов`язано вчинити певні дії ТОВ ІК ІФГ Капітал , при тому, що позов поданий до ТОВ Укрпромбанк .

Позов подано окремими особами-довірителями Фонду, але у такому не зазначено весь перелік довірителів Фонду, який складається з 104-х фізичних та юридичних осіб, відсутній такий перелік довірителів та належних їм прав вимоги на закріплені за ними вимірні одиниці об`єктів інвестування, інші документи, на підставі яких створено систему обліку прав вимоги довірителів фонду. Окремі позивачі та інші довірителі мають заборгованість перед колишнім управителем Фонду. Немає жодного документу чи посилання на нього, відповідно до якого позивачів уповноважено на подання позову усіма довірителями Фонду.

Вказує, що судом першої інстанції в порушення вимог ст. 34 Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю не залучено Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Також ні позивачами, ні ТОВ ФК Фінбуд не надано суду жодного доказу, який би підтвердив повноваження ТОВ ФК Фінбуд здійснювати діяльність із залучення коштів установників управління майном фінансування об`єктів будівництва, формування статутного капіталу, висновку аудиторської перевірки для підтвердження фінансової платоспроможності.

Просить рішення суду скасувати, ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

У відзиві на апеляційну скаргу представника ОК ЖБК Радислав Тихонов О.Б., ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 зазначили, що у зв`язку з закінченням строку ліквідації ТОВ Укрпромбанк (Установник), його непродані активи передані в управління визначеній НБУ юридичній особі - ТОВ ІК ІФГ Капітал (Управитель), що здійснює свою діяльність з управління активами ТОВ Укрпромбанк . Тому державний регулятор в особі Національного банку України визначив процесуального правонаступника ТОВ Укрпромбанк в особі ТОВ Інвестиційна компанія ІФГ Капітал , а відповідачем по справі визначено саме ТОВ Укрпромбанк . Грошові кошти оперативного резерву та документація ФФБ не належать ТОВ ІК ІФГ Капітал , а лише знаходяться на зберіганні до вирішення питання заміни управителя ФФБ.

ОК ЖБК Радислав не має жодного відношення до створення ФФБ, функціонування та діяльності суб`єктів системи кредитно-фінансових механізмів. ТОВ Новекс Дім , який отримав у встановленому порядку право на користування земельною ділянкою для спорудження об`єктів будівництва та уклав договір з управителем, передає у власність довірителям ФФБ закріплені за ними об`єкти інвестування разом з правовстановлюючими документами. Це товариство в односторонньому порядку відмовилося від виконання своїх зобов`язань за договором будівництва.

Також зазначили, що відновлення функціонування ФФБ виду А МПЖК Західний дозволить відновити належні довірителям права на індивідуальний житловий будинок відповідно типу і оплаченої площі, який знаходить на території житлового комплексу з введеними в експлуатацію автономними об`єктами соціальної та інженерної інфраструктури.

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 у відзиві на апеляційну скаргу ТОВ ІК ІФГ Капітал зазначили, що грошові кошти оперативного резерву та документація ФФБ не є активами ТОВ Укрпромбанк і не належать ТОВ ІК ІФГ Капітал , а лише знаходяться на рахунку ТОВ ІК ІФГ Капітал для зберігання до вирішення питання заміни управителя ФФБ, що передбачено положенням ч. 2 ст. 23 Законом України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю .

Щодо відсутності переліку довірителів позивачі вказали, що закон не містить будь-яких вимог необхідності рішення, зборів, тощо щодо документу чи посилання на нього, відповідно до яких позивачів уповноважено на подання позову усіма довірителями. Перелік довірителів ФФБ та належних їм прав вимоги це компетенція управителя.

Серед довірителів є також позичальники банку за кредитними договорами та грошові кошти за такими договорами перераховані у ФФБ, а в забезпечення виконання зобов`язань за такими укладено договір іпотеки де предметом є майнові права на об`єкт будівництва. Таким чином, довірителі ФФБ виконали свої зобов`язання за договором про участь у ФФБ в частині оплати об`єктів будівництва.

Відмова суду в залученні в якості третьої особи - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, не впливає на її права та обов`язки. Комісія про розгляд даного спору повідомлена.

Також у відзиві зазначено, що суд на підставі наданих Національною комісією та ТОВ ФК Фінбуд документів дійшов вмотивованого висновку про заміну управителя ФФБ на ТОВ ФК Фінбуд .

Постановою Івано-Франківського апеляційного суду від 12 березня 2019 року апеляційні скарги ТОВ ІК ІФГ Капітал та представника ОК ЖБК Радислав задоволено частково. Рішення Тисменицького районного суду від 12 жовтня 2018 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до ТОВ Укрпромбанк в особі ТОВ ІФГ Капітал про заміну управителя фонду фінансування будівництва відмовлено.

Постановою Верховного Суду від 10 березня 2021 року частково задоволено касаційну скаргу ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .

Постанову Івано-Франківського апеляційного суду від 12 березня 2019 року скасовано, справу направлено до апеляційного суду на новий розгляд.

В засіданні апеляційного суду представник ОК ЖБК Радислав апеляційну скаргу підтримав з мотивів, наведених у ній.

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 апеляційні скарги не визнали.

У судове засідання ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , представники ТОВ ІК ІФГ Капітал , Національного банку України, ТОВ Новекс Дім не з`явилися, хоча судом належним чином направлялося повідомлення про дату, час і місце розгляду справи.

Представник ТОВ ФК Фінбуд у судове засідання не з`явився. На адресу апеляційного суду директор ТОВ ФК Фінбуд надіслав письмові пояснення.

Враховуючи вищенаведене та необхідність дотримання судом строків розгляду, колегія суддів відповідно до статті 372 ЦПК України не вбачає перешкод у розгляді справи в зв`язку з їх неявкою.

Заслухавши суддю-доповідача, представника ОК ЖБК Радислав , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , дослідивши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку про часткове задоволення апеляційних скарг ТОВ ІК ІФГ Капітал та представника ОК ЖБК Радислав з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 (довірителі) уклали з відповідачем ТОВ Укрпромбанк (управитель) договори про участь у ФФБ виду А МПЖК Західний № 107 від 25.07.2008 - ОСОБА_1 (а.с. 19-22, том 1), № 3 від 03.08.2005 - ОСОБА_2 (а.с. 26-28, том 1), № 20 від 31.08.2005 - ОСОБА_3 (а.с. 34-38, том 1), № 43 від 16.11.2005 - ОСОБА_4 (а.с. 40-42, том 1), № 48 від 23.12.2005 - Ярема Л.П. (а.с. 46-51, том 1), № 65 від 27.09.2006 - Вульчин Л.Р. (а.с. 57-62, том 1), № 1 від 17.06.2005 - ОСОБА_7 (а.с. 64-66, том1), відповідно до якого позивачі виступають як Довірителі , а відповідач ТОВ Український промисловий банк - Управитель .

Договір з ОСОБА_1 укладено у зв`язку з тим, що 25.07.2008 між ОСОБА_9 (довіритель-сторона 1) та (довіритель-сторона 2) укладено договір уступки майнових прав № 97-1, за умовами якого довіритель 1 уступає, а ОСОБА_1 як довіритель 2, приймає майнові права на об`єкт інвестування, які довіритель набув відповідно до умов договору про участь у ФФБ № 97 від 30.07.2007 року та договору про уступку майнових прав №97 від 30.07.2007 року, укладеним між управителем та довірителем (Управитель - ТОВ Укрпромбанк ), та видано свідоцтво про участь в ФФБ № 107 від 25.07.2008 (а.с. 23, 24, том 1).

Договори уступки майнових прав укладені також між ТОВ Укрпромбанк , як управителем, з іншими позивачами, як довірителями та видано їм свідоцтво про участь в ФФБ: зі ОСОБА_2 - договір уступки майнових прав № 20 та свідоцтво від 01.09.2005; з ОСОБА_3 - договір уступки майнових прав № 3 та свідоцтво від 15.12.2005; ОСОБА_4 - договір уступки майнових прав № 43 та свідоцтво від 16.11.2005; ОСОБА_5 - договір уступки майнових прав № 48 та свідоцтво від 04.01.2006; ОСОБА_7 - договір уступки майнових прав № 1 та свідоцтво від 30.11.2005 (а.с. 29-30, 32-33, 43-44, 52-54, 67-68, том 1).

Згідно пункту 1.1. договорів про участь у Фонді фінансування будівництва з усіма позивачами за цим договором довіритель, на підставі повного визнання ним Правил ФФБ виду А МПЖК Західний в урочищі Чобіт с. Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області, управителем якого є ТОВ Укрпромбанк , дає згоду на участь у ФФБ, бере на себе зобов`язання виконувати Правила ФФБ, передає кошти управителю у довірче управління з метою отримання у власність об`єкта інвестування та встановлює обмеження щодо окремих дій управителя з управління цими коштами, а управитель приймає кошти на рахунок ФФБ у довірче управління з подальшим використанням коштів ФФБ у порядку, визначеному Правилами ФФБ.

За цим договором довіритель є установником управління майна, переданим ним на рахунок ФФБ, а управитель є управителем ФФБ (пункт 1.5).

Відповідно до пункту 1.7 передача майна в довірче управління не тягне за собою переходу права власності на таке майно до управителя.

При укладенні цього договору управитель на умовах Правил ФФБ закріплює за довірителем обраний ним об`єкт інвестування, характеристики якого визначені у п. 1.4 цього договору та у свідоцтві про участь у ФФБ, яке є невід`ємною частиною цього договору (п. 1.9).

Між ТОВ Украпромбанк (Управитель) та ТОВ Новекс Дім (Забудовник) 10.06.2005 укладено договір будівництва № 1, відповідно до умов якого забудовник зобов`язувався власними силами за рахунок власних або кредитних коштів збудувати на виділеній для цих цілей ділянці об`єкт будівництва (житлові блоки в малоповерховому житловому котеджному комплексі Західний за адресою: с. Угринів, Тисменицького району, Івано-Франківської області) відповідно до затвердженої проектно-кошторисної документації, ввести його в експлуатацію, здати Приймальній комісії та передати об`єкти фінансування установникам фонду фінансування будівництва в строки та на умовах, визначених в цьому договорі (а.с. 99-103, том 2).

ТОВ Новекс Дім (Забудовник) та ОК ЖБК Радислав (Кооператив) 02.10.2012 уклали Генеральний договір про передачу незавершеного будівництвом нерухомого майна в якості пайового внеску довірителів ФФБ типу А за зазначеною адресою та закріплення за ними паїв у ЖБК Радислав (а.с. 104-106 том 2).

Згідно з п. 1 цього договору Забудовник передає Кооперативу незавершений будівництвом об`єкт - МПЖК Західний за адресою: урочище Чобіт, село Угринів, Тисменицького району, Івано-Франківської області, який належить довірителям ФФБ типу А утвореного управителем ТОВ Укрпромбанк , в якості пайового внеску до Кооперативу таких осіб - довірителів Фонду, а Кооператив закріплює за останніми паї у пайовому фонді Кооперативу, які складаються з відповідних об`єктів інвестування, закріплених за ними у зв`язку із їх участю у згаданому ФФБ, та зобов`язується після завершення будівництва та вводу в експлуатацію отриманого об`єкту, передати у власність вказаних довірителів Фонду їх паї у встановленому розмірі і порядку на умовах даного Договору.

Відповідно до п. 3 договір укладається із Забудовником в інтересах третіх осіб - довірителів Фонду, які не припинили своєї участі у ньому.

У додатку № 1 до генерального договору від 02.10.2012 зазначено перелік довірителів ФФБ типу А за адресою: урочище Чобіт с.Угринів Тисменицького району Івано-Франківської області та закріплення за ними паїв у житлово-будівельному кооперативі Радислав , який складає 96 осіб, в тому числі і позивачі (а.с. 30-32, том 4).

Відповідно до акту приймання-передачі незавершеного будівництвом нерухомого майна від 02.10.2012 сторонами за генеральним договором ТОВ Новекс Дім та ОК ЖБК Радислав проведено обстеження об`єкта передачі за адресою: урочище Чобіт, с. Угринів Тисменицького району, який перебуває на балансі ТОВ Новекс Дім та передається ОК ЖБК Радислав відповідно до п. 5 генерального договору. Зазначено склад об`єкта, його балансову вартість та інженерне обладнання. Разом з об`єктом передається технічна документація: технічні паспорти БТІ на перелічені об`єкти нерухомості (а.с.33, том 4). До складу об`єкта, який передано, входять незавершені будівництвом зблоковані багатоквартирні житлові будинки.

Між ліквідатором ТОВ Укрпромбанк , ТОВ ІК ІФГ Капітал та Національним банком України 05.09.2013 укладено договір № 31-Л про передавання в управління непроданих активів, відповідно до умов якого установник управління (ТОВ Укрпромбанк ) передає в управління управителеві (ТОВ ІК ІФГ Капітал ) активи, наявні на балансі установника управління на дату укладення цього договору, а управитель приймає в управління активи і зобов`язується вживати всіх необхідних заходів для задоволення вимог кредиторів установника управління (вигодонабувачі) за рахунок активів (а.с.14-17, том 1).

Пунктом 1.2 зазначеного договору передбачено, що управитель є довірчим власником отриманих в управління активів. До управителя не переходить право власності на активи.

Перелік Активів наведено в додатку 1 до договору (п.1.1. Договору).

У зв`язку із закінченням строку ліквідації управителя ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ІК ІФГ Капітал , покладено усі функції управителя активами, наявними на балансі установника (банку), зокрема і обов`язок вживати всіх необхідних заходів для задоволення вимог кредиторів (вигодонабувачів), здійснювати заходи щодо заміни управителя вказаних ФФБ та вирішення інших питань функціонування ФФБ, при цьому до останнього не перейшла функція управителя ФФБ в рамках Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві та операціях з нерухомістю (Ухвала ВССУ від 13.04.2016 року у справі №757/25556/14) (а.с. 110-112, том 1).

На підставі заяв про вступ до кооперативу ОК ЖБК Радислав 30 квітня 2013 року між ОК ЖБК Радислав та позивачами укладено кооперативні договори, а саме: з ОСОБА_1 - кооперативний договір № 36 від 30.04.2013, ОСОБА_2 - кооперативний договір № 3 від 30.04.2013, ОСОБА_3 - кооперативний договір № 18 від 30.04.2013, ОСОБА_4 - кооперативний договір № 13 від 30.04.2013, ОСОБА_5 - кооперативний договір № 8 від 30.04.2013, ОСОБА_3 -кооперативний договір № 18 від 30.04.2013, а також з ОСОБА_10 - кооперативний договір № 21 від 30.04.2013 на підставі заяви ОСОБА_7 про уступку майнових прав на пай у кооперативі від 14.02.2013 (а.с. 35-37, 41-43, 47-49, 54-56, 60-62, 66-68 том 4).

За актами приймання-передачі ОК ЖБК Радислав квартири передані у власність, зокрема ОСОБА_1 - квартира, загальною площею 160,1 кв.м за адресою АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 - квартира, загальною площею 80,8 кв.м за адресою АДРЕСА_2 , ОСОБА_3 - квартира, загальною площею 94 кв.м за адресою АДРЕСА_3 , ОСОБА_4 -квартира, загальною площею 81,2 кв.м за адресою АДРЕСА_4 , ОСОБА_5 - квартира, загальною площею 94,6 кв.м за адресою АДРЕСА_3 , ОСОБА_10 - квартира, загальною площею 146 кв.м. за адресою АДРЕСА_5 , про що свідчать акти приймання-передачі від 14.06.2013 (а.с. 38, 39, 44, 45, 50, 51, 57, 58, 63, 64, 69, 70 том 4).

Інспекцією держархбудконтролю в Івано-Франківській області 10.06.2013 зареєстровано декларацію про готовність об`єкта до експлуатації № ІФ 143131610686 малоповерховий житловий комплекс, місцезнаходження на АДРЕСА_6 , за дозвільними документами - декларація про початок будівельних робіт, зареєстрована 30.04.2013 № ІФ 083131200750 (а.с.190-194, т. 1).

ТОВ Укрпромбанк 12.09.2013 передало, а ТОВ ІК ІФГ Капітал прийняло папки з документацією ФФБ виду А МПЖК Західний згідно з реєстром до Акту № 2 приймання-передавання і управління активів ТОВ Укрпромбанк , які перебували в довірчому управлінні банку від 12.09.2013, про свідчить акт приймання-передавання документації від 12.09.2013 між ТОВ Укрпромбанк та ТОВ ІК ІФГ Капітал (а.с.10-13, том 4).

Рішенням Комісії Національного банку України з питань нагляду та регулювання діяльності банків від 28.02.2014 р. № 103 затверджено ліквідаційний баланс, ухвалено остаточний звіт ліквідатора та завершено процедуру ліквідації ТОВ Укрпромбанк (а.с. 7, 8, том 1).

Відповідно до статуту ОК ЖБК Радислав кооператив є юридичною особою, предметом діяльності якого є добровільне об`єднання фізичних та юридичних осіб на умовах членства та асоційованого членства у кооперативі для організації будівництва чи набуття іншим способом об`єкту житла, з метою забезпечення їх потреб у житлі, а також для подальшої його експлуатації та управлінні (а.с. 162-174 т. 4).

На підставі рішення сесії Угринівської сільської ради від 31.07.2015 про надання в строкове платне користування земельної ділянки несільськогосподарського призначення-для будівництва та обслуговування малоповерхового житлового комплексу 06.08.2018 між Угринівською сільською радою (орендодавцем) та ОК ЖБК Радислав (орендар) укладено додаткові угоди до договору оренди землі від 31.07.2015.

За умовами додаткових угод договір оренди земельної ділянки від 31.07.2015 пролонговується на три роки з ставкою 3 (три) % від нормативно-грошової оцінки з правом подальшого викупу земельної ділянки на підставі рішення 3 сесії 7 скликання Угринівської сільської ради від 03.08.2018 року (а.с. 29-336 том 3).

Апеляційному суду ОК ЖБК Радислав надано витяги із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, що розташовані в с. Угринів, урочище Чобіт , сформованих 06.07.2018 року №№833/0/200-18, 824/0/200-18, 828/0/200-18, 821/0/200-18, 822/0/200-18, 827/0/200-18, 830/0/200-18, 834/0/200-18, 823/0/200-18, 832/0/200-18, 829/0/200-18, 825/0/200-18, 831/0/200-18 (а.с.16-28 том 3).

З відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, сформованих 21.11.2018, ОК ЖБК Радислав є орендарем земельних ділянок з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування малоповерхового комплексу ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою ур. Чобіт, Тисменицький район, Івано-Франківської області з кадастровими номерами: 2625886801:17:178:0516, площею 0,0436 га, 2625886801:17:178:0515, площею 0,2171 га, 2625886801:17:178:0514, площею 0,2046 га, 2625886801:17:178:0506, площею 0,2697 га, 2625886801:17:178:0505, площею 0,0464 га, 2625886801:17:178:0511, площею 0,0236 га, 2625886801:17:178:0504, площею 0,2931 га, 2625886801:17:178:0500, площею 0,1202 га, 2625886801:17:178:0509, площею 0,1057 га, 2625886801:17:178:0507, площею 0,3401га, 2625886801:17:178:0510, площею 0,0207 га, 2625886801:17:178:0512, площею 0,0465 га, 2625886801:17:178:0503, площею 0,2928 га, 2625886801:17:178:0502, площею 0,2471 га, 2625886801:17:178:0501, площею 0,0427 га, 2625886801:17:178:0471, площею 0,0983 га, 2625886801:17:178:0472, площею 0,8194 га. (а.с.11-26, том 2).

У скарзі від 27.09.2017, адресованій Національному банку України, довірителі ФФБ будівництва МПЖК Західний зазначили, що за відсутності управителя ФФБ забудовник ТОВ Новекс Дім фінансово неспроможний завершити будівництво житлового комплексу Західний . Разом з тим, в порушення законодавства, передав вищевказаний об`єкт незавершеного будівництва кооперативу, який шляхом внесення недостовірних даний в декларацію, ввів в експлуатацію вже не індивідуальні будинки, а багатоквартирний будинок з інженерною інфраструктурою (а.с. 94-95, том 1).

У листі Національного банку України від 30.10.2017 року щодо роботи Управителя, адресованого ТОВ ІК ІФГ Капітал , зазначено, що у відповідності до Положення № 369-1 та пункту 2.2. Договору 2 ТОВ ІК ІФГ Капітал (Управитель) протягом здійснення управління активами зобов`язане здійснювати належне та ефективне управління активами особисто та виключно в інтересах вигодонабувачів. Разом з тим, результати роботи ТОВ ІК ІФГ Капітал свідчать про недостатній рівень організації роботи з продажу активів ТОВ Укрпромбанк та виконання зобов`язань, узятих на себе за Договором, зокрема відсутність активних дій щодо урегулювання питання в пошуку нових управителів ФФБ. Для забезпечення максимального рівня прозорості та ефективності процесу управління активами банку, ТОВ ІК ІФГ Капітал слід активізувати роботу, направлену на пошук нових управителів ФФБ та проконтролювати погашення заборгованості, що утворилась внаслідок продажу заставного майна (а.с.99, том 1).

На звернення позивачів директор ТОВ ФК Фінбуд 28 березня 2018 року повідомив, що в результаті ліквідації Управителя ФФБ ТОВ Укрпромбанк , товариство готове прийняти ФФБ виду А малоповерхового житлового комплексу ІНФОРМАЦІЯ_1 , що можливе на підставі рішення суду, прийнятого за зверненням довірителів в порядку ст.23 Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю (а.с.10, том 1).

Згідно витягу є Єдиного реєстру юридичних осіб ТОВ ФК Фінбуд не перебуває процесі припинення, розмір статутного капіталу ТОВ ФК Фінбуд становить 40 000 000 грн (а.с.187-202, том 2).

За письмовим повідомленням Нацкомфінпослуг № 6940\14-9 від 10.10.2018р. ФК Фінбуд перебуває у Державному реєстрі фінансових установ та має ліцензію на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), а саме на управління майном для фінансування об`єктів будівництва та\або здійснення операцій з нерухомістю, відповідно до Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю . Згідно з даними звітності на 31.08.2018р. не встановлено порушень щодо недотримання Товариством нормативу платоспроможності відповідно до п.34 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016р. (далі - Ліцензійні умови). Також на виконання п.24 Ліцензійних умов, Товариство підтвердило у строки, передбачені законодавством, достовірність та повноту річної фінансової звітності та річних даних станом на 31.12.2017р висновком аудитора, а саме Приватного підприємства Аудиторська фірма Укрфінансаудит . У Нацкомфінпослуг відсутня інформація щодо наявності у відношенні Товариства відкритих виконавчих проваджень або справ про банкрутство та проваджень по скаргам фізичних та юридичних осіб (а.с. 213-214, том 1).

ТОВ ІК ІФГ Капітал є юридичною особою і 25 січня 2019 року затверджено статут товариства в новій редакції. Частка у статутному капіталі 42 100 грн, юридична особа, код ЄДРПОУ: 39004636, в особі директора ОСОБА_11 , який діє на підставі Статуту. (а.с.221-228, том 2).

Задовольняючи позовні вимоги, суд виходив з положень ст. 16, 653, 1029-1033 ЦК України, ст. 1, 4, 14, 23, 24 Закону України Про кредитно-фінансові механізми при будівництві житла і операціях з нерухомістю , Постанови КМУ від 11.05.2011 № 490 Про затвердження Порядку передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управління іншій фінансовій установі за рішенням суду , із змінами внесеними Постановами КМУ № 256 від 28.03.2012 і № 467 від 08.07.2015, ст. 20, 193 ГК України, ст. 1, 2, 21, 22 Закону України Про захист прав споживачів та дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині припинення виконання ТОВ Укрпромбанк повноважень управителя ФФБ типу А МПЖК Західний , розташованого в урочищі Чобіт с. Угринів, Тисменицького району Івано-Франківської області та передачі вказаного Фонду іншій фінансовій установі - ТОВ ФК Фінбуд з переведенням зареєстрованих усіх прав та обов`язків управителя ФФБ щодо довірителів та забудовника з ТОВ Укрпромбанк на ТОВ ФК Фінбуд .

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що позивачами належними та допустимими доказами доведено існування обставин, які згідно чинного законодавства є підставою для заміни управителя Фонду фінансування будівництва та доведено відповідність ТОВ ФК Фінбуд , яка за зверненням довірителів ФФБ типу А МПЖК Західний дала згоду на прийняття в управління зазначений Фонд за умови відповідного рішення суду, вимогам, яким повинен відповідати управитель Фонду фінансування будівництва згідно Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю .

Щодо таких висновків суду першої інстанції, слід зазначити наступне.

Засади залучення коштів фізичних і юридичних осіб в управління з метою фінансування будівництва житла та особливості управління цими коштами визначено Законом України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю (далі - Закон), що підлягає застосуванню до спірних правовідносин у редакції чинній на час їх виникнення.

За змістом ст. 2 Закону управитель - фінансова установа, яка від свого імені діє в інтересах установників управління майном і здійснює управління залученими коштами згідно із законодавством, Правилами фонду та відповідає вимогам, встановленим цим Законом; установник управління майном (далі - установник) - особа, яка передає майно управителю в довірчу власність на підставі договору управління майном. У цьому Законі для ФФБ - це довіритель, при емісії сертифікатів ФОН - це власник сертифікатів ФОН; фонд фінансування будівництва - це кошти, передані управителю ФФБ в управління, які використані чи будуть використані управителем у майбутньому на умовах Правил фонду та договорів про участь у ФФБ.

Згідно ст. 6 Закону управитель здійснює управління майном відповідно до Правил фонду та договору управління майном.

Відповідно до ст.11 Закону довірителями можуть бути фізичні та юридичні особи та спільний інвестор ФОН.

Управитель ФФБ при здійсненні управління ФФБ: несе відповідальність за дотримання обмежень довірчої власності управителя, визначених Правилами ФФБ та визнаних довірителями ФФБ; несе відповідальність за виконання своїх зобов`язань перед довірителями ФФБ у межах цього Закону та договору про участь у ФФБ; не несе відповідальності власним майном за виплату коштів довірителю ФФБ в разі його відмови від участі у ФФБ виду А, якщо управитель ФФБ дотримався встановлених Правилами ФФБ процедур щодо забезпечення можливості отримання довірителем коштів з ФФБ на вимогу довірителя; за дорученням довірителів виступає в інтересах довірителів позивачем у разі невиконання забудовником своїх зобов`язань щодо строків спорудження і якості об`єктів будівництва та передачі об`єктів інвестування довірителям у власність.

ФФБ діє до виконання усіх зобов`язань перед довірителями.

Правила ФФБ є обов`язковими для виконання всіма суб`єктами цієї системи фінансування будівництва житла та визначають вид ФФБ, процедуру створення ФФБ, порядок організації взаємовідносин забудовника, управителя та довірителів, порядок встановлення управління майном, умови, особливості та обмеження здійснення управління майном, напрями та порядок використання залучених коштів, порядок участі у фонді та відмови від участі в ньому, типи вимірних одиниць об`єктів інвестування, порядок та умови закріплення об`єкта інвестування за довірителем, розмір винагороди управителя та інші умови функціонування ФФБ (ч. 2 ст. 12 Закону).

У відповідності до ч. 1 ст. 23 Закону за рішенням суду, що набрало законної сили, прийнятим за зверненням довірителів ФФБ або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв`язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги ФФБ може передаватися в управління іншій фінансовій установі, що відповідає вимогам цього Закону, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. До нового управителя переходять усі права та обов`язки щодо довірителів цього ФФБ та відповідного забудовника.

Такий же порядок передачі фонду фінансування будівництва був передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 №490 Про затвердження Порядку передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управлінні іншій фінансовій установі за рішенням суду .

Згідно з п. 1 даного Порядку визначено механізм передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управління іншій фінансовій установі, що відповідає Закону України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю , за відповідним рішенням суду, що прийняте за зверненням довірителів фонду фінансування будівництва, власників сертифікатів фонду операцій з нерухомістю або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв`язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги, і набрало законної сили.

За змістом пункту 2 Порядку після набрання законної сили рішенням суду про передачу фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управління іншій фінансовій установі управитель фонду фінансування будівництва (фонду операцій з нерухомістю) припиняє виконувати функції управителя; до нового управителя фонду фінансування будівництва переходять усі права та обов`язки щодо довірителів зазначеного фонду та відповідного забудовника; до нового управителя фонду операцій з нерухомістю переходять усі права та обов`язки щодо власників сертифікатів зазначеного фонду та інших третіх осіб, які виникли в управителя, під час здійснення ним управління фондом.

Виходячи зі змісту вищевказаних положень, чинним законодавством України передбачений єдиний можливий спосіб передачі ФФБ інший фінансовій установі, а саме, за рішенням суду, яке набрало законної сили.

При цьому, для здійснення заміни управителя необхідно, щоб особа, яку запропонували для заміни управителя фонду відповідала встановленим законодавством вимогам.

Статтею 4 Закону визначено вимоги до окремих суб`єктів системи фінансово-кредитних механізмів.

Частиною 1 зазначеної статті визначено, що управителем може бути фінансова установа, що отримала в установленому законодавством порядку дозвіл/ліцензію на здійснення визначеної цим Законом діяльності.

Тобто, згідно з приписами Закону управителем фонду фінансування будівництва може бути фінансова установа за наявності відповідної ліцензії.

Отже, законодавцем визначено, що за рішенням суду допускається заміна управителя ФФБ або за зверненням довірителів фонду фінансування будівництва, власників сертифікатів фонду операцій з нерухомістю або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв`язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги.

У суді апеляційної інстанції ТОВ ФК Фінбуд подано заяву від 09.04.2021, у якій зазначено, що надання згоди про прийняття ФФБ виду А МПЖК Західний (урочище Чобіт . с. Угринів, Тисменицький район, Івано-Франківська область), оформленого листом № 1/28-03 від 28.03.2018, було обумовлене колективним зверненням позивачів, як учасників названого фонду. У зверненні позивачі покликалися на те, що забудовником, в особі ТОВ Новекс Дім , побудовано згідно з проектною та містобудівною документації 107 будинків зблокованого типу; будівлі і споруди локальної (автономної) інженерної інфраструктури: артезіанська свердловина, насосна станція з бактерицидною установкою, госп. фекальня, електропідстанція, газорозподільний пункт, а також лінія зовнішньої електромережі 10КВ, внутрішні електро-,водо-,газо- та каналізаційні мережі, внутрішні дороги, адміністративний корпус. Будівельна готовність об`єкту будівництва складає 97 %.

При цьому, як зазначали позивачі у своєму зверненні, 56 сімей довірителів ФФБ фактично з 2008 року мешкають у будинках та користуються об`єктами інфраструктури: водою, газом, електричною енергією, каналізацією за тимчасовими договорами, що укладені забудовником після реєстрації декларацій про початок будівництва і сплачують зазначені послуги за тарифами для юридичних осіб. Для задоволення своїх комунальних потреб довірителі створили обслуговуючий кооператив Житловий комплекс Родина .

Разом з тим, під час розгляду цієї справи товариству стало відомо, що названий ФФБ практично припинив свою діяльність шляхом передачі об`єктів незавершеного будівництва в утворений ЖБК Радислав , який розпочав нове будівництво на базі названого незавершеного будівництвом майна та ввів в експлуатацію у червні 2013 року згідно із декларацією про готовність об`єкта до експлуатації № ІФ 143131610686.

В цих умовах немає можливості здійснювати функції Управителя фонду фінансування будівництва виду А МПЖК Західний , оскільки мета фонду виконана.

Більше того, як вбачається, між сторонами у цій справі існує майновий спір, пов`язаний із майновими правами на об`єкт будівництва та їх розподілом, а відтак, оскільки ТОВ ФК Фінбуд не є учасником спірних правовідносин, то до моменту вирішення спору не може здійснювати функції управителя ФФБ виду А .

Крім цього, вважає за необхідне повідомити про інші обставини, які виключають участь ТОВ ФК Фінбуд як управителя вказаного ФФБ типу А , а саме виконання Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками, затверджених Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 333 від 25.06.2020 року.

У зв`язку із вищевикладеним ТОВ ФК Фінбуд просить суд не брати до уваги згоду ТОВ ФК Фінбуд на прийняття фонду фінансування будівництва виду А , оформлену листом № 1/28-03 від 28.03.2018.

Таким чином, колегія суддів зазначає, що за встановлених обставин, які виключають участь ТОВ ФК Фінбуд як управителя ФФБ типу А МПЖК Західний , розташованого в урочищі Чобіт с. Угринів, Тисменицького району Івано-Франківської області, рішення суду першої інстанції не може залишатися в силі та підлягає скасуванню, оскільки таке обґрунтовано доведеністю існування підстав для заміни управителя, відповідністю ТОВ ФК Фінбуд вимогам, яким повинен відповідати управитель ФФБ згідно Закону, а також наявністю згоди такого на прийняття в управління ФФБ.

Відповідно до ч. 1 ст. 352 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Вказана стаття визначає коло осіб, які наділені процесуальним правом на апеляційне оскарження рішення суду, які поділяються на дві групи - учасники справи, а також особи, які участі у справі не брали, але судове рішення стосується їх прав, інтересів та (або) обов`язків. При цьому, на відміну від оскарження рішення суду учасниками справи, особа, яка не брала участі у справі, має довести наявність у неї правового зв`язку зі сторонами спору або безпосередньо судовим рішенням через обґрунтування наявності таких критеріїв: вирішення судом питання про її право, інтерес, обов`язок, і такий зв`язок має бути очевидним та безумовним, а не ймовірним. Разом із тим, судове рішення, оскаржуване особою, яка не брала участі у справі, повинно безпосередньо стосуватися прав, інтересів та обов`язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та ухвалення рішення судом першої інстанції є скаржник, або в рішенні міститься судження про права та обов`язки цієї особи у відповідних правовідносинах. Рішення є таким, що прийняте про права та обов`язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо в мотивувальній частині рішення містяться висновки суду про права та обов`язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов`язки таких осіб. В такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що витікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд при визначенні його цивільних прав і обов`язків. Будь-який інший правовий зв`язок між скаржником і сторонами спору не може братися до уваги.

Прийняття судом рішення про права, інтереси, обов`язки особи, яка не брала участі у справі, є підставою для скасування відповідного судового акта.

Такий правовий висновок викладено у постанові Верховного Суду від 11 липня 2018 року у справі № 911/2635/17.

Відповідно до правової позиції, викладеної у постановах Верховного Суду України від 03 лютого 2016 року у справі № 6-885цс15 та від 06 вересня 2017 року у справі № 6-1844цс16, висновок про відсутність у особи права на оскарження рішення суду першої інстанції на тій підставі, що суд не вирішував питання про його права та обов`язки, може бути зроблений лише після з`ясування, яким чином вказане рішення впливає на обсяг прав, інтересів чи обов`язків особи, яка подала апеляційну скаргу.

Аналогічний правовий висновок міститься також і в постанові Великої Палати Верховного Суду від 18 квітня 2018 року у справі № 2-825/10 (провадження № 14-78цс18).

Статтею 25 ЦК України передбачено, що здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи; цивільна правоздатність фізичної особи виникає в момент її народження та припиняється в момент її смерті.

Всі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов`язки. Фізична особа здатна мати усі майнові права, що встановлені цим Кодексом, іншим законом. Фізична особа здатна мати інші цивільні права, що не встановлені Конституцією України, цим Кодексом, іншим законом, якщо вони не суперечать закону та моральним засадам суспільства. Фізична особа здатна мати обов`язки як учасник цивільних відносин (стаття 26 ЦК України).

Як ЦК України, так і Закон передбачає, що перебування сторін у договірних правовідносинах містить у собі наявність як прав, так і обов`язків у кожної зі сторін. Також гарантується стабільність вказаних правовідносин, що передбачено у статті 651 ЦК України, зі змісту якої вбачається, що зміна договору вважається такою подією, що передбачене у вичерпному переліку підстав.

З матеріалів справи встановлено, що перелік довірителів ФФБ складає 96 фізичних осіб (а.с.30-32, том 4), тобто правовідносини з ФФБ виникли у цих осіб, кожен з яких має самостійні права, відповідно до договорів про участь у ФФБ.

ОК ЖБК Радислав , що створений з метою забезпечення житлом членів кооперативу і членів їх сімей шляхом розподілу між ним набутих об`єктів житлового будівництва з надвірними будівлями, відповідно до статуту має право звертатися з заявами до суду про визнання дій та бездіяльності огранім державної влади, органів місцевого самоврядування та/або інших осіб протиправними і припинення цих дій (бездіяльності), якщо такі зачіпляють права, свободи і інтереси членів кооперативу і перешкоджають реалізації кооперативом своїх статутних завдань, та брати участь у цих справах (п. 3.3. статуту).

У відповідності до Генерального договору про передачу незавершеного будівництвом нерухомого майна в якості пайового внеску довірителів ФФБ типу А та закріплення за ними паїв у ЖБК Радислав , укладеного ТОВ Новекс Дім (Забудовник) та ОК ЖБК Радислав (Кооператив) 02.10.2012 в інтересах третіх осіб - довірителів Фонду, які не припинили своєї участі у ньому, ОК ЖБК Радислав став учасником правовідносин з довірителями спірного ФФБ.

При цьому, матеріали справи не містять відомостей про визнання вказаного генерального договору недійсним.

Згідно цього договору, кооператив закріплює за довірителями Фонду (згідно переліку - 96 осіб) паї у пайовому фонді кооперативу, які складаються з відповідних об`єктів інвестування, закріплених за ними у зв`язку із їх участю у згаданому ФФБ, та зобов`язується після завершення будівництва та вводу в експлуатацію отриманого об`єкту, передати у власність вказаних довірителів Фонду їх паї у встановленому розмірі і порядку на умовах даного Договору. За договором згідно акту приймання-передачі незавершеного будівництвом нерухомого майна від 02.10.2012 ОК ЖБК Радислав прийняло об`єкт передачі за адресою: урочище Чобіт, с. Угринів Тисменицького району, який перебуває на балансі ТОВ Новекс Дім та до складу якого входять незавершені будівництвом зблоковані багатоквартирні житлові будинки.

Крім цього, позивачі за укладеними кооперативними договорами стали асоційованими членами ОК ЖБК Радислав , а останнім їм передані квартири, право власності на які зареєстровано в у встановленому законом порядку (а.с. 38, 39, 44, 45, 50, 51, 57, 58, 63, 64, 69, 70 том 4).

Відповідно до ч. 1 ст. 376 ЦПК України підставою для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи; порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції вирішено питання про права, інтереси та обов`язки ОК ЖБК Радислав , яке не залучено до участі у справі, тому апеляційна скарга представника ОК ЖБК Радислав в цій частині є обгрунтованою і підлягає до задоволення.

Враховуючи положення ст. 376 ЦПК України, колегія суддів приходить до переконання про скасування оскаржуваного рішення суду з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог з вищенаведених підстав.

Порядок розподілу та відшкодування судових витрат регламентується статтею 141 ЦПК України.

Частиною 1 зазначеної статті встановлено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином з позивачів підлягає до стягнення на користь ТОВ ІК ІФГ Капітал та ОК ЖБК Радислав витрати по оплаті судового збору за подання апеляційної скарги, а саме на користь ТОВ ІК ІФГ Капітал сплачений судовий збір в розмірі 3 171,60 грн. та на користь ОК ЖБК Радислав сплачений судовий збір в розмірі 3 171,60 грн.

Керуючись ст. 374, 376, 381 - 384, 389, 390 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційна компанія ІФГ Капітал та представника Обслуговуючого кооперативу житлово-будівельний кооператив Радислав задовольнити частково.

Рішення Тисменицького районного суду від 12 жовтня 2018 року скасувати та ухвалити нове рішення.

В задоволенні позову ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 до Товариства з обмеженою відповідальністю Український промисловий банк в особі Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційна компанія ІФГ Капітал , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Фінбуд , Товариство з обмеженою відповідальністю Новекс Дім , Національний банк України, про заміну управителя фонду фінансування будівництва - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , жителя АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , жительки АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3 , жителя АДРЕСА_7 ), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 , жителя АДРЕСА_8 ), ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_5 , жительки АДРЕСА_9 ), ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_6 , жительки АДРЕСА_10 ), ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_7 , жителя АДРЕСА_11 ) на користь Обслуговуючого кооперативу житлово-будівельний кооператив Радислав (код ЄДРПОУ 38275961, вул. Стуса, 13, с. Солонка Пустомитівського району Львівської області) по 453,08 грн з кожного судового збору за подання апеляційної скарги.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , жителя АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , жительки АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_3 , жителя АДРЕСА_7 ), ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 , жителя АДРЕСА_8 ), ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_5 , жительки АДРЕСА_9 ), ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_6 , жительки АДРЕСА_10 ), ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_7 , жителя АДРЕСА_11 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційна компанія ІФГ Капітал (код ЄДРПОУ 36645230, вул. Казимира Малевича, буд 15 корп. 7 кімната 509, м. Київ) по 453,08 грн з кожного судового збору за подання апеляційної скарги.

Постанова суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 22 квітня 2021 року.

Суддя-доповідач: І.В. Бойчук

Судді: Г.П. Мелінишин

В.А. Девляшевський

СудІвано-Франківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення15.04.2021
Оприлюднено23.04.2021
Номер документу96446249
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —352/561/18

Постанова від 15.04.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Постанова від 15.04.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 25.03.2021

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Постанова від 10.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні