Ухвала
від 25.02.2021 по справі 554/1558/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 25.02.2021 Справа № 554/1558/21

Провадження № 1-кс/554/3869/2021

У Х В А Л А

про проведення обшуку

25 лютого 2021 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання старшого слідчого ВРЗ СГ та СД СВ Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021170420000128 від 10.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України, про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

В провадженні слідчого СВ Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №12020170420000128 від 10.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України.

Встановлено, що до Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області надійшли матеріали відділу УБН в Полтавській області ДБН Національної поліції України отримано фактичні дані, що посадові особи однієї із Аптек м. Полтава, систематично порушують встановлені правила обігу наркотичних засобів, а саме здійснюють без рецептурний продаж особам гранично допустимої для відпуску кількості в одні руки «кодеїновмісих» у складі комбінованих лікарських засобів, таких як «Пентасед» та «П`ятерчатка», що містять діючу наркотичну речовини «Кодеїну фосфат», яка віднесена до таблиці IІ списку І наркотичних засобів, обіг яких обмежено, що згідно постанови КМУ № 770 від 06.05.2000 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів».

За вказаним фактом 10.02.2021 внесено відомості до ЄРДР за №12020170420000128 за попередньою правовою кваліфікацією передбаченої ч. 1 ст. 320 КК України та розпочато досудове розслідування.

В ході досудового розслідування 18.02.2021 встановлено, що гр. ОСОБА_4 придбала чотири упаковки по 10 пігулок в кожному препарату «Пентасед», які в подальшому видала працівникам поліції, під час проведення огляду в присутності понятих було оглянуто та опечатано в пакет експертної служби SUD 1017980, з пояснювальним написом та підписами понятих, також було вилучено паперовий чек з написом «Ощадбанк ПП «Медфарм-Плюс м. Полтава, вул. Володарська, 7а СПЛАЧЕНО БЕЗКОНТАКТНО оплата успішна, сума 130,00 грн» дата 18/02/2021 10:16:09».

Допитана ОСОБА_4 повідомила, що фармацевт під час продажу вищезазначених пігулок не запитував про наявність рецепту, до того ж не видала фіскальний чек. Свідок ОСОБА_5 підтвердив дані про те, що в аптеці ПП «Медфарм-Плюс», яка знаходить на першому поверсі Полтавського онкологічного диспансеру, розташованого за адресою: м. Полтава, вул. Володарська, 7а

Встановлено, що ПП «МЕДФАРМ-ПЛЮС» (код 37530967) юридична адреса: м. Полатав, вул. М. Бірюзова, 82 провадить такі види діяльності (за КВЕД): 47.73 Роздрібна торгівля фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах (основний); 46.46 Оптова торгівля фармацевтичними товарами; 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля; 47.74 Роздрібна торгівля медичними й ортопедичними товарами в спеціалізованих магазинах; 47.75 Роздрібна торгівля косметичними товарами та туалетними приналежностями в спеціалізованих магазинах.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у відшуканні лікарських засобів: «Пентасед» та «П`ятерчатка», що містять діючу наркотичну речовини «Кодеїну фосфат», яка віднесена до таблиці IІ списку І наркотичних засобів, обіг яких обмежено, що згідно постанови КМУ № 770 від 06.05.2000 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», рецептурних бланків на лікарські засоби і вироби медичного призначення (ф-1), за якими в порушення вимог законодавства придбалися та збуваються лікарські засоби: «Пентасед» та «П`ятерчатка», що містять діючу наркотичну речовину «Кодеїну фосфат», яка віднесена до таблиці IІ списку І наркотичних засобів, обіг яких обмежено, чорнові записи, у яких фіксується безрецептурний відпуск лікарських засобів, журналів обліку виданих рецептів, інших журналів обліку, посадових інструкцій працівників (провізора, завідувача аптеки і тд.), Акти приймання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, видаткові накладні, накази якими регулюється порядок обігу наркотичних засобів в аптеці, документи, що відображають результати звірок фактичної наявності препаратів, комп`ютерної техніки, що використовується у злочинній діяльності, засоби мобільного та телефонного зв`язку, за допомогою яких відбувається зв`язок з іншими учасниками злочинної схеми безрецептурного розповсюдження лікарських засобів, грошові кошти, отримані від злочинної діяльності, банківські картки, які використовуються у злочинній діяльності, камери відеонагляду та сервери зберігання електронної інформації до них, а також інших знарядь вчинення злочину, які можуть мати значення для встановлення істини по досудовому розслідуванню та можуть знаходитись в приміщенні Аптеки ПП «Медфарм-Плюс», яка знаходить на першому поверсі Полтавського онкологічного диспансеру, розташованого за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмітрієва, 7а.

Вилучені під час обшуку речі, предмети можуть бути використані як докази у ході досудового розслідування та судового розгляду, які іншим способом не можливо отримати.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та прохав його задовольнити.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, суд дійшов висновку про необхідність часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, відшукання знаряддя злочину або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Обшук, або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюється з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії (частина 7 абзац 2 ст. 223 КПК України).

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не довели наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Під час розгляду зазначеного клопотання слідчим в повній мірі доведено достатність підстав для проведення зазначеного обшуку. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

Однак, звертаю увагу на вимоги п.6 ч.2 ст.235 КПК України, згідно якої ухвала суду про дозвіл на обшук житла чи іншого володінні повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Таким чином, посилання слідчого в клопотанні на « грошові кошти, отримані від злочинної діяльності, банківські картки, які використовуються у злочинній діяльності, камери відеонагляду та сервери зберігання електронної інформації до них, а також інших знарядь вчинення злочину, які можуть мати значення для встановлення істини по досудовому розслідуванню» є неконкретизованими, а сама ухвала суду з приводу проведення обшуку на виявлення таких речей може бути незрозумілою для виконання, що суперечить вимогам п.6 ч.2 ст.235 КПК України, і тому клопотання слідчого в цій частині задоволенню не підлягає, окрім того вказані у клопотанні речі виходять за рамки ЄРДР у вказано кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 370, 372 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого ВРЗ СГ та СД СВ Полтавського РУП ГУ НП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021170420000128 від 10.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України, про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення діяльності ПП «Медфарм-Плюс» в аптечному кіоску, розташованого на першому поверсі Полтавського онкологічного диспансеру, розташованого за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмітрієва, 7а з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, виявлення лікарських засобів:«Пентасед» та«П`ятерчатка»,що містятьдіючу наркотичнуречовини «Кодеїнуфосфат»,яка віднесенадо таблиціIІсписку Інаркотичних засобів,обіг якихобмежено,що згіднопостанови КМУ№ 770від 06.05.2000«Про затвердженняпереліку наркотичнихзасобів,психотропних речовині прекурсорів»,рецептурних бланківна лікарськізасоби івироби медичногопризначення (ф-1),за якимив порушеннявимог законодавствапридбалися тазбуваються лікарськізасоби:«Пентасед» та«П`ятерчатка»,що містятьдіючу наркотичнуречовину «Кодеїнуфосфат»,яка віднесенадо таблиціIІсписку Інаркотичних засобів,обіг якихобмежено,чорнові записи,у якихфіксується безрецептурнийвідпуск «Пентасед»та «П`ятерчатка»,журналів облікувиданих рецептів,інших журналівобліку,посадових інструкційпрацівників (провізора,завідувача аптекиі тд.),Акти приймання лікарськихзасобів «Пентасед» та «П`ятерчатка», видаткові накладні, накази якими регулюється порядок обігу лікарських засобів «Пентасед» та «П`ятерчатка» в аптеці,документи,що відображаютьрезультати звірокфактичної наявності вказаних препаратів, комп`ютерної техніки, що використовується у злочинній діяльності, засоби мобільного та телефонного зв`язку, за допомогою яких відбувається зв`язок з іншими учасниками злочинної схеми безрецептурного розповсюдження лікарських засобів «Пентасед» та «П`ятерчатка.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - один місяць.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення25.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95265090
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/1558/21

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні