Ухвала
від 03.03.2021 по справі
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № ЗВ/380/12/21

УХВАЛА

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ЗАЯВИ ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ У ВИКОНАВЧОМУ ПРОВАДЖЕННІ БЕЗ РОЗГЛЯДУ

03 березня 2021 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд, суддя Клименко О.М., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Приватного акціонерного товариства ФІРМА НАФТОГАЗБУД від 25 лютого 2021 року про заміну сторони у виконавчому провадженні,-

ВСТАНОВИВ:

26 лютого 2021 року від Приватного акціонерного товариства ФІРМА НАФТОГАЗБУД надійшла заява від 25 лютого 2021 року про заміну сторони у виконавчому провадженні, у якій заявник просить замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні № 43550393 з ДПІ у Франківському районі м. Львова, код ЄДРПОУ 38763473 на її правонаступника Головне управління ДПС у Львівській області, код ЄДРПОУ: 43143039.

При постановленні ухвали суд виходить з наступного.

Відповідно до частини першої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Абзацом першим частини 5 статті 15 Закону України Про виконавче провадження встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Загальні вимоги до форми та змісту будь-якої письмової заяви, клопотання, заперечення визначені статтею 167 КАС України.

Так, відповідно до вимог частини першої статті 167 КАС України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України;

2) найменування суду, до якого вона подається;

3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Абзацом десятим частини першої статті 167 КАС України визначено, що до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Отже, зазначена норма встановлює імперативний обов`язок заявника додати до заяви, яка подається на стадії виконання судового рішення докази її надіслання чи надання іншим учасникам справи (провадження).

З цього приводу суд враховує, що у заяві від 25 лютого 2021 року заявник просить замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні № 43550393 з ДПІ у Франківському районі м. Львова на її правонаступника Головне управління ДПС у Львівській області.

Як слідує з долученої заявником до заяви від 25 лютого 2021 року інформації про виконавче провадження № 43550393, примусовому виконанню у цьому виконавчому провадженні підлягає вимога про сплату недоїмки від 30 травня 2014 року № Ю-45-17У, яка в силу вимог абзацу 5 частини 4 статті 25 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування є виконавчим документом.

Таким чином, заява Приватного акціонерного товариства ФІРМА НАФТОГАЗБУД від 25 лютого 2021 року про заміну сторони у виконавчому провадженні подана заявником не на стадії виконання судового рішення в розумінні частини першої статті 167 КАС України, а на стадії виконання вимоги про сплату недоїмки від 30 травня 2014 року № Ю-45-17У.

Разом з тим, частиною третьою статті 166 КАС України передбачено, що заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Суд, зауважує, що Кодексом адміністративного судочинства України прямо не встановлений порядок розгляду заяв про заміну сторони виконавчого провадження на стадії виконання рішень інших державних органів, які законом визнані виконавчими документами, зокрема, вимог про сплату недоїмки, а проте встановлений порядок розгляду заяв про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником у разі її вибуття, саме тим судом, який розглядав справу як суд першої інстанції (стаття 379 Кодексу адміністративного судочинства України).

Із урахуванням наведеного, суд доходить висновку, що до заяви про заміну сторони виконавчого провадження на стадії виконання рішень інших державних органів, які законом визнані виконавчими документами, зокрема, вимог про сплату недоїмки, заявник повинен додати докази її надіслання чи надання іншим учасникам справи (провадження).

Крім того, саме статтю 379 Кодексу адміністративного судочинства України заявник визначив, як правову підставу заяви від 25 лютого 2021 року про заміну сторони у виконавчому провадженні.

Частиною другою статті 167 КАС України встановлено, що якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

Перевіривши заяву Приватного акціонерного товариства ФІРМА НАФТОГАЗБУД від 25 лютого 2021 року про заміну сторони у виконавчому провадженні, суд встановив, що її подано без додержання вимог частини першої статті 167 КАС України.

Так, заявником з порушенням вимог абзацу десятого частини першої статті 167 КАС України не додано до заяви доказів її надіслання (надання) іншим учасникам справи, що відповідно унеможливлює її розгляд та вирішення судом.

Зважаючи на вищенаведене, заяву Приватного акціонерного товариства ФІРМА НАФТОГАЗБУД від 25 лютого 2021 року про заміну сторони у виконавчому провадженні належить повернути заявнику без розгляду на підставі частини другої статті 167 КАС України.

Керуючись ст.ст. 167, 379, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Приватного акціонерного товариства ФІРМА НАФТОГАЗБУД від 25 лютого 2021 року про заміну сторони у виконавчому провадженні повернути заявнику без розгляду.

Ухвалу суду може бути оскаржено до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Згідно з ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Повний текст ухвали складено 03 березня 2021 року.

Суддя Клименко О.М.

Дата ухвалення рішення03.03.2021
Оприлюднено05.03.2021
Номер документу95273484
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —

Окрема думка від 10.04.2024

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Мартєв Сергій Юрійович

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Ковтунович Микола Іванович

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Ємець Олександр Петрович

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яновська Олександра Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні