Вирок
від 23.12.2020 по справі 752/11903/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/11903/20

провадження №: 1-кс/752/10163/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.12.2020 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м.Києва клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про продовження дії обов`язків підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кримінальному провадженні №62020100000001036, відомості щодо якого внесено 20.05.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва із вказаним клопотання, в якому просив продовжити до 26.02.2021, включно, строк дії, покладених ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 27.10.2020 у справі №752/11903/20, на підозрюваного ОСОБА_4 , обов`язків, а саме: прибувати до слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом; не відлучатись із населеного пункту, де він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи; не спілкуватись із працівниками органів прокуратури України (без дозволу прокурора), свідками ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , а також з іншими свідками і учасниками даного кримінального провадження; здати на зберігання слідчому свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Клопотання обґрунтовує тим, що встановлена наявність обґрунтованих підстав вважати, що ОСОБА_4 може умисно переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на свідків у даному кримінальному провадженні з метою уникнення кримінальної відповідальності за скоєне кримінальне правопорушення. При цьому, оскільки ОСОБА_4 має місце проживання, офіційне працевлаштування, особисте зобов`язання, як один із видів запобіжних заходів, що полягає у покладенні на підозрюваного зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України, у вказаному кримінальному провадженні, що є об`єктивним та достатнім засобом забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього діючим кримінальним процесуальним законодавством процесуальних обов`язків, у зв`язку із цим просив продовжити строк дії покладених обов`язків.

В судове засідання прокурор, підозрюваний та захисник не з`явились, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомленні належним чином. При цьому, від сторін кримінального провадження надійшли заяви про розгляд вказаного клопотання за їх відсутності через надзвичайну ситуацію пов`язаною із поширенням на території України, у тому числі м. Києва гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Проти задоволення клопотання сторони кримінального провадження не заперечували.

Дослідивши клопотання та копії матеріалів, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя вважає необхідним задовольнити клопотання, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що Другим слідчим відділом Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, місцезнаходження якого: місто Київ, проспект Голосіївський, 50, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62020100000001036, відомості щодо якого внесено 20.05.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

26.06.2020 ОСОБА_4 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_4 у вчиненні ним інкримінованого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, на думку прокурора підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме, відомостями, які містяться у: заявах ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про вчинення кримінального правопорушення; протоколі обшуку Військової прокуратури Південного регіону України; протоколах допиту свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ; квитанціях про перерахунок грошових коштів; рахунках на оплату в сумі 5000 доларів США та 2500 доларів США; протоколах огляду матеріалів кримінального провадження №42020161010000068 від 06.04.2020 та інших матеріалах досудового розслідування у своїй сукупності.

Враховуючи, що слідчий суддя, на цьому етапі провадження не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї обмежувального заходу, то з огляду на наведені дані у клопотанні та в матеріалах долучених до нього є всі підстави вважати про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Вирішуючи дане питання, слідчий суддя своїм рішенням зобов`язаний забезпечити не тільки права підозрюваного, але й високі стандарти охорони суспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства.

У кримінальному провадженні встановлена наявність ризиків, передбачених статтею 177 КПК України, які були враховані при застосуванні запобіжного заходу, зокрема щодо того, що підозрюваний може ухилятися від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на свідків, про що свідчить характер та спосіб правопорушення, у вчиненні якого він підозрюється, перешкоджати встановленню істини в кримінальному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Дані ризики не зменшилися та продовжують існувати, а також, враховуючи тяжкість покарання, що йому загрожує, слідчий суддя не виключає можливості підозрюваного переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

Враховуючи те, що у кримінальному провадженні встановлено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, і в обґрунтування продовження строку виконання покладених обов`язків на підозрюваного покладається необхідність запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, а також враховуючи те, що підстав для зміни запобіжного заходу немає, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення вказаного клопотання.

Керуючись ст.ст. 196, 372, 376КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 - задовольнити.

Продовжити строк дії, покладених ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 27.10.2020 у справі №752/11903/20 на підозрюваного ОСОБА_4 , обов`язків, а саме: прибувати до слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом; не відлучатись із населеного пункту, де він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи; не спілкуватись із працівниками органів прокуратури України (без дозволу прокурора), свідками ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , а також з іншими свідками і учасниками даного кримінального провадження; здати на зберігання слідчому свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, до 26.02.2021, включно.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу95474368
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/11903/20

Вирок від 23.06.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 04.06.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 13.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 13.10.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Вирок від 22.04.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 22.04.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 14.04.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Вирок від 23.12.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні