Ухвала
від 11.03.2021 по справі 243/940/21
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

243/940/21

1-кс/243/348/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2021 рокум. Слов`янськ

Слідчий суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 11 Слов`янського міськрайонного суду Донецької області клопотання прокурора Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 за кримінальним провадженням № 42021051720000008від 28.01.2021 рокуза ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364 КК Українипро тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

09 березня 2021 до Слов`янського міськрайонного суду звернувся прокурор Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться в приміщенні приватного нотаріусу Слов`янського міського нотаріального округу ОСОБА_4 , що полягає у можливості здійснення виїмки належним чином засвідчених копій реєстру для реєстрації нотаріальних дій, належним чином засвідчених копій нотаріальних справ про реєстрації права власності на земельні ділянки громадянам ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , та копії відеозаписів з камер відео спостережень за період 19 січня 2021 року, які розташовані у приміщенні приватного нотаріусу Слов`янського міського нотаріального округу ОСОБА_4 .

Згідно з наведеним клопотанням, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , прийнято рішення про передачу земель комунальної форми власності, розташованих в межах адміністративних меж населеного пункту с. Богородичне Святогірської об`єднаної територіальної громади Донецької області, у приватну власність громадянам України.

Так, 01 грудня 2020 року начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 видано наказ № 6281-СГ про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 38 га, які розташовані на території Долинської сільської ради Слов`янського району Донецької області. Згідно з додатком до вказаного наказу, дана земельна ділянка має перейти у власність 19 громадянам України по 2 га кожній особі для ведення особистого селянського господарства.

15 січня 2021 року начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність та 18 січня 2021 року зареєстровано право приватної власності за фізичним особами.

Згідно з п. 4 ст. 122 ЗК України, центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Відповідно до п. ст. 122 ЗК України, сільські, селищні, міська ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Таким чином, розпорядження вищевказаними земельними ділянками комунальної форми власності у власність іншим особам не належить до повноважень ІНФОРМАЦІЯ_1 та відноситься до відання органу місцевого самоврядування.

Поряд з цим, начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 було організовано реєстрацію права власності на земельні ділянки загальною площею 34,000 га через підконтрольних їй приватних нотаріусів.

Так, згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, приватний нотаріус Слов`янського міського нотаріального округу ОСОБА_4 19 січня 2021 року здійснив реєстрацію права власності на 2 земельні ділянки, громадянам: ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Крім того, встановлено, що вказані особи, які отримали дозвіл на реєстрацію земельних ділянок, під час процедури реєстрації права власності нотаріусом, були відсутні. Документи подавались невстановленою особою, яку можливо встановити отримавши доступ до відеозаписів з камер відео спостережень, які розташовані у приміщенні приватного нотаріусу Слов`янського міського нотаріального округу ОСОБА_4 .

У зв`язку з чим, з метою забезпечення повноти, всебічності та неупередженості слідства, на виконання вимог ст. 2 КПК України, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, з метою встановлення особи, яка подавала документи для реєстрації права власності на вказані земельні ділянки та відсутності у нотаріуса ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а також осіб, які мають представляти їх інтереси за Законом під час вчинення нотаріальної дії з реєстрації права власності на земельні ділянки, виникла необхідність в отриманні та долученні до матеріалів кримінального провадження: копій відеозаписів з камер відео спостереження за період 19 січня 2021 року, які розташовані у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_4 та належним чином завірених копій реєстру для реєстрації нотаріальних дій, копії справи нотаріуса, в яких містяться документи, які стали підставою для вчинення правочину (про реєстрацію права власності на земельні ділянки) на вказаних осіб.

Згідно з п. 6.2 Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 22 грудня 2010 року № 3253/5, для реєстрації (обліку) нотаріальних документів і документі, на підставі яких вчиняються нотаріальні дії, конторою, приватним нотаріусом, заводяться книги і журнали, передбачені типовою номенклатурою справ, згідно з додатками.

Відповідно до п. 10.2 Правил ведення нотаріального діловодства, нотаріальні документи підшиваються у справи в такому порядку: першим підшивається примірник нотаріально оформленого документа, який залишається у справах контори, приватного нотаріуса, за ним документи, на підставі яких він виданий чи посвідчений.

Таким чином, нотаріальні справи про реєстрації права власності на земельні ділянки на ім`я ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , знаходяться у приміщенні приватного нотаріусу Слов`янського міського нотаріального округу ОСОБА_4 .

Вислухавши пояснення прокурора, вивчивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Під час судового розгляду, на обґрунтування даного клопотання прокурором, надані наступні докази.

* витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021051720000008 від 28.01.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України;

* інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 242564920 та № 242564849 від 01 лютого 2021 року, з яких вбачається за ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , зареєстроване право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею по 2,000 га, які мають кадастрові номери 1424281500:09:000:0380, 1424281500:09:000:0358, відповідно;

* копія повідомлення 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях про виявлення кримінального правопорушення від 25 січня 2021 року № 78/2/6/2-202 нт, відповідно до якого керівнику Слов`янської місцевої прокуратури повідомлено, що в діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також невстановлених осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 вбачаються окремі ознаки злочину, відповідальність за який передбачена ст. 364 КК України;

* копія наказу ІНФОРМАЦІЯ_1 № 6281-СГ від 01 грудня 2020 року та додатками до нього, в тому числі графічні матеріали, з яких вбачається, що громадянам України надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою;

* копія повідомлення 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях щодо виконання доручення, згідно з якою отримано інформацію щодо посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інших осіб, які можуть бути причетні до вчинення зазначеного кримінального правопорушення;

* лист ІНФОРМАЦІЯ_3 , з якого вбачається надання копії належним засвідченого проекту землеустрою щодо встановлення меж села Богородичне Долинської сільської ради Слов`янського району Донецької області, а також повідомлено про надання до Донецької регіональної філії ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » оригіналу наведеного проекту для виконання робіт зі створення електронних карт та складання електронного документу на внесення до бази АС ДЗК меж населеного пункту села Богородичне Долинської сільської ради.

Відповідно до вимогст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з п. 8 ч. 1ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Частиною 6ст. 163 КПК України, визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Приймаючи до уваги, що прокурором як стороною кримінального провадження у ході судового розгляду даного клопотання доведено, що документи та відеозаписи, якій знаходяться у приміщенні приватного нотаріусу Слов`янського міського нотаріального округу ОСОБА_4 , зазначені у даному клопотанні можуть бути використані при проведенні експертиз та використані як докази у кримінальному провадженні і іншим способом довести обставини за провадженням не уявляється за можливе, тому клопотання щодо надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,162-164 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 за кримінальним провадженням № 42021051720000008від 28.01.2021 рокуза ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364 КК Українипро тимчасовий доступ до речей та документів - задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих у кримінальномупровадженні: слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_7 , слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_8 , слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_9 , слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_10 , слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_11 , а також прокурору Слов`янської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_12 , прокурору Слов`янської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_3 ,дозвіл на тимчасовий доступ до копій відеозаписів з камер відео спостереження за період 18 січня 2021 року, а також документів, що знаходяться в приміщенні приватного нотаріусу Слов`янського міського нотаріального округу ОСОБА_4 , номер свідоцтва 5741, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до належним чином засвідчених копій реєстру для реєстрації нотаріальних дій, належним чином засвідчених копій нотаріальних справ по реєстрації права власності на земельні ділянки:

- громадянці ОСОБА_5 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 ), земельної ділянки за кадастровим № 1424281500:09:000:0380, реєстраційний номер об`єкта нерухомості 2274682014242, номер запису про право власності: 40225418;

- громадянину ОСОБА_6 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), земельної ділянки за кадастровим № 1424281500:09:000:0358, реєстраційний номер об`єкта нерухомості 2274751114242, номер запису про право власності: 40227025.

Приватному нотаріусу Слов`янського міського нотаріального округу ОСОБА_4 ( АДРЕСА_1 ), надати слідчим групи слідчих у кримінальномупровадженні: слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_7 , слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_8 , слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_9 , слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_10 , слідчому СВ ВП № 4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_11 , а також прокурору Слов`янської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_12 , прокурору Слов`янської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_3 , одразу після пред`явлення ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів вищезазначені документи та відеозаписи з камер відео спостереження, що перебувають у його володінні, з можливістю виїмки належним чином засвідчених копій.

Строк дії даної ухвали становить один місяць до 09.04.2021 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Слов`янського міськрайонного суду ОСОБА_1

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення11.03.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95478417
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —243/940/21

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мірошниченко Л. Є.

Ухвала від 13.01.2022

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мірошниченко Л. Є.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні