Рішення
від 04.10.2011 по справі 2-1407/11
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 2-1407/11 р.

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

04.10.2011 року м.Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва

в складі: головуючої у справі судді - Чернявської Я.А.

при секретарі - Кошурко Є.В., Малаховій О.Д.,

за участю представника позивача - Сакари Ю.В.,

за участю прокурора - Добрікової І.В.,

за участю представника відповідача - Горшколепа М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду цивільну справу за позовною заявою Першого заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради до ОСОБА_1 та Управління Держкомзему у м. Миколаєві про визнання недійсним державного акту серії ЯИ № 793871 від 31.05.2010 року на право власності на земельну ділянку площею 1000 кв.м., -

ВСТАНОВИВ:

У березні 2011 року Перший заступник прокурора Миколаївської області звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особи Миколаївської міської ради до ОСОБА_1 та Управління Держкомзему у м. Миколаєві, в якому просив визнати недійсним державний акт серії ЯИ № 793871 від

31.05.2010року на право власності на земельну ділянку площею 1000 кв.м. по АДРЕСА_1 . В обґрунтування позовних вимог позивач вказував, що Управлінням Держкомзему у м. Миколаєві

31.05.2010складено Державний акт серії ЯИ № 793871 на право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 1000 кв. м. по АДРЕСА_1 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд. У якості підстави набуття права власності ОСОБА_1 на зазначену земельну ділянку у державному акті визначено рішення Миколаївської міської ради № 44/35 від

04.03.2010року, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки загальною площею 1000 кв. м. за рахунок земель Державного підприємства Миколаївське лісове господарство зарахувавши її до земель житлової забудови для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель по АДРЕСА_1 , яку передано у власність відповідачу. Зазначене рішення Миколаївською міською радою скасовано рішенням № 3/65 від 27.01.2011 року як таке, що прийнято з порушенням вимог законодавства.

Враховуючи скасування Миколаївською міською радою незаконного рішення, яке було правовою підставою для видачі державних актів, а також допущені порушення вимог законодавства під час передачі земельної ділянки у власність ОСОБА_1 , позивач вважає, що державний акт серії ЯИ № 793871 на право власності на земельну ділянку площею 1000 кв. м. по АДРЕСА_1 , має бути визнано судом

недійсним.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив позов задовольнити, з

підстав, викладених у позовній заяві.

Прокурор у судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просила позов задовольнити.

Представник відповідача Управління Держкомзему у м. Миколаєві у судовому засіданні позов визнав та не заперечував проти його задоволення.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, не представив доказів проти задоволення позову, тому суд на підставі ч. 4 ст. 169, ст. 224 ЦПК України, за згодою представника позивача та прокурора, ухвалює рішення при заочному розгляді справи.

Вислухавши пояснення представника позивача, думку прокурора, пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Управлінням Держкомзему у м. Миколаєві 31.05.2010 складено Державний акт серії ЯИ № 793871 на право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 1000 кв. м. по АДРЕСА_1 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд. У якості підстави набуття права власності ОСОБА_1 на зазначену земельну ділянку у державному акті визначено рішення Миколаївської міської ради № 44/35 від 04.03.2010 року, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки загальною площею 1000 кв. м. за рахунок земель Державного підприємства Миколаївське лісове господарство зарахувавши її до земель житлової забудови для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель по АДРЕСА_1 , яку передано у власність відповідачу. Зазначене рішення Миколаївською міською радою скасовано рішенням № 3/65 від 27.01.2011 року як таке, що прийнято з порушенням вимог законодавства.

Згідно зі ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України можуть набувати права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Відповідно до ст. ст. 116,118 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування у межах їх повноважень.

Громадяни, зацікавлені в одержані безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у межах норми безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідної сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки.

До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

Сільська, селищна, міська рада розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян.

Розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подається Комісії з розгляду питань, пов`язаних з погодженням документації із землеустрою (далі - Комісія), яка надає відповідному органу місцевого самоврядування свій висновок щодо погодження проекту або відмови у його погодженні.

Сільська, селищна, міська рада у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов`язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Статтею 186-1 Земельного кодексу України встановлено, що до повноважень Комісії належить забезпечення погодження документації із землеустрою відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. До складу Комісії входять уповноважені представники органів державної влади, у тому числі, природоохоронного органу.

Результати роботи Комісії оформлюються висновком, який підписується всіма її членами та скріплюється печатками органів, представники яких входять до складу комісії.

У разі погодження проектів землеустрою, що розробляються з метою вилучення, надання, зміни цільового призначення земель лісогосподарського призначення, до складу Комісії залучається відповідно представник територіальних органів лісового господарства.

Разом з тим, в порушення вимог ст. ст. 118, 186-1 Земельного кодексу України, проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність відповідачу ОСОБА_1 з природоохоронним органом не погоджений.

Відповідно до вимог ст. 9 Закону України Про державну експертизу землевпорядної документації проекти землеустрою щодо відведення земель лісогосподарського призначення підлягають обов`язковій державній експертизі.

Усупереч викладеним вимогам законодавства проект землеустрою щодо відведення у власність відповідачу земельної ділянки не отримав позитивного висновку державної експертизи землевпорядної документації.

Ст. 373 ЦК України, ст. 78 Земельного кодексу України передбачено, що право власності на землю набувається і реалізується відповідно до закону, на підставі Конституції України, Земельного кодексу України, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

Підстави набуття права на землю встановлені ст. 116 Земельного кодексу України, відповідно до якої громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Згідно зі ст. 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом.

Таким чином, право власності на земельні ділянки із земель комунальної власності набувається за рішенням органу місцевого самоврядування і лише посвідчується державним актом.

Отже рішення органу місцевого самоврядування про надання у власність земельної ділянки та відповідний державний акт на право власності на земельну ділянку є пов`язаними юридичними фактами.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, та вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Проте, відповідач набув право власності на зазначену земельну ділянку усупереч встановленого чинним законодавством порядку. Згідно зі ст. 21 ЦК України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуально дії, зидг-.- органом державної влади, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Враховуючи скасування Миколаївською міською радою незаконного рішення, яке було правовою підставою для видачі державних актів, а також допущені порушення вимог законодавства під час передачі земельної ділянки у власність ОСОБА_1 , суд вважає, що державний акт серії ЯИ № 793871 на право власності на земельну ділянку площею 1000 кв. м. по АДРЕСА_1 є недійсним.

Керуючись ст. ст. 10-11; 28-29; 57-60; 158; 179; 185; 208-209; 212; 214-215 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Першого заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради до ОСОБА_1 та Управління Держкомзему у м. Миколаєві про визнання недійсним державного акту серії ЯИ № 793871 від 31.05.2010 року на право власності на земельну ділянку площею 1000 кв.м. - задовольнити.

Визнати недійсним державний акт серії ЯИ № 793871 від 31.05.2010 року на право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 1000 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Копію заочного рішення направити відповідачу.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Рішення може бути оскаржено позивачем до апеляційного суду Миколаївської області через Корабельний районний суд м. Миколаєва шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя Я.А.Чернявська

Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено18.03.2021
Номер документу95594911
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним державного акту серії ЯИ № 793871 від 31.05.2010 року на право власності на земельну ділянку площею 1000 кв.м

Судовий реєстр по справі —2-1407/11

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 01.09.2011

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Рішення від 28.02.2011

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

Рішення від 04.10.2011

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Скалозуб О. М.

Рішення від 04.10.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Рішення від 04.10.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Рішення від 04.04.2011

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

Ухвала від 08.08.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Лузан В. В.

Ухвала від 22.12.2011

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Сєрікова О. О.

Ухвала від 24.05.2018

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Максимович Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні