Ухвала
від 25.03.2021 по справі 709/245/21
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/245/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2021 року смт. Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участі:

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

представника потерпілої особи СТОВ «Вереміївка» - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі Чорнобаївського районного суду Черкаської області обвинувальний акт з угодою про примирення у кримінальному провадженні № 12021250370000188, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 лютого 2021 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України,

в с т а н о в и в:

До Чорнобаївського районного суду Черкаської області надійшов обвинувальний акт та угода про примирення, укладена між представником потерпілої особи СТОВ «Вереміївка» ОСОБА_7 та підозрюваним (на час укладення угоди) ОСОБА_4 .

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав повністю та просив суд затвердити укладену угоду про примирення та призначити узгоджену в ній міру покарання.

Захисник ОСОБА_8 в судовому засіданні просив суд затвердити угоду про примирення.

Представник потерпілої особи СТОВ «Вереміївка» - ОСОБА_6 підтвердив добровільність укладення угоди з підозрюваним (на час укладення угоди). Повідомив, що йому відомий зміст угоди, узгоджену в ній міру покарання, та просив її затвердити.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні при розгляді угоди про примирення просив затвердити зазначену угоду і призначити обвинуваченому узгоджену в ній міру покарання.

В подальшому учасники кримінального провадження просили відмовити у затвердженні угоди.

Заслухавши думку прокурора, представника потерпілої особи, обвинуваченого та захисника, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до положень п. 1 ч. 3ст.314КПК України упідготовчому судовомузасіданні судмає правоприйняти такірішення,зокрема: затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченомустаттями 468-475цього Кодексу.

Зокрема, у п. 18 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 11.12.2015 № 13 «Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод» судам роз`яснено, що за наслідками розгляду угоди в судовому засіданні (під час підготовчого судового провадження або під час судового розгляду) суд, перевіривши відповідність угоди вимогам кримінального процесуального закону і закону про кримінальну відповідальність, врахувавши доводи сторін кримінального провадження та інших учасників судового провадження, має прийняти одне із таких рішень:

а) затвердити угоду про визнання винуватості чи про примирення, або

б) відмовити у затвердженні угоди в разі встановлення підстав, передбаченихч. 7ст. 474 КПК, та: повернути кримінальне провадження прокурору, якщо угоди досягнуто під час досудового розслідування, для його продовження у порядку, передбаченомурозділом IIIКПК; або продовжити судовий розгляд у загальному порядку, якщо угоду було укладено під час його здійснення; або призначити судовий розгляд для проведення судового провадження в загальному порядку, якщо до суду надійшов обвинувальний акт, а угоду було укладено під час підготовчого провадження, а також у випадку подання прокурором відповідного клопотання, пов`язаного з відсутністю необхідності продовження досудового розслідування внаслідок його фактичного закінчення. При цьому, зокрема в останньому випадку, слід неухильно дотримуватися вимог закону щодо відкриття сторонами кримінального провадження одне одній додаткових матеріалів, отриманих до або під час судового розгляду.

Відповідно доположень п. 1 ч. 1 ст. 468 КПК України,у кримінальномупровадженні можутьбути укладенітакі видиугод: угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно ч. 1 ст.469КПК України угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Домовленості стосовно угоди про примирення можуть проводитися самостійно потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим, захисником і представником або за допомогою іншої особи, погодженої сторонами кримінального провадження (крім слідчого, прокурора або судді).

Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення. Укладення угоди про примирення у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, не допускається (ч. 3 ст. 469 КПК України).

Відповідно до положень ч. 7ст. 474 КПК Українисуд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону. Суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:

1) умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;

2) умови угоди не відповідають інтересам суспільства;

3) умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;

4) існують обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися;

5) очевидна неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов`язань;

6) відсутні фактичні підстави для визнання винуватості.

У такому разі досудове розслідування або судове провадження продовжуються у загальному порядку.

З обвинувального акту складеного стосовно обвинуваченого ОСОБА_4 вбачається, що16.02.2021 близько 21:00 год. ОСОБА_4 , перебуваючи на території автогосподарства СТОВ «Вереміївка», яке розташоване за адресою: Черкаська область, Золотоніський район, с. Вереміївка, вул. Центральна, 99, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, умисно, протиправно, поза волею власника, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого

діяння, з метою обернення транспортного засобу на свою користь, шляхом вільного доступу через незамкнені двері проник до кабіни вантажного автомобіля, який знаходиться у власності СТОВ «Вереміївка», незаконно ним заволодів, шляхом запуску двигуна перемістивши вказаний транспортний засіб, а саме: вантажний автомобіль САМОСКИД-С марки КАМАЗ 55102 (д.н.з. НОМЕР_1 ), 1990 року випуску вартість якого відповідно до висновку судово-автотоварознавчої експертизи № СЕ-19/124-21/2448-АВ від 24.02.2021, станом на 16.02.2021 становить 117740 грн., на відстань близько 8 кілометрів, не впоравшись із керуванням здійснив наїзд на дерево та не довівши свій умисел до кінця, залишив транспортний засіб та зник в невідомому напрямку.

У ході досудового розслідування представник потерпілого СТОВ «Вереміївка» - ОСОБА_7 25.02.2021 уклала письмову угоду з підозрюваним ОСОБА_4 про примирення, яка містить повне формулювання обвинувачення, його правову кваліфікацію за ч. 1 ст. 289 КК України.

Згідно обвинувального акту дії обвинуваченого ОСОБА_4 були кваліфіковані органом досудового слідства за ч. 1 ст. 289 КК України, що на думку суду суперечить вимогам чинного законодавства.

Так, відповідно до відомостям висновку судово-автотоварознавчої експертизи № СЕ-19/124-21/2448-АВ від 24.02.2021, вартість викраденого транспортного засобу, а саме: вантажного автомобіля САМОСКИД-С марки КАМАЗ 55102 (д.н.з. НОМЕР_1 ), 1990 року випуску, станом на 16.02.2021, становить 117740 грн.

Відповідно до положень КК України за ч. 2 ст. 289 КК України кваліфікується діяння у виді незаконного заволодіння транспортним засобом вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров`я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинені з проникненням у приміщення чи інше сховище, або з використанням електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого становить від ста до двохсот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Наведене вище свідчить про невірну кваліфікацію дій обвинуваченого ОСОБА_4 , яке на думку суду є більш тяжким ніж те, що пред`явлено цьому обвинуваченому за ч. 1 ст.289 КК України, враховуючи вартість викраденого транспортного засобу, яка згідно висновку судово-автотоварознавчої експертизи № СЕ-19/124-21/2448-АВ від 24.02.2021 становить 117740 грн., що перевищує сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1135 грн. х 100 =113500 грн.)

Оскільки, відповідальність за вказаною частиною статті передбачена у виді позбавленням волі на строк від п`яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої, з огляду на положення ст. 12 КК України діяння передбачене ч. 2 ст. 289 КК України є тяжким злочином.

Положеннями ч. 3 ст. 469 КПК України не передбачена можливість укладення угоди про примирення у провадженні щодо тяжких злочинів.

Суд звертає увагу на те, що положеннями п. 1 ч. 7ст.474КПК України передбачено, що суд повинен відмовити в затвердженні угоди, якщо: умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди, що і було встановлено судом під час перевірки угоди на відповідність нормам КК України.

Відповідно до ч. 3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування.

У зв`язку із тим, що досудове слідство у вказаному кримінального провадженні було закінчено, а отже суд не вбачає підстав для повернення обвинувального акту прокурору та продовжує проведення підготовчого судового засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.314,372,469,474 КПК України, суд, -

у х в а л и в:

У затвердженні угоди про примирення, укладеної між представником потерпілої особи СТОВ «Вереміївка» ОСОБА_7 та підозрюваним (на час укладення угоди) ОСОБА_4 - відмовити.

Продовжити проведення підготовчого судового засідання.

Копію ухвали вручити обвинуваченому, захиснику, прокурору та представнику потерпілої особи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Чорнобаївського

районного суду Черкаської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95785526
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України

Судовий реєстр по справі —709/245/21

Ухвала від 28.02.2023

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 27.02.2023

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 16.09.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 14.09.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Вирок від 15.02.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 01.04.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні