Рішення
від 24.03.2021 по справі 531/948/20
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.03.2021

єдиний унікальний номер справи 531/948/20

номер провадження 2/531/15/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 березня 2021 року м. Карлівка

Карлівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Попова М.С.,

за участю секретаря - Клименко Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Карлівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання поновленим договору оренди землі на той самий строк і на тих самих умовах шляхом укладення відповідної додаткової угоди,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з даним позовом та просить визнати протиправним зволікання відповідача в укладенні запропонованої позивачем Додаткової угоди Про поновлення Договору оренди землі від 09.11.2007, зареєстрованого 09.01.2008 №040855600001 ; визнати поновленим Договір оренди землі від 09.11.2008 №040855600001, на той самий строк і на тих самих умовах; стягнути витрати по сплаті судового збору.

У позові посилається на те, що 09.11.2007 між позивачем та Карлівською РДА було укладено договір оренди землі площею 1,00 га строком на 10 років, який зареєстровано 09.01.2008 за №040855600001. Після отримання земельної ділянки в оренду, позивач належним чином виконував всі договірні зобов`язання, вчасно сплачував орендну плату. Пунктом 8 вказаного договору передбачено, що після закінчення строку договору, орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому випадку, орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору , повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію. 14.11.2017, маючи намір продовжити термін дії договору, надіслав відповідачу відповідну заяву, долучивши до неї проект відповідної Додаткової угоди. У 2017 році позивач неодноразово був у відповідача та цікавився щодо розгляду своєї заяви, однак йому повідомлялося, що заява на розгляді, а про результат йому буде повідомлено поштою. Однак до сьогодні відповіді від відповідача позивач так і не отримав. Після закінчення строку дії договору, позивач продовжував добросовісно користуватися земельною ділянкою і до теперішнього часу сплачував орендну плату за користування землею. Позивач зазначає, що наявні зволікання відповідача в укладенні Додаткової угоди і стали підставою для звернення до суду з даним позовом.

Позивач до суду не з`явився, від нього мається заява про розгляд справи за його відсутності. У заяві позов підтримав, просив задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Представник відповідача до суду не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи було повідомлено належним чином. Причина неявки не відома.

Раніше було подано відзив на позов, у якому простять відмовити у задоволенні позову, судові витрати покласти на відповідача, з підстав, що у ньому зазначені. Зазначають, що листом №15409/6-17 від 27.11.2017 було відмовлено у задоволенні заяви ОСОБА_1 , вказано причини з посиланням на норми законодавства і запропоновано звернутися для отримання земельної ділянки в оренду у визначений законом спосіб.

Підтвердження направлення вказаного листа на адресу позивача відсутнє.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази окремо та в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

09.11.2007 між орендодавцем Карлівською РДА в особі голови Шевченка С.Д. та орендарем ОСОБА_1 , укладено договір оренди землісільськогосподарського призначення площею 1,00 га, в тому числі: перелоги - 1,00 га, кадастровий номер - 5321680400:00:002:0399, терміном на 10 років. Дата реєстрації договору 09.01.2008 (а.с.11-12).

У п.8 Договору зазначено, що після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

09.01.2008 сторонами договору було складено Акт прийому-передачі земельної ділянки (а.с.13).

У Довідці ВК Білухівської сільської ради Карлівського району Полтавської області від 25.05.2020 (а.с.9) зазначено, що ОСОБА_1 , станом на дату видачі довідки, добросовісно, дотримуючись вимог Договору оренди землі від 09.11.2007, користується земельною ділянкою, кадастровий номер 5321680400:00:002:0399, площею 1,001 га для сінокосіння та випасання худоби, розташованої на території Білухівської сільської ради Карлівського району Полтавської області (за межами населеного пункту). Відповідно до п.9 Договору, з 2008 по 2020 рік включно, ОСОБА_1 сплачує орендну плату за користування переданої йому в оренду земельну ділянку. Станом на 2020 заборгованість по орендній платі відсутня.

Частинами 1-3 ст.33 ЗУ Про оренду землі визначено, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. У разі смерті орендодавця до спливу строку дії договору оренди землі орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це спадкоємця земельної ділянки протягом місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

Положенням ч.1 ст.77 ЦК України визначено, що наймач, який належно виконує свої обов`язки за договором найму, після спливу строку договору має переважне право перед іншими особами на укладення договору найму на новий строк. Наймач, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору найму на новий строк, зобов`язаний повідомити про це наймодавця до спливу строку договору найму у строк, встановлений договором, а якщо він не встановлений договором, - в розумний строк. У постанові ВП ВС від 5.06.2019 №709/433/17 із посиланням на положення абз.6- 8 ст.33 закону №161-IV висловлено позицію, що за будь-яких обставин в обов`язковому порядку продовження чи поновлення договору оренди землі відбувається за умов укладення сторонами додаткової угоди.

За змістом ч.ч.5,6 ст.33 Закону України «Про оренду землі» (у редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин), орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

14.11.2017 позивач звернувся до ГУ Держгеокадастру в Полтавській області з заявою у якій вважав за потрібне скористатись переважним правом на укладення договору оренди на новий строк на умовах, визначених у додатковій угоді. Готовий провести перемовини щодо дня та місця підписання додаткової угоди (а.с.7).

Позивач додає складену ним Додаткову угоду про поновлення терміну дії Договору оренди землі укладеного 09.11.2007 та зареєстрованого за №040855600001 від 09.01.2008 (а.с.8), що направлялася позивачем на адресу відповідача разом з вищевказаною заявою.

Отримання відповідачем даної заяви підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.6). Дата отримання - 17.11.2017.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У матеріалах справи відсутнє підтвердження факту надсилання листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі.

Враховуючи зазначене вище, суд вважає, що позивачем дотримано порядок, визначений законом, щодо умов поновлення спірного договору оренди, а підтвердження направлення відповідачем листа-повідомлення з відповідним запереченням на адресу орендаря (позивача), про який йдеться у відзиві на позов, відсутнє та вказана обставина нічим не підтверджується, тому вбачаються підстави для задоволення позову ОСОБА_1 у повному обсязі.

З урахуванням вимог ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений судовий збір у розмірі 840,80 грн.

На підставі викладеного, керуючись ЗУ Про оренду землі , ст.777 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання поновленим договору оренди землі на той самий строк і на тих самих умовах шляхом укладення відповідної додаткової угоди, задовольнити.

Визнати протиправним зволікання Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області в укладенні запропонованої ОСОБА_1 Додаткової угоди Про поновлення Договору оренди землі від 09.11.2007, зареєстрованого 09.01.2008 №040855600001 .

Визнати поновленим Договір оренди землі від 09.11.2008 №040855600001, на той самий строк і на тих самих умовах.

Стягнути з Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області ( код ЄДРПОУ 39767930, адреса: м.Полтава, вул.Уютна, 23) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживає в АДРЕСА_1 , суму сплаченого судового збору у розмірі 840,80 грн. (вісімсот сорок гривень вісімдесят копійок).

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення безпосередньо до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги або через Карлівський районний суд Полтавської області. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано .

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. С. Попов

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.03.2021
Оприлюднено26.03.2021
Номер документу95800175
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —531/948/20

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 11.05.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Рішення від 24.03.2021

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 08.10.2020

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 30.06.2020

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні