Постанова
від 19.05.2010 по справі 25/217/09
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У к р а ї н а

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

19.05.10 Спра ва №25/217/09

Колегія суддів Запорізьк ого апеляційного господарсь кого суду у складі:

Головуючий суддя Шевченко Т. М. судді Шевченко Т. М. , Кор обка Н.Д. , Мойсеєнко Т. В.

при секретарі А кімовій Т.М.,

за участю представника бан крута ліквідатора Нікітен ка М.О. (постанова суду від 03.12 .2009 р.);

представника кредитора ДП І у Ленінському районі м. Запо ріжжя Горобченка В.В. (дов . № 19050/10/10-010 від 25.11.09);

представник ініціюючого к редитора - не з' явився;

від інших кредиторів - не з' явились;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи та апеляційну скаргу Державної податкової інспек ції у Ленінському районі м. За поріжжя (м. Запоріжжя)

на ухвалу господарського с уду Запорізької області від 11.03.2010 р. у справі № 25/217/09

за заявою Товариства з обме женою відповідальністю «Укр енержи» (м. Запоріжжя)

про банкрутство Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Амбер» (м. Запоріжжя),

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 11.0 3.2010 р. у справі № 25/217/09 (суддя Дьомі на А.В.) залишено без задоволен ня клопотання ДПІ у Ленінськ ому районі м. Запоріжжя; затве рджено звіт ліквідатора, бан крута ТОВ «Амбер» ліквідован о, провадження у справі припи нено, вимоги, не задоволенні з а недостатністю майна, визна но погашеними.

Ухвала суду мотивована тим , що кредиторська заборгован ість не погашена за відсутні стю у боржника майна, у зв' яз ку з чим необхідно затвердит и звіт та ліквідаційний бала нс банкрута. Відмовляючи у за доволенні клопотання ДПІ про продовження строків ліквіда ційної процедури, господарсь кий суд послався на сплив всі х строків, передбачених зако нодавством, на проведення по датковими органами перевірк и, відсутність підстав для пр одовження строків ліквідаці йної процедури, а безпідстав не затягування цих строків м оже призвести до зайвих витр ат у справі про банкрутство.

Не погоджуючись з прийняти м судовим актом, ДПІ у Ленінсь кому районі м. Запоріжжя (кред итор) звернулось до Запорізь кого апеляційного господарс ького суду з апеляційною ска ргою, в якій просить скасуват и ухвалу господарського суду від 11.03.2010 р. З підстав, викладени х в апеляційній скарзі, заявн ик вважає, що господарським с удом неповно з' ясовані обст авини, що мають суттєве значе ння для справи. Заявник вказу є, що податковим органом пров одиться перевірка ТОВ «Амбер ». У в' язку з тим, що боржник в ідсутній, з метою встановлен ня фактичних обсягів доходів та витрат боржника, перевірк и достовірності відомостей, внесених до податкових декла рацій, а також для виявлення с хем товарно-грошових потоків та перевірки дотримання вим ог податкового та валютного законодавства, податковий ор ган звернувся до суду про роз криття банківської таємниці . Ліквідування на даний час пі дприємства унеможливить про ведення необхідної перевірк и, тому ДПІ просило господарс ький суд продовжити строки л іквідаційної процедури.

Ухвалою Запорізького апел яційного господарського суд у від 29.03.2010 р. апеляційну скаргу ДПІ у Ленінському районі м. За поріжжя прийнято до провадже ння, слухання справи признач ено на 19.05.2010 р.

Розпорядженням голови Зап орізького апеляційного госп одарського суду № 1205 від 19.05.2010 р. с праву передано на розгляд ко легії суддів у складі: голову ючого судді - Шевченко Т.М. (доп овідач), суддів Коробка Н.Д., Мо йсеєнко Т.В.; вказаною колегіє ю справу прийнято до свого пр овадження.

В судовому засіданні предс тавник ДПІ доводи, викладені в апеляційній скарзі, підтри мав.

Ліквідатор письмового від зиву не надав, в судовому засі данні заперечив проти доводі в заявника, вважає, що підстав для продовження ліквідаційн ої процедури немає, просить з алишити апеляційну скаргу бе з задоволення, оскаржувану у хвалу суду - без змін.

За заявою представників ст орін апеляційний розгляд спр ави проводився без застосува ння технічних засобів фіксув ання судового процесу. За їх з годою в судовому засіданні 19.0 5.2010 р. оголошено вступну та рез олютивну частини постанови.

Відповідно до ст.ст. 99, 101, 106 ГПК України апеляційний господа рський суд, переглядаючи ріш ення (ухвалу) в апеляційному п орядку, користується правами , наданими суду першої інстан ції, у процесі перегляду спра ви апеляційний господарськи й суд за наявними у справі і до датково поданими доказами по вторно розглядає справу. Апе ляційний суд не зв' язаний д оводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґ рунтованість рішення (ухвали ) місцевого суду у повному обс язі.

Колегія суддів, обговоривш и доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справ и та юридичну оцінку обстави н справи, дослідивши правиль ність застосування господар ським судом норм матеріально го та процесуального права, д ійшла висновку, що апеляційн а скарга не підлягає задовол енню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, провадження у справі про банкрутство ТОВ «Амбер» було порушення за ознаками с т. 52 «Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом» (далі - З акон про банкрутство), тобто, з а статтею, яка встановлює спр ощену процедуру визнання бан крутом відсутнього боржника .

Постановою господарського суду від 03.12.2009 р. (а.с.39) ТОВ «Амбер » визнано банкрутом, відкрит о ліквідаційну процедуру, лі квідатором підприємства-бан крута призначено арбітражно го керуючого Нікітенка М.О.

01.02.2010 р. ліквідатором було под ано до господарського суду з віт та ліквідаційний баланс банкрута.

Згідно звіту та ліквідацій ного балансу ТОВ «Амбер» лік відатором до реєстру включен о:

ТОВ «Укренержи» з вимогами у розмірі 1 582 800 грн.;

ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя - 3153,99 грн.;

Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України - 11 гр н.;

Запорізьке обласне відділ ення виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності м. Запоріжжя - 26,29 грн.;

Правобережний міжрайонний центр зайнятості м. Запоріжж я - 19,44 грн.;

ДПІ у Орджонікідзеському р айоні м. Запоріжжя - 6773,96 грн.

У зв' язку з відсутністю у б оржника будь-яких активів, кр едиторська заборгованість н е погашена.

Відповідно до ч. 5 ст. 32 Закону про банкрутство якщо ліквід атор не виявив майнових акти вів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зо бов'язаний подати господарсь кому суду ліквідаційний бала нс, який засвідчує відсутніс ть у банкрута майна.

Господарський суд після за слуховування звіту ліквідат ора та думки членів комітету кредиторів або окремих кред иторів виносить ухвалу про з атвердження звіту ліквідато ра та ліквідаційного балансу (ч. 1 ст. 32 Закону про банкрутств о).

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство господарський с уд припиняє провадження у сп раві про банкрутство, якщо за тверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому стат тею 32 цього Закону.

З огляду на викладене, колег ія суддів вважає, що оскаржув ана ухвала суду винесена з до триманням зазначених вище но рм Закону.

Щодо клопотання ДПІ про про довження стоків ліквідаційн ої процедури у зв' язку з про веденням перевірки судова к олегія зазначає наступне.

Частиною 2 ст. 22 Закону про ба нкрутство передбачено, що ст рок ліквідаційної процедури не може перевищувати дванад цяти місяців. Господарський суд може продовжити цей стро к на шість місяців, якщо інше н е передбачено цим Законом.

Згідно зі ст. 111 Закону Україн и «Про державну податкову сл ужбу в Україні» позаплановою виїзною перевіркою органами податкової служби своєчасно сті, достовірності, повноти н арахування та сплати податкі в та зборів (обов'язкових плат ежів) вважається перевірка, я ка не передбачена в планах ро боти органу державної податк ової служби і проводиться, у т ому числі, - при проведенні рео рганізації (ліквідації) підп риємства.

Тривалість позапланової в иїзної перевірки не повинна перевищувати 10 робочих днів, а щодо суб'єктів малого підпри ємництва - 5 робочих днів.

Подовження термінів прове дення позапланової виїзної п еревірки можливе на термін н е більш як 5 робочих днів, а сто совно суб'єктів малого підпр иємництва - 2 робочих дні.

Оскільки кредитор в силу ст .ст. 25, 52 Закону про банкрутство зобов'язаний в місячний терм ін з дня отримання повідомле ння про визнання боржника ба нкрутом заявити грошові вимо ги до банкрута, то державна по даткова інспекція повинна в цей термін здійснити позапла нову перевірку банкрута.

Як вбачається з матеріалів справи, у грудні 2009 р. ДПІ у Лені нському районі м. Запоріжжя б ула обізнана про визнання ТО В «Амбер» банкрутом, звернул ась із кредиторськими вимога ми до боржника у розмірі 3153,99 гр н.

У зв' язку з тим, що боржник є відсутнім (провадження у сп раві здійснюється за ст. 52 Зак ону про банкрутство) ліквіда тор листом від 05.02.2010 р. № 01/10 на зве рнення ДПІ відповів про відс утність фінансово-господарс ьких документів.

Відсутність боржника підт верджується відповідним зап исом, внесеним до ЄДР - довід ка № 630710 (а.с.22-25).

Таким чином, до ліквідації б анкрута, 11.03.2010 р., ДПІ мала достат ньо часу для проведення пере вірки, підстав для продовжен ня ліквідаційної процедури н е вбачається.

Перевіривши законність та обґрунтованість ухвали в по вному обсязі, колегія суддів приходить до висновку, що міс цевим господарським судом ві рно застосовано норми матері ального та процесуального пр ава, ухвала суду є законною та обґрунтованою, підстави для скасування оскаржуваної ухв али відсутні.

Керуючись ст.ст. 99, 101-106 Господа рського процесуального коде ксу України, Запорізький апе ляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Державн ої податкової інспекції у Ле нінському районі м. Запоріжж я (м. Запоріжжя) на ухвалу госп одарського суду Запорізької області від 11.03.2010 р. у справі № 25/21 7/09 залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суд у Запорізької області від 11.03.20 10 р. у справі № 25/217/09 залишити без змін.

Головуючий суддя Шевченко Т. М.

судді Шевченко Т. М.

Коробка Н.Д. Мойсеєн ко Т. В.

СудЗапорізький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.05.2010
Оприлюднено24.09.2010
Номер документу9581241
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/217/09

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

Постанова від 03.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

Ухвала від 26.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 07.10.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Постанова від 19.05.2010

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні