Рішення
від 06.04.2021 по справі 708/304/20
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/304/20

Номер провадження № 2/708/1/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 квітня 2021 року

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючої судді - Івахненко О.Г.,

при секретарі - Тендітній Л.В.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чигирині Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чигиринської міської ради, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, ОСОБА_2 , про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом про визнання права власності на земельну ділянку, зазначивши, що його батько ОСОБА_3 був власником земельної ділянки загальною площею 3,72 га в межах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 480835. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер.

Позивач є спадкоємцем майна померлого ОСОБА_3 відповідно до закону першої черги спадкування, як син. Також він прийняв спадщину після смерті батька, оскільки протягом шести місяців після смерті ОСОБА_3 користувався майном померлого, обробляв присадибну земельну ділянку, вступивши таким чином в управління та володіння спадковим майном.

Тому просить визнати за ним право власності на вищевказану земельну ділянку, оскільки нотаріус відмовив йому в оформленні спадкового майна і рекомендував звернутися до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно в зв`язку із відсутністю оригіналу державного акту на право власності на земельну ділянку та наявністю заповіту, складеного на користь іншого спадкоємця.

Представник позивача ОСОБА_4 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, пояснивши, що позивач є сином і єдиним спадкоємцем померлого ОСОБА_3 за законом та прийняв спадщину після смерті останнього у вигляді земельної ділянки, розташованої в межах Чигиринської міської ради Черкаської області. ОСОБА_5 хоч і був спадкоємцем майна померлого ОСОБА_3 згідно з заповітом, однак спадщину після смерті спадкодавця в установленому законом порядку не приймав, а тому третя особа ОСОБА_2 , як спадкоємиця померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , не має законних підстав для спадкування даного майна.

Представник відповідача, будучи належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, надіславши листа, в якому просить розглянути справу без представника Чигиринської міської ради Черкаської області та про визнання позову в повному обсязі.

Третя особа, будучи належним чином повідомленою про час та місце розгляду справи, в судове засідання також не з'явилася, не повідомивши про причини неявки.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_6 дала суду показання про те, що ОСОБА_1 є її далеким родичем та односельцем. Їй відомо, що після смерті ОСОБА_3 позивач проживав у будинку батька. В належному померлому будинку окрім позивача більше ніхто не проживав. Про ОСОБА_5 чи про його дружину ОСОБА_2 їй нічого невідомо, вона не знає цих людей і в селі їх ніколи не бачила.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_7 дав суду показання про те, що ОСОБА_1 є його односельцем. За життя ОСОБА_3 позивач спілкувався зі своїм батьком, поховав його та після смерті останнього перейшов жити в будинок померлого, користувався його майном.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_8 дав суду показання про те, що був односельцем ОСОБА_1 до 2005 року. Йому відомо, що ОСОБА_1 постійно проживав разом з батьком ОСОБА_3 . Після смерті ОСОБА_3 ніхто, крім позивача, не приймав спадщину. Що стосується ОСОБА_5 , то йому відомо, що це син ОСОБА_9 , яка проживала по сусідству з ОСОБА_3 , де свідок зазначив, що ОСОБА_9 та ОСОБА_3 не проживали разом в одному будинку, а лише допомагали один одному по господарству.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 21.01.2020 року помер ОСОБА_3 , після смерті якого на території Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області (нині - територія Чигиринської міської ради Черкаської області) відкрилася спадщина.

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_3 відкрилася та була прийнята до 01 січня 2004 року, то правовідносини, що виникли, регулюються нормами Цивільного кодексу Української РСР 1963 року.

За змістом ст. 6 ЦК УРСР кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, з позовом про визнання права.

За загальними положеннями про спадкування за ЦК УРСР 1963 року, зокрема згідно зст.524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця (ст.525 ЦК УРСР).

Відповідно до ст. 548 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

ОСОБА_3 на підставі розпорядження Чигиринської РДА № 172 від 12.08.2005 року було виготовлено, але не зареєстровано і не видано на руки державний акт серії ЯА № 480835 на право власності на земельну ділянку загальною площею 3,72 га, яка складається з земельної ділянки площею 3,42 га (кадастровий номер 7125485500:01:000:0574) та земельної ділянки площею 0,30 га (кадастровий номер 7125485500:01:000:1305) в межах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області (нині - територія Чигиринської міської ради Черкаської області), що підтверджується довідкою відділу у Чигиринському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області № 29-23-0.340-14/112-20 від 24.01.2020 року та копією вищезазначеного державного акту в матеріалах справи.

Спадкоємцем майна ОСОБА_3 першої черги спадкування за законом є позивач, як син померлого, що вбачається з рішення Чигиринського районного суду Черкаської області у справі № 708/1421/19 від 11.12.2019 року, яке набрало чинності.

Відповідно до ст. 549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

З довідки Стецівського старостинського округу Чигиринської міської ради Черкаської області від 14.01.2020 року № 18-12-05 вбачається, що ОСОБА_3 до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 , інших членів сім`ї, малолітніх, неповнолітніх, утриманців на день смерті спадкодавця зареєстровано не було.

Судячи з довідки Стецівського старостинського округу Чигиринської міської ради Черкаської області від 14.01.2020 року № 17-12-05 позивач постійно проживав без реєстрації зі своїм батьком ОСОБА_3 , а протягом шести місяців після його смерті користувався майном та речами померлого, доглядав за будинком, обробляв присадибну земельну ділянку, вступивши таким чином в управління та володіння спадковим майном померлого та прийнявши спадщину відповідно до вимог ст. 549 ЦК УРСР (1963 року).

Як вбачається з Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 59542524 від 22.02.2020 року державним нотаріусом Чигиринської державної нотаріальної контори після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 було заведено спадкову справу № 39/2020, номер у спадковому реєстрі № 65563402.

Згідно даних завідувача Чигиринської державної нотаріальної контори № 301/01-16 від 08.04.2020 року із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 звертався ОСОБА_4 , що діяв від імені ОСОБА_1 . Інші спадкоємці із заявами до нотаріальної контори не зверталися.

Виходячи з постанови про відмову у вчиненнні нотаріальної дії державного нотаріуса Чигиринської державної нотаріальної контори Курило Я.В. № 263/02-31 від 14.03.2020 року, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки площею 3,42 га та площею 0,30 га, що знаходяться на території Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, після смерті його батька - ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно та наявністю заповіту, складеного на користь іншого спадкоємця.

З цієї ж постанови та копії заповіту вбачається, що 30.10.2002 року ОСОБА_3 було складено заповіт, посвідчений виконавчим комітетом Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, зареєстрований в реєстрі за № 250, згідно з яким ОСОБА_3 заповідав ОСОБА_5 все належне йому на день смерті майно.

Разом з тим, судом встановлено та слідує з довідки Стецівського старостинського округу Чигиринської міської ради Черкаської області від 06.04.2020 року № 117-12-05, що ОСОБА_5 на день смерті ОСОБА_3 не проживав разом зі спадкодавцем і не був зареєстрований, не користувався майном померлого, а отже не вступив у фактичне управління або володіння спадковим майном.

З матеріалів спадкової справи № 39/2020 від 22.02.2020 року, заведеної Чигиринською державною нотаріальною конторою після смерті ОСОБА_3 , встановлено, що із заявою про прийняття спадщини звертався лише позивач - ОСОБА_1 .

Таким чином, з урахуванням досліджених доказів, суд приходить до обгрунтованого висновку про те, що ОСОБА_5 , незважаючи на те, що він є спадкоємцем майна ОСОБА_3 за заповітом, спадщину після його смерті не приймав.

Доказів на спростування цього третьою особою ОСОБА_2 , яка є спадкоємцем майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , суду не надано.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних, кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальним принципами міжнародного права.

На підставі вищевикладеного, оцінюючи зібрані докази в їх сукупності, враховуючи, що інших спадкоємців, які б прийняли спадщину після померлого ОСОБА_3 , не має, суд вважає можливим позов ОСОБА_1 задовольнити, визнавши за позивачем право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного, ст.ст. 524, 525 ЦК УРСР (1963 року), керуючись ст.ст. 13,81,76-81,268,354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Чигиринської міської ради, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, ОСОБА_2 , про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку загальною площею 3,72 га, яка складається з земельної ділянки площею 3,42 га (кадастровий номер 7125485500:01:000:0574) та земельної ділянки площею 0,30 га (кадастровий номер 7125485500:01:000:1305), призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області (нині - територія Чигиринської міської ради Черкаської області), без зміни її цільового призначення, котра згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 480835, належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя О.Г.Івахненко

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення06.04.2021
Оприлюднено08.04.2021
Номер документу96038781
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —708/304/20

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Рішення від 06.04.2021

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 14.01.2021

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні