Ухвала
від 01.02.2021 по справі 554/5135/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 01.02.2021 Справа № 554/5135/19

Єдиний унікальний номер справи: №554/5135/19

Провадження № 1-кс/554/2236/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2021 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Полтавській області підполковника юстиції ОСОБА_4 , про обрання міри запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженеця с. Тахтаулове Полтавського району Полтавської області, українеця, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, маючого середню освіту, машиніст бульдозера Полтавського відділення технологічного транспорту та спеціальної техніки Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», підозрюваного в скоєнні злочину передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191; ч. 3 ст. 358; ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 358 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що у травні 2018 року головний інженер служби експлуатації Полтавського відділення технологічного транспорту та спеціальної техніки Філії Бурове управління «Укрбургаз» акціонерного товариства «Укргазвидобування» (далі ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування») ОСОБА_7 , будучи досконало обізнаний щодо діючих порядків приймання-передачі та списання дизельного пального, яке виділяється для потреб технологічного транспорту і спецтехніки ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», з метою вчинення привласнення чужого майна дизельного палива АТ «Укргазвидобування», будучи згідно п. 1 ч. 1 ст. 134 КзПП України матеріально-відповідальною особою, з якою 01.09.2016 року було укладено договір про повну матеріальну відповідальність, створив організовану групу у складі працівників ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» до якої залучив водіїв паливозаправників ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Надалі, у грудні 2018 року ОСОБА_7 залучив до складу групи водія паливозаправника ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» ОСОБА_10 , а у березні 2019 року ОСОБА_11 .

Протягом травня 2018 року - червня 2019 року, водії паливозаправників ОСОБА_8 та ОСОБА_9 (з грудня 2018 року ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 ), будучи згідно п. 2 ч. 1 ст. 134 КзПП України матеріально-відповідальними особами, діючи за вказівкою головного інженера служби експлуатації ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» ОСОБА_7 (в обов`язки якого входить виділення пального для заправки техніки), отримуючи пальне для заправки техніки, вносили завідомо неправдиві відомості (у т.ч. підписи від імені водіїв технологічного транспорту та спецтехніки ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування») до офіційних документів (відомості на відпуск нафтопродуктів (форма №16-НП) та звіти водіїв) щодо проведення заправок технологічного транспорту і спецтехніки без фактичного виїзду паливозаправників до місць роботи техніки.

Привласнене таким чином дизельне пальне АТ «Укргазвидобування» транспортувалося водіями паливозаправників ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 а також ОСОБА_11 до пунктів скупки та зберігання ПММ, де реалізовувалися за готівку. Грошові кошти, отримані від реалізації пального, розподілялися між учасниками протиправної схеми.

У частині випадків протиправної діяльності ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 залучали до приховування обставин привласнення дизельного пального АТ «Укргазвидобування» водіїв технологічного транспорту та спецтехніки ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», які не були обізнані про діяльність організованої групи, домовляючись з ними про відповідну винагороду за вчинення останніми протиправних дій по складанню завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення та використанню вказаних завідомо підроблених документів. Зокрема, водії технологічного транспорту та спецтехніки ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», будучи згідно п. 2 ч. 1 ст. 134 КзПП України матеріально-відповідальними особами, діючи на виконання домовленостей з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 вносили завідомо неправдиві відомості (у т.ч. підписи від імені водіїв паливозаправників ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування») до дорожніх листів щодо проведення заправок техніки ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 , кількості відпрацьованих технікою мотогодин та використання пального при роботі техніки.

При цьому, з метою приховування протиправної діяльності по привласненню майна АТ «Укргазвидобування», головним інженером служби експлуатації ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» ОСОБА_7 , водіями паливозаправників ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 , а також водіями технологічного транспорту та спецтехніки ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» складалися завідомо неправдиві офіційні документи щодо виїзду паливозаправників для заправки техніки, заправки пальним технологічного транспорту та спецтехніки ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» та використання пального при роботі техніки.

Таким чином, протягом травня 2018 року червня 2019 року членами організованої групи привласненно чужого майна (дизельного палива АТ «Укргазвидобування»), за пособництва водіїв технологічного транспорту та спецтехніки, які не були обізнані про наявність організованої групи, на загальну суму 838556,25 грн, що складає понад 951,8 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та є особливо великим розміром.

Зокрема своїми умисними сукупними діями, ОСОБА_5 безпосередньо здійснив пособництво у заволодінні дизельним паливом на загальну суму 14067, 17 грн.

11.01.2021 ОСОБА_5 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191; ч. 3 ст. 358; ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України, за обставин викладених у цьому клопотанні.

Вина підозрюваного в інкримінованих йому злочинах повністю підтверджується зібраними доказами, а саме:

- матеріалами проведених протягом травня 2018 року - червня 2019 років відносно фігурантів провадження негласних слідчих (розшукових) заходів;

- протоколами обшуків за місцем проживання фігурантів провадження та у місцях продажу ними дизельного пального;

- оригіналами первинних документів, що свідчать про рух ТМЦ (ТТН, відомість видачі нафтопродуктів, шляхові листи та інше);

- протоколами оглядів роздруківок дзвінків з мобільних телефонів, які використовували фігуранти провадження;

- протоколами оглядів руху грошових коштів по банківським рахункам фігурантів кримінального провадження;

- протоколами оглядів інформації, отриманої з систем навігації, встановлених на службовому автотранспорті фігурантів кримінального провадження;

- протоколами допитів у якості свідків працівників ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», покупців дизельного пального та інших свідків;

- актом перевірки окремих питань виробничої діяльності ПВТТіСТ БУ «Укрбургаз» від 17.03.2020;

- висновком судово-економічної експертизи;

висновками почеркознавчих експертиз;

та іншими матеріалами у їх сукупності.

Таким чином, вказана підозра ОСОБА_5 у вчиненні злочинів, передбачених ч.5ст.27,ч.5ст.191;ч.3ст.358;ч.2ст.28,ч.4ст.358КК України є обґрунтованою, оскільки складена на підставі отриманих під час досудового розслідування доказів.

Оскільки у даному кримінальному провадженні існують ризики, передбачені ст. 177 КПК України, є необхідність обрання щодо ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, у зв`язку з наступними обставинами.

Так, підозрюваний ОСОБА_5 може переховуватися від органів досудового розслідування, через усвідомлення втрати свободи на тривалий час, за скоєння ним особливо тяжких злочинів, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строки від 7 до 12 років, може ухилятися від слідства та суду, що унеможливить своєчасне виконання процесуальних рішень та призначення йому можливого покарання у вчиненні ним кримінального правопорушення, тобто ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Крім того, обставини вчинення злочинів свідчать про те, що вони були вчинені підозрюваним за попередньою змовою з іншими особами, які на даний час встановлюються слідством, та ОСОБА_5 перебуваючи на волі зможе впливати на їх дії та свідчення, з метою перешкоджання досудовому розслідуванню.

Також, ОСОБА_5 може впливати на свідків, які у 2018-2019 роках працювали разом з ним та іншими підозрюваними та обізнані про обставини вчинення правопорушення ОСОБА_5 , що безперечно створить умови для викривлення їх свідчень та спотворення доказів.

Слідство вважає, що з урахуванням майнового стану підозрюваного, наявності у нього паспорту громадянина України для виїзду за межі України, більш м`які запобіжні заходи у повній мірі не зможуть запобігти вказаним вище ризикам, та належної процесуальної поведінки ОСОБА_5 , у зв`язку з обставинами, викладеними вище.

Крім того, слідство, з урахуванням обставин вчинення злочину, слідство вважає за необхідне покласти на підозрюваного наступні обов`язки, визначені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:

1) прибувати до слідчого, членів групи слідчих, прокурора, членів групи прокурорів у кримінальному провадженні кожного другого та четвертого четверга календарного місяця протягом досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні;

2) не відлучатися з міста проживання без дозволу слідчого, членів групи слідчих, прокурора, членів групи прокурорів у кримінальному провадженні;

3) повідомляти слідчого, членів групи слідчих, прокурора, членів групи прокурорів у кримінальному провадженні про зміну свого місця проживання та місця роботи;

4) утримуватися від спілкування з причетними до вчинення кримінальних правопорушень особами, працівниками та колишніми працівниками ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування» ОСОБА_7 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

5) у п`ятиденний строк з моменту застосування запобіжного заходу здати на зберігання до органів Державної міграційної служби України в Полтавській області паспорт громадянина України для виїзду за кордон, у підтвердження чого надати слідчому для долучення до матеріалів кримінального провадження письмове підтвердження органу міграційної служби про отримання на зберігання вказаних документів.

Згідно матеріалів досудового розслідування ОСОБА_5 раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, на наркологічному та психоневрологічному обліках не значиться.

В судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали клопотання.

Підозрюваний та захисник частково погодилися з клопотанням.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню

Під час досудового розслідування встановлено ризики та підстави для застосування до ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Метою застосування запобіжного заходу до ОСОБА_5 є запобігання спробам переховуватися від слідчого, прокурора та суду, знищити, сховати речі, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків, експертів, іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню, запобігання вчинення ним інших кримінальних правопорушень.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою злочину, а також наявність ризиків, визначених ст. 177 КПК України, які дають підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_5 може здійснювати дії щодо переховування від суду, незаконного впливання на свідків та вчинення інших кримінальних правопорушень.

Відповідно до ст. 178 КПК України при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу суд зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, в тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним злочину, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання винуватим у злочині, вік та стан здоров`я, міцність соціальних зв`язків, наявність в підозрюваного місця роботи або навчання, його репутацію, майновий стан, наявність повідомлення про підозру у вчиненні іншого тяжкого кримінального правопорушення, розмір майнової шкоди, у завданні якої обвинувачується тощо.

Вказані обставини вказують на необхідність застосування до підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, в тому числі з метою забезпечити виконання ним процесуальних обов`язків у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного керуючись вимогами ст. ст. 176 179, 184, 194 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Полтавській області підполковника юстиції ОСОБА_4 , про обрання міри запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити частково.

Застосувати запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком на 2 місяці.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 додатково обов`язки, визначені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:

1) прибувати до слідчого, членів групи слідчих, прокурора, членів групи прокурорів у кримінальному провадженні кожного другого четверга календарного місяця протягом досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні;

2) не відлучатися за межі Полтавської області без дозволу слідчого, членів групи слідчих, прокурора, членів групи прокурорів у кримінальному провадженні;

3) повідомляти слідчого, членів групи слідчих, прокурора, членів групи прокурорів у кримінальному провадженні про зміну свого місця проживання та місця роботи;

4) утримуватися від спілкування з причетними до вчинення кримінальних правопорушень особами, працівниками та колишніми працівниками ПВТТіСТ Філії БУ «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», а саме ОСОБА_7 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення01.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96134649
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів особисте зобов'язання

Судовий реєстр по справі —554/5135/19

Ухвала від 19.04.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Маліченко В. В.

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 01.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.04.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 25.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні