Постанова
від 17.12.2020 по справі 907/636/17
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" грудня 2020 р. Справа №907/636/17

м. Львів

Західний апеляційний господарський суд в складі колегії суддів:

Гриців В.М. (головуючий), Дубник О.П., Зварич О.В.

секретар судового засідання Гураль К.О.

з участю представників: позивача адвокат Глагола Г.П., відповідача ОСОБА_1

розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" (ОСББ "Мічуріна 3") на рішення Господарського суду Закарпатської області від 16 грудня 2019 року (суддя Пригара Л.І., повний текст складений 20 січня 2020 року) у справі №907/636/17 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" до Дочірнього підприємства "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Розвиток нерухомості" про визнання права власності на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку № 3 по провулку Мічуріна, м. Мукачево

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2017 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" у м.Мукачево (ОСББ "Мічуріна 3") звернулася до Господарського суду Закарпатської області з позовом до Дочірнього підприємства "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" про визнання права спільної сумісної власності на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку № 3 по провулку Мічуріна, м. Мукачево, а саме: підвальні приміщення площею 690,10 кв.м.; приміщення сходових кліток, площею 291,00 кв.м.; вестибюлів 6,16 кв.м.; позаквартирних коридорів 174,46 кв.м.; ліфтових шахт і машинних відділень 22,5 кв.м.; інших технічних приміщень, площею 55,10 кв.м. за Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3".

18 жовтня 2017 року позивач подав заяву про зміну предмету позову - просив суд визнати право власності на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку № 3 по провулку Мічуріна, м. Мукачево, а саме: підвальні приміщення площею 690,10 кв.м.; приміщення сходових кліток, площею 291,00 кв.м.; вестибюлів 6,16 кв.м.; позаквартирних коридорів 174,46 кв.м.; ліфтових шахт і машинних відділень 22,5 кв.м.; інших технічних приміщень, площею 55,10 кв.м. за Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3".(т.1, а.с.149-142).

Позовні вимоги, з урахуванням заяви про зміну предмета позову, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" обґрунтовує положеннями статей 317, 319, 368, 369, 382, 385, 391, 392 Цивільного кодексу України, статей 1, 4, 19 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , статей 1, 4, 5 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , рішенням Конституційного Суду України від 09 листопада 2011 року у справі №14-рп/2011.

Позивач вказує на те, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" зареєстрував 26 лютого 2009 року виконавчий комітет Мукачівської ради на підставі рішення, прийнятого власниками квартир багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , свідоцтво про державну реєстрацію серія А01 №178578. Згідно акту приймання - передачі житлового комплексу від 05 червня 2009 року на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" від замовника будівництва - Дочірнього підприємства "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" прийнято житловий комплекс, що знаходиться за адресою: м. Мукачево, пров. Мічуріна, 3, загальною площею 3474,40 кв. м., в тому числі підвальні приміщення площею 690,10 кв.м. Надалі, із інформаційної довідки щодо власності на технічні приміщення будинку членам об`єднання багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" стало відомо, що підвальні приміщення загальною площею 690,10 кв.м., сходові марші, загальні коридори, ліфтові шахти будинку належать на праві власності відповідачу - Дочірньому підприємству "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" на підставі свідоцтва про право власності від 27 березня 2009 року.

Зважаючи, що відповідач відмовив позивачу передати місця загального користування та технічних приміщень будинку у відповідності до вимог закону у спільну сумісну власність мешканців будинку та технічні приміщення будинку позивачу для проведення реконструкції підземної частини будинку під допоміжні технічні приміщення для обслуговування потреб будинку, та запропонував їх продати на загальних підставах, позивач звернувся до суду із вимогою про визнання на них права власності, усунення перешкод у здійсненні права користування чи розпорядження своїм майном; право на звернення з позовом щодо визнання права власності, якщо таке право не визнається або оспорюється іншою особою на підставі ст. 382, 391, 392 Цивільного кодексу України та Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Як стверджує позивач, з моменту створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3", співвласники багатоквартирного будинку відкрито володіли, користувалися та розпоряджалися допоміжними приміщеннями.

Однак, маючи намір провести реконструкцію допоміжних приміщень у підвальному поверсі будинку з метою їх використання для потреб власників квартир цього будинку, здійснюючи збір документів, необхідних для одержання містобудівних умов та обмежень на реконструкцію (перепланування) підвальних приміщень, членам Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" із інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна стало відомо, що підвальні приміщення (підземна частина будинку) площею 690,10 кв.м., сходові марші, загальні коридори, ліфтові шахти будинку згідно Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 27.03.2009 належать на праві власності відповідачу.

З огляду на отримання такої інформації, на загальних зборах членів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" було прийнято рішення звернутися до відповідача з наміром оформити право власності на допоміжні приміщення за Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" у спільну сумісну власність власників квартир, оскільки проводити реконструкцію мають право тільки власники приміщень.

Так, 05.04.2017 голова Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" на адресу відповідача була направлена претензія № 1, якою, з покликанням на належність власникам квартир права спільної сумісної власності на приміщення загального користування, у тому числі і допоміжні, та акт приймання - передачі житлового комплексу від 05.06.2009 року, позивач просив у відповідності до вимог закону оформити (нотаріально посвідчити) за Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" право власності на передані на його баланс згідно акту від 05.06.2009 підвальні приміщення, сходові клітки, ліфтові шахти.

На вказану претензію позивача відповідач надав письмову відповідь № 01/19-17 від 19.04.2017, якою відмовив у задоволенні вимог позивача, оскільки, нежитлове (підвальне) приміщення площею 690,10 кв.м., розташоване у цокольному поверсі житлового будинку, як непроданий об`єкт нерухомого майна у зазначеному будинку, залишилось у його власності на підставі Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 27.03.2009 року. Відповідач наголосив позивачу, що ні діючим законодавством, ні тим законодавством, що діяло на момент прийняття будинку в експлуатацію та передання його на баланс ОСББ, не передбачено можливості, порядку та підстави безоплатного передання у власність ОСББ нежитлових приміщень, що належать на праві власності іншій юридичній особі. Поряд з цим, відповідач висловив свою готовність розглянути будь - які пропозиції позивача щодо придбання належних відповідачу нежитлових приміщень, розташованих у житловому будинку по провулку Мічуріна, 3 у м. Мукачево.

Наведене і стало підставою звернення позивача до суду із вимогами щодо визнання права власності на приміщення загального користування, в тому числі і допоміжні, за Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3", оскільки, як стверджує позивач, відповідач вказані приміщення передав на баланс ОСББ за актом приймання - передачі житлового комплексу від 05.06.2009 року, але реєстрацію права власності на них залишив за собою.

Відповідач позов заперечив та вказав, що нежитлові (підвальні приміщення) за актом приймання - передачі житлового комплексу від 05.06.2009 не були передані на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3", так як вони не є допоміжними приміщеннями та належать відповідачу на праві власності.

Господарський суд Закарпатської області ухвалою від 23 серпня 2017 року прийняв позовну заяву і порушив провадження у справі №907/636/17, ухвалою від 14 листопада 2017 року залучив до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Розвиток нерухомості", а ухвалою від 20 листопада 2017 року призначив судову будівельно-технічну експертизу з метою з`ясування чи являється підвальне приміщення площею 690,10 кв.м. приміщенням загального користування, яке входить до активів житлового будинку.

Експерт Львівського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України у висновку № 5297 від 21 грудня 2018 року вказав, що:

1. Функціональне призначення підвальних приміщень загальною площею 690,10 кв.м. згідно свідоцтва про право власності від 27.03.2009 року на нерухоме майно за адресою: провулок Мічуріна, 3 в м. Мукачеве не визначене. Згідно проведеного огляду, приміщення підвалу використовувались для зберігання речей мешканців будинку, а також в даних приміщеннях розташовувалось інженерне обладнання.

2. Підвальні приміщення загальною площею 690,10 кв.м., що знаходяться у житловому будинку по провулку Мічуріна, 3 в м. Мукачеве, можна класифікувати як допоміжні приміщення даного будинку враховуючи Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", ЦПК, Наказ "Про затвердження Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій" та вимог ДБН В.2.2-15-2005 "Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення".

Господарський суд Закарпатської області рішенням від 16 грудня 2019 року у справі №907/636/17 у задоволенні позовних вимог відмовив повністю.

Місцевий господарський суд керувався тим, що право позивача полягає у прийнятті на баланс житлового комплексу, а не виникнення у позивача як, Об`єднання співвласників квартир, права власності на спірні допоміжні приміщення, які відповідно до статті 382 Цивільного кодексу України є спільною сумісною власністю власників квартир.

Щодо поданої відповідачем заяви про застосування до заявлених позовних вимог наслідків спливу строку позовної давності, суд зазначив, що у задоволенні позовних вимог відмовлено з підстав необґрунтованості, тому позовна давність до вимог позивача застосуванню не підлягає.

В апеляційній скарзі Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" (ОСББ "Мічуріна 3") просить скасувати рішення Господарського суду Закарпатської області від 16 грудня 2019 року у справі №907/636/17 та ухвалити нове, яким задоволити позов: визнати право власності на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку № 3 по провулку Мічуріна, м. Мукачево, а саме: підвальні приміщення площею 690,10 кв.м.; приміщення сходових кліток, площею 291,00 кв.м.; вестибюлів 6,16 кв.м.; позаквартирних коридорів 174,46 кв.м.; ліфтових шахт і машинних відділень 22,5 кв.м.; інших технічних приміщень, площею 55,10 кв.м. за Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3".

Вважає, що рішення прийняте з неправильним застосуванням норм матеріального права та неповним з`ясуванням усіх істотних обставин справи, без врахування доказів доданих до матеріалів справи. Мотивує апеляційну скаргу наступним:

Суд першої інстанцій залишив поза увагою рішення власників квартир членів ОСББ Мічуріна 3 , прийняте на позачергових загальних зборах 24 травня 2017 року про реконструкцію підземної частини будинку для обслуговування потреб будинку, звернутися до відповідача з наміром оформити право власності на допоміжні приміщення, у разі відмови відповідача - звернутися з відповідним позовом до суду, що призвело до прийняття судом помилкового рішення щодо наявності у позивач тільки права прийняти в управління ці приміщення. Рішення було зумовлене тим, що у підвальному приміщенні знаходяться електричні розподільчі щити та магістральні комунікації - труби та стояки також розташоване технічне обладнання будинку, яке необхідне для забезпечення санітарно-гігієнічних умов і безпечної експлуатації квартир, без доступу до якого, експлуатація житлового будинку неможлива, однак станом на 2017 рік ці приміщення не були впорядковані, а реконструкцію приміщень мають право проводити тільки їх власники.

Обґрунтовує своє право власності нормами ст. 319, 369, 382 ЦК України, ст. 1, 19 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29.11.2011 №2866-ІІІ (у редакції на момент виникнення спірних відносин), а також тим, що чинний ЦК України і Закон України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29.11.2011 №2866-ІІІ не містять заборони щодо визначення ОСББ як суб`єкта права власності.

Вказує на те, що рішення власників квартир, членів ОСББ Мічуріна 3 від 24 травня 2017 року є актом індивідуальної дії, за яким спірні приміщення вирішено передати у власність створеного загальними зборами суб`єкта - ОСББ Мічуріна 3 . Відповідач, як титульний власник спірних приміщень, жодним чином не цікавився їх станом, не володів ні ними, ні загальними приміщеннями, а з моменту продажу останньої квартири в будинку навіть не користувався цими приміщеннями, хоча за ним зареєстроване право власності. Натомість, позивач отримував теплий кредит на капітальний ремонт підвальної частини будинку, саме ним як суб`єктом придбані вікна та двері на ці кошти, земельна ділянка під житловим багатоквартирним будинком так само передана власниками квартир у власність позивача, тому позивач є безумовно власником оспорюваних приміщень, право власності якого підлягає захисту у порядку ст.16 ЦК України та визнанню у порядку ст.392 ЦК України. Висновок судової будівельно-технічної експертизи № 5297 від 21 грудня 2018 року встановлює зокрема, що: підвальні приміщення загальною площею 690,10 кв. м. у житловому будинку по провулку Мічуріна, 3 в м. Мукачеве, можна класифікувати як допоміжні приміщення даного будинку враховуючи Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" [1], ЦПК [2], Наказ "Про затвердження Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій" [4] та вимог ДБН В.2.2-15-2005 "Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення" (зі змінами) [5]. Відтак, незалежно від фактичного найменування цих приміщень, їх призначення полягає у обслуговуванні потреб більше ніж одного власника квартир, у ньому знаходяться інженерні мережі, що обслуговують весь будинок, не можна виокремити в окремий об`єкт як нежитлове приміщення. Разом з тим, пунктом 3.2.1. Статуту ОСББ Мічуріна 3 до неподільного майна позивача віднесено також допоміжні приміщення. Така ж позиція викладена у постановах Верховного суду від 13.11.2018 у справі №904/819/17, від 20.06.2018 у справі №915/866/17, від 18.07.2018 у справі №916/2069/17, однак не врахована судом першої інстанції.

У відзиві на апеляційну скаргу Дочірнє підприємство "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" просить у задоволенні апеляційної скарги відмовити, оскаржуване рішення залишити без змін.

На спростування доводів апелянта зазначає наступне:

- до складу будинку входять окремі об`єкти нерухомого майна; не продані об`єкти нерухомого майна у зазначеному будинку залишились у власності відповідача на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 27 березня 2009 року, зокрема, нежитлове (підвальне) приміщення площею 690,10 кв. м., розташоване у цокольному поверсі житлового будинку; позивач, підписавши акт приймання від 05 червня 2009 року, визнав факт того, що спірне нежитлове (підвальне) приміщення загальною площею 690,10 кв.м. не входить до складу допоміжних приміщень і не передавалось позивачу за актом від 05 червня 2009 року; 07 травня 2009 року відповідач передав на баланс позивача всі необхідні активи житлового будинку для обслуговування та належної його експлуатації; з цього часу не виставляв жодних претензій чи зауважень щодо перешкод в користуванні місцями загального користування та обслуговування вказаного житлового будинку;

- позивач, отримавши від забудовника технічну документацію на будинок, у тому числі Свідоцтво про право власності на нерухоме майно від 27 березня 2009 року, з 05 червня 2009 року був обізнаний про той факт, що власником підвального приміщення є відповідач;

- відповідно до ст. 13 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" від 14.05.2015 №417-VШ, закон не має зворотної дії в часі;

- спірне нежитлове приміщення не відноситься до категорії допоміжних приміщень, оскільки не призначене для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування; факт неналежності спірного приміщення до категорії допоміжних підтверджений позивачем, який зазначив про це в акті приймання ЖК від 05 червня 2009 року;

- обраний позивачем спосіб правового захисту шляхом визнання права сумісної власності ОСББ Мічуріна 3 на спірне майно суперечить чинному законодавству, адже у силу ст. 382 ЦК України суб`єктами права сумісної власності допоміжних приміщень є власники квартир та нежитлових приміщень у будинку, відтак, ОСББ не може бути суб`єктом права сумісної власності на будь-яке майно;

- рішення ОСББ Мічуріна 3 від 24 травня 2017 року прийняте з порушенням вимог ст. 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", ст. 2,3, 6, 10, 14 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", що свідчить про його незаконність;

- спростовуються матеріалами справи твердження позивача про те, що про факт права власності відповідача на спірні приміщення позивачу стало відомо з відповідної інформаційної довідки у 2017 року;

- висновок судової будівельно-технічної експертизи № 5297 від 21 грудня 2018 року неповний та не відповідає матеріалам справи, не надано відповіді на перше питання щодо визначення функціонального призначення спірних підвальних приміщень, а лише констатовано фактичний стан приміщень на момент огляду; експертом не надано категоричного висновку щодо класифікації спірних підвальних приміщень та віднесення їх до категорії допоміжних приміщень житлового будинку по провулку Мічуріна, 3 в м. Мукачеве; висновок експертизи суперечить вимогам п. 4.16 Інструкції про призначення та проведення судовик експертиз та експертних досліджень; судовий експерт у своєму дослідженні використав норми Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який було прийнято 14 травня 2015 року, тоді як спірні правовідносини виникли в 2009 році із введенням багатоквартирного будинку в експлуатацію та реєстрацією права власності на спірні підвальні приміщення; у силу ст. 86, 104 ГПК України висновок експерта не має заздалегідь встановленої сили для суду і оцінюється разом з іншими доказами.

Відповідно до статті 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу, матеріали справи і вважає, що рішення Господарського суду Закарпатської області від 16 грудня 2019 року у справі №907/636/17 належить залишити без змін з огляду на наступне.

Обставини справи:

Дочірнє підприємство "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" (далі - ДП "Інтергал-Буд") було замовником та здійснювало фінансування будівництва багатоквартирного житлового у провулку Мічуріна, 3 в м. Мукачево Закарпатської області.

Зведення будинку здійснювалось на земельних ділянках, належних на момент будівництва Дочірньому підприємству "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" на праві приватної власності, що підтверджується Державними актами на право власності на земельну ділянку від 27 лютого 2006 року.

Генеральним підрядником будівництва було Товариство з обмеженою відповідальністю "Єврорембуд", проектувальником - Приватне мале підприємство "АВВА".

Будівництво вказаного житлового будинку відбулося у період з вересня 2007 року по жовтень 2008 року.

15 жовтня 2008 року був підписаний Акт робочої комісії про готовність закінченого будівництвом об`єкту для пред`явлення державній приймальній комісії.

27 листопада 2008 року державна приймальна комісія прийняла в експлуатацію завершений будівництвом 40-квартирний житловий будинок у провулку Мічуріна, 3 у місті Мукачеві, що підтверджено Актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта від 27 листопада 2008 року, зареєстрованим Інспекцією ДАБК у Закарпатській області за № 2111 від 31 грудня 2008 року.

Виконавчий комітет Мукачівської міської ради Закарпатської області 30 грудня 2008 року за №341 вирішив: дозволити затвердити акт державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію завершеного будівництвом багатоповерхового 40-ка квартирного житлового будинку у провулку Мічуріна,3 в місті Мукачеві; оформити право власності Дочірнього підприємства "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" на 40-ка квартирний житловий будинок у провулку Мічуріна,3 в місті Мукачеві; Управлінню міського господарства видати свідоцтво про право власності; Мукачівському міжрегіональному бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки зареєструвати право власності на цей об`єкт. (т.1, а.с.132, 125-129).

На підставі рішення Виконавчого комітету Мукачівської міської ради від 30 грудня 2008 року № 341 Управління міського господарства Мукачівського міськвиконкому видало Свідоцтво про право власності на нерухоме майно серії САВ № 1887 від 27 березня 2009 року, у якому вказано, що Дочірнє підприємство "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" є власником 40-квартирного житлового будинку №3, розташованого у провулку Мічуріна в місті Мукачеве Закарпатської області.

Опис об`єкта: загальна площа 3474,40 кв.м.; житлова площа 1191,60 кв.м.; житловий будинок 5-ти поверховий, а саме: підвальні приміщення загальною площею 690,10 кв.м., 1-й поверх загальною площею 559,10 кв.м., 2-й поверх загальною площею 554,20 кв.м., 3-й поверх загальною площею 557,00 кв.м., 4-й поверх загальною площею 557,00 кв.м., 5-й поверх загальною площею 557,00 кв.м.; 40-ка квартирний жилий будинок, А, 3474,40 кв.м. (т.1, а.с.120-122).

Згідно з Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 28 січня 2009 року №21701701, виданим Комунальним підприємством Мукачівське міське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки , 28 січня 2009 року прийнято рішення реєстраційний номер 26256387 про реєстрацію права власності Дочірнього підприємства "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" на 40-квартирний житловий будинок за адресою: Закарпатська область, місто Мукачеве, провулок Мічуріна,3. Підстава виникнення права власності: Свідоцтво про право власності (рішення №341 МВК 30.12.2008) видано Мукачівським УМГ. (т.1, а.с.123-124).

Витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 28 січня 2009 року №21701701 містить відмітку Зареєстровано в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно 28.01.2009р. .

У період з 2009 року до 2017 рік ДП "Інтергал-Буд" здійснювало відчуження окремих квартир у будинку № 3 в провулку Мічуріна у місті Мукачеве фізичним особам шляхом укладення відповідних договорів купівлі - продажу, про що зроблено відповідні відмітки у Свідоцтві про право власності на нерухоме майно серії САВ № 1887 від 27 березня 2009 року та у Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 28 січня 2009 року №21701701, виданому Комунальним підприємством Мукачівське міське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки .

26 лютого 2009 року Виконавчий комітет Мукачівської міської ради зареєстрував Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3".

Після реєстрації Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3", за актом приймання - передачі житлового комплексу від 05 червня 2009 року, на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" (як первинного набувача) від Дочірнього підприємства "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" було прийнято житловий комплекс, який знаходиться за адресою: місто Мукачеве, провулок Мічуріна, 3, загальною площею 3474,40 кв.м. Серед іншого, в акті зазначено, що загальна площа будинку становить 3474,40 кв.м., житлова площа квартир - 1191,60 кв.м., загальна площа квартир - 2493,30 кв.м., загальна площа допоміжних приміщень - 1086,53 кв.м., у тому числі: сходові клітки - 291 кв.м.; вестибюлі - 6,16 кв.м.; позаквартирні коридори - 174,46 кв.м.; горища - 567,86 кв.м., шахти і машинні відділення ліфтів - 22,5 кв.м.; інші технічні приміщення -55,10 кв.м. (т.1, а.с.133-136).

Згідно із статутом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" (нова редакція), таке створене власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку №3 по вул. провулок Мічуріна в місті Мукачево. Метою створення об`єднання є забезпечення захисту прав його членів та дотримання ними обов`язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу, забезпечення надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Як вказано у протоколі загальних зборів членів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" №3а від 24 травня 2017 року, збори вирішили на підставі пункту 3.2.1 та підпункту 6 п.4.5. статуту ОСББ "Мічуріна 3" звернутися з заявою до ДП "Інтергал-Буд" ТОВ "Фірма "Інтергал" з вимогою оформлення права власності на передані згідно акту від 07.05.2009 технічні приміщення сходових кліток, ліфтових шахт та інших допоміжних приміщень в підземній частині будинку за ОСББ Мічуріна 3 . У випадку відмови, звернутися з позовом до судових органів. (т.1, а.с.24-25).

Предметом спору у цій справі (з урахуванням заяви про зміну предмету позову) є вимога Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" до Дочірнього підприємства "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" визнати право власності ОСББ "Мічуріна 3" на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку №3 по вулиці Мічуріна міста Мукачево, а саме: підвальні приміщення площею 690,10 м.кв., приміщення сходових кліток площею 291 кв.м.; вестибюлів площею 6,16 кв.м.; позаквартирних коридорів площею 174,46 кв.м.; ліфтових шахт і машинних відділень площею 22,5 кв.м.; інших технічних приміщень площею 55,10 кв.м.

За змістом частин першої і другої статті 368 ЦК України спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Суб`єктами права спільної сумісної власності можуть бути фізичні особи, юридичні особи, а також держава, територіальні громади, якщо інше не встановлено законом.

Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними (ч. 1ст. 369 ЦК України).

Згідно з частиною 2 статті 382 ЦК України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до частини першої статті 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначає Закон України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

За визначенням статті першої цього Закону (в чинній редакції)

об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна;

представник співвласника - фізична або юридична особа, яка на підставі договору або закону має право представляти інтереси співвласника;

співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Цивільному кодексі України , законах України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" та "Про житлово-комунальні послуги" .

Відповідно до статті 4 закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.(ч.1).

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання. (ч.4).

Об`єднання відповідає за своїми зобов`язаннями коштами і майном об`єднання, від свого імені набуває майнові і немайнові права та обов`язки, виступає позивачем та відповідачем у суді. Об`єднання не несе відповідальності за зобов`язаннями співвласників(ч.8).

Майно об`єднання утворюється з: майна, переданого йому співвласниками у власність; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом. (ч.9).

Майно, придбане об`єднанням за рахунок внесків та платежів співвласників, є їхньою спільною власністю. (ч.10).

Статтею 16 закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання , зокрема, визначати порядок користування спільним майном відповідно до статуту об`єднання; здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об`єднання в порядку, визначеному законом; захищати права, представляти інтереси співвласників у судах, органах державної влади і органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності.

Згідно з статтею 18 закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" об`єднання відповідно до цього Закону та статуту зобов`язане: забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам; звітувати загальним зборам про виконання кошторису об`єднання за рік; забезпечувати виконання вимог статуту об`єднання; виконувати свої договірні зобов`язання; забезпечувати дотримання інтересів усіх співвласників при встановленні умов і порядку володіння, користування і розпорядження спільною власністю, розподілі між співвласниками витрат на експлуатацію та ремонт спільного майна; припиняти дії третіх осіб, що утруднюють або перешкоджають реалізації прав володіння, користування і розпорядження спільним майном співвласниками; у випадках, передбачених законодавством, статутом об`єднання, представляти інтереси співвласників відповідно до наданих повноважень у відносинах з третіми особами.

Відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов`язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління є предметом регулювання Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" .

За визначенням статті першої цього Закону:

допоміжні приміщення багатоквартирного будинку - приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення);

нежитлове приміщення - ізольоване приміщення в багатоквартирному будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійним об`єктом нерухомого майна;

співвласник багатоквартирного будинку (далі - співвласник) - власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку;

спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія;

управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб;

управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава. (ч.1). Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.(ч.2).

Відповідно до статті 5 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.(ч.1).

Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.(ч.2).

Таким чином, у силу Закону спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування, у тому числі:

- допоміжні приміщення (приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення);

- несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку є усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

З матеріалів справи видно, що ДП "Інтергал-Буд" було замовником будівництва багатоквартирного житлового у провулку Мічуріна, 3 у місті Мукачево Закарпатської області на земельних ділянках, належних на момент будівництва Дочірньому підприємству "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" на праві приватної власності.

Після завершення будівництва 40-квартирний житловий будинок у провулку Мічуріна,3 в місті Мукачеві було прийнято в експлуатацію і Дочірнє підприємство "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" оформило та зареєструвало право власності на вказане нерухоме майно, що підтверджено рішенням виконавчого комітету Мукачівської міської ради Закарпатської області від 30 грудня 2008 року №341; виданим на підставі названого рішення Свідоцтвом про право власності на нерухоме майно серії САВ № 1887 від 27 березня 2009 року; Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 28 січня 2009 року №21701701, виданим Комунальним підприємством Мукачівське міське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки і зареєстрованим в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно теж 28 січня 2009 року.

У Свідоцтві про право власності на нерухоме майно серії САВ № 1887 від 27 березня 2009 року вказано, що Дочірнє підприємство "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" є власником 40-квартирного житлового будинку №3, розташованого у провулку Мічуріна в місті Мукачеве Закарпатської області. Опис об`єкта: загальна площа 3474,40 кв.м.; житлова площа 1191,60 кв.м.; житловий будинок 5-ти поверховий, а саме: підвальні приміщення загальною площею 690,10 кв.м., 1-й поверх загальною площею 559,10 кв.м., 2-й поверх загальною площею 554,20 кв.м., 3-й поверх загальною площею 557,00 кв.м., 4-й поверх загальною площею 557,00 кв.м., 5-й поверх загальною площею 557,00 кв.м.; 40-ка квартирний жилий будинок, А, 3474,40 кв.м.

Після реєстрації Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3", на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" (як первинного набувача) від Дочірнього підприємства "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" було прийнято житловий комплекс, який знаходиться за адресою: місто Мукачеве, провулок Мічуріна, 3, загальною площею 3474,40 кв.м. Серед іншого, в акті зазначено, що загальна площа будинку становить 3474,40 кв.м., житлова площа квартир - 1191,60 кв.м., загальна площа квартир - 2493,30 кв.м., загальна площа допоміжних приміщень - 1086,53 кв.м., у тому числі: сходові клітки - 291 кв.м.; вестибюлі - 6,16 кв.м.; позаквартирні коридори - 174,46 кв.м.; горища - 567,86 кв.м., шахти і машинні відділення ліфтів - 22,5 кв.м.; інші технічні приміщення -55,10 кв.м., що підтверджено актом приймання - передачі житлового комплексу від 07 травня 2009 року, підписаним зі сторони ОСББ 05 червня 2009 року.

Отже, на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" було передано житловий комплекс за адресою: місто Мукачеве, провулок Мічуріна, 3, загальною площею 3474,40 кв.м. , у тому числі й допоміжні приміщення загальною площею 1086,53 кв.м. (сходові клітки - 291 кв.м.; вестибюлі - 6,16 кв.м.; позаквартирні коридори - 174,46 кв.м.; горища - 567,86 кв.м., шахти і машинні відділення ліфтів - 22,5 кв.м.; інші технічні приміщення -55,10 кв.м.).

При цьому загальна площа житлового будинку №3 за адресою: місто Мукачеве, провулок Мічуріна, 3, яка вказана у Свідоцтві про право власності на нерухоме майно серії САВ № 1887, і загальна площа цього житлового будинку, передана на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3", є однаковою - 3474,40 кв.м.

Тобто, на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" було передано весь житловий комплекс за адресою: місто Мукачеве, провулок Мічуріна, 3, Закарпатської області.

Щодо підвальних приміщень загальною площею 690,10 кв.м., то у матеріалах справи немає доказів для висновку про те, що такі є нежитловими приміщеннями, які не належать до житлового фонду і є самостійними об`єктами нерухомого майна.

Разом з тим, відповідно до рішення Виконавчого комітету Мукачівської міської ради від 30 грудня 2008 року №341; Свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САВ № 1887 від 27 березня 2009 року (виданого на підставі названого рішення виконкому); Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 28 січня 2009 року №21701701, виданого Комунальним підприємством Мукачівське міське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки і зареєстрованого в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно 28 січня 2009 року - власником підвальних приміщень загальною площею 690,10 кв.м. у житловому будинку №3, розташованому у провулку Мічуріна в місті Мукачеве Закарпатської області (як і будинку загальною площею 3474,40 кв.м. в цілому) є Дочірнє підприємство "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" (відповідач). Названі документи чинні.

Дочірнє підприємство "Інтергал-Буд" продало квартири фізичним особам які оформили право власності на ці квартири, про що зроблено відповідні відмітки у Свідоцтві про право власності на нерухоме майно серії САВ № 1887 від 27 березня 2009 року та у Витязі про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 28 січня 2009 року №21701701, який видало Комунальне підприємством Мукачівське міське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки .

Згідно з наданими позивачем Інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно за №82578098 від 16 березня 2017 року та за №163594748 від 15 квітня 2019 року, об`єкт нерухомого майна Реєстраційний номер майна: 26256387; 40-квартирний житловий будинок №3, за адресою Закарпатська область, м. Мукачеве, провулку Мічуріна, будинок 3 загальна площа 3474,40 кв.м., житлова площа 1191,60 кв.м.; житловий будинок 5-ти поверховий, технічний опис майна: житловий будинок 5-ти поверховий, а саме: підвальні приміщення загальною площею 690,10 кв.м., 1-й поверх загальною площею 559,10 кв.м., 2-й поверх загальною площею 554,20 кв.м., 3-й поверх загальною площею 557,00 кв.м., 4-й поверх загальною площею 557,00 кв.м., 5-й поверх загальною площею 557,00 кв.м.; номер запису 9408 в книзі: 199; 28 січня 2009 року прийнято рішення про державну реєстрацію і внесено запис про те, що названий об`єкт нерухомого майна на праві приватної власності зареєстрований за Дочірнім підприємством "Інтергал-Буд" Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Інтергал" (код ЄДРПОУ 32568603). Підстава виникнення права власності: свідоцтво про право власності, рішення №341 МВК, 30.12.2008, видано Мукачівським УМГ.

Висновок судової будівельно-технічної експертизи № 5297 від 21 грудня 2018 року, яким позивач обгрунтовує позовні вимоги про визнання права власності, містить лише припущення про те, що підвальні приміщення загальною площею 690,10 кв. м. у житловому будинку по провулку Мічуріна, 3 в м. Мукачеве, можна класифікувати як допоміжні приміщення даного будинку. Проте цей висновок не скасовує названих вище правовстановлюючих документів про право власності відповідача на підвальні приміщення.

Доводи позивача про отримання ним теплого кредиту на капітальний ремонт підвальної частини будинку, придбання вікон і дверей, приналежність позивачу на праві власності земельної ділянки під житловим багатоквартирним будинком теж не є належними і допустимими доказами виникнення у Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" права власності на підвальні приміщення загальною площею 690,10 кв. м. у житловому будинку по провулку Мічуріна, 3 в м. Мукачеве.

Твердження ж позивача, що земельна ділянка під означеним житловим багатоквартирним будинком передана йому (ОСББ "Мічуріна 3") у власність власниками квартир необгрунтоване - позивач не назвав і не надав доказів такої передачі земельної ділянки.

Також, Цивільний кодекс України, закони України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" не передбачають можливості і права Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку набувати право власності на приміщення загального користування (у тому числі на допоміжні приміщення), співвласниками яких на праві спільної сумісної власності є усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

У силу закону співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку № 3 у провулку Мічуріна в місті Мукачеве Закарпатської області (приміщення загального користування, у тому числі на допоміжні приміщення) на праві спільної сумісної власності є усі власники квартир та нежитлових приміщень у цьому багатоквартирному будинку.

Власне мета створення, призначення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку полягає у забезпеченні і захисті прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Так, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку може набувати майно, у тому числі, переданого йому співвласниками у власність. Проте правовий режим приміщень загального користування ( у тому числі допоміжних) особливий - майно призначене для спільного користування і є спільною сумісною власністю співвласників, таке не може бути поділено між співвласниками, співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.

Необхідно зазначити й те, що статтею 28 закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено підстави ліквідації Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку у разі, зокрема, прийняття співвласниками рішення про ліквідацію об`єднання; ухвалення судом рішення про ліквідацію об`єднання. Як наслідок, у разі ліквідації об`єднання погашаються вимоги кредиторів за рахунок майна і коштів об`єднання.

Відтак, рішення загальних зборів членів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3", оформлені протоколом №3а від 24 травня 2017 року, (звернутися з заявою до ДП "Інтергал-Буд" ТОВ "Фірма "Інтергал" з вимогою оформлення права власності на передані згідно акту від 07 травня 2009 року технічні приміщення сходових кліток, ліфтових шахт та інших допоміжних приміщень в підземній частині будинку за ОСББ Мічуріна 3 ) не змінюють приписи Закону й не можуть слугувати підставою для визнання права власності Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" на спільне майно названого багатоквартирного будинку, а саме на приміщення загального користування ( у тому числі на допоміжні приміщення).

Викладене спростовує доводи апеляційної скарги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" про наявність правових підстав для визнання права власності ОСББ "Мічуріна 3" на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку № 3 по провулку Мічуріна, м. Мукачево, а саме: підвальні приміщення площею 690,10 кв.м.; приміщення сходових кліток, площею 291,00 кв.м.; вестибюлів 6,16 кв.м.; позаквартирних коридорів 174,46 кв.м.; ліфтових шахт і машинних відділень 22,5 кв.м.; інших технічних приміщень, площею 55,10 кв.м.

У силу закону співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку № 3 у провулку Мічуріна в місті Мукачеве Закарпатської області (приміщення загального користування, у тому числі на допоміжні приміщення) на праві спільної сумісної власності є усі власники квартир та нежитлових приміщень у цьому багатоквартирному будинку.

Щодо доводів скаржника про призначення спільного майна багатоквартирного будинку (у тому числі й допоміжних приміщень), то таке визначено названими вище положеннями Цивільного кодексу України, закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" , закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Щодо доводів скаржника про неврахування місцевим господарським судом позиції, викладеної у постановах Верховного суду від 13.11.2018 у справі №904/819/17, від 20.06.2018 у справі №915/866/17, від 18.07.2018 у справі №916/2069/17, то предмет спору і обставини у вказаних справах відрізняються від предмету спору у цій справі - у жодній із названих справ Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку не просило суд визнати його право власності на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку.

Статтею 392 ЦК України передбачено право власника майна пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" не було і не є власником допоміжних приміщень багатоквартирного будинку № 3 по провулку Мічуріна у місті Мукачево Закарпатської області (підвальних приміщень площею 690,10 кв.м.; приміщень сходових кліток, площею 291,00 кв.м.; вестибюлів 6,16 кв.м.; позаквартирних коридорів 174,46 кв.м.; ліфтових шахт і машинних відділень 22,5 кв.м.; інших технічних приміщень, площею 55,10 кв.м.

Ураховуючи наведене, висновок Господарського суду Закарпатської області про відмову у задоволенні позову визнати право власності ОСББ "Мічуріна 3" на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку № 3 по провулку Мічуріна, м. Мукачево, а саме: підвальні приміщення площею 690,10 кв.м.; приміщення сходових кліток, площею 291,00 кв.м.; вестибюлів 6,16 кв.м.; позаквартирних коридорів 174,46 кв.м.; ліфтових шахт і машинних відділень 22,5 кв.м.; інших технічних приміщень, площею 55,10 кв.м. за Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" є обгрунтованим і законним.

Відповідно до статті 276 ГПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Господарський суд Закарпатської області рішення від 16 грудня 2019 року у справі №907/636/17 ухвалив з додержанням норм матеріального і процесуального права, тому оскаржене рішення належить залишити без змін, апеляційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" без задоволення.

Керуючись статтями 129, 269, 270, 275, 276, 281, 282, 283, 284 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Рішення Господарського суду Закарпатської області від 16 грудня 2019 року у справі №907/636/17 залишити без змін, апеляційну скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3" без задоволення.

Судові витрати зі сплати судового збору за розгляд справи в суді апеляційної інстанції покласти на Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мічуріна 3".

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову може бути оскаржено у касаційному порядку.

Повний текст постанови складено 15 березня 2021 року.

Головуючий суддя В.М. Гриців

Суддя О.П.Дубник

Суддя О.В. Зварич

Дата ухвалення рішення17.12.2020
Оприлюднено14.04.2021

Судовий реєстр по справі —907/636/17

Ухвала від 20.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 15.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 18.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 17.12.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Постанова від 17.12.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 02.12.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 28.08.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні