Постанова
від 09.07.2009 по справі 3/495
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

місто Київ

15 год. 00 хв.

 09.07.2009 р.                                                                                 № 3/495

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді   Блажівської Н.Є., при секретарі судового засідання Миколаєнко І.О.

Розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

За позовом                 ОСОБА_1

до                                 Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі

                                    міста Києва

Третя особа                Закрите акціонерне товариство «Ритм»

про                               визнання неправомірними дій та зобов’язання вчинити дії

У судовому засіданні 9 липня 2009 року відповідно до пункту 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України проголошено вступну та резолютивну частину Постанови.

                                                О Б С Т А В И Н И  С П Р А В И

ОСОБА_1 (надалі –Позивач) звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва (надалі –Відповідач) за участю Закритого акціонерного товариства «Ритм»про зобов’язання Управління Пенсійного Фонду України в Святошинському районі міста Києва призначити ОСОБА_1 пенсію на пільгових умовах за Списком № 2 з 31 січня 2007 року –з дня її звернення за призначенням пенсії.  

Позовні вимоги мотивовані тим, що відмова Управління Пенсійного Фонду України в Святошинському районі міста Києва у призначенні Позивачу пенсії на пільгових умовах за Списком № 2 є протиправною та такою, що не відповідає вимогам чинного законодавства України.

Так, Позивачем в судовому засіданні було зазначено про те, що більше десяти років вона пропрацювала ливарником пластмас на різних підприємствах, що дає їй право відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення»на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Позивач посилається на те, що нею було подано до Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва всі необхідні документи для призначення пенсії на пільгових умовах, а тому у Відповідача були відсутні правові підстави для відмови у її призначенні.

Відповідач –Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва, –явку уповноваженого представника до суду не забезпечив, письмових пояснень з приводу заявлених позовних вимог суду не надіслав, про дату та час судових засідань повідомлявся належним чином. В матеріалах справи наявний лист Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва № 4098/09 від 16 вересня 2008 року, в якому Відповідач посилається на відкриття провадження в даній адміністративній справі та на те, що рішення по справі Окружним адміністративним судом міста Києва не ухвалено.

Третя особа –Закрите акціонерне товариство «Ритм», –явку уповноваженого представника до суду не забезпечило та подало до суду пояснення на позов, в яких зазначило про те, що документи про наявність шкідливих викидів в сувенірному цеху, про проходження медичних оглядів в зв’язку з шкідливими умовами праці, про видачу спеціального харчування для компенсації впливу шкідливих умов праці, про тривалість впливу шкідливого середовища на працівника впродовж робочого дня, технологічні карти і т. п. в архіві прийнятому ЗАТ «Ритм»відсутні. Достовірно підтвердити наявність стажу, який дає право на отримання пенсії на пільгових умовах за період роботи ОСОБА_1, на думку Третьої особи, в Боярському райпобуткомбінаті немає можливості.

Розглянувши подані сторонами документи та матеріали, заслухавши пояснення Позивача, всебічно та повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

                                           В С Т А Н О В И В

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про пенсійне забезпечення»(надалі –Закон) громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом.

Статтею 13 Закону встановлено умови та порядок призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Так, відповідно до пункту б) частини 1 статті 13 Закону, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:  жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 36 до переліку професій, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах передбачено (Розділ XXXIII. Загальні професії (у всіх галузях господарства), пункт 33).

У відповідь на заяву ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва про призначення пенсії на пільгових умовах, нею було отримано відповідь Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва № 4181/06 від 13 липня 2007 року, в якій Відповідач посилається на відсутність правових підстав для призначення пенсії на пільгових умовах, оскільки уточнююча довідка ЗАТ «Ритм»від 13 лютого 2007 року № 1075 за формою не відповідає вимогам додатку 5 Постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній». Вказана довідка, на думку Відповідача, не може бути підставою для призначення Позивачу пенсії на пільгових умовах по Списку № 2.

Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлено Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (надалі –Порядок).

Так, відповідно до пункту 1 Порядку основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Згідно з пунктом 3 Порядку за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Пунктом 20 Порядку передбачено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (додаток N 5). У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Частиною 4 пункту 20 Порядку встановлено, що у разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом України за погодженням з Мінпраці та Мінфіном.

Механізм підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремої категорії працівників у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника встановлено Порядком підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 10 листопада 2006 року № 18-1 (надалі –Порядок № 18-1).

Відповідно до пункту 2 Порядку № 18-1 дія цього Порядку поширюється на осіб, які працювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, а також на осіб, яким призначено пенсію до набрання чинності цим Порядком (далі - робота, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років).

Згідно з пунктом 3 Порядку № 18-1 підтвердження періодів роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років (далі - підтвердження стажу роботи), здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років (далі - Комісії).

Пунктом 11 Порядку № 18-1 передбачено, що для підтвердження стажу роботи заявник подає до управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах за місцем проживання (реєстрації) такі документи: 1) заяву про підтвердження стажу роботи; 2) довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр), а для підприємств, установ, організацій, ліквідованих до 01.07.2004 та/або щодо яких відсутні дані про проведення реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі, - інші документи, які мають підтверджувати факт припинення підприємства, установи, організації в результаті їх ліквідації" (у тому числі архівні); 3) трудову книжку; 4) документи, видані архівними установами, зокрема: а) довідку про заробітну плату; б) копії документів про проведення атестації робочих місць; в) копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати (у разі відсутності - довідку про їх відсутність). У разі необхідності заявник може подавати інші документи, які можуть підтверджувати виконання робіт, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Як підтверджується матеріалами справи, а саме –копією Трудової книжки Позивача, –ОСОБА_1:

- з 13 червня 1979 року по 1 серпня 1981 року працювала на Боярському побуткомбінаті на посаді ливарника в сувенірному цеху (2 роки 1 місяць 18 днів);

- з 26 липня 1985 року по 29 березня 1991 року працювала в Київському заводі реле та автоматики на посаді ливарника пластмас (5 років 8 місяців 3 дні);

- з 1 квітня 1991 року по 31 серпня 1992 року працювала в кооперативі «Зірка»при НВО Реле та автоматики на посаді ливарника пластмас (1 рік 5 місяців);

- з 1 вересня 1992 року по 31 березня 1993 року працювала в фірмі «Реле-маркетинг»на посаді ливарника пластмас (7  місяців);

- з 1 квітня 1993 року по 30 червня 1993 року працювала в кооперативі «Зірка»при НВО Реле та автоматики на посаді ливарника пластмас; звільнена у зв’язку з реорганізацією кооперативу в акціонерне товариство «Зірка»(2 місяці 29 днів);

- з 1 липня 1993 року по 28 лютого 1994 року працювала в акціонерному товаристві «Зірка»на посаді ливарника пластмас (7 місяців 17 днів);

- з 4 березня 1994 року по 4 червня 1996 року працювала на Київському електромеханічному заводі на посаді ливарника пластмас (2 роки 3 місяці);

Згідно з Довідкою Відкритого акціонерного товариства «Київський завод реле та автоматики»№ 37/132 від 15 серпня 2005 року ОСОБА_1 дійсно працювала на Київському заводі реле та автоматики з 26 липня 1985 року по 29 березня 1991 року ливарником пластмаси по 2 розряду цеху пластмаси, звільнена в кооператив «Звезда»по переводу.

Відповідно до довідки Відкритого акціонерного товариства «Ритм» № 1075 від            13 лютого 2007 року ОСОБА_2 дійсно працювала в Боярському побуткомбінаті на посаді ливарника 2-го розряду в сувенірному цеху (виготовлення сувенірних виробів з полістиролу методом лиття) з 13 червня 1979 року по 1 серпня 1981 року. Професія ливарника пластмаси, а також роботи, які виконувала ОСОБА_1 дають право на отримання пенсії на пільгових умовах за списком № 2.

Довідкою ВАТ «Електротехнічний завод»№ 537/85 від 24 грудня 2003 року підтверджено те, що ОСОБА_1 дійсно працювала на Київському електротехнічному заводі  ливарником пластмас. Робота ливарника пластмас, яку виконувала ОСОБА_1 надає право на пільгову пенсію за списком № 2.

Відповідно до архівної довідки Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації № 3748/01 від 3 березня 2008 року ОСОБА_1 у документах ліквідованого кооперативу «Звезда»при НВО «Реле і автоматики»значиться:

- ливарником пластмаси 2 розряду з 1 квітня 1991 року до 31 серпня 1992 року;

- ливарником пластмаси 2 розряду з 1 квітня 1993 року до 30 червня 1993 року;

- ливарником пластмаси 2 розряду з 1 липня 1993 року до 28 лютого 1994 року.

Згідно з архівною довідкою Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації № 3747/01 від 3 березня 2008 року у документах ліквідованої фірми «Реле-маркетинг»… значиться ОСОБА_1 ливарником пластмаси 2 розряду з                 1 вересня 1992 року до 31 березня 1993 року.

Архівною довідкою Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації № 3730/01 від 3 березня 2008 року визначено, що у документах ліквідованого кооперативу «Звезда»при НВО «Реле і автоматики»… у відомостях по нарахуванню заробітної плати робітникам за 1991-1994 роки значиться ОСОБА_1 ливарником пластмаси.

Згідно з архівною довідкою Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації № 2501/01 від 3 березня 2008 року у документах ліквідованого товариства з обмеженою відповідальністю «Реле-маркетинг»… в особових рахунках по нарахуванню заробітної плати робітникам за 1992-1993 роки значиться ОСОБА_1  ливарником пластмаси.

Суд також звертає увагу на те, що Рішенням Святошинського районного суду міста Києва від 21 липня 2008 року було встановлено факт роботи ОСОБА_1  в період з 23 березня 1991 року по 28 лютого 1994 року зі шкідливими умовами праці за професією ливарника пластмас  в кооперативі «Зірка», фірмі «Реле-маркетинг», Акціонерному товаристві «Зірка»та визнано право ОСОБА_1 на отримання пільгової пенсії за період з 23 березня 1991 року по 28 лютого 1994 року (вказане судове рішення набрало законної сили 31 липня 2008 року).

Проаналізувавши положення чинного законодавства України, яке регулює спірні правовідносини, та матеріали справи, Суд вважає за необхідне зазначити наступне.

У відповіді на заяву Позивача про призначення пенсії на пільгових умовах (відповідь Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва № 4181/06 від 13 липня 2007 року) Відповідач посилається на відсутність правових підстав для призначення Позивачу пенсії на пільгових умовах у зв’язку з невідповідністю поданої уточнюючої довідки ЗАТ «Ритм»від 13 лютого 2007 року № 1075.

Додатком № 5 до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлений взірець Довідки про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Довідкою Відкритого акціонерного товариства «Ритм»№ 1075 від 13 лютого 2007 року визначено, що ОСОБА_1 дійсно працювала в Боярському побуткомбінаті на посаді ливарника 2-го розряду в сувенірному цеху (виготовлення сувенірних виробів з полістиролу методом лиття) з 13 червня 1979 року по 1 серпня 1981 року. Професія ливарника пластмаси, а також роботи, які виконувала ОСОБА_1 дають право на отримання пенсії на пільгових умовах за списком № 2.

Суд звертає увагу на те, що чинне законодавство не містить припису про те, що вказана довідка є документом суворої звітності, так як і не передбачено відповідних загальнообов’язкових вимог до її форми.

Разом з тим, Суд вважає за необхідне зазначити про те, що, вирішуючи питання про можливість призначення особі пенсії на пільгових умовах, суб’єкт владних повноважень повинен діяти в порядку та межах визначених чинним законодавством критеріїв.

Так, відповідно до вимог частини 3 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони, зокрема, обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії).

Цей критерій вимагає від суб’єкта владних повноважень враховувати як обставини, на обов’язковість урахування яких прямо вказує закон, так і інші обставини, що мають значення у конкретній ситуації. Суд вважає, що для цього Відповідач повинен був ретельно зібрати і дослідити матеріали, що мають доказове значення у справі.

Суд звертає увагу сторін на те, що суб’єкт владних повноважень повинен уникати прийняття невмотивованих висновків, обґрунтованих припущеннями, а не конкретними обставинами.

Суд звертає увагу на те, що необґрунтованою є оцінка Довідки Відкритого акціонерного товариства «Ритм»№ 1075 від 13 лютого 2007 року лише з точки зору її форми, не зважаючи на її зміст. Обставиною, яка підлягає доказуванню в рамках питання про призначення пенсії на пільгових умовах Позивачу, є сам факт роботи Позивача на посаді, яка входить до переліку тих, які дають право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Суд звертає увагу на те, що зі змісту Довідки Відкритого акціонерного товариства «Ритм»№ 1075 від 13 лютого 2007 року вбачається те, що ОСОБА_1 дійсно працювала в Боярському побуткомбінаті на посаді ливарника 2-го розряду в сувенірному цеху (виготовлення сувенірних виробів з полістиролу методом лиття) з 13 червня 1979 року по 1 серпня 1981 року; професія ливарника пластмаси, а також роботи, які виконувала ОСОБА_1 дають право на отримання пенсії на пільгових умовах за списком № 2.

Відповідний запис про вказану роботу міститься також і в трудовій книжці Позивача.

Таким чином, Суд вважає відмову Відповідача у призначенні пенсії на пільгових умовах такою, що суперечить вимогам чинного законодавства України.

Матеріалами справи підтверджується, що загальний трудовий стаж Позивача становить більше 20 років; стаж, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах становить :

2 роки 1 місяць 18 днів + 5 років 8 місяців 3 дні + 1 рік 5 місяців + 7 місяців +                 2 місяці 29 днів + 7 місяців 17 днів + 2 роки 3 місяці = 12 років 11 місяців 7 днів.

Відтак, Суд приходить до висновку про те, що ОСОБА_1 має право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пункту б) частини 1 статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Частиною 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.      

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи Позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 7, 8, 9, 17, 94, 99, 100, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва

  П О С Т А Н О В И В

          Адміністративний позов задовольнити повністю.

          Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва призначити ОСОБА_1 пенсію на пільгових умовах за Списком № 2 з 31 січня 2007 року –з дня звернення за призначенням пенсії.

          Стягнути на користь ОСОБА_1 з рахунків Державного Бюджету України 3 грн.40 коп. судових витрат.

          

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

      Суддя                                                                                                     Н. Є.  Блажівська

        

   

Дата ухвалення рішення09.07.2009
Оприлюднено14.10.2010
Номер документу9626860
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3/495

Постанова від 09.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Блажівська Н.Є.

Постанова від 20.05.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 05.05.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Григорович О.М.

Ухвала від 31.03.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 03.03.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хілінська В.В.

Судовий наказ від 11.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Рішення від 27.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Рішення від 12.02.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хілінська В.В.

Ухвала від 29.11.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Рішення від 26.11.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні