Ухвала
від 14.04.2021 по справі 703/3654/17
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

14 квітня 2021 року

м. Київ

справа № 703/3654/17

провадження № 61-8160св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Русинчука М. М. (суддя-доповідач),

суддів: Антоненко Н. О., Дундар І. О., Краснощокова Є. В., Тітова М. Ю.,

учасники справи:

позивач - перший заступник керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області,

відповідач - ОСОБА_1 ,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи заяву керівника Смілянської окружної прокуратури про направлення справи за встановленою юрисдикцією, у справі за позовом першого заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та її повернення державі.

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2017 року перший заступник керівника Смілянської місцевої прокуратури у інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та її повернення державі.

Рішенням Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11 грудня 2018 року в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Апеляційного суду Черкаської області від 27 березня 2019 року апеляційну скаргу прокуратури Черкаської області задоволено частково.

Рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11 грудня 2018 року змінено, викладено мотивувальну частину рішення у редакції постанови апеляційного суду. У іншій частині рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11 грудня 2018 року залишено без змін.

Постановою Верховного Суду від 03 березня 2021 року касаційні скарги заступника прокурора Черкаської області та ОСОБА_1 задоволено частково.

Рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11 грудня 2018 року та постанову Апеляційного суду Черкаської області від 27 березня 2019 року скасовано.

Провадження у справі № 703/3654/17 за позовом першого заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури Черкаської області, який діє в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області, до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та її повернення державі закрито.

Повідомлено першого заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, що розгляд цієї справи віднесений до юрисдикції господарського суду.

У березні 2021 року до Верховного Суду надійшла заява керівника Смілянської окружної прокуратури про направлення справи за встановленою юрисдикцією, у якій він просить направити справу до Господарського суду Черкаської області.

У частині четвертій статті 414 ЦПК України встановлено, що в разі закриття судом касаційної інстанції провадження у справі на підставі пункту 1 частини першої статті 255 цього Кодексу суд за заявою позивача постановляє в порядку письмового провадження ухвалу про передачу справи для продовження розгляду до суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд такої справи, крім випадків закриття провадження щодо кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства, чи передачі справи частково на новий розгляд або для продовження розгляду. У разі наявності підстав для підсудності справи за вибором позивача у його заяві має бути зазначено лише один суд, до підсудності якого відноситься вирішення спору.

Відповідно до частини першої статті 24 ГПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку господарського судочинства, розглядаються місцевими господарськими судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

У статті 30 ГПК України визначено спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Спірна земельна ділянка знаходиться у адміністративних межах Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області.

За таких обставин, цю справу необхідно направити для продовження розгляду до Господарського суду Черкаської області.

Керуючись статтями 260, 414 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Заяву керівника Смілянської окружної прокуратури про направлення справи за встановленою юрисдикцією задовольнити.

Справу № 703/3654/17 за позовом першого заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та її повернення державі, передати для продовження розгляду до Господарського суду Черкаської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

ГоловуючийМ. М. Русинчук Судді:Н. О. Антоненко І. О. Дундар Є. В. Краснощоков М. Ю. Тітов

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення14.04.2021
Оприлюднено23.04.2021
Номер документу96464422
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —703/3654/17

Ухвала від 22.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 07.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 29.10.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 09.09.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 13.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 14.05.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Постанова від 03.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні