Ухвала
від 13.07.2021 по справі 703/3654/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

13 липня 2021 року м. Черкаси справа № 703/3654/17

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Грачова В.М., при секретарі судового засідання Нестеренко А.М., за участю прокурора відділу Черкаської обласної прокуратури - Олійник І.А. та представників сторін: позивача - не з`явились, відповідача - адвоката Терещенка С.І., у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду в м. Черкаси, розглянувши справу за позовом першого заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення її державі,

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник керівника Смілянської місцевої прокуратури звернувся в Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області (далі - позивач) до ОСОБА_1 (далі - відповідач), у якому просив суд:

розірвати достроково договір оренди землі від 22.08.2013 року між Смілянською районною державною адміністрацією та ОСОБА_1 та скасувати його державну реєстрацію в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 22.08.2013 року, номер запису про інше речове право 2216155, рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 5235545;

зобов`язати ОСОБА_1 повернути земельну ділянку площею 28,942 га, нормативно-грошова оцінка якої становить 182753 грн. 27 коп. (кадастровий номер 7123780500:02:002:0407), яка знаходиться за межами населеного пункту на території Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області, у розпорядження держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області;

відшкодувати судові витрати.

Ухвалою суду Черкаської області від 14.05.2021 року справу № 703/3654/17 прийняв до свого провадження суддя Грачов В.М., розгляд здійснювати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 13.07.2021 року.

Через канцелярію суду прокурором подано клопотання про залучення співвідповідача (вх. № 11164/21 від 13.07.2021 року), клопотання про заміну сторони (вх. № 11166/21 від 13.07.2021 року), письмові пояснення (вх. № 11167/21 від 13.07.2021 року), в яких просив позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

В підготовче засідання позивач явку свого представника не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив, про розгляд справи повідомлений належним чином.

Прокурор підтримала подані клопотання про заміну сторони та залучення співвідповідача, просила клопотання прийняти до провадження, задовольнити та приєднати разом з письмовими поясненнями до матеріалів справи. Представник відповідача не заперечив проти приєднання до матеріалів справи поданих прокурором клопотань та пояснень, та задоволення клопотання про заміну сторони (позивача), щодо клопотання про залучення співвідповідача вважав, що позов пред`явлено до неналежного відповідача, а отже доцільним відповідача замінити.

Клопотання про заміну сторони прокурор мотивує тим, на виконання Указу Президента України від 15.10.2020 року № 449 Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері відносин , постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2018 року № 1113. У зв`зку зі створенням Балаклеївської сільської ради, якій наказом ГУ Держгеокадастру від 18.06.2019 року № 23-1865/14-19-с Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність було передано у комунальну власність спірну земельну ділянку (кадастровий номер 7123780500:02:002:0407), згідно акту приймання - передачі. Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на спірну земельну ділянку зареєстровано за Балаклеївською сільською радою Смілянського району Черкаської області.

Відтак, враховуючи припинення повноважень Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, його слід замінити на правонаступника Балаклеївську сільську раду Смілянського району Черкаської області, відповідно до ст. 52 ГПК України.

Суд заслухавши думку прокурора та представника відповідача, дослідивши подане клопотання прокурора про заміну сторони, вважав його обґрунтованим з вказаних прокурором підстав та таким, що підлягає до задоволення.

Стаття 52 ГПК України передбачає, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Згідно ст. 770 ЦК України у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов`язки наймодавця. Сторони можуть встановити у договорі найму, що у разі відчуження наймодавцем речі договір найму .

Клопотання прокурора про залучення співвідповідача обґрунтоване тим, що рішенням Балаклеївської сільської ради внесено зміни до договору оренди спірної земельної ділянки для ведення фермерського господарства, зареєстрованого за № 2216155 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 22.08.2013 року та передано до 2028 року фермерському господарству Шарпіно в користування на умовах оренди земельної ділянки. На даний час вказана земельна ділянка перебуває в користуванні ФГ Шарпіно на підставі договору оренди від 22.08.2013 року, в редакції договору оренди від 27.11.2019 року.

Суд, заслухавши думку прокурора та представника відповідача, дослідивши клопотання прокурора про залучення співвідповідача, вважав доцільним замінити відповідача у справі на належного - ФГ Шарпіно .

Відповідно до ч. 3 ст. 45 ГПК України, відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Відповідно до ч. 1 - 4 ст. 48 ГПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Крім того, суд із власної ініціативи, враховуючи те, що рішення прийняте у справі може вплинути на права та обов`язки фізичної особи ОСОБА_1 , як попереднього орендаря та керівника фермерського господарства, прийшов до висновку залучити останнього до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, п. п. 1, 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України, підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Згідно ч. 3 ст. 183 ГПК України у зв`язку із заміною неналежного відповідача, залученням співвідповідача такі особи мають право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення їм відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подане у вказаний строк, суд продовжує розгляд справи.

У зв`язку з заміною позивача та відповідача, вступом у справу третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, така особа, а також інші учасники справи мають право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення їм відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подане у вказаний строк, суд продовжує розгляд справи .

Суд, враховуючи думку прокурора та представника відповідача, в зв`язку з заміною позивача Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області на Балаклеївську сільську раду Смілянського району Черкаської області, заміною відповідача у справі ОСОБА_1 на належного відповідача ФГ Шарпіно та залученням ОСОБА_1 третьою особою без самостійних вимог, вважає доцільним відкласти судове засідання.

Керуючись ст. ст. 48, 50, 52, 182 - 185 , 202, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, ст. 770 ЦК, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання про заміну сторони (вх. № 11166/21 від 13.07.2021 року).

2. Замінити позивача у справі № 703/3654/17 Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області його правонаступником - Балаклеївську сільською раду (20721, Черкаська обл., Смілянський р-н, с. Балаклея, вул. Незалежності, 2, код ЄДРПОУ 26489731).

3. Задовольнити клопотання про залучення співвідповідача (вх. № 11164/21 від 13.07.2021 року).

4. Замінити відповідача у справі № 703/3654/17 ОСОБА_1 на належного відповідача - фермерське господарство Шарпіно (20721, Черкаська обл., Смілянський р-н, с. Балаклея, вул. Леніна, 117, код ЄДРПОУ 36779413).

5. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код РНОКПП НОМЕР_1 ) (третя особа).

6. Відкласти підготовче засідання у справі на 09 год. 30 хв. 09 вересня 2021 року . Засідання провести в приміщенні господарського суду Черкаської області, м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, зал № 220.

7. Прокурору встановити строк у п`ять днів з дня вручення даної ухвали для надіслання позовної заяви із доданими до неї матеріалами заміненому позивачу та відповідачу із урахуванням вимог ст. 164 ГПК України, докази направлення надати суду.

8. Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання даної ухвали подати через канцелярію суду та направити учасникам справи письмовий відзив на позовну заяву в порядку ст. 165 ГПК України і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову у разі їх наявності з врахуванням, викладених у постанові Верховного Суду від 03.03.2021 року, зауважень.

9. Повідомити учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд» , поштою, факсом або дистанційними засобами зв`язку до 08.09.2021 року. Крім того, учасників справи прошу повідомити суд про можливість, в разі наявності процесуальних підстав, здійснювати судовий розгляд справи без участі сторін, за наявними в справі матеріалами, в порядку письмового провадження.

10. Роз`яснити прокурору, позивачу, відповідачу та третій особі про їх обов`язок повідомити суд про причини неявки у підготовче засідання і, що у разі їх неявки наступають наслідки передбачені статтею 202 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Явку у судове засідання прокурора, представників сторін та третьої особи визнати обов`язковою.

Суддя В.М. Грачов

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено16.07.2021
Номер документу98361004
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —703/3654/17

Ухвала від 22.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 07.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 29.10.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 09.09.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 13.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 14.05.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Постанова від 03.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні