Ухвала
від 23.04.2021 по справі 705/1608/20
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/1608/20

1-кс/705/376/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2021 року Слідчий суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020251100000006 від 24.01.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області з клопотанням, погодженим прокурором Уманської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020251100000006 від 24.01.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Клопотання обґрунтовує тим, що службові особи Уманської міської ради в порушення вимог Закону України «Про культурну спадщину» без погодження Черкаської ОДА передали в оренду об`єкт комунальної власності, розташований за адресою м. Умань, вул. Східна, 9, який є пам`яткою культурної спадщини.

По даному факту Уманською місцевою прокуратурою внесені матеріали до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020251100000006 від 24.01.2020 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення визначається як складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2018 році, відповідно до рішення Уманської міської ради, об`єкт комунальної власності по АДРЕСА_1 (колишнє адміністративне приміщення РЕУ № 1), не зважаючи на те, що він є нововиявленою пам`яткою культурної спадщини місцевого значення (житловий будинок кінця 19 століття), взятою на облік наказом Служби охорони культурної спадщини облдержадміністрації від 23.11.2010 № 10/03-21, було передано в оренду місцевому підприємцю ОСОБА_5 (ГОВ «Сніговик.Умань»), При цьому, вказаний об`єкт було включено до Реєстру об`єктів малої приватизації Уманської міської ради на 2019 рік.

У першому півріччі 2019 року ОСОБА_5 , як керівник та засновник ТОВ «Сніговик Умань» (код ЄДРПОУ 38289466, м. Умань, вул. Вокзальна, буд. 3), з метою проведення відновлювальних робіт фасаду будівлі, заміну вікон та внутнішньо-інтер`єрних робіт, залучив уманську приватну будівельну компанію. При цьому, ним не було отримано необхідного дозволу на проведення робіт з реконструкції пам`ятки архітектури місцевого значення, чим порушено вимоги ЗУ «Про охорону культурної спадщини», яким передбачено необхідність проведення проектних та будівельних робіт виключно структурами, які мають ліцензії відповідної категорії. За отриманими даними, під час укладення договору оренди на указаний об`єкт, посадовими особами виконавчого комітету Уманської міської ради не було передбачено жодних обмежень щодо його експлуатації, а виконавчим комітетом надано дозвіл на проведення будівельних робіт (невід`ємних поліпшень).

Відповідно до ЗУ «Про охорону культурної спадщини» Уманська міська рада мала отримати погодження Черкаської ОДА, як органу охорони культурної спадщини, на передачу вищевказаного об`єкта в оренду та його подальшої приватизації, а за результатами проведених будівельних робіт можуть бути нараховані збитки державі відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 6 ЗУ «Про охорону культурної спадщини» - «Застосування фінансових санкцій за порушення цього Закону».

В ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження:

- допитано в якості свідка провідного консультанта Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА ОСОБА_6 , який пояснив, що вказаний об`єкт включено до переліку щойно виявлених пам`яток архітектури наказом Служби охорони культурної спадщини Черкаської ОДА № 10/03-21 від 23.11.2010. Зазначений перелік щойно виявлених пам`яток підготовлений спеціалізованою організацією Інститутом «Укрпроектреставрація» Мінбудархітектури, затвердженого протоколом Мінбудархітектури від 23.12.1993 № 113. Про це належним чином наприкінці 2010 року було повідомлено Уманську міську раду, проте, відповідних підтверджуючих документів про повідомлення Уманської міської ради в Черкаській ОДА відсутні. В свою чергу, документи, які підтверджують вищевказаний факт можливо наявні у складі генерального плану та історико-архітектурного опорного плану м. Умань. Приміщення за адресою: м. Умань, вул. Східна, 9 є щойно виявленим об`єктом культурної спадщини, проте, його не внесено до державного реєстру нерухомих пам`яток України. До занесення зазначеного об`єкту до державного реєстру він, відповідно до чинного законодавства (розділ 10 ЗУ «Про охорону культурної спадщини»), має елементи охорони, що відносяться і до пам`яток.

10.02.2020 виконавчий комітет Уманської міської ради звернувся до Департаменту культури та взаємозв`язків з громадськістю Черкаської ОДА з листом № 921/01/01-35 про погодження передачі в оренду та відчуження ново виявленої пам`ятки архітектури місцевого значення житловий будинок (мур.) кін. XIX ст. за адресою: Черкаська область, м. Умань, вул. Східна, 9. В свою чергу Департамент культури та взаємозв`язків з громадськістю Черкаської ОДА надав відповідь № 02/01-03-29/138/02/01-02.01/01-07 від 21.02.2020, якою було надано погодження на передачу в оренду та відчуження ново виявленої пам`ятки архітектури місцевого значення житловий будинок (мур.) кін. XIX ст. за адресою: Черкаська область, м. Умань, вул. Східна, 9. Крім цього, в листі було зазначено, що відповідно до абзацу 2, пункту 1, ст. 18 ЗУ «Про охорону культурної спадщини» пам`ятка може бути приватизована лише за умови укладення майбутнім власником з відповідним органом охорони культурної спадщини попереднього договору про укладення в майбутньому охоронного договору на пам`ятку (її частину) з викладенням його істотних умов, у тому числі щодо цільового використання пам`ятки, робіт, які майбутній власник зобов`язується провести на пам`ятці з метою утримання її в належному стані.

У зв`язку із вищевикладеним 10.03.2020 між орендоутримувачем (ТОВ «Сніговик-Умань»), в особі директора ОСОБА_5 та органу охорони культурної спадщини (Департамент культури та взаємозв`язків з громадськістю Черкаської ОДА), в особі в.о. директора Департаменту ОСОБА_7 , було укладено Попередній охоронний договір на пам`ятку культурної спадщини: ново виявлена пам`ятки архітектури місцевого значення житловий будинок (мур.) кін. XIX ст. за адресою: Черкаська область, м. Умань, вул. Східна, 9.

Вказаним договором передбачено, що орендоутримувач зобов`язується постійно підтримувати приміщення в належному стані, а в 2025 році повинен провести реставрацію приміщення, яка повинна відповідати вимогам ЗУ «Про охорону культурної спадщини» (розроблення проектної документації проектувальною установою, яка має відповідну ліцензію, та проведення реставраційних робіт лише організацією, яка також має відповідну ліцензію).

При укладенні договору оренди на вказаний об`єкт (23/18 від 21.09.2018) виконавчим комітетом Уманської міської ради жодних погоджень щодо його передачу в оренду з боку підрозділів Черкаської ОДА отримано не було і звернень на отримання таких погоджень до Черкаської ОДА не надходило, про проведення будь-яких будівельних робіт та надання дозволу щодо проведення невід`ємних поліпшень, Черкаська ОДА не повідомлялася.

Крім цього, відповідно до вимог ЗУ «Про охорону культурної спадщини» будь-які будівельні роботи на об`єкті культурної спадщини заборонені, можуть виконуватися лише реставраційні роботи.

- долучено до матеріалів кримінального провадження копії договору оренди об`єкта комунальної власності по вул. Східна, 9 м. Умані № 23/2018 від 21.09.2018 року, попереднього охоронного договору на пам`ятку культурної спадщини, відомостей до складання державного реєстру національного культурного надбання Черкаської області, наказу Служби охорони культурної спадщини про затвердження переліку щойно виявлених пам`яток архітектури, листа виконавчого комітету Уманської міської ради про умови передачі в оренду та відчуження об`єктів міської комунальної власності, розміщених в будівлі ново виявленої пам`ятки архітектури, копія листа Департаменту культури та взаємозв`язків з громадськістю Черкаської ОДА щодо передачі в оренду та відчуження об`єкта за адресою: м. Умань, вул. Східна, 9,

- витребувано відповіді з департаменту культури та взаємозв`язків з громадськістю Черкаської ОДА, Уманської міської ради, які стосуються передачі в оренду об`єкта комунальної власності, розташованого за адресою м. Умань, вул. Східна, 9;

- проведено тимчасовий доступ у виконавчому комітеті Уманської міської ради, в ході якого вилучено реєстраційну справу № 1635434371108 на об`єкт нерухомого майна за адресою м. Умань, вул. Східна, 9.

21.01.2021 року ухвалою Уманського міськрайонного суду строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020251100000006 продовжено до трьох місяців.

В подальшому :

28.01.2021 року Уманському міському голові ОСОБА_8 було надіслано запит про надання документів, які стосуються факту передачі об`єкта комунальної власності, що розташований по вул. Східна 7 та 9, м. Умані, в оренду та проведення проектних та будівельних робіт на вказаному об`єкті.

05.02.2021 року Уманським міським головою ОСОБА_8 надані завіренні копії документів, які стосуються факту передачі об`єкта комунальної власності, що розташований по вул. Східна 7 та 9, м. Умані, в оренду та проведення проектних та будівельних робіт на вказаному об`єкті, згідно додатку на 100 аркушах.

03.03.2021 року Уманським міським головою надані завіренні копії документів, які стосуються факту передачі об`єкта комунальної власності, що розташований по вул. Східна 9, м. Умані, в оренду та проведення проектних та будівельних робіт на вказаному об`єкті, згідно додатку на 121 аркушах.

02.02.2021 року надіслано запит директору ТОВ «Сніговик-Умань», ОСОБА_5 для надання документів, які стосуються передачі в оренду приміщення, що розташоване по вул. Східна 7,9, м. Умань, відповіді на вищевказаний запит не отримано.

01.03.2021 року директору ТОВ «Сніговик-Умань» ОСОБА_5 , повторно надіслано запит для надання документів, які стосуються передачі в оренду приміщення, що розташоване по вул. Східна 7,9, м. Умань, до теперішнього часу відповіді на вищевказаний запит не отримано.

01.04.2021 року дане доручення карному розшуку Уманського РУП ГУНП в Черкаській області на встановлення місцезнаходження директора ТОВ «Сніговик-Умань» ОСОБА_5 , та зобов`язання його з`явитися для проведення слідчих дій.

06.04.2021 року до СВ Уманського РУП надійшов рапорт О/у ВКП Уманського РУП відповідно до якого встановити місцезнаходження директора ТОВ «Сніговик-Умань» ОСОБА_5 , не представилось можливим.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 24.04.2021 року, однак у кримінальному провадженні необхідно :

-допитати в якості свідка директора ТОВ ,,Сніговик-Умань ОСОБА_5 , оскільки останній на виклики до слідчого повторно надіслати йому запит та витребувати в нього інші документи, які стосуються факту передачі об`єкта комунальної власності, що розташований по АДРЕСА_2 , в оренду та проведення проектних та будівельних робіт на вказаному об`єкті;

-оглянути об`єкт комунальної власності по АДРЕСА_1 , визнати речовим доказом та встановити його вартість, встановити наявність чи відсутність збитків, завданих державі внаслідок передання міською радою в оренду об`єкта культурної спадщини ОСОБА_5 , шляхом проведення судових експертиз;

-допитати по суті провадження працівників виконавчого комітету Уманської міської ради, в разі необхідності виконати інші слідчі дії, в яких виникне необхідність, то провести в повному обсязі досудове розслідування у визначені законом строки та прийняти остаточне рішення в кримінальному провадженні не представляється можливим.

В даному випадку виникає необхідність в проведенні вищевказаних слідчих дій, прийняття остаточного рішення в даному кримінальному провадженні, та при встановленні винних осіб, притягнення їх до кримінальної відповідальності.

В клопотанні слідчий просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020251100000006 від 24.01.2020 року до 6 місяців.

Слідчий Уманського РУП ГУНП в Черкаській області та прокурор Уманської окружної прокуратури в судове засідання не з`явились, подали до суду заяви про те, що клопотання підтримують, просять його задовольнити та розглянути у їх відсутність.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Слідчим суддею встановлено, що СВ Уманського РУП ГУНП України в Черкаській області розпочато та здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020251100000006 від 24.01.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.366 КК України, відповідно до положень ст.12 КК України відноситься до нетяжких злочинів.

Згідно пункту 1 частини 2статті 219 КПК Українистрок досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяціву кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

З матеріалів клопотання вбачається, що ухвалою слідчого судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 21.01.2021 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020251100000006 від 24.01.2020 був продовжений до трьох місяців.

Жодній особі у даному кримінальному провадженні про підозру не повідомлено.

Згідно з вимогами ч.1статті 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 КПК України, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2-3 частини четвертої статті 219 КПК України.

Відповідно до п.2 та п.3 ч.4 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. Загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

За приписами ч.1 ст.295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого відповідає вимогам ст.ст.294 та 295-1 КПК України.

З досліджених матеріалів клопотання вбачається, що станом на час завершення досудового розслідування, слідчим не здійсненні процесуальні дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу. Їх проведення надасть можливість провести в повному обсязі досудове розслідування та прийняти остаточне, законне та обґрунтоване рішення в даному кримінальному провадженні.

Отже, враховуючи що строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні спливає 24.04.2021 року, проте закінчити досудове розслідування у вказаний строк з об`єктивних причин не можливо, приймаючи до уваги доведення слідчим обставин, що обумовлюють необхідність продовження строку досудового розслідування, виходячи з завдань кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, а строк досудового розслідування продовженню на шість місяців.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020251100000006 від 24.01.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, на шість місяців, а саме до 24.10.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96534408
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —705/1608/20

Ухвала від 22.04.2022

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 14.12.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 23.10.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 16.04.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 22.10.2020

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні