Ухвала
від 07.05.2021 по справі 372/1584/21
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1584/21

Провадження 1-кс-478/21

ухвала

Іменем України

07 травня 2021 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

власника майна ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_6 про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області звернувся до суду із клопотанням про арешт майна у кримінальному провадженні № 42020111190000011 від 10.02.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, яке погоджено прокурором Обухівської окружної Київської області ОСОБА_7 .

На обґрунтуванняклопотання слідчийзазначив,що наприкінці2019року, ОСОБА_3 ,будучиособистознайомим зголовоюРосавськоїсільської радиМиронівськогорайонуКиївської області ОСОБА_8 ,наумовахкорисливої взаємовигодизарезультатамийого успішногосприянняуреалізації злочинногоплану,спрямованогоназаволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, вступив з нею у злочинну змову та сприяв у подальшому у вчиненні ряду злочинів у складі організованої злочинної групи за наступних обставин.

Так, наприкінці 2019 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_8 , перебуваючи на посаді сільського головита будучи наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто згідно ч. 3 ст. 18 КК України являючись службовою особою, спільно з ОСОБА_9 організувала та очолила стійку злочинну організовану групу з метою вчинення особливо тяжких злочинів, спрямованих на заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради, які у перспективі будуть виділені на капітальні ремонти дорожнього покриття частини вулиці Кондратовича та дороги по провулку Трасовому, Квітневому та по вулиці Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області.

Зокрема, наприкінці 2019 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено ОСОБА_8 , усвідомлюючи неспроможність одноособово реалізувати свій злочинний корисливий намір, спрямований на заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради, які у перспективі будуть виділені на капітальні ремонти дорожнього покриття частини вулиці Кондратовича та дороги по провулку Трасовому, Квітневому та по вулиці Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області, у приватній бесіді з ОСОБА_3 запропонувала йому на умовах корисливої взаємовигоди вступити у склад створеної нею злочинної групи. При цьому ОСОБА_8 довела ОСОБА_3 положення спільного злочинного плану організованої групи та запропонувала йому роль пособника, яка полягала у доборі ним відповідного підконтрольного адміністративного ресурсу серед осіб які мають відповідні сертифікати у сфері архітектури, проектування, будівництва та здійснення авторського і технічного нагляду за перспективними об`єктами будівництва.

ОСОБА_3 у свою чергу маючи у своєму розпорядженні відповідні засоби реалізації запропонованого ОСОБА_8 злочинного плану, зокрема підконтрольних йому осіб та відповідні зв`язки з особами, які здійснюють професійну діяльність у сфері архітектури, проектування і будівництва та здійснення технічного нагляду, погодився на її пропозицію, вступивши таким чином у склад організованої ОСОБА_8 злочинної групи.

Згідно розробленого спільного злочинного плану організованої групи ОСОБА_3 , в період з грудня 2019 року по 09.10.2020 року, як пособник організованої злочинної групи, згідно розподілених функцій, своїми порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод сприяв вчиненню кримінальних правопорушень ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , а саме:організував документальне супроводження договірних відносин між Росавською сільською радою Миронівського району Київської області в особі сільського голови ОСОБА_8 та представником технічного нагляду об`єктів капітального ремонту доріг в с. Росава Миронівського району Київської області в особі інженера технічного нагляду за будівництвом будівель і споруд ФОП ОСОБА_10 ; за попередньою домовленістю з ФОП ОСОБА_10 , усунувши її від покладених на неї обов`язків по здійсненні технічного наглядузаоб`єктамикапітального ремонтудорігвс.РосаваМиронівськогорайону Київськоїобласті,неофіційнотабезпосередньо бравучастьуздійсненні технічногонаглядузавказаними об`єктамизметоюнадання консультаційорганізаторузлочинноїгрупи ОСОБА_8 задлядосягнення спільноїзлочинноїмети,спрямованоїнарозтрату ізаволодіннябюджетнимикоштами місцевогозначення; аналізував можливості та ризики викриття злочинної діяльності організованої злочинної групи внаслідок умисно-допущеній виконавцем злочину ОСОБА_9 невідповідності робіт проектній документації,недотриманням вимогдержавних стандартів,будівельних нормі правил,а такожненалежністю якостіта завищеннямобсягів робіт,виконаних підчас капітальнихремонтів об`єктів; виходив з пропозиціями щодо заходів, спрямованих на приховування злочинної діяльностіорганізованоїзлочинноїгрупи; з метою приховування злочинної діяльностіорганізованоїзлочинноїгрупи тавідверненніможливихнегативних наслідківдляучасниківзлочинної групиувипадкузагрози викриттязлочинноїдіяльності,підбиравтазалучав наумовахфіктивнихсупідрядних договорівінших,немісцевихінженерів технічногонаглядузприводу фіктивногопосвідченнянимифакту належноговиконаннякапітальногоремонту об`єктівуактахформи КБ-2в; організував документальне супроводження процедури приймання-передачі наданих послуг технічного нагляду, згідно укладених договорів між Росавською сільською радою Миронівського району Київської області в особі сільського голови ОСОБА_8 та ФОП ОСОБА_10 з метою подальшого заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради.

Відповідно до розробленого спільного плану злочинної діяльності організованої групи, ОСОБА_8 , будучи організатором та керівником злочинної групи діючи від імені Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, будучи наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто згідно ч. 3 ст. 18 КК України являючись службовою особою уклала з директором ПП «Автобан-А.С.А.» ОСОБА_9 договір № 05-02 від 05.02.2020 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по провулку Трасовий в с. Росава Миронівського району Київської області».

Згідно з Порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 року № 903, (далі - Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури) технічний нагляд забезпечує замовник протягом усього періоду будівництва об`єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва або зміни (зокрема шляхом знесення) такого об`єкта.

Пунктом 4.6.15 «Примірної інструкції з діловодства у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади», затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.1997 № 1153 (далі Інструкція), визначено, що на документах, які засвідчують права громадян і юридичних осіб, фіксують факт витрати грошових коштів і матеріальних цінностей, підпис відповідальної особи повинен завірятися гербовою печаткою. У примірному переліку документів, на які ставиться гербова печатка (додаток 13 до Інструкції) передбачено, у тому числі, акти (прийому закінчених будівництвом об`єктів, обладнання, виконання робіт; списання; експертизи тощо).

Таким чином, «Акти приймання виконаних будівельних робіт» (форма № КБ-2в) засвідчуються особою, підпис якої завіряється гербовою печаткою, після погодження інспектором технічного нагляду кількості та якості виконаних будівельних робіт у звітному періоді.

З урахуванням вимог Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури та Інструкції, ОСОБА_3 , на виконання покладених на нього функцій, згідно розробленого спільного плану злочинних дій організованої групи, 05.02.2020 з метою організації документального супроводження договірних відносин між Росавською сільською радою Миронівського району Київської області в особі сільського голови ОСОБА_8 та представником технічного нагляду об`єктів капітального ремонту дорожнього покриття по провулку Трасовому, Квітневому та по вулиці Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області, на умовах корисливої взаємовигоди, запропонував своїй колишній тещі ОСОБА_10 , яка має відповідний сертифікат інженера технічного нагляду за будівництвом будівель і споруд взяти участь в якості представника технічного нагляду за вказаними об`єктами будівництва. При цьому ОСОБА_3 довів ОСОБА_10 обов`язкові умови її участі у реалізації розробленого плану злочинних дій, за яких вона, будучи номінальною стороною договірних відносин, неофіційно, на довірчій основі, делегує йому повноваження по здійсненні технічного нагляду за вказаними об`єктами будівництва. На вказану пропозицію ОСОБА_3 ОСОБА_10 погодилась, вступивши таким чином з ним у злочинну змову.

Після цього, 05.02.2020 ОСОБА_3 на виконання відведеної йому ролі у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 злочинного наміру організованої групи, спрямованого на розтрату і заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, попередньо заручившись підтримкою ОСОБА_10 , з метою сприяння вчиненню злочину ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , надав вказівку підконтрольній йому, невстановленій досудовим розслідуванням особі на розроблення договору про надання послуг технічного нагляду за об`єктом будівництва «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Трасовий в с. Росава Миронівського району Київської області».

Того ж дня, 05.02.2020, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено ОСОБА_10 будучи обізнаною про діяльність організованої злочинної групи, учасником якої являється ОСОБА_3 , діючи відповідно до відведеної ним ролі, підписала та завірила круглою мастичною печаткою ФОП « ОСОБА_10 » надані їй невстановленою досудовим розслідуванням особою два примірники договору №2-20 про надання послуг технічного нагляду, які того ж дня за вказівкою ОСОБА_3 були надані до Росавської сільської ради Миронівського району Київської області для підпису сільському голові ОСОБА_8 .

У подальшому, в період часу 05.02.2020 по 11.02.2020, ОСОБА_9 , у свою чергу, будучи директором ПП «Автобан-А.С.А.», діючи, як службова особа, на виконання відведеної йому ролі у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_3 злочинного наміру організованої групи, спрямованого на заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, достовірно знаючи про те, що останній, усунув перешкоду у досягненні спільного злочинного наміру, тобто усунув від здійснення належного технічного нагляду ОСОБА_10 , виконав улаштування асфальтобетонного покриття частини вулиці Кондратовича в с. Росава Миронівського району Київської області загальною кількістю асфальтобетонної суміші 110,75 т.

Після цього10.02.2020, ОСОБА_9 з метою заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, склав та подав до Росавської сільської ради Миронівського району Київської області завідомо неправдивий офіційний документ акт № 1 приймання виконаних підрядних робіт за лютий 2020року форми № КБ-2в, в який вніс завідомо неправдиві відомості про кількість улаштованого асфальтобетонного покриття, що не відповідає його фактичній кількості, зазначивши при цьому у вказаному акті, що кількість асфальтобетонної суміші становить 113,67 т,що не відповідає кількості, внесеній до акту № 1 і становить невідповідність 2,92 т.

Таким чином, забезпечена ОСОБА_3 номінальна участь ОСОБА_10 у здійсненні технічного нагляду за об`єктом будівництва: «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Трасовий в с. Росава Миронівського району Київської області» дозволило ОСОБА_9 внести до офіційного документу акт № 1 приймання виконаних підрядних робіт за лютий 2020року форми № КБ-2в, завідомо неправдиві відомості про кількість улаштованого асфальтобетонного покриття та як наслідок заволодіння бюджетними коштами виділеними на капітальний ремонт вказаного об`єкту у сумі еквівалентній різниці між вартістю об`ємів робіт, зазначених у вказаному акті форми № КБ-2в та фактично виконаному об`єму вказаного об`єкту будівництва.

Внаслідок пособницьких дій ОСОБА_3 у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 злочинного плану організованої групи, на банківський рахунок ПП «Автобан-А.С.А.» № НОМЕР_1 , відкритий в Київському ГРУ ПАТ КБ Приватбанк, м. Київ МФО 321842, з місцевого бюджету Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, згідно платіжного доручення №76 від 10.02.2020 перераховано грошові кошти у сумі 479737,64 грн.

Крім того, 10.02.2020 на виконання раніше обумовленого спільного плану злочинних дій організованої групи, ОСОБА_3 у свою чергу, відповідно до відведеної йому злочинної ролі,з метою фіктивного посвідчення факту належного виконання умов договору про надання послуг технічного нагляду №2-20 від 05.02.2020 надав ОСОБА_8 для підпису Акт №1 прийому-передачі виконаних робіт датований від 10.02.2020 з підписом підконтрольного йому інженера технічного нагляду ОСОБА_10 в якому зазначені неправдиві відомості з приводу виконання нею у повному обсязі робіт пов`язаних із здійсненням технічного нагляду за вказаним об`єктом будівництва, на підставі якого, згідно платіжного доручення 75 від 10.02.2020 на доступний ОСОБА_3 банківський рахунок, який належить ФОП ОСОБА_10 перераховано грошові кошти у сумі 8045 грн.

Згідно висновку судової будівельно-технічної експертизи № СЕ-19/111-20/45327-БТ від 13.11.2020, вартість фактично виконаних будівельних робіт з капітального ремонту об`єкту за договором №05-02 від 05.02.2020 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Трасовий в с. Росава Миронівського району Київської області» становить 470 670,91 грн.

Згідно висновку судово-економічної експертизи № СЕ-19/111-21/290-ЕК від 25.01.2021, розмір збитку, завданий місцевому бюджету в особі Росавської сільської ради Миронівського району Київської області (ЄДРПОУ 04362645) внаслідок завищення обсягу вартості виконаних робіт ПП «Автобан-А.С.А.» (код ЄДРПОУ 40588231) згідно договору № 05-02 від 05.02.2020 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Трасовий в с. Росава Миронівського району Київської області» з урахуванням висновку будівельно-технічної експертизи № СЕ-19/111-20/45327-БТ від 13.11.2020, становить 9066,73 грн.

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного плану організованої групи, затвердженого всіма учасниками організованої групи, спрямованого на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, ОСОБА_8 у свою чергу, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, будучи організатором та керівником злочинної групи діючи від імені Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, будучи службовою особою уклала з директором ПП «Автобан-А.С.А.» ОСОБА_9 договір № 10-03-20 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вулиці Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області».

Згідно з Порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, технічний нагляд забезпечує замовник протягом усього періоду будівництва об`єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва або зміни (зокрема шляхом знесення) такого об`єкта.

Пунктом 4.6.15 Інструкції, визначено, що на документах, які засвідчують права громадян і юридичних осіб, фіксують факт витрати грошових коштів і матеріальних цінностей, підпис відповідальної особи повинен завірятися гербовою печаткою. У примірному переліку документів, на які ставиться гербова печатка (додаток 13 до Інструкції) передбачено, у тому числі, акти (прийому закінчених будівництвом об`єктів, обладнання, виконання робіт; списання; експертизи тощо).

Таким чином, «Акти приймання виконаних будівельних робіт» (форма № КБ-2в) засвідчуються особою, підпис якої завіряється гербовою печаткою, після погодження інспектором технічного нагляду кількості та якості виконаних будівельних робіт у звітному періоді.

Після цього, 10.03.2020 ОСОБА_3 на виконання відведеної йому ролі у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 злочинного наміру організованої групи, спрямованого на розтрату і заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, попередньо заручившись підтримкою ОСОБА_10 , з метою сприяння вчиненню злочину ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , надав вказівку підконтрольній йому, невстановленій досудовим розслідуванням особі на розроблення договору про надання послуг технічного нагляду за об`єктом будівництва «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області».

Того ж дня, 05.02.2020, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено ОСОБА_10 будучи обізнаною про діяльність організованої злочинної групи, учасником якої являється ОСОБА_3 , діючи відповідно до відведеної ним ролі, підписала та завірила круглою мастичною печаткою ФОП « ОСОБА_10 » надані їй невстановленою досудовим розслідуванням особою два примірники договору №5-20 про надання послуг технічного нагляду за вказаним об`єктом будівництва, які того ж дня за вказівкою ОСОБА_3 були надані до Росавської сільської ради Миронівського району Київської області для підпису сільському голові ОСОБА_8 .

У подальшому, в період часу 10.03.2020 по 16.06.2020, ОСОБА_9 , у свою чергу, будучи директором ПП «Автобан-А.С.А.», діючи, як службова особа, на виконання відведеної йому ролі у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_3 злочинного наміру , спрямованого на заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, достовірно знаючи про те, що останній, усунув перешкоду у досягненні спільного злочинного наміру, тобто усунув від здійснення належного технічного нагляду ОСОБА_10 , виконав улаштування дорожнього покриття по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області загальною кількістю асфальтобетонної суміші 223,15 т.

У свою чергу ОСОБА_3 , на виконання раніше обумовленого спільного плану злочинних дій організованої групи, відповідно до відведеної йому злочинної ролі 18.06.2020,з метою визначення ризику викриття злочинної діяльності організованої злочинної групи внаслідок умисно-допущеній виконавцем злочину ОСОБА_9 невідповідності робіт проектній документації по капітальному ремонту дорожнього покриття по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області, за вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою підконтрольних йому, невстановлених досудовим розслідуванням осіб, організував технічний огляд вказаного об`єкту.

За результатами проведення технічного огляду вказаного об`єкта будівництва ОСОБА_3 виявив ряд явних недоліків, що не узгоджувались з наявною проектно-кошторисною документацією по вказаному об`єкту будівництва, зокрема невідповідність об`єму виконаних робіт та низьку якість асфальтобетонного покриття, про що 18.06.2020 повідомив ОСОБА_8 .

У подальшому, 20.06.2020 ОСОБА_3 , як варіант приховування злочинної діяльності організованої злочинної групи, запропонував ОСОБА_8 вжити заходів щодо внесення до первинної проектно-кошторисної документації коригування, які б візуально відповідали наявним результатам виконаного капітального ремонту об`єкту будівництва, на що остання погодилась та залишила вказане питання на власному контролі.

В період з 16.06.2020 по 20.06.2020, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, директор ПП «Автобан-А.С.А.» ОСОБА_9 ,відповідно до відведеної йому злочинної ролі, будучи службовою особою, у свою чергу, склав завідомо неправдиві офіційні документи акти № 1 приймання виконаних підрядних робіт за травень 2020року форми № КБ-2в, датований 05.05.2020, № 2 приймання виконаних підрядних робіт за червень 2020року форми № КБ-2в, датований 01.06.2020, № 3 приймання виконаних підрядних робіт за червень 2020року форми№КБ-2в,датований24.06.2020,вяківніс завідомонеправдивівідомостіпро кількістьулаштованогоасфальтобетонногопокриття по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області, що не відповідає його фактичній кількості, зазначивши при цьому у вказаному акті, що кількість асфальтобетонної суміші становить 263,89 т,що не відповідає кількості, внесеній до актів № 1 за травень 2020року форми № КБ-2в від 05.05.2020, № 2 за червень 2020року форми № КБ-2в від 01.06.2020 та № 3 за червень 2020року форми № КБ-2в від 24.06.2020 і становить невідповідність 40,74 т.

У свою чергу ОСОБА_3 , у період з 20.06.2020 по 23.06.2020, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, з урахуванням внесених працівниками ТОВ «Артбудпроект Інвест» коригувань до проектно-кошторисної документації по вказаному об`єкту будівництва наявним відомостям зазначеним в актах №1 та №2 приймання виконаних підрядних робіт форми № КБ-2в по вказаному об`єкту будівництва, виявивши загрозу викриття їхньої злочинної діяльності, з метою приховування злочинної діяльності організованої злочинної групи та відверненні можливих негативних наслідків для учасників злочинної групи, у тому числі й підконтрольного йому інженера технічного нагляду ОСОБА_10 , на яку офіційно покладено відповідальність за здійснення належного технічного нагляду за об`єктом будівництва, довів до учасників злочинної групи необхідність залучення на умовах фіктивного супідрядного договору іншого, не місцевого інженера технічного нагляду з приводу фіктивного посвідчення ним факту належного виконання капітального ремонту об`єктів у актах форми КБ-2в. Разом із цим ОСОБА_3 за узгодженням з усіма учасниками злочинної групи поклав на себе обов`язок у підборі відповідної особи та організації його втягнення у їхню злочинну діяльність на підставі формальних договірних відносин.

24.06.2020 в першій половині дня, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 , на виконання плану злочинних дій, відповідно до відведеної йому злочинної ролі, маючи відповідні зв`язки з особами, що надають послуги у сфері технічного нагляду за будівництвом будівель і споруд, діючи з метою фіктивного посвідчення факту належного виконання ремонту дороги по АДРЕСА_1 за договором № 10-03-20 від 10.03.2020 шляхом підписання акту № 3 за червень 2020року форми № КБ-2в та завірення його відповідною печаткою представника технічного нагляду, перебуваючи в м. Київ зустрівся з ФОП ОСОБА_11 , який має кваліфікаційний сертифікат інженера технічного нагляду за будівництвом будівель, який у свою чергу на неофіційних оплатних умовах, будучи обізнаним про діяльність організованої злочинної групи, підписав наданий йому ОСОБА_3 завідомо неправдивий документ, а саме акт № 3 за червень 2020року форми № КБ-2в, і засвідчив його відбитком круглої мастичної печатки інженера технічного нагляду ОСОБА_11 , надавши таким чином ОСОБА_9 можливість на заволодіння бюджетними коштами, виділеними на ремонтом дороги по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області у сумі еквівалентній різниці між вартістю об`ємів робіт, зазначених у актах № 1 за травень 2020року форми № КБ-2в від 05.05.2020, № 2 за червень 2020року форми № КБ-2в від 01.06.2020 та № 3 за червень 2020року форми № КБ-2в від 24.06.2020 та фактично виконаних об`ємів на дорозі по вказаній вулиці.

В другійполовиніцьогож дня24.06.2020,точногочасудосудовим розслідуваннямневстановлено, ОСОБА_3 навиконанняспільного планузлочиннихдійорганізованої групи,відповіднодовідведеної йомузлочинноїролі,прибувдоприміщення РосавськоїсільськоїрадиМиронівського районуКиївськоїобластіпо вул.Центральна,2,тапередав ОСОБА_8 завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт № 3 за червень 2020року форми № КБ-2в, датований 24.06.2020 та підписаний сторонами договірних відносин та ФОП ОСОБА_11 .

Таким чином, забезпечена ОСОБА_3 номінальна участь ОСОБА_10 та ОСОБА_11 у здійсненні технічного нагляду за об`єктом будівництва: «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області» дозволило ОСОБА_9 легалізувати складені ним завідомо неправдиві офіційні документи, а саме акти № 1 за травень 2020року форми № КБ-2в від 05.05.2020, № 2 за червень 2020року форми № КБ-2в від 01.06.2020 та № 3 за червень 2020року форми № КБ-2в від 24.06.2020 та як наслідок заволодіння бюджетними коштами виділеними на капітальний ремонт вказаного об`єкту у сумі еквівалентній різниці між вартістю об`ємів робіт, зазначених у вказаних актах форми № КБ-2в та фактично виконаному об`єму вказаного об`єкту будівництва.

Внаслідок пособницьких дій ОСОБА_3 у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 злочинного плану, на банківський рахунок ПП «Автобан-А.С.А.» № НОМЕР_1 , відкритий в Київському ГРУ ПАТ КБ Приватбанк, м. Київ МФО 321842, з місцевого бюджету Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, згідно платіжних доручень №300 від 05.05.2020, №357 від 01.06.2020 та №420 від 24.06.2020 перераховано грошові кошти у загальній сумі 1402977,16 грн.

Крім того, 10.02.2020 на виконання раніше обумовленого спільного плану злочинних дій організованої групи, ОСОБА_3 у свою чергу, відповідно до відведеної йому злочинної ролі,з метою фіктивного посвідчення факту належного виконання умов договору про надання послуг технічного нагляду №5-20 від 10.03.2020 надав ОСОБА_8 для підпису Акт №1 прийому-передачі виконаних робіт датований від 02.07.2020 з підписом підконтрольного йому інженера технічного нагляду ОСОБА_10 в якому зазначені неправдиві відомості з приводу виконання нею у повному обсязі робіт пов`язаних із здійсненням технічного нагляду за вказаним об`єктом будівництва, на підставі якого, згідно платіжного доручення №434 від 02.07.2020 на доступний ОСОБА_3 банківський рахунок, який належить ФОП ОСОБА_10 перераховано грошові кошти у сумі 15979,95 грн.

Згідно висновку будівельно-технічної експертизи № СЕ-19/111-20/45327-БТ від 13.11.2020, вартість фактично виконаних будівельних робіт з капітального ремонту об`єкту за договором підряду № 10-03-20 від 10.03.2020«Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області» може становити 1278958,18 грн.

Згідно висновку судово-економічної експертизи № СЕ-19/111-21/297-ЕК від 25.01.2021, розмір збитку, завданий місцевому бюджету в особі Росавської сільської ради Миронівського району Київської області (ЄДРПОУ 04362645) внаслідок завищення обсягу вартості виконаних робіт ПП «Автобан-А.С.А.» (код ЄДРПОУ 40588231) згідно договору № 10-03-20 від 10.03.2020 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області» з урахуванням висновку будівельно-технічної експертизи № СЕ-19/111-20/45327-БТ від 13.11.2020, становить 124018,98 грн.

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного плану організованої групи, затвердженого всіма учасниками організованої групи, спрямованого на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, ОСОБА_8 у свою чергу, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, будучи організатором та керівником злочинної групи діючи від імені Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, будучи службовою особою уклала з директором ПП «Автобан-А.С.А.» ОСОБА_9 договір № 27-03 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по провулку Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області».

Після цього, 30.03.2020 ОСОБА_3 на виконання відведеної йому ролі у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 злочинного наміру організованої групи, спрямованого на розтрату і заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, попередньо заручившись підтримкою ОСОБА_10 , з метою сприяння вчиненню злочину ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , надав вказівку підконтрольній йому, невстановленій досудовим розслідуванням особі на розроблення договору про надання послуг технічного нагляду за об`єктом будівництва «Капітальний ремонт дорожнього покриття по провулку Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області».

Того ж дня, 30.03.2020, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено ОСОБА_10 будучи обізнаною про діяльність організованої злочинної групи, учасником якої являється ОСОБА_3 , діючи відповідно до відведеної ним ролі, підписала та завірила круглою мастичною печаткою ФОП « ОСОБА_10 » надані їй невстановленою досудовим розслідуванням особою два примірники договору №12-20 про надання послуг технічного нагляду за вказаним об`єктом будівництва, які того ж дня за вказівкою ОСОБА_3 були надані до Росавської сільської ради Миронівського району Київської області для підпису сільському голові ОСОБА_8 .

У подальшому, в період часу 01.07.2020 по 31.08.2020, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_9 , у свою чергу, будучи директором ПП «Автобан-А.С.А.», діючи, як службова особа, на виконання відведеної йому ролі у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_3 злочинного наміру, спрямованого на заволодіння бюджетними коштами Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, достовірно знаючи про те, що останній, усунув перешкоду у досягненні спільного злочинного наміру, тобто усунув від здійснення належного технічного нагляду ОСОБА_10 , виконав улаштування дорожнього покриття по провулку Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області загальною кількістю асфальтобетонної суміші 254,34 т.

У свою чергу ОСОБА_3 , на виконання раніше спільного плану злочинних дій організованої групи, відповідно до відведеної йому злочинної ролі у період часу з 01.07.2020 по 31.08.2020, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено за результатами виконання капітального ремонту дорожнього покриття по провулку Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області, з метою визначення ризику викриття злочинної діяльності організованої злочинної групи внаслідок умисно-допущеній виконавцем злочину ОСОБА_9 невідповідності робіт проектній документації по капітальному ремонту дорожнього покриття по провулку Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області, за допомогою підконтрольних йому, невстановлених досудовим розслідуванням осіб, організував технічний огляд вказаного об`єкту.

За результатами проведення технічного огляду вказаного об`єкта будівництва ОСОБА_3 виявив ряд явних недоліків, що не узгоджувались з наявною проектно-кошторисною документацією по вказаному об`єкту будівництва, зокрема невідповідність об`єму виконаних робіт та низьку якість асфальтобетонного покриття, про що повідомив ОСОБА_8 та ОСОБА_9

31.08.2020 о 08.28, директор ПП «Автобан-А.С.А.» ОСОБА_9 ,відповідно до відведеної йому злочинної ролі в організованій групі, будучи службовою особою, у свою чергу, надав вказівку по телефону працівнику ТОВ «Артбудпроект Інвест» ОСОБА_12 , який згідно укладеного між Росавською сільською радою Миронівського району Київської області в особі ОСОБА_8 та ТОВ «Артбудпроект Інвест» в особі директора ОСОБА_13 , договору №48/2020 від 10.03.2020 про розроблення проектно-кошторисної документації та проходження експертизи» виконував роботи, пов`язані із розробленням проектно-кошторисної документації капітального ремонту дороги по пров. Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області, надав вказівку розробити акт №2 КБ-2в за вересень 2020 в який внести відомості про об`єми виконаних у ході здійснення капітального ремонту дороги по пров. Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області, які відповідають проектно-кошторисній документації.

31.08.2020, протягом дня, на виконання вказівки ОСОБА_9 , ОСОБА_12 вніс до акту №2 КБ-2в за вересень 2020 завідомо неправдиві відомості про кількість улаштованого асфальтобетонного покриття за результатами капітального ремонту дороги по пров. Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області, що не відповідає його фактичній кількості, зазначивши при цьому у вказаних актах, що кількість асфальтобетонної суміші становить 263,34 т,що не відповідає кількості, внесеній до актів №1 КБ-2в за липень 2020 року та акту №2 КБ-2в за вересень 2020 року і становить невідповідність 9 т.

31.08.2020, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 , з урахуванням даних проектно-кошторисної документації по вказаному об`єкту будівництва та фактично виконаному об`єму роботи по капітальному ремонту дороги по АДРЕСА_1 , виявивши загрозу викриття їхньої злочинної діяльності, з метою відверненні можливих негативних наслідків для учасників злочинної групи, у тому числі й підконтрольного йому інженера технічного нагляду ОСОБА_10 , на яку офіційно покладено відповідальність за здійснення належного технічного нагляду за об`єктом будівництва, довів до учасників злочинної групи вимоги своєї подальшої участі за умови підшукання та залучення ОСОБА_9 на умовах фіктивного супідрядного договору іншого, не місцевого інженера технічного нагляду з приводу фіктивного посвідчення ним факту належного виконання капітального ремонту об`єктів у актах форми КБ-2в.

У подальшому, 01.09.2020 о 12.19 ОСОБА_9 , на виконання раніше обумовленого спільного плану злочинних дій організованої групи, в телефонній розмові з ФОП ОСОБА_14 , який має кваліфікаційний сертифікат інженера технічного нагляду за будівництвом будівель, домовився з ним про зустріч з метою його фіктивного залучення в якості інженера технічного нагляду за об`єктом будівництва «Капітальний ремонт дороги по АДРЕСА_1 » та посвідчення ним факту належного виконання капітального ремонту вказаної дороги, на оплатній основі. На вказану пропозицію ОСОБА_14 погодився.

02.09.2020 з 09.50 по 12.00 ОСОБА_3 , у свою чергу, на виконання спільного плану злочинних дій організованої групи, перебуваючи в с. Росава Миронівського району Київської області, діючи відповідно до відведеної йому злочинної ролі зустрівся з ФОП ОСОБА_14 та за допомоги ОСОБА_15 організував оформлення між ним та ФОП ОСОБА_10 фіктивного супідрядного договору про надання послуг технічного нагляду за об`єктом будівництва «Капітальний ремонт дороги по АДРЕСА_1 ».

Після цього, ОСОБА_14 , діючи з метою отримання неправомірної вигоди, не володіючи у достатній мірі інформацією про фактичні об`єми виконаних робіт, пов`язаних із ремонтом дороги по АДРЕСА_1 за договором № 27-03 від 27.03.2020 підписав наданий йому ОСОБА_3 завідомо неправдивий документ, а саме акт № 2 за вересень 2020року форми № КБ-2в, датований від 01.09.2020, і засвідчив його відбитком круглої мастичної печатки інженера технічного нагляду ОСОБА_14 , надавши таким чином ОСОБА_9 можливість на заволодіння бюджетними коштами, виділеними на ремонтом дороги по АДРЕСА_1 у сумі еквівалентній різниці між вартістю об`ємів робіт, зазначених у актах №1 КБ-2в за липень 2020 від 21.07.2020 та №2 КБ-2в за вересень 2020 датованого від 01.09.2020 та вартості фактично виконаних об`ємів на дорозі по вказаній вулиці.

Цього ждня02.09.2020приблизноо10.30, ОСОБА_3 навиконанняплану злочиннихдійорганізованоїгрупи,відповіднодовідведеної йомузлочинноїролі,прибувдоприміщення РосавськоїсільськоїрадиМиронівського районуКиївськоїобластіпо вул.Центральна,2,тапередав ОСОБА_8 завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт № 2 за вересень 2020року форми № КБ-2в, датований 01.09.2020 та підписаний сторонами договірних відносин та ФОП ОСОБА_14 .

Таким чином, забезпечена ОСОБА_3 номінальна участь ОСОБА_10 та ОСОБА_14 у здійсненні технічного нагляду за об`єктом будівництва: «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області» дозволило ОСОБА_9 легалізувати складені ним завідомо неправдиві офіційні документи, а саме акти №1 КБ-2в за липень 2020 від 21.07.2020 та №2 КБ-2в за вересень 2020 датованого від 01.09.2020, та як наслідок заволодіння бюджетними коштами виділеними на капітальний ремонт вказаного об`єкту у сумі еквівалентній різниці між вартістю об`ємів робіт, зазначених у вказаних актах форми № КБ-2в та фактично виконаному об`єму вказаного об`єкту будівництва.

Внаслідок пособницьких дій ОСОБА_3 у реалізації спільного з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 злочинного плану, на банківський рахунок ПП «Автобан-А.С.А.» № НОМЕР_1 , відкритий в Київському ГРУ ПАТ КБ Приватбанк, м. Київ МФО 321842, з місцевого бюджету Росавської сільської ради Миронівського району Київської області, згідно платіжних доручень №459 від 21.07.2020 та №575 від 02.09.2020 перераховано грошові кошти у загальній сумі 1391899,71 грн.

Крім того, 03.09.2020 на виконання раніше обумовленого спільного плану злочинних дій організованої групи, ОСОБА_3 у свою чергу, відповідно до відведеної йому злочинної ролі,з метою фіктивного посвідчення факту належного виконання умов договору про надання послуг технічного нагляду №12-20 від 30.03.2020 за вказівкою ОСОБА_8 надав їй для підпису Акт №1 прийому-передачі виконаних робіт з підписом підконтрольного йому інженера технічного нагляду ОСОБА_10 в якому зазначені неправдиві відомості з приводу виконання нею у повному обсязі робіт пов`язаних із здійсненням технічного нагляду за вказаним об`єктом будівництва, на підставі якого, згідно платіжного доручення №690 від 08.10.2020 на доступний ОСОБА_3 банківський рахунок, який належить ФОП ОСОБА_10 перераховано грошові кошти у сумі 18596,55 грн.

Згідно висновку судової будівельно-технічної експертизи № СЕ-19/111-20/45327-БТ від 13.11.2020, вартість фактично виконаних будівельних робіт з капітального ремонту об`єкту за договором № 27-03 від 27.03.2020 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області» становить 1363954,33 грн.

Згідно висновку судово-економічної експертизи № СЕ-19/111-21/289ЕК від 26.01.2021, розмір збитку, завданий місцевому бюджету в особі Росавської сільської ради Миронівського району Київської області (ЄДРПОУ 04362645) внаслідок завищення обсягу вартості виконаних робіт ПП «Автобан-А.С.А.» (код ЄДРПОУ 40588231) згідно договору № 27-03 від 27.03.2020 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області» з урахуванням висновку будівельно-технічної експертизи № СЕ-19/111-20/45327-БТ від 13.11.2020, становить 27945,38 грн.

У загальному, внаслідок організації ОСОБА_8 та реалізації ОСОБА_9 за пособництва ОСОБА_3 розробленого плану злочинних дій, зокрема завищення обсягу вартості виконаних робіт ПП «Автобан-А.С.А.» згідно договору № 05-02 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Трасовий в с. Росава Миронівського району Київської області», договору № 10-03-20 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Гагаріна в с. Росава Миронівського району Київської області» та договору № 27-03 «Капітальний ремонт дорожнього покриття по пров. Квітневий в с. Росава Миронівського району Київської області» ОСОБА_8 шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, умисно, повторно, вчиненого у складі організованої групи, розтратила на користь ОСОБА_9 кошти місцевого бюджету Росавської сільської ради Миронівського району Київської області в сумі 161031,09 грн., чим завдала вказаній юридичні особі майнову шкоду на вищезазначену суму.

Таким чином, ОСОБА_3 підозрюється у вчиненні пособництва при розтраті і заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, у складі організованої групи, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст.191 КК України.

10 лютого 2020 матеріали досудового розслідуванняпо даному факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020111190000011.

31березня 2021 ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Згідно витягуз Єдиногодержавного реєструюридичних осіб,фізичних осіб-підприємців тагромадських формуваньвстановлено,що ОСОБА_3 є засновникомта кінцевим бенефіціарнимвласником ПП«Архітектурно-правовийцентр» (ЄДРПОУ37870222,місцезнаходження:Київська область,Миронівський район,с.Росава,вул.Центральна,б.2),загальний розмірстатутного капіталутовариства становить1000грн.,з яких100%корпоративних правналежить підозрюваному ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Частиною 1 ст. 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч. 2ст.ст.170КПК України,арешт майнадопускається зметою забезпечення: 1)збереження речовихдоказів; 2)спеціальної конфіскації; 3)конфіскації майнаяк видупокарання абозаходу кримінально-правовогохарактеру щодоюридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У частині 5 ст. 170 КПК України зазначено, що у випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Згідно ч. 4 ст. 38 КПК України, орган досудового розслідування зобов`язаний застосувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно ч.4ст.58КПК України,представник користуєтьсяпроцесуальними правамипотерпілого,інтереси якоговін представляє,крім процесуальнихправ,реалізація якихздійснюється безпосередньопотерпілим іне можебути дорученапредставнику.

За змістом ст. 56 КПК України, потерпілий має право заявляти клопотання, та з урахування вищенаведених положень чинного процесуального законодавства, представнику також надано таке право.

Відповідно ч. 3 ст. 93 КПК України, сторона захисту, потерпілий здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Відповідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно з ч. 1ст. 131 КПК Українизахід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч.2ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Згідно зст. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10ст. 170 КПК Україниарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

На підставі вище викладеного з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, знищення, перетворення, відчуження вказаного майна, існують обґрунтовані підстави для накладення арешту на майно, належне підозрюваному ОСОБА_3 , а тому слідчий просить клопотання задовольнити.

Прокурор ОСОБА_5 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Власник майна ОСОБА_3 та його представник ОСОБА_4 в судовому засіданні просили відмовити в задоволенні клопотання слідчого.

Заслухавши думку прокурора, власника майна та її представника, дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що не підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

У відповідності до ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Так, завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

.

Згідно ч. 11 ст. 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

У відповідності до ч. 1ст. 173 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Тобто, обов`язок доведення необхідності арешту майна та наявності відповідних ризиків, законодавцем покладено на особу, що звернулася з клопотання про арешт майна.

Перевіривши матеріали клопотання слідчий суддя не вбачає наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що 100% корпоративних прав ПП «Архітектурно-правовий центр», ЄДРПОУ 37870222, які належить підозрюваному ОСОБА_3 , вказані в клопотанні слідчого в кримінальному провадженні, можуть бути приховані, пошкоджені, знищені чи відчужені.

При вирішенні питання про арешт майна, відповідно дост. 173 КПК України, слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову; наслідки арешту майна для інших осіб; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

У відповідності до положень ст.173КПК України,слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту.

На підставі викладеного слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є необґрунтованим та безпідставним, оскільки ним не доведено необхідність його задоволення, в матеріалах клопотання відсутні достатні та переконливі докази, що майно може бути певним чином приховано, знищено, зіпсовано, передано чи відчужено, крім того, слідчим лише перелічено норми КПК України, проте не зазначено жодного обгрунтування необхідності арешту та підстави для застосування такого виду забезпечення кримінального провадження. Наведені слідчим обставини свідчать про відсутність підстав для накладення арешту та не доведеність доданими до клопотання матеріалами наявність ризиків, передбачених частиною першою статті 170 КПК України. З огляду на це слідчий суддя вважає, що підстави накладення арешту відсутні.

Керуючись ст.ст.98,131,132,170-174,376 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання відмовити.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 5-денний строк з дня проголошення ухвали; у разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 5 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 11.05.2021.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.05.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96775823
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —372/1584/21

Ухвала від 06.10.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 26.05.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

Ухвала від 26.05.2021

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні